pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vištienos blauzdelių kepimo laikas orkaitėje

Vištienos blauzdelės orkaitėje yra ne tik populiarus, bet ir be galo universalus patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek vakarienei ar šventiniam stalui. Šis klasikinis receptas leidžia mėgautis traškia, sultinga vištiena, kurią galima paruošti visai šeimai be didelių pastangų. Kepant vištieną orkaitėje, išsaugomas natūralus skonio gilumas, o odelė tampa traški ir auksinė. Tai vienas geriausių būdų išgauti puikų skonį be papildomo aliejaus kiekio ar nuolatinio stebėjimo, o ingredientų paprastumas leidžia įvairiai improvizuoti.

Pagrindiniai kepimo principai

Norint išgauti išskirtinai sultingas, minkštas ir kvapnias vištienos blauzdeles orkaitėje, verta laikytis kelių paprastų taisyklių:

  • Pirmiausia, neverta nuimti odelės prieš kepant - ji ne tik saugo mėsą nuo išsausėjimo, bet ir tampa skaniai traški.
  • Blauzdeles prieš kepimą gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu - kuo mažiau drėgmės ant odos, tuo traškesnė ji iškeps.
  • Jei turite laiko, pamarinuokite vištieną prieskonių ir aliejaus mišinyje bent 1-2 valandas (arba nakčiai) - mėsa taps dar sodresnė ir aromatingesnė.
  • Kepimo laikas gali skirtis pagal blauzdelių dydį ir orkaitės stiprumą, todėl patikrinkite vidinę temperatūrą - ji turėtų būti ne mažesnė nei 75 °C. Tokiu būdu vištiena bus visiškai iškepusi, bet liks sultinga.

Kepimo laikas ir temperatūra

Orkaitėje vištienos blauzdeles kepkite 30 minučių 180 laipsnių temperatūroje. Konvekcinėje krosnelėje blauzdeles kepkite ant grotelių 30 minučių 200 laipsnių temperatūroje.

Marinatų įvairovė

Svarbų vaidmenį atlieka marinatas, kuriame marinuosite vištienos blauzdeles. Tačiau net paprasčiausias pipirų, druskos ir kitų prieskonių marinatas duos puikių rezultatų.

Vištienos blauzdelės orkaitėje siūlo praktiškai neribotas improvizavimo galimybes. Receptą galite lengvai keisti pagal šeimos skonį ar turimus ingredientus. Norite Viduržemio jūros dvelksmo? Pakeiskite prieskonius į džiovintus raudonėlius, organinį baziliką ir citrinos žievelę. Azijietiškai interpretacijai naudokite sojos padažą, šviežią imbierą ir sezamo sėklas. Aštresniam skoniui - įdėkite šiek tiek čili pipirų ar kajeno.

Patarimai prieš kepant

Prieš šaunant blauzdeles į orkaitę, verta žinoti keletą vištienos ruošimo taisyklių:

  • Pirmiausia atminkite, kad pačios vištienos plauti nereikia. Nors nuo vaikystės dažnas buvo mokytas taip elgtis, tačiau tyrimai parodę, kad to daryti nederėtų. Plaunant tikimasi atsikratyti priemaišų ir bakterijų, tačiau nutinka priešingai - besitaškantis vanduo potencialias bakterijas nuo vištienos paskleidžia žymiai plačiau.
  • Tačiau reikalinga gerai rankas nusiplauti tiek prieš pradedant dirbti su žalia vištiena, tiek po to. Būtinai naudokite muilą ir rankas po šiltu vandeniu plaukite bent 20 sekundžių.
  • Taip pat svarbu turėti atskirą pjaustymo lentą žaliai vištienai. Pageidautina - stiklinę, nes ją užtikrintai nuplauti yra lengviausia. Medinės ir plastikinės medžiagos yra lengviau pažeidžiamos, jose gali lengviau kauptis nešvarumai ir bakterijos.
  • Idealiu atveju ir turėtumėte atskirą peilį žaliai vištienai, tačiau jeigu jų daug namuose nėra - tuomet pasirūpinkite, kad po kontakto su mėsa peilis būtų gerai nuplautas karštame vandenyje su plovikliu.
  • Taip pat, neleiskite, kad žalios vištienos sultys patektų į valgymui paruoštus maisto produktus, pvz., vaisius ir daržoves. Be to, žalios ir virtos vištienos patiekalams naudokite atskiras lėkštes ir įrankius, kad žalios mėsos bakterijos neužkrėstų termiškai apdoroto produkto.

Receptai

Vištienos blauzdelės su garstyčių marinatu

Porcijos: 10 blauzdelių

Gaminimo laikas: 80 min. (10 min. ruošti, 30 min. marinuoti ir apie 40 min. kepti)

Reikės:

  • 10 viščiuko broilerio blauzdelių
  • ¼ stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 4 česnako skiltelių
  • maždaug 4 šaukštų smulkiai pjaustytų petražolių
  • sulčių iš 1 citrinos
  • 2 šaukštų Dižono garstyčių
  • 1 šaukšto druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  • Mėgstamų daržovių: bulvių, paprikų, raudonojo svogūno, grybų, cukinijų ir pan. Jų paskaninimui - šiek tiek aliejaus ir Provanso žolelių ar kitų mėgstamų prieskonių.

Gaminame:

  1. Dubenyje gerai sumaišykite visus marinato ingredientus ir juo apliekite blauzdeles. Rankomis išmaišykite, kad vištiena tolygiai pasidengtų, šiek tiek marinato įstumkite po oda, kad skonis būtų sodresnis. Uždenkite plėvele ir marinuokite bent 30 min., galite ir per naktį.
  2. Daržoves supjaustykite stambiais gabalėliais, lengvai apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite Provanso žolelėmis.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 220 ˚C. Įnerkite vištienos blauzdeles į metalines groteles pagal anksčiau nupasakotą metodą. Dėkite į orkaitę, po jomis - ant kepimo popieriumi išklotos skardos sudėtas daržoves.
  4. Kepkite 35-45 min arba kol vištiena iškeps. Jei norite, kad odelė būtų traškesnė, paskutines 2-3 minutes kepkite su grilio funkcija.

Vištienos blauzdelės su bulvėmis

Ingredientai:

  • 10 vienetų bulvių (geriausia šviežios)
  • šiek tiek juodųjų pipirų
  • šiek tiek kmynų
  • 5 vienetai vištienos blauzdelių
  • šiek tiek majonezo
  • šiek tiek pomidorų padažo
  • šiek tiek druskos
  • šiek tiek aliejaus
  • šiek tiek prieskonių (bulvių)
  • šiek tiek prieskonių (vištienos)

Paruošimo būdas:

  1. Vištienos blauzdeles pamarinuokite bent kelias valandas, jas pasūdžius, pabarsčius kmynais, pipirais ir vištienos prieskoniais.
  2. Nedideles bulves nuskuskite ir išvoliokite padaže iš aliejaus, pomidorų padažo, majonezo, prieskonių, druskos bei pipirų.
  3. Viską sudėkite į kepimo indą.
  4. Vištienos blauzdeles šiek tiek patepkite aliejumi, kad nedžiūtų.
  5. Kepkite apie 40-50 min. 190 laipsnių temperatūroje, kol gražiai paruduos.

Pateikimas

Patiekite keptas blauzdeles su įvairiais priedais: žaliomis ar troškintomis daržovėmis, bulvių koše, šviežiomis salotomis ar ryžių garnyru. Labai tinka ir česnakiniai ar žolelių padažai, natūralus jogurtas su žalumynais, gaivi salsa. O likučius, jei tokių liks, galima supjaustyti ir dėti į wrap’us, sumuštinius ar salotas kitai dienai.