Aliejus - vienas svarbiausių riebalų, naudojamų maisto gamyboje. Žmonija organinius riebalus naudojo nuo neatmenamų laikų. Jie vaidino svarbų vaidmenį istorijoje, literatūroje ir net religijoje. Nei viena pasaulio virtuvė neįsivaizduojama be šio produkto: juo skaniname salotas, karštus patiekalus, gaminame padažus, užtepus ar ką nors ant jo kepame. Pastaraisiais metais įvairių aliejų pasiūla ekologiškais produktais prekiaujančiose krautuvėlėse ir prekybos centruose išties didžiulė.
Vienos ar kitos rūšies aliejaus turbūt rasime kiekvienoje virtuvėje, tačiau svarbu žinoti, koks aliejus labiausiai tinka kepimui, kurį jų geriau naudoti salotų gardinimui ar kitokio maisto ruošimui: tai padės išlaikyti aliejaus savybes, ir, žinoma, pagerins patiekalų skonį.
Aliejaus Tipai ir Jų Savybės
Augaliniai aliejai gaunami spaudžiant įvairių augalų sėklas ir vaisius. Dažniausiai jie skirstomi į rafinuotus ir nerafinuotus. Ir nors nerafinuotas aliejus laikomas sveikesniu pasirinkimu, rafinuotas taip pat turi savų privalumų. Pirmiausia, jis labiau tinka kepimui, nes kaitinant jame nesusidaro transriebalai ir jis nesioksiduoja, o nerafinuotas kepimo metu savo savybes linkęs keisti į blogąją pusę. Na ir visų antra, rafinuotas turi švelnesnį skonį ir aromatą, o tai svarbu tiems, kurie nemėgsta stipraus aromato. Kiekvieno augalinio produkto skonis, maistinės savybės priklauso ne tik nuo jo paruošimo, bet ir nuo žaliavos, iš kurios jis pagamintas.
Populiariausi Aliejai
- Saulėgrąžų aliejus: Pats populiariausias, pasižymi nestipriu aromatu, išlaiko aukštą terminio apdorojimo temperatūrą, todėl gali būti naudojamas kepimui ir gruzdinimui.
- Alyvuogių aliejus: Labai populiarus, geriausiu pasirinkimu gali būti pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, nes tokiu atveju bus išlaikytos naudingosios šio aliejaus savybės.
- Rapsų aliejus: Jo populiarumą lemia ne tik nedidelė aliejaus kaina, bet taip pat ir naudingosios savybės.
Mažiau Žinomi, Bet Sveikatai Palankūs Aliejai
- Moliūgų sėklų aliejus: Netinka kepimui, tačiau jis gali būti pritaikomas gardinant salotas, šviežios ar skrudintos duonos riekeles, ir t.t.
- Graikinių riešutų aliejus: Nėra tinkamas kepimui, tačiau jis yra tiesiog idealus pasirinkimas gardinant salotas su mėlynuoju pelėsiniu sūriu.
- Sezamo sėklų aliejus: Dažniausiai naudojamas makaronų, salotų ar karštų daržovių patiekalų gardinimui (šis aliejus netinka kepimui).
- Kanapių sėklų aliejus: Puikiai tinka sriubų, salotų, padažų gamybai, tačiau jis nėra tinkamas kepimui.
- Linų sėmenų aliejus: Puikus Omega 3 riebalų rūgščių šaltinis. Šis aliejus puikiai tinka šaltų patiekalų (salotų, užtepėlių ar kitų užkandžių gamybai) bei karštų patiekalų (košių, sriubų, ir t.t.) gardinimui.
- Avokadų aliejus: Gali būti naudojamas ir kepimui, ir šaltų užkandžių gamybai.
- Kokosų aliejus: Pasižymi savitu skoniu ir aromatu, tad jus gali praturtinti įvairių patiekalų skonines savybes. Kokosų aliejus yra tinkamas kepimui, troškinių gamybai, salotų ruošimui, ir kt.
Aguonų Aliejus
Aguonos asocijuojasi su skaniais įvairiausiais kepiniais (duona, bandelės ir t.t), tačiau svarbu nepamiršti, kad iš aguonų spaudžiamas aliejus gaunamas itin skanus, kuris išsiskiria savo skoniu. Aguonų sėklų aliejus neturi ryškaus kvapo ir yra švelnaus, malonaus skonio. Aliejuje ypač nemažai vitamino E, kuris saugo ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Tai aliejus, tinkamas maišyti su kitais augaliniais aliejais, puoselėjantis plaukus ir odą.
Savybės ir Nauda
- Aguonų aliejus skatina sklandų nervų sistemos, širdies ir raumenų veikimą.
- Jis padeda kovoti su lėtinio nuovargio sindromu ir turi atpalaiduojantį poveikį, ypač tiems, kurie dažnai patiria stresą ar intensyvų fizinį ar emocinį krūvį.
- Dėl jame esančių riebalų rūgščių pagerėja odos, nagų ir plaukų būklė.
- Šalto spaudimo, nerafinuotas aguonų sėklų aliejus praturtintas gausa naudingų mūsų organizmui medžiagų: vitaminais E, B1, B2, B6, folio rūgštimi, baltymais, geležimi, cinku, kalciu, natriu, fosforu, angliavandeniais.
- Yra vertinamas dėl sudėtyje esančių Omega 6 riebalų rūgščių, tad šis aliejus gali būti naudojamas ir kaip maisto papildas.
Vartojimas
- Aguonų aliejus puikiai tinka gaminant įvairius patiekalus: jis gali būti naudojamas skaninant salotas, padažus, sriubas, puikiai dera su duona ar pyragu.
- Jeigu vartojate gryną aguonų aliejų organizmo stiprinimui, rekomenduojama tai daryti rytais tuščiu skrandžiu, 10-15 min prieš pusryčius. Jį užgerti stikline drungno (apyvėsio) vandens.
- Rekomenduojama paros norma: 1-2 arbatiniai šaukšteliai
- Gerti po 1 valgomąjį šaukštą 1-3 kartus per dieną, prieš valgį.
Aguonų sėklų aliejaus nauda mūsų organizmui:
- Padeda sumažinti kosulį (ypač įsisenėjusį).
- Padeda malšinti dantų skausmą bei migreninį galvos skausmą.
- Padeda reguliuoti kraujospūdį.
- Padeda atsipalaiduoti, ypač naudojant masažo metu.
- Padeda gerinti miego kokybę.
- Suteikia daugiau energijos.
- Užkerta kelią opų atsiradimui.
- Neleidžia susidaryti kraujo krešuliams.
- Padeda naikinti karpas.
- Stabdo viduriavimą.
- Mažina akių ligų problemas.
- Padeda stiprinti kaulus ir dantis.
- Padeda daugintis baltiesiems kraujo kūneliams.
- Prevencinė priemonė prieš cukrinį diabetą.
Laikymo sąlygos ir galiojimo terminas
- Aguonų aliejų rekomenduojama laikyti šaldytuve, taip jis ilgiau išlaikys naudingąsias medžiagas, esančias jame.
- Mūsų spaustą aliejų rekomenduojama sunaudoti per 8 mėnesius nuo išspaudimo dienos.
Atsargumo įspėjimai:
- Individualus komponentų nesuderinamumas.
- Nenaudoti esant padidėjusiam jautrumui bet kuriai iš sudedamųjų dalių.
- Tik išoriniam naudojimui, vengti patekimo į akis, patekus į akis, nedelsiant gausiai praplauti vandeniu ir, jeigu reikia, kreiptis į gydytoją.