pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Naminis vištienos sultinys - skanūs ir sveikas patiekalas

VISKAS APIE SULTINĮ | KAIP GAMINTI IR KUR NAUDOTI

Golden liquid (auksinis skystis) – taip vadinamas tikras, geras, ilgai iš kaulų virtas sultinys. Sakoma, kad jis gydo sielą ir kūną ir tai nėra tik gražūs žodžiai. Jis gerina žarnyno veiklą, mažina sąnarių skausmus, stiprina imuninę sistemą ir kovoja prieš uždegimus (sakoma, kad peršalus veikia daug geriau nei arbatos!). Pirmas dalykas, kurį darau susirgus – verdu sultinį, tai mano auksinė taisyklė.

Tikras sultinys yra tas, kuris verdamas ilgai, iš kaulų, mėsos ir daržovių, o sušalus virsta drebučiais. Kadangi sultinio gamyba užima nemažai laiko, aš labai mėgstu jo virti daugiau. Dalį panaudoju sriubai, o likusią dalį suporcijuoju ir užšaldau. Tokiu būdu visada turiu nepaprastai naudingo produkto po ranka.

Labiausiai mėgstu virti vištienos sultinį, o pats skaniausias jis pavyksta verdamas iš keptos vištienos kaulų. Todėl kai kepu visą viščiuką kaulų su mėsos likučiais jokiu būdu neišmetu – dedu į šaldiklį, o kai ateina laikas – verdu skaniausią sultinį.

Tam, kad sultinys pasižymėtų gydomosiomis savybėmis be jokios abejonės svarbu naudoti geros mėsos kaulus. Jei žinote kur gauti ar net kartas nuo karto gaunate kaimišką vištą ir esate tikri, kad ji buvo tinkamai auginama, būtinai išsaugokite jos kaulus ar tam tikras dalis sultiniui – tai aukso vertės sunkiai randamas produktas. Taigi kaimiška višta – geriausias variantas. Tokiu atveju, kai kaimiškos, kokybiškos, be jokių chemijų augintos vištienos gauti sudėtinga, renkuosi aukščiausios kokybės vištieną, kurią galiu rasti parduotuvėje, apžiūriu, kad mėsa gerai atrodytų, būtų šviežia, paženklinta “užauginta be antibiotikų”.

Kalbant apie naudojamas daržoves, klasikinis sultinys gaminamas su morkomis, salieru, svogūnu, česnaku, druska, pipirais ir lauko lapu. Šioje vietoje skatinu eksperimentuoti, tai puiki vieta panaudoti visokiems daržovių likučiams ir taip praturtinti bei paįvairinti sultinio skonį. Pavyzdžiui, sultiniui nuotraukoje papildomai naudojau 1 čili pipirą iš mamos daržo, saują petražolių ir kelis gabalėlius brokolio stiebo.

Sultiniui reikės:

KUR NAUDOTI SULTINĮ

SRIUBAI | Akivaizdu! Skystos, tirštos, kruopų ar daržovių, paprastos arba tailandietiškos. Visoms sriuboms reikia sultinio ir geriausia, jei tai bus tikras geras naminis sultinys.

TROŠKINIAMS | Pilkite sultinį vietoje vandens. Puikiai tiks tiek į mėsos, tiek į daržovių troškinius, suteiks skonio ir maistingumo.

Vištienos ir jautienos sultinys

Jeigu padarėte viską kaip reikia – turėsite ~3 litrus skaidraus kaip ašara sultinio. Tiksliau dabar tai tokie matiniai neišvaizdūs drebučiai, bet juos pakaitinus turėsite ryškaus, labai skaidraus sultinio. Šį sultinį galite iki savaitės laikyti šaldytuve arba užšaldyti ir saugoti šaldiklyje iki pusmečio. Esant reikalui tiesiog atšildote puode ar mikrobangėje ir galite naudoti pagal poreikį. Aš turiu 8l talpos puodą, todėl prikraunu jį beveik pilną ir išverdu 5-6 litrus sultinio. Tai imlus laikui darbas, todėl verta per kartą išsivirti jo daugiau. Sudalinu į indelius, dedu į šaldiklį ir visada turiu sultinio savo reikmėms. Sušaldytas sultinys nepraranda nei savo skonio, nei aromato.

