pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Konvekcinės Krosnys: Universalus Įrenginys Jūsų Virtuvei

Konvekcinės krosnys - tai moderni virtuvės įranga, leidžianti greitai ir kokybiškai paruošti įvairius patiekalus. Šiame straipsnyje aptarsime konvekcinių krosnių privalumus, skirtumus ir pritaikymą įvairiems receptams.

Kas Yra Konvekcinė Krosnis?

Konvekcinė krosnis - įrenginys maisto ruošimui, kurio galinėje sienelėje integruotas elektros ventiliatorius, sukuriantis pastovų karšto oro judėjimą. Kameroje oro kaitinimui naudojami kaitinimo elementai (tenai), kurie yra išdėstyti aplink ventiliatorių. Konvekcinės krosnys gali turėti elektrinę arba dujinę kaitinimo sistemą. Dažnai paprastose orkaitėse vienu metu keliose skardose kepamas maistas iškepa nevienodai dėl netolygiai paskirstomos temperatūros.

Konvekcinių Krosnių Privalumai

  • Greitis: Konvekcinė krosnis maistą gamina 25-30 procentų greičiau nei įprasta krosnis. Įprastinėje orkaitėje oras nejuda, todėl prireikia laiko, kol šiluma pasiekia maistą. Tuo tarpu konvekcinėje orkaitėje oras maišomas nuolat.
  • Kokybė: Konvekcinėje krosnyje gaminamas maistas yra sveikesnis, nes naudojama mažiau riebalų. Maistas gali būti gaminamas žemose temperatūrose, nesuardant baltymų struktūros.
  • Universalumas: Konvekcinėje krosnyje galima kepti, virti garuose, troškinti, pašildyti ir t.t. Šis įrengimas virtuvėje pakeičia orkaitę, mikrobangų krosnį, gruzdintuvę, troškintuvą, virimo katilą.
  • Kepimo plotas: Dėl netolygaus kaitinimo orkaitėje dažnai neįmanoma vienodai gerai iškepti kelių gaminių, ypač jeigu jie sudėti ant keleto kepimo plokščių.

Konvekcinių Krosnių Tipai

Konvekcinės krosnys skirstomos į kelis tipus pagal valdymą, paskirtį ir dydį:

Pagal Valdymą:

  • Mechaninis valdymas: Kai rankiniu būdu nustatomi temperatūros, laiko ir drėgmės režimai.
  • Analoginis valdymas: Rankiniu būdu nustatomi temperatūros, laiko ir drėgmės režimai, kurie yra atvaizduojami LED ekranuose.
  • Skaitmeninis valdymas: Patogesniam naudojimui yra programuojama.
  • Sensorinis valdymas: Pilnas programavimas leidžia gaminti tobulus patiekalus, pagal jau įvestus receptus.

Pagal Paskirtį:

  • Konditerinės konvekcinės krosnys: Skirtos kepti įvairių tipų duonos ir konditerijos gaminius.
  • Gastronominės konvekcinės krosnys: Jose gaminamas visas spektras patiekalų, kuriems reikalingas terminis apdirbimas.

Pagal Dydį:

  • Mažos konvekcinės krosnys: Naudojamos 2-5 kepimo skardos.
  • Vidutinės konvekcinės krosnys: Naudojamos 5-11 skardų.
  • Didelės konvekcinės krosnys: Naudojamos 15-20 skardų.

Konvekcinės Krosnys Su Drėkinimo Funkcija

Konvekcinės krosnys mechaniniu valdymu su rankinio drėkinimo funkcija be drėgmės kontrolės yra dažniausiai naudojamos duonos ir konditerijos produktų gamybai, tačiau šių krosnių naudojimas gali būti žymiai platesnis ir pilnai tenkinti mažos maitinimo įmonės poreikius. Virėjas, atsižvelgdamas į visus gaminamo patiekalo ingredientus ir jų apdorojimo ypatybes, rankiniu būdu nustato gamybos parametrus. Garas į kepimo kamerą paduodamas nuspaudus mygtuką valdymo skydelyje - šis procesas nereguliuojamas nustatymais, todėl tiksliai nežinoma, koks garo procentas kameroje.

Abiejų drėkinimo tipų krosnys jungiamos prie vandentiekio. Jeigu vandenyje aukšta kalkių koncentraciją, jungiant prie vandentiekio yra būtina įrengti vandens minkštinimo filtrą.

Specialiosios Funkcijos

Modernios konvekcinės krosnys turi įvairių specialiųjų funkcijų, palengvinančių maisto ruošimą ir užtikrinančių puikius rezultatus:

  • Garo įpurškimas: Suteikia galimybę virtuvėje eksperimentuoti.
  • Atskira kamera: Patogus būdas gaminti skirtingus patiekalus vienu metu.
  • Temperatūros matavimo zondas: Matuoja gaminamo produkto vidaus temperatūrą gamybos metu.
  • Automatinio kameros plovimo sistema: Kruopščiai išplauna krosnį po intensyvios darbo dienos.
  • Žemos temperatūros kepimas: Tai maisto gaminimas, kai palaikoma kiek įmanoma žemesnė kepimo temperatūra.
  • Šilumos palaikymas: padedanti išlaikyti maistą tinkamoje temperatūroje ir apsaugoti nuo bakterijų po to, kai jis jau pagamintas.
  • Gamybos atidėjimas: Nustatytu laiku pradedamas gaminimo procesas ir maistas bus pagamintas reikalingu metu.
  • Pasterizavimas: Siekiant sumažinti riziką sveikatai, susijusią su patogeniniais mikroorganizmais, bakterijomis, ir pan., naudojamas šis terminis apdorojimas, prieš užšaldant ar kitaip ruošiant produktus ilgesniam saugojimui.

Konvekcinės Krosnies Valymas

  • Atvėsinimas: Prieš pradėdami valyti krosnį, įsitikinkite, jog ji atvėsusi.
  • Stiklo ir vidaus valymas: Įsitikinę, kad krosnis atvėso, išimkite jos viduje esančias skardas ir groteles. Venkite šiurkščių kempinėlių, nes jos gali smarkiai pakenkti paviršiui. Naudokite drėgną šluostę ir pašalinkite nešvarumus nuo sienelių.
  • Ventiliatoriaus zonos valymas: Kaskart valydami įrenginį, atkreipkite dėmesį, ar vėdinimo grotelėse nėra maisto likučių.

Alternatyvos: Griliai ir Salamanderiai

Nors konvekcinės krosnys yra universalūs įrenginiai, kai kuriais atvejais verta apsvarstyti alternatyvas, tokias kaip griliai ir salamanderiai.

Griliai:

  • Medžiagos: Grilių korpusas paprastai gaminamas iš aliuminio lydinio, geležies lydinio arba nerūdijančio plieno.
  • Priedai: Šiuolaikiniai griliai turi ne vieną papildomą funkciją - kelis kepimo paviršius, iešmus šašlykams, šoninius ir (arba) infraraudonųjų spindulių degiklius, kai kurie - ir specialų apšvietimą.
  • Karštis: Viena iš grilio charakteristikų - BTU reitingas, parodantis, kiek grilis išskiria šilumos.

Salamanderiai:

  • Dydis: Iš esmės tai yra maža orkaitė, naudojama profesionalioje virtuvėje patiekalams parusvinti ar paskrudinti.
  • Degimo tipas: Elektrinis salamanderis, esant reikalui, yra paprasčiau perkeliamas ir parengiamas darbui.
  • Kepimas: Geriausi salamanderiai karštį kepimo ertmėje paskirsto tolygiai.

Tiek griliai, tiek salamanderiai geriausiai tinka kepti palyginti plonoms mėsos išpjovoms. Be to, tai yra sveiki maisto apdorojimo metodai, nes čia nenaudojama aliejų, o mėsos riebalams leidžiama nuvarvėti. Salamanderis iškepa greičiau ir yra neprilygstamas, jeigu norite ant patiekalo išlydyti sūrį ar kitus produktus.