Šokoladas - tai skanėstas, kuris nepalieka abejingų. Nuo klasikinių pyragų iki sveikų alternatyvų, šokoladiniai desertai gali būti puikus būdas pasimėgauti saldžiu skoniu, nepamirštant ir naudos sveikatai. Šiame straipsnyje rasite įvairių šokoladinių desertų receptų, pritaikytų kiekvienam skoniui ir progai.
Šokolado nauda
Šokoladas, ypač juodasis, yra ne tik skanus, bet ir turi daug naudingų savybių. Jame gausu antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, taip pat jis gali pagerinti nuotaiką ir suteikti energijos. Bet tik tikras juodasis kartusis šokoladas, t. y. geriausia mėgautis tokiu, kuriame kakavos pupelių ne mažiau kaip 70 proc. Šokoladas padeda reguliuoti kraujospūdį, susidoroti su stresu ir išvengti sezoninės depresijos, stiprina širdį. Tačiau svarbu pasirinkti kokybišką šokoladą, turintį didelį kakavos kiekį ir mažai cukraus.
Šokoladiniai triufeliai
Jau ką ką, bet šokoladinius triufelius gaminu tik ypatingomis progomis… Tada, kai namuose labai garbingi svečiai, ir po vakarienės noriu jiems pasiūlyti šį tą saldaus prie taurės konjako ar viskio. Rankomis pagaminti šokoladiniai saldainiai tiesiog tirpsta burnoje, nes jiems naudoju patį geriausią belgišką šokoladą.
Receptas
- Nedideliame puode užvirinkite grietinėlę, supilkite ant šokolado, trumpai palaikykite, plakite šluotele, kol masė taps vientisa.
- Sudėkite sviesto gabalėlius, išmaišykite, įpilkite konjako, dar kartą gerai išmaišykite. Uždenkite dubenį plėvele ir bent 3 val.
- Dar kartą atsargiai išmaišykite masę. Į puodelį įpilkite šilto vandens ir pamerkite kelis šaukštelius, kad sušiltų. Nusausinkite šaukštelį, pakabinkite šokolado masės ir krėskite ant plėvele užklotos pjaustymo lentelės. Iš šio kiekio turėtų išeiti 12 vienodo dydžio skanėstų.
- Nedideliame puode ištirpinkite 100 g šokolado. Užsimaukite plonas gumines pirštines, užpilkite ant delno tirpinto šokolado, suvilgykite juo šokolado gumuliuką, tuojau pat jį apvoliokite kakavos milteliuose.
Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
Druska: 1.00 arbat. š.Konjakas: (arba brendžio) 2.00 valg. š.
Šokoladiniai keksiukai
- Nedideliame puode užkaitinkite vandenį, sumažinkite ugnį, įstatykite karščiui atsparų dubenį į puodą, sudėkite sviestą, įmaišykite trupintą šokoladą, maišydama kaitinkite, kol neliks šokolado gumulėlių.
- Giliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Viduryje padarykite duobutę, įmuškite kiaušinius, supilkite pieną, suberkite vanilinį cukrų, maišykite tešlą, kol taps vientisa.
- 12 nedidelių keksiukų formelių išklokite kepimo popieriumi arba naudokite popierines kepimo formeles. Sukrėskite tešlą į formeles, išdėliokite ant skardos ir pašaukite į 180-200ºC temperatūros orkaitę.
Kulinaro patarimas: Jei mėgstate keksiukus su šokolado gabaliukais, maišydama tešlą pabaigoje įberkite stiklinę stambiai trupinto šokolado.
Šokoladinis pyragas
- 200 g juodojo šokolado ir sviestą ištirpinkite vandens garų vonelėje.
- Atskirtus kiaušinių trynius atsargiai ir švelniai išplakite su likusiu cukraus kiekiu ir sumaišykite su šokolado mase.
- Į gautą tešlą galiausiai dėkite kiaušinių baltymus ir išmaišykite.
- Tešlą supilstykite į formeles ir į kiekvieną įdėkite po šokolado gabaliuką.
- Ištraukite iš orkaitės, palaukite keletą minučių. Pyragėlius nuo formelės kraštų atsargiai atskirkite peiliu ir perkelkite į lėkštę. Tiekite su vaniliniais ledais.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Amerikietiškas šokoladinis pyragas
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros.
- Jeigu naudojate riešutus, paskleiskite juos ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos. Pakepinkite įkaitintoje orkaitėje apie 5-8 minutes.
- Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir kepimo miltelius.
- Pasiruoškite „garų vonelę“: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens (įsitikinkite, kad vandens dubuo neliečia - tai labai svarbu). Į šį dubenį sudėkite smulkintą šokoladą ir sviestą. Kaitinkite puodą ant vidutinio didumo ugnies, maišydami dubenėlyje esančius šokoladą ir sviestą.
- Nuimkite dubenį nuo puodo. Šokolado ir sviesto masę perpilkite į kitą, didesnį dubenį. Suberkite cukrų ir išplakite. Tuomet po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę gerai išplakdami.
- Paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi ar folija išklotą kepimo indą ir paskleiskite jame kuo tolygiau. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes.
- Išėmę pyragą iš orkaitės, atvėsinkite iki kambario temperatūros. Tai gali trukti porą valandų, tačiau būkite kantrūs - kitu atveju, jei bandysite iš kepimo indo išimti pyragą anksčiau, dar karštą, tai sėkmingai padaryti bus labai sunku.
- Jei nusprendėte naudoti šokoladą ir riešutus, šokoladą iš pradžių ištirpinkite „garų vonelėje“. Nuo pakepintų riešutų nuimkite odeles - jos atšoks labai lengvai, vos patrynus tarp delnų ar pirštų. Tirpintu šokoladu aptepkite atvėsusį šokoladinį pyragą. Iš karto apibarstykite smulkintais kepintais riešutais. Palikite pyragą pastovėti, kol šokoladas sustings.
- Jeigu šokolado ir riešutų nenaudosite, galite iš karto, atvėsusį išėmę iš kepimo indo, supjaustyti kvadratėliais, o prieš patiekdami apibarstyti kakava ar milteliniu cukrumi.
Šokoladinis pyragas su avietėmis
- Avietes atšildykite, sudėkite į sietelį, įtaisykite jį virš dubens.
- Smulkintą abiejų rūšių šokoladą sudėkite į molinį dubenėlį, įstatykite jį į karšto vandens vonelę. Maišykite, kol šokoladas išsilydys.
- Kambario temperatūros sviestą gerai išsukite su cukrumi. Toliau maišydama sukrėskite natūralų jogurtą, po vieną įmuškite kiaušinius. Įmaišykite pravėsusį šokoladą, konjaką.
- Stačiakampę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, sukrėskite į ją pusę šokoladinės masės. Ant viršaus dėkite sluoksnį aviečių, supilkite likusią tešlą. Kepkite 180 C karščio orkaitėje apie 50 minučių. Atvėsusį biskvitinį pyragą puoškite likusiomis avietėmis, milteliniu cukrumi, šviežių mėtų lapeliais.
Jogurtas: 1.00 st.
Šokoladinis lazdynų riešutų kremas
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Lazdynų riešutus vienu sluoksniu paskleiskite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 15 min., kol riešutai taps tamsiai rudos spalvos, o jų odelės atšoks.
- Riešutams šiek tiek atvėsus, patrinkite juos tarp delnų ir nuimkite odeles.
- Jei ruošiate garų vonelėje. Pasiruoškite garų vonelę: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens. Į šį dubenį sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą. Kaitinkite puodą ant vidutinio stiprumo ugnies, nuolat maišykite dubenėlyje esantį šokoladą. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį, ir tuomet produktai ims tirpti. Kaitinkite, kol šokoladas ištirps.
- Suberkite į smulkintuvą miltelinį cukrų, kakavą, lazdynų riešutų aliejų, vanilės ekstraktą ir druską. Vėl įjunkite smulkintuvą ir smulkinkite, kol gausite vientisą masę.
- Paruoštas šokoladinis lazdynų riešutų kremas bus gana skystas, tačiau nesijaudinkite dėl to - vėsdamas kremas sutirštės.
- Paruoštą šokoladinį lazdynų riešutų kremą perpilkite į dailų 375 ml talpos stiklainėlį ar sandariai užsidarantį indelį. Atvėsinkite iki kambario temperatūros ir tik tuomet uždenkite.
Šokoladiniai bananai
- Padėklą ar didelę lėkštę išklokite kepimo popieriumi. Atidėkite į šalį.
- Juodąjį šokoladą ištirpinkite ant „garų vonelės“: kaitinkite nuolat maišydamos, kol šokoladas virs vientisa mase. Išjunkite ugnį, tačiau dubenėlį su šokoladu palikite ant puodo („garų vonelės“).
- Į kitus dubenėlius supilkite norimus pabarstukus.
- Bananus nulupkite ir kiekvieną perpjaukite į 3 dalis. Į gabalėlių centrą įsmeikite po medinį pagaliuką. Pamirkykite bananus šokolade, tuomet apibarstykite ar apvoliokite norimuose pabarstukuose.
- Dėkite ant kepimo popieriaus. Taip paruoškite visus bananus, o tuomet padėklą ar lėkštę su bananais dėkite į šaldytuvą.
Bananai: 4.00 vnt.
Šokoladiniai sausainiai
- Sviestą ir nedideliais gabalėliais sulaužytą šokoladą sudėkite į prikaistuvį. Kaitinkite pamaišydamos ant vidutinio stiprumo ugnies, kol ištirps ir gausite vientisą masę. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir palikite atvėsti apie 10-15 minučių.
- Dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius ir druską.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite rudąjį cukrų, cukrų, kiaušinius ir vanilę. Plakite, kol masė bus vientisa ir puri.
- Į plakinį lengvais judesiais įmaišykite atvėsusį ištirpintą šokoladą su sviestu. Per tris kartus suberkite miltų mišinį. Lengvai sumaišykite. Nepermaišykite.
- Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir 45 min. palaikykite šaldytuve.
- Įkaitinkite orkaitę iki 160 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
- Imkite po šaukštą tešlos, tarp drėgnų ar sviestu pateptų delnų formuokite vienodo dydžio rutuliukus. Išdėliokite juos ant kepimo popieriaus, palikdami 5 cm tarpus.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 12-13 minučių. Išimkite iš orkaitės ir palikite 5 min. atvėsti skardoje. Tuomet perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite.
- Į dubenį sudėkite minkštą sviestą, rudąjį cukrų ir plakite elektriniu plaktuvu iki purios masės. Įmaišykite miltus, supilkite vanilės ekstraktą ir šaukštą liesos grietinėlės. Maišykite, kol gausis vientisa masė. Suberkite miltelinį cukrų ir toliau maišykite. Jei matote, kad masė per tiršta, įpilkite dar šlakelį grietinėlės.
- Imkite po du sausainius. Pertepkite juos pasiruošta pertepimo mase, lengvai paspauskite delnais. Išdėliokite ant lėkštės ar padėklo ir patiekite.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Šokoladiniai vafliai
- Į dubenėlį sudėkite kvadratėliais sulaužytą juodąjį ir pieninį šokoladą. Ištirpinkite ant garų vonelės arba mikrobangų krosnelėje.
- Sudėkite riešutų sviestą ir gerai išmaišykite iki vientisos masės.
- Supilkite grietinėlę ir suplakite elektriniu plaktuvu, kol gausite tirštą kremą.
- Suberkite į kremą kepintus ir smulkintus lazdynų riešutus ir išmaišykite.
- Pertepkite vaflius paruoštu kremu.
- Suvyniokite į maistinę plėvelę, paslėkite ir palaikykite šaldytuve per naktį.
- Išimkite vaflius iš šaldytuvo, išvyniokite iš maistinės plėvelės. Supjaustykite gabalėliais.
- Kiekvieno gabalėlio viršų apliekite tirpintu juoduoju šokoladu ir apibarstykite kepintais bei smulkintais lazdynų riešutais.
Šokoladinis cukinijų pyragas
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepimo formą (25 cm skersmens) ištepkite gabalėliu sviesto ir tolygiai apibarstykite kakavos milteliais. Atidėkite į šalį.
- Dubenyje sumaišykite miltus, nesaldžius kakavos miltelius, druską, kepimo miltelius, sodą, maltus cinamoną ir muskatą.
- Kitame dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu iki vientisos masės išplakite cukrų, kiaušinius, aliejų ir vanilės ekstraktą.
- Į šį plakinį suberkite miltų mišinį ir lengvai maišykite, kol neliks miltų gumuliukų.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Sveikesni šokoladiniai desertai
Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditeris pranešime žiniasklaidai sako, kad pavasarį, kaip įprasta, padidėja susidomėjimas sveikesnėmis saldumynų alternatyvomis, kurių pasigaminti - nėra sudėtinga.
Štai keletas patarimų, kaip pasigaminti sveikesnius šokoladinius desertus:
- Naudokite juodąjį šokoladą: Juodajame šokolade yra mažiau cukraus ir daugiau antioksidantų nei pieniškame šokolade.
- Sumažinkite cukraus kiekį: Desertus galite pasaldinti medumi, šviežiais ar džiovintais vaisiais bei uogomis, medumi, natūraliais saldikliais: agavų, klevų sirupais.
- Pakeiskite miltus: Kepant pyragus, kvietinius miltus galite pakeisti migdolų, kokosų ar žemės riešutų.
- Įtraukite daržovių: Į desertų receptus taip pat galima įtraukti ir daržovių: burokėlius, saldžiąsias bulves, moliūgus.
Šokoladiniai bananų kąsneliai (30 batonėlių)
Reikės: 3 bananų, 150 g riešutų sviesto, 280 g juodojo šokolado, 20 ml kokosų gėrimo.
- Bananus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Pusę jų sudėkite į lėkštę, išklotą kepimo popieriumi. Likusius atidėkite.
- Riešutų sviestą 30 sekundžių pašildykite mikrobangų krosnelėje, kad jis taptų tąsus.
- Ant garų vonelės padėkite puodą, į jį sudėkite šokoladą ir supilkite kokosų gėrimą. Maišykite tol, kol šokoladas visiškai ištirps. Ištirpęs jis turi blizgėti.
- Ant bananų griežinėlių užtepkite riešutų sviesto ir ant viršaus uždėkite likusius bananus. Turi gautis maži bananų sumuštiniai.
- Imkite bananų kąsnelius į rankas ir, panardinę į šokoladą, grąžinkite ant kepimo popieriaus. Skanėstus dėkite į šaldytuvą ir laikykite tol, kol šokoladas pilnai sustings.
Kiti šokoladiniai desertai
- Šokoladiniai avokadų triufeliai
- Šokoladiniai bananų ledai
- Šokoladiniai chia pudingai
- Šokoladiniai riešutų batonėliai
- Šokoladiniai avižiniai sausainiai
- Šokoladiniai riešutų sviesto kamuoliukai
- Šokoladiniai vaisių fondiu
- Šokoladiniai kokteiliai
- Šokoladiniai riešutų sviesto pyragaičiai
- Šokoladiniai avokadų pyragaičiai
Receptai
Šokoladiniai zefyriniai pyragaičiai
Jums reikės: 2 puodelių cukraus, 3 didelių kiaušinių, ½ puodelio ištirpinto sviesto, ½ puodelio aliejaus, ¾ puodelio miltų, 1 puodelio kakavos miltelių, žiupsnelio druskos, 1 puodelio šokolado drožlių, 2 puodelių nedidelių zefyrų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklokite popieriumi.
- Vidutiniame dubenyje persijokite miltus ir kakavos miltelius. Įberkite druskos ir atidėkite į šalį.
- Į kitą indą sudėkite cukrų ir kiaušinius. Išplakite plaktuvu. Supilkite ištirpintą sviestą, miltus, kakavos miltelius, druską. Masę supilkite į dubenį su miltais.
- Ant viršaus suberkite zefyrus ir šokolado drožles. Viską gerai išmaišykite ir supilkite į kepimo skardą. Kepkite 45 minutes.
- Prieš pjaustydami ir patiekdami visiškai atvėsinkite.
Keksiukai su kakava ir spanguolėmis
Jums reikės: 2 puodelių miltų, 1/3 puodelio kakavos miltelių, 2 v. š cukraus, ½ a. š kepimo sodos, 1 a. š druskos, 3 kiaušinių, ¼ puodelio medaus, 30 g sviesto, 1 a. š vanilės ekstrakto, ½ puodelio spanguolių.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dideliame dubenyje sumaišykite migdolų miltus, kakavą, sodą ir druską.
- Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite kiaušinius, medų, sviestą, vanilę ir suberkite į miltus. Sudėkite spanguoles.
- Masę supilkite į keksiukų formeles. Kepkite 20-25 minutes. Ištraukite iš orkaitės ir mėgaukitės dar šiltais.
Šokoladiniai desertai - tai puikus būdas pasilepinti ir pradžiuginti save bei artimuosius. Išbandykite įvairius receptus ir atraskite savo mėgstamiausius!
Desertas | Pagrindiniai ingredientai | Ypatybės |
---|---|---|
Šokoladiniai triufeliai | Šokoladas, grietinėlė, sviestas | Tirpsta burnoje, puikiai tinka ypatingoms progoms |
Šokoladiniai keksiukai | Miltai, cukrus, kiaušiniai, šokoladas | Lengvai pagaminami, puikiai tinka kasdienai |
Amerikietiškas šokoladinis pyragas | Šokoladas, sviestas, kiaušiniai, miltai | Drėgnas, sodraus skonio |
Šokoladiniai bananų kąsneliai | Bananai, riešutų sviestas, šokoladas | Greitai pagaminami, sveikesnis pasirinkimas |