Reikalingi ingredientai:
Kiaulienos kepenys500 gramųSvogūnai1 vntKečupas2 šaukštaiGrietinė100 gramų (15Druskapagal skonįJuodieji pipiraipagal skonįMiltai1 šaukštas (be kaupo)GarstyčiosSviestas20 gramųAliejus2 šaukštaiLauro lapas1 vntŽalumynaipagal skonįReklamaGaminimo eiga
1. Paruoškite visus reikiamus ingredientus. Nuimkite plėvelę nuo kepenų ir nupjaukite visas venas.2. Į keptuvę supilkite augalinį aliejų, sudėkite sviestą, įkaitinkite ant vidutinės ugnies. Svogūnus nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite tris minutes. Perkelkite į dubenį.
Reklama3. Kiaulienos kepenėles supjaustykite vidutiniais kubeliais ir sudėkite į keptuvę po svogūnų. Kepenėles pabarstykite miltais.
4. Kepenėles tris minutes pakepinkite miltuose ant vidutinės ugnies maišydami. Į keptuvę su kepenėlėmis įdėkite grietinės.
Kaip skaniai paruošti kepenėles? Pasakojame ir dalinamės receptais!
Kepenėlės - ypač maistingas, tačiau, deja, primirštas produktas. Dažnas yra girdėjęs apie kepenėlių naudą, tačiau jų privengia, nes nemoka paruošti tikrai skaniai. Dalinamės naudingais patarimais ir siūlome pasigardžiuoti kepenėlėmis, kurias puikiai pagaminti tikrai lengviau, nei manote!
Kepenėlės - paneigiame mitus ir atrandame naudą
Kepenėlės kartais laikomos „nešvariu“ organu, nes jos dalyvauja medžiagų apykaitoje, neutralizuoja ir iš kraujotakos šalina toksinus (pavyzdžiui, vaistus, nuodus, kitas organizmui pavojingas chemines medžiagas). Būgštavimai dėl kepenėlių keliamo pavojaus sveikatai yra nepagrįsti - taip, kepenys iš tiesų yra vienas iš organizmų „filtrų“, tačiau potencialiai žalingos medžiagos jose beveik (išskyrus retus apsinuodijimus sunkiaisiais metalais) nesikaupia. Pagrindinė toksinų „saugykla“ yra riebalai, jie taip pat, tiesa, neilgai cirkuliuoja kraujyje, nedidelė pavojingų medžiagų dalis kaupiasi kauluose ir sąnariuose, limfinėje sistