Ši itin skani ryžių pomidorinė sriuba ir vištiena tapo vienu iš pačių mėgstamiausių patiekalų pastarosiomis savaitėmis. Man itin patinka tokie patiekalai, kuriems nereikia ypatingų ir sunkiai parduotuvėse randamų ingredientų. Šią sriubą galima vadinti sezonine, "senovine" - tikras vasariškas komfortiškas maistas.
Didelis šios sriubos pliusas tas, kad atskirai nereikia naudoti jokio sultinio. Sriuba verda kartu su sultiniu, tad virimo laikas yra ganėtinai ilgas. Sutrynus dalį sriubos, ji būna ganėtinai skysta, bet sriuboje išvirę ryžiai ją gerokai sutirština. Aš gamindama visada naudoju basmati ryžius, kurie itin tinka šiai pomidorinei sriubai. Jei neturite Basmati ryžių, juos galima pakeisti paprastais baltaisiais, rusvaisiais arba net laukiniais ryžiais, tiesa, tuomet gali skirtis virimo laikas.
Vietoje vištienos blauzdelių galima naudoti vištienos krūtinėlę, šlauneles arba kalakutienos mėsą. Morkos gali būti pakeistos pastarnokais arba cukinijomis. Vietoje saliero kotų galima naudoti saliero šaknis arba bulves, kurios suteiks sriubai sodresnį skonį. Pomidorų pasta gali būti pakeista pomidorų padažu, pomidorų ketčupu arba tiesiog papildomais šviežiais pomidorais. Jei neturite šviežių prieskoninių žolelių, galima naudoti džiovintas, tik reikėtų naudoti mažesnį kiekį. Alyvuogių aliejų galima pakeisti saulėgrąžų, rapsų arba sviestu.
Receptas
Ingredientai
- Vištienos blauzdeles
- Morkos
- Svogūnas
- Salieras
- Česnakas
- Pomidorai
- Ryžiai
- Druska, juodieji pipirai, pagal skonį
- Džiovintas ar šviežias bazilikas
- Petražolės
- Krapai
- Rudasis cukrus
- Alyvuogių aliejus kepimui
- Kajeno paprikos pagal skonį
Gaminimas
- Vištienos blauzdeles apšlakstyti aliejumi, apibarstyti druska, pipirais. Palaikyti kambario temperatūroje 20 min.
- Keptuvėje ar puode įkaitinti aliejų ant aukštos temperatūros. Iš abiejų pusių apkepti mėsą, kol ji taps apskrudusi. Išimti iš keptuvės.
- Pakepinti morką, svogūną, kol jis taps šiek tiek auksinės spalvos. Pakepinti česnaką 30 s.
- Mėsą, svogūną, morką perkelti į puodą (jeigu naudojote keptuvę), suberti pomidorus, supilti vandenį (kad apsemtų blauzdeles), pomidorų pastą. Įberti 1 arbat. š. dž. bazilikų, petražolių, druskos. Viską užkaisti, užvirinti, tada sumažinti kaitrą iki mažos. Virti apie 1 val.
- Išimti blauzdeles. Šakute nuimti mėsą nuo kaulų. Sriubą sutrinti iki piurė.
- Sriuboje išvirti ryžius. Sudėti mėsą, įberti druskos, pipirų, cukraus, bazilikų, krapų, apšlakstyti aliejumi.
Patarimai
Norint pasiekti geriausią rezultatą, rekomenduoju laikytis šių patarimų:
- Sriuba bus skaniausia, jei ją gaminsite su naminiais, vasarą prinokusiais pomidorais.
- Naudojant pomidorus iš parduotuvės, galima įberti žiupsnelį cukraus ar įdėti daugiau pomidorų padažo/pastos.
Raugintų kopūstų sriuba su vištiena, pomidorais ir moliūgu
Vištienos valgymas sriubos pavidalu yra geriausias būdas pasveikti nuo daugumos infekcijų ir peršalimo ligų. Vištiena padeda sustiprinti imunines kūno ląsteles. Vištienos valgymas turi daug naudos sveikatai, o skonis taip pat nėra blogas. Bet, žinoma, valgydami aliejuje keptą vištieną, jūs negausite tiek daug naudos, kiek galima būtų gauti gaminant kitais būdais.
Ingredientai
- 90 g raugintų kopūstų
- 85 g pomidorų
- 70 g vištienos
- 40 g svogūno
- 40 g morkos
- 20 g moliūgo
- 20 g paprikos
- 15 g saliero gumbo
- 5 g lydyto sviesto arba ypač tyro alyvuogių aliejaus
- prieskonių pagal skonį
Paruošimas
- Puode 30min. verdame raugintus kopūstus.
- Orkaitėje iškepame sumarinuotą vištieną.
- Ant lydyto sviesto arba ypač tyro alyvuogių aliejaus kepame svogūną, saliero gumbą, morką, moliūgą, papriką. Svarbu, kad daržovės liktu traškios.
- Kai viskas apkepa sudedame tarkuotus pomidorus. Kepame kol išgaruos skystis.
- Viską sudedame į kopūstus, taip pat ir orkaitėje keptą vištieną.
- Dedame prieskonių pagal skonį ir viską verdame dar 5 min.
Maistinė vertė (vienai porcijai)
Maistinė medžiaga | Kiekis | Procentinė dalis |
---|---|---|
Kalorijos | 403kcal | 20% |
Angliavandeniai | 52g | |
Baltymai | 23g | |
Riebalai | 16g | |
Skaidulos | 13g | 37% |
Vitaminas A | 10279µg | 1285% |
Vitaminas C | 75mg | 94% |
Geležis | 8mg | 57% |