pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Plovas su Kiauliena: Tradicinis Receptas

Ar kada nors valgėte tokį plovą, kuris pasklinda kvapais po visus namus ir priverčia visus laukti pietų su šaukštu rankoje? Jei taip - tikėtina, kad tai buvo būtent naminis plovas su kiauliena. Kiekvienas ingredientas čia svarbus: nuo sultingo kiaulienos gabalėlio iki subtiliai karamelizuoto svogūno. Net ryžiai turi savo svarbią užduotį - sugerti visus skonius, bet likti biri ir švelnūs. Naminis plovas su kiauliena - tai jaukumo ir sotumo kupinas patiekalas, kuris dažnai tampa šeimos pietų ar šventinio stalo žvaigžde.

Ingredientai

Plovui reikės:

  • 500 g kiaulienos šoninės arba sprandinės
  • 500 g ryžių
  • 5 svogūnų
  • 5 morkų
  • 1 galvutės česnako
  • 100 ml augalinio aliejaus
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų (~0,5 a.š.), lauro lapų (2 vnt.)
  • Kumino (~1 v.š.), saldžiosios arba aitriosios paprikos miltelių, ciberžolės (~1 a.š.), koriandros (~1 a.š.). raugerškio
  • Vandens

Kiti ingredientai:

  • 500 g morkos
  • 2 svogūnų
  • 2 aitriųjų paprikų
  • 1 raudonosios paprikos
  • 1 1/2 česnako galvutės (1 dėsime į plovą)
  • po šaukštą kmynų, ciberžolės, kumino, maltos paprikos, česnakų granulių
  • pagal skonį juodųjų pipirų ir druskos
  • 300-400 g ryžių

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite ingredientus. Svogūnus supjaustykite ketvirčiais žiedais, morkas - juostelėmis, o kiaulieną - nedideliais, bet ne per smulkiais gabaliukais. Pirmiausia pasiruošiame visus ingredientus. Mėsą pjaustome maždaug graikinio riešuto dydžio gabalais. Svogūną pjaustome pusžiedžiais, morkas - lazdelėmis. Česnaką nuvalome, nuplauname. Ryžius perplauname šaltu vandeniu kelis kartus, kol vanduo taps skaidrus, užpilame šiltu vandeniu ir paliekame pastovėti apie valandą.
  2. Kepkite mėsą. Kazane įkaitinkite aliejų ir suberkite kiaulieną. Kepkite ant stiprios ugnies, kol gabaliukai gražiai apskrus. Didelėje keptuvėje (galite iškart dideliame puode) įkaitiname nemažai aliejaus, sudedame kiaulieną ir vis pamaišant kepame ant didesnės nei vidutinė ugnies, kol visi gabalėliai gražiai apskrunda. Į puodą pilame aliejų, jį gerai įkaitiname, dedame mėsą ir kepame ant stiprios ugnies kol mėsa apskrus.
  3. Pridėkite daržoves. Pirmiausia suberkite svogūnus ir pakepinkite iki auksinės spalvos. Svogūnus nulupame, supjaustome kubeliais, sudedame ant apkepintos kiaulienos, išmaišome ir kepame ~15 min ant vidutinės ugnies, kol svogūnai gražiai apkepa ir suminkštėja. Vis pamaišome. Dedame svogūnus ir kepame kol suminkštės ir pagels. Dedame morkas ir kepame kol jos suminkštės. Viso šio proceso metu ugnies nemažiname, tačiau puodo turinį maišome. Morkas nulupame, sutarkuojame stambia tarka, sudedame į keptuvę kartu su apkepusia kiauliena ir svogūnais. Išmaišome, kepame ~15 min, kol morkos suminkštėja, vis pamaišome. Jei reikia papildomai įpilame aliejaus.
  4. Česnakus nulupame, susmulkiname, dedame į keptuvę su kiauliena, išmaišome ir pakepame pora minučių. Tada į puodą dedame visus prieskonius: druską, pipirus, lauro lapus, kuminą ir kt.. Minutę pakaitiname ir užpilame karštu vandeniu. Vandens reikės tiek, kad apsemtų puodo turinį. Paliekame virti puse valandos ant silpnos ugnies. Praėjus laikui paragaujame ar netrūksta druskos, skystimas puode turi būti truputį per sūrus. Mišinį iš keptuvės sudedame į didelį puodą (jei jau kepėte puode, tuomet paliekame tame pačiame), pagardiname druska, pipirais, užpilame vandeniu, kad apsemtų ir atidengtame puode kaitiname 30 min ant vidutinės ugnies, vis pamaišome.
  5. Užpilkite vandeniu ir troškinkite. Užpilkite tiek verdančio vandens, kad apsemtų mėsą ir daržoves.
  6. Sudėkite ryžius. Ryžius dėkite tolygiai ant viršaus - nemaišykite. Atsargiai užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų ryžius apie 2-3 cm.Nuo ryžių nupilame vandenį, sudedame juos į puodą ir paskirstome tolygiai. Į vidurį dedame česnako galvutę, įspaudžiame, kad matytūsi tik kotelis. Pilame karšto vandens tiek, kad apsemtų ryžius maždaug 1 centimetru (jeigu ryžių nemirkėte, vandens reikės du ar net tris kartus daugiau). Ant kiaulienos mišinio supilame ryžius, užpilame vandeniu, kad apsemtų, uždengiame puodą ir kaitiname 30 min, ryžių nereikia maišyti. Po to atidengiame puodą ir pažiūrime ar nereikia papildomai vandens. Jei ryžiai vandenį sugėrė, tuomet įpilkite dar.
  7. Užvirkite ir garinkite. Kaitinkite ant stiprios ugnies, kol visas vanduo susigers. Ant stiprios ugnies kaitiname kol ryžiai sugers vandenį, tada uždengiame dangtį, ugnį sumažiname iki minimalios ir kaitiname apie 20 minučių.
  8. Pabaiga. Leiskite plovui pailsėti dar 10-15 minučių. Troškiname dar 10-15 min, kol ryžiai išverda. Pabaigoje plovą išmaišome ir paragaujame ar reikia papildomai druskos ir pipirų. Praėjus laikui ugnį išjungiame ir paliekame plovą pastovėti dar 10 minučių. Išimame česnako galvutę ir plovą sumaišome.

Patarimai

Gaminant plovą, svarbu ne tik laikytis recepto, bet ir pasikliauti pojūčiu. Kai kurie niuansai gali pakeisti visą rezultatą. Pavyzdžiui, nepermaišykite ryžių gaminimo metu - tai vienas dažniausių pradedančiųjų klaidų. Taip pat verta atkreipti dėmesį į prieskonius - kuo jie aromatingesni ir natūralesni, tuo autentiškesnis skonis. Ir, žinoma, neskubėkite. Plovas - ne greitas patiekalas.

Plovui tinkama mėsa

  • Aviena
  • Kiauliena
  • Jautiena
  • Vištiena

Svarbu, kad mėsa būtų riebi.