Kaulai. Jautienai geriausia rinktis vamzdelinius, skersai supjaustytus kaulus, kuriuose yra kaulų smegenų. Kojos kaulai, kurie yra stori ir niekam nereikalingi čia tiks kaip tik. Vištienos aš renkuosi karkasus (tai stuburas nuo kaklo iki uodegos) arba per pusę perpjautus karkasus, kuriuos pardavėjai vadina nugarėlėmis. Tiek vieni, tiek kiti yra pigus, juos atiduoda už centus.

Aš jums nepasakosiu kaip tai aromatinga ir gardu – privalote patys paragauti ir pasimėgauti šiuo paprastu, nebrangiu, tik gamybos laikui imliu patiekalu.

Kaip išvirti skanų ir sveiką naminį sultinį?

Jau nuo pat mažumės žinome, kad sultinys ir iš jo išvirta sriuba - sveikas, lengvai virškinamas ir susirgus jėgas atgauti padedantis maistas. Žinoma, tik tuomet, jeigu sultinys natūralus, teisingai išvirtas namuose, pasirinkus kokybiškus ingredientus. Dalinamės gudrybėmis ir receptais, kaip išvirti skaniausius ir sveikiausius sultinius: vištienos, mėsos, kaulų, žuvies ir daržovių.

KAIP IŠVIRTI VIŠTIENOS SULTINĮ?

Vištienos sultinys pelnytai vadinamas „žydišku penicilinu“. Jis tikrai puikiai tinka ligoniams, padeda sustiprėti, tačiau neapkrauna kovai su liga visas jėgas skiriančio organizmo virškinimo sistemos. Vištienos sultinys taip pat populiarus dėl to, kad jį išvirti nesudėtinga ir nebrangu.

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

Vištienos ir jos dalių pasirinkimas. Vištienos sultinį galima virti iš viso paukščio. Tą verta daryti, jeigu turite senesnį paukštį, kurio mėsa kietoka, nelabai skani, o sultiniui - puikiai tinkanti. Iš senesnio paukščio išvirtas sultinys bus sodresnio skonio, be to ilgiau gyvenęs paukštis savo kauluose ir audiniuose sukaupia daugiau mineralinių medžiagų, kurios ilgiau verdant patenka į sultinį.

Žinoma, sultiniui puikiai tiks ir kitos, pigesnės vištos dalys, likučiai, pavyzdžiui, nugarėlės, kakliukai, sparnų galiukai, kojos ir pan. Taupi idėja - rinkti visas vištienos nuopjovas, odeles, kauliukus (pavyzdžiui, jeigu nukaulinate ketvirčius ar blauzdeles) ir juos užšaldyti, o prikaupus didesnį maišelį, iš šių likučių virti sultinį.

Iš žalios vištienos ir jos kaulų išvirsite baltąjį sultinį. O rudasis sultinys verdamas iš keptos vištos kaulų. Šio sultinio skonis kiek silpnesnis, jis tamsesnis ir mitybine verte šiek tiek menkesnis už baltajį, tačiau taip pat puikus. Norėdama pasigaminti rudąjį sultinį, suvalgę keptą vištą jos kaulus pasilikite ir iš jų sultinį virkite taip pat, kaip ir baltąjį. Tik keli skirtumai - rudąjį sultinį prieskoniais gardinkite saikingiau (juk kepama višta jau buvo paskaninta ar marinuota prieskoniuose) ir virkite trumpiau, apie 2-3 valandas, nenupilant pirmojo vandens.

Vanduo. Vandens ir vištienos santykis - skonio reikalas. Dažniausiai pasirinkti didesni paukštienos gabaliukai, kauliukai sukapojami (kad puode užimtų mažiau vietos) ir užpilami vandeniu taip, kad būtų vos apsemti. Jeigu norite lengvo, ne tokio sodraus ir neriebaus sultinio, tai vandens pilkite daugiau.

Maistinė informacija, kalorijos

Vištienos sultinio maistinė informacija:

  • Kalorijos: Apie 38 kalorijos viename puodelyje.
  • Bendras riebalų kiekis: Apie 1,37 g.
  • Angliavandeniai: Apie 0,91 g.
  • Baltymai: Apytiksliai 4,85 g.
  • Natris: Apie 763 mg puodelyje (33 % rekomenduojamos paros normos).
  • Vitaminai: Sudėtyje yra mažiau riboflavino ir niacino.
  • Mineralinės medžiagos: mažesni kalio, kalcio ir geležies kiekiai.

Kaulų sultinio maistinė informacija:

  • Kalorijos: Apie 39 kalorijos viename puodelyje.
  • Baltymai: Apie 9 gramai.
  • Iš viso riebalų: 1 gramas.
  • Angliavandeniai: nėra.

Maistinė nauda:

  • Vištienos sultinys gali būti geras natrio ir baltymų šaltinis.
  • Kaulų sultinyje gali būti daug kolageno, elektrolitų ir įvairių aminorūgščių.
  • Abi šios medžiagos gali užtikrinti drėkinimą ir prisidėti prie kasdienio geriamojo vandens suvartojimo.

Įprastas naudojimas:

– Vištienos sultinys ir kaulų sultinys gali būti naudojami sriuboms, troškiniams, padažams ir įvairiems patiekalams gaminti.

Ingredientai

  • Vanduo: ~3 litrai
  • Vištiena: ~800 gramų (šlaunelės, sparneliai arba karkasas)
  • Žalumynai: petražolės, krapai
  • Druska: pagal skonį
  • Pipirai: pagal skonį
  • Lauro lapai: 2-3 vnt.

1. Nuplaukite vištienos gabalėlius ir sudėkite juos į didelį puodą.

2. Užpilkite šaltu vandeniu, kad mėsa būtų visiškai apsemta.

3. Užvirinkite vandenį ant vidutinės ugnies. Kai vanduo pradės virti, atsiras putų – jas atsargiai nugraibykite šaukštu.

4. Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį iki minimumo, kad sultinys vos burbuliuotų.

5. Įdėkite lauro lapus, kelis juodųjų pipirų grūdelius ir šiek tiek druskos.

6. Leiskite sultiniui virti ant silpnos ugnies apie 2–2,5 valandos. Per tą laiką reguliariai tikrinkite ir, jei reikia, nugraibykite susidariusias putas.

7. Baigus virti, išimkite vištienos gabalėlius ir leiskite sultiniui šiek tiek atvėsti.

9. Patiekdami sultinį, įpilkite jį į lėkštes ir papuoškite smulkintomis petražolėmis bei krapais.

10. Santrauka: Naminis vištienos sultinys yra puikus pasirinkimas norint sušilti ir sustiprinti organizmą. Jį paruošti paprasta, o ingredientus galima keisti pagal turimus namuose. Svarbiausia – virimo metu reguliariai nugraibyti putas ir, jei norite skaidresnio sultinio, perkošti jį per marlę. Vienoje porcijoje yra apie 200 kcal, todėl tai lengvas ir sveikas pasirinkimas tiek pietums, tiek vakarienei.

Kiti papildai, kurie tinka su

Subalansuotas požiūris į sveikatą gali apimti įvairius papildus, kurie gali papildyti vištienos sultinio naudą.

Kolagenas gali pagerinti odos elastingumą ir sąnarių sveikatą, nes vištienos sultinyje gausu šio baltymo. Vartojant kolageno papildus galima padidinti šio labai svarbaus baltymo kiekį, taip skatinant bendrą organizmo struktūros vientisumą.

Gliukozaminas gali palaikyti sąnarių sveikatą ir veikti kartu su vištienos sultinyje esančiomis aminorūgštimis, stiprindamas kremzles ir mažindamas uždegimą.

Kartu su vištienos sultiniu vartojami probiotikai gali pagerinti žarnyno sveikatą. Sultinys gali būti maistingas pagrindas probiotikų turtingiems maisto produktams, pavyzdžiui, raugintoms daržovėms, kurios gali pagerinti virškinimą ir maistinių medžiagų įsisavinimą.

Vitaminas D yra būtinas bendrai sveikatai ir gali sustiprinti imunitetą stiprinančias vištienos sultinio savybes.

Kartu su subalansuota mityba šie maisto papildai gali padidinti vištienos sultinio naudą sveikatai ir sukurti visapusišką sveikatingumo strategiją.