pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Virti Baravykus Sriuboje: Tradicinis Receptas ir Patarimai

Baravykų sriuba - tai vienas iš populiariausių ir mėgstamiausių patiekalų Lietuvoje. Ši sriuba ne tik šildo širdį, bet ir suteikia galimybę mėgautis nuostabiu baravykų skoniu. Ši sriuba yra puikus pasirinkimas tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Jei ieškote paprasto ir skanaus recepto, šis straipsnis jums padės. Ši baravykų sriuba yra rudeniška, gardi ir maistinga. Jos pagaminimas yra tikrai greitas ir nesudėtingas.

Ingredientai ir Paruošimas

Pirmiausia pradėkite nuo baravykų paruošimo. Baravykus reikia nuvalyti, nuplauti ir supjaustyti nedideliais gabaliukais. Jei naudojate šviežius baravykus, būtinai juos gerai nuplaukite ir supjaustykite. Taip, šaldyti baravykai taip pat puikiai tinka šiai sriubai.

Tuo tarpu, į didelį puodą įpilkite šiek tiek aliejaus ir įkaitinkite. Keptuvėje ištirpinti gabaliuką sviesto, pakepinti smulkiai supjaustytą svogūną apie 5 minutes. Tada į keptuvę suberti baravykus. Kepti apie 5 minutes ar kol jie suminkštės. Suberti į keptuvę ir pakepinti apie 5 min. ar kol jie taps gana minkšti. Įberti žiupsnelį druskos, juodųjų pipirų.

Sriubos Virimas

Kol kepa baravykai, puode užkaisti sultinį. Sudėti kubeliais supjaustytas bulves ir virti, kol jos taps beveik minkštos. Pridėkite supjaustytas bulves ir baravykus į puodą. Sudėti svogūnus, grybus iš keptuvės. Ant nedidelės ugnies dar viską pavirti keletą minučių. Viską gerai išmaišykite ir kepkite dar kelias minutes. Iš puodo išimti gražesnius baravykų griežinėlius. Juos panaudosime sriubos papuošimui. Maisto smulkintuvu sriubą sutrinti iki tyrės. Sriubą sutrinti iki tyrės.

Pabaigoje įpilkite grietinėlę, pagardinkite druska ir pipirais. Įpilti grietinėlės. Sriubą pakaitinti dar apie minutę. Pakaitinti apie minutę. Suberti smulkiai supjaustytus krapus. Supilti grietinėlę, suberti krapus, jeigu reikia, įberti druskos, pipirų pagal skonį. Virkite dar keletą minučių, kol sriuba taps kreminė ir vienalytė.

Grietinėlę galima naudoti tiek riebią, tiek neriebią. Jei neturite grietinėlės, galite ją pakeisti pienu arba net augaline alternatyva. Taip pat galima rinktis augalinės kilmės pakaitalą - kokosų, sojų, avižų ir pan.

Variacijos ir Patarimai

  • Jei esate vegetaras, galite visiškai atsisakyti mėsos sultinio ir naudoti tik daržovių sultinį.
  • Galite pridėti papildomų daržovių, tokių kaip salierai arba paprikos, kad gautumėte išskirtinį skonį.
  • Likusi baravykų sriuba gali būti laikoma šaldytuve iki 3 dienų.

Grybienė: Tikra Trinta Sriuba

Modernią lietuvišką virtuvę atstovaujančio restorano „Queensberry” šefė Lilija Rogozina grybautojų receptų nekritikuoja, nes, pasak jos, kiekviena šeimininkė turi savo skonį, požiūrį, įpročius ir tradicijas, tačiau pastebi, kad pagal tokius receptus virtos sriubos nėra grybienės. Tai tiesiog sriubos su grybais.

„Tikra grybienė - tai trinta, kreminės konsistencijos grybų sriuba, kurios sudėtinės dalys yra tik grybai ir svogūnai. Bulvės ir kruopos yra geros grybienės priešai.“, - pastebi šefė. Trintoms sriuboms virti itin tinka voveraitės.

Tobulos Grybienės Paslaptys

Nors į grybienę nededamos nei morkos, nei kitos daržovės, pastarosios kartu prieskoninėmis daržovėmis ir žolelėmis, pavyzdžiui, krapais ir petražolėmis, čiobreliais, rozmarinais puikiai tinka virti skaidrų sultinį tikrai grybienei.

„Sultinys verda apie dvi valandas ant labai silpnos ugnies, visada pirmiausia jį ir išsiverdame. Tada keptuvėje iki auksinės spalvos pakepiname svogūnus, į juos įpilame putojančio vyno, leidžiame vynui nusigaruoti, suberiame apvirtus grybus ir dar šiek tiek patroškiname. Į su svogūnais patroškintus grybukus supilame sultinį, truputį paverdame ir trintuve sutriname iki kreminės konsistencijos. Gardiname tik druska ir pipirais. Jei norite čiobrelių ar rozmarinų, patarčiau jais gardinti grybienei verdamą sultinį, tačiau ne jau paruoštą grybienę. Šie prieskoniai pakeičia, užgožia tikrąjį grybų skonį.“, - patarimais dalinasi L.Rogozina.

Pasak šefės, grybienei pagardinti ypač tinka kreminis sūris su baltuoju ar mėlynuoju pelėsiu. Taip pat ir šlakelis grietinėlės, kuri turi būti pilama jau prieš pat sriubos virimo pabaigą.

„Sausoje keptuvėje galima pakepinti baravyką iki auksinės spalvos ir mažytį jo gabaliuką ar didesnę puselę įdėti į jau pagamintą grybienę - jai labai tinka tokia „razina“ “, - pastebi šefė.

Papildomi Patarimai

  • Prieš gaminant grybienę visus grybus būtina apvirti sūdytame vandenyje. Grybus beriame į šaltą vandenį, vandenį keliskart pakeičiame. Virti reikia bent valandą.
  • Nors sakoma, kad šaukštas grietinės sriubos nepagadina, tačiau nei grybų sriubai, nei grybienei jos tikrai nereikia, nes grietinė suteikia rūgštelės, kuri keičia grybų skonį. Grybienei tinka grietinėlė, tačiau ir jos reikia tik vos vos.
  • Kaip ir grietinės, taip ir ant sviesto pakepintų miltų šefė į grybų sriubą pilti nerekomenduoja. L.Rogozina: „Jeigu yra daug ingredientų, sriuba ir taip bus gana tiršta, kam tie miltai? Miltai labai jaučiasi sriuboje, gadina skonį. Kreminei sriubai miltų taip pat nereikia, nes visos sudėtinės dalys yra sutrinamos ir savaime ją sutirština.“
  • Grybienę ir grybų sriubą tinka patiekti juodos duonos kubiliukuose. Duoną prieš tai reikia paskrudinti orkaitėje. Vienintelis tokio patiekimo būdo minusas - „sugadinta“ duona, nes išvalgius sriubą ji tiesiog išmetama.