Savaitgaliais norisi palepinti save ir šeimą kokiu nors ypatingesniu patiekalu. Avienos šonkaulius galima sakyti, atradau iš naujo. Vieną neseniai išmėgintą patiekalą Avienos šonkaulių su žalėsių plutele aprašiau visai neseniai.
Kaip iškepti skaniausius ir sultingiausius šonkauliukus orkaitėje?
Minkštutė, nuo kaulo krentanti mėsa, varvantis padažas ir iš malonumo priverčiantis užsimerkti keptų šonkauliukų aromatas - tikra kiekvieno mėsos mėgėjo svajonė. Dalinamės šonkauliukų marinavimo, kepimo ir prie jų tinkančių padažų ruošimo patarimais.
Šonkaulių pasirinkimas
Šonkauliai įprastai perkertami į dvi dalis - nugarinės dalies šonkauliai yra trumpesni, apvalesni, o gaubiantys krūtinę - ilgesni, plokštesni. Kepimui tinka tiek trumpieji, tiek ilgesnieji šonkauliai. Trumpuosius šonkaulius geriausia kepti nepadalintus, juostomis po 10-13 šonkauliukų. Ilgesnius šonkaulius patogiau padalinti, supjaustyti po vieną.
Apvirimas
Šonkauliukus prieš kepimą galima apvirti, tai sutrumpina gaminimo laiką, bet ir šiek tiek pakeičia patiekalo skonį. Šonkauliukus reikėtų užpilti šaltu vandeniu, įberti druskos, kelis pipirų grūdelius, porą lauro lapų. Vandeniui užvirus kaitrą sumažinkite ir virkite apie pusvalandį. Apvirtų šonkauliukų mėsa bus kiek sausesnė, tad juos vertėtų apkepti su skystu padažu ar marinatu.
Apvirtus šonkauliukus sumaišykite su skystu padažu ir palikite pasimarinuoti 15 - 20 min. Tuomet kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje, kepimo pabaigoje šonkauliukus dar kartą aptepkite padažu. Apvirti rekomenduojama riebesnius, krūtininės dalies šonkauliukus, nes virimo metu dalis riebalų nutirps.
Marinavimas
Šonkauliukų mėsa yra kietoka, tad ją svarbu gerai išmarinuoti, o po to tinkamai iškepti. Šonkaulius marinuoti galima dviem būdais - įtrinti sausu prieskonių mišiniu arba marinuoti skystame marinate-padaže. Antrasis būdas patogesnis, nes skysto marinato likučius vėliau galima naudoti šonkaulių glazūravimui, suteikiančiam jiems labai skanų, kvapnų, lipnų „apvalkalą“.
Skysto marinato taip pat galima pasiruošti truputį daugiau ir jį patiekti kaip padažą prie jau iškeptų šonkauliukų. O sausas prieskonių mišinys tiks, jei šonkauliukų marinavimui neturite daug laiko, nes jo skonis intensyvesnis.
Populiariausi avienos šonkaulių marinavimo variantai
Marinuoti avienos šonkauliukai griliui
Jei nepavyko nusipirkti jauno iki metų ėriuko šonkaulių, neturėtumėte nusiminti, tereikia avieną šiek tiek ilgiau pamarinuoti. Šonkauliukus geriau rinktis su nedidelio storio riebalų sluoksniu, bet ne per liesą, kad kepti šonkauliukai nebūtu sausi. Šonkauliukus reikia padalyti išilgai į 2-3 kauliukų segmentus, o po to supjaustyti maždaug 10 cm ilgio gabalėliais. Pavieniai šonkauliukai netinka kepti ant ugnies, nes greitai apanglėja ir gaunasi ne tokie sultingi.
Lengviausias marinavimo variantas yra medaus-sojos padažas
Į indą supilkite 100 ml sojų padažo, 4 v.š. pomidorų pastos, 3 v.š. medaus ir viską sumaišykite. Šonkauliukus įtrinti druska, maltais juodaisiais pipirais, užpilti paruoštu mišiniu, palikti 3-4 val. Kepti šonkauliukai gausis saldžiarūgščiai su karameline plutele. Taip pat pagal šį receptą ne mažiau skanūs bus ir ant keptuvės kepti šonkauliukai.
Marinatas kepimui orkaitėje
Avienos šonkauliukai gaunasi skanūs ir sultingi kai kepami folijoje, iš anksto marinuoti citrusinių vaisių sultyse, augaliniame aliejuje ir prieskoniuose. Mėsą įtrinkite druska ir prieskoniais. Tam puikiai tiks bazilikas, džiovintos mėtos, čiobreliai (nebūtina). Dedame į marinavimui skirtą dubenį ir apšlakstome augaliniu aliejumi bei citrinos (apelsinų) sultimis.
Kaip marinuoti avienos šonkauliukus troškinimui?
Troškinti šonkauliukai tiesiog tirpsta burnoje. Tačiau prieš apkepant ir troškinant, rekomenduojame juos pirmiausia pamarinuoti. Patiekalo skonis gausis sodresnis, o mėsa bus labai švelni.Marinatui 1,5 kg šonkauliukų imame:
- 5 v.š. pomidorų pastos;
- 1,5v.š. augalinio aliejaus;
- 0,5 v.š. acto (9%);
- 1 šaukštelis druskos;
- 0,5 šaukštelio cukraus;
- Prieskonių mišinys “Chmeli suneli”.
Sumaišykite visus ingredientus, gerai įtrinkite kiekvieną gabalėlį, sandariai sudėkite, palikite vėsioje vietoje per naktį. Ryte šonkauliukus galima apkepti, o paskui troškinti. Kambario temperatūroje marinavimo laikas sutrumpėja perpus.
Avienos šonkauliukai su žolelių plutele
Minkšti avienos šonkauliai, pagardinti rozmarinais, čiobreliais ir česnakais. Gardu, ar ne?
Ingredientai:
- 1.5 kilogramo avienos (šonkauliai)
- 1 valgomasis šaukštas rozmarino
- 3 česnakų
- šiek tiek juodųjų pipirų (malti)
- 1 valgomasis šaukštas druskos
- 3 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
Paruošimo laikas: Apie 5 min.
Paruošimo būdas: Įtriname avienos šonkaulius česnaku, druska, pipirais ir rozmarinu. Užpilame citrinos sultimis ir aliejumi. Išmaišome. Laikome šaldytuve apie 12 valandų. Kepame ant karštų žarijų. Skanaus.
Avienos šonkauliukų receptas orkaitėje
Ingredientai:
- Avienos šonkauliukai - ~1 kg
- Sojos padažas - 3 valgomieji šaukštai
- Balzamiko actas - 3 valgomieji šaukštai
- Alyvuogių aliejus - 3 valgomieji šaukštai
- Medus - 3 valgomieji šaukštai
- Česnakas - 4 skiltelės
- Druska, malti juodieji pipirai, raudonėlis
Gaminimas:
Avienos šonkaulius nuplauname, nusausiname ir supjaustome po vieną šonkauliuką. Dubenėlyje sumaišome sojos padažą, balzamiko actą, alyvuogių aliejų, medų, išspaustą česnaką, druską ir prieskonius. Šonkauliukus dedame į gilų dubenį arba puodą, užpilame marinatu ir rankomis pamaigome, kad marinatas geriau įsigertų į mėsą. Uždengus dangtį paliekame pastovėti apie valandą. Skardą išklojame folija, dedame šonkauliukus ir kepame apie 20-30 minučių iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Patarimai
- Prieš ruošiant ėrieną išimkite gerokai iš anskto ją iš šaldytuvo, kad mėsa būtų kambario temperatūros.
- Kepant ėrieną įkaitinkite nedidelę keptuvę, įpilkite labai mažai aliejaus (šaukštelio užteks, nes riebalų atsiras kepant ėrienai).
- Pabarstykite mėsą druska ir pipirais.
- Statykite ėrienos šonkaulių eilutę ant krašto, kad visi kauliukai styrotų į viršų.
- Pakepinkite apie 4 minutes, kol gerai apkeps.
- Per tą laiką pasigaminkite padažą: supilkite visus produktus į mažą puodą ir kaitinkite, virkite, kol dalis skysčių nugaruos ir padažas ims tirštėti (aušdamas jis dar tirštės).
- Po pusvalandžio išimkite mėsą iš orkaitės ir 7 minutes laikykite uždengę aliuminio folijos lakštu, kad mėsa būtų sultinga ir neatvėstų.
Garnyrai
Aviena (ėriena) labai skaniai dera šalia tamsiai žalių daržovių: špinatų, gražgarsčių, ankštinių pupelių, šparagų (smidrų), brokolių, įvairių lapinių kopūstų ar mangoldų troškinių ir salotų. Taip pat garnyrui tinka lengva ir puri puree iš bulvių, kalafiorų, morkų, neriebūs troškinti kopūstai ar kt. Makaronai (pasta) ir ryžiai reikalauja didesnio padažo kiekio, negu šis patiekalas gali pasiūlyti.
Gamindama garnyrui skirtą košę (šiuo atveju saldžių bulvių ir paprastų bulvių) aš jos negardinu grietinėle, bet pasilieku šiek tiek skysčio, kuriame daržovės virė, ir sutrynusi grūstuve įmaišau šio skysčio iki norimos konsistencijos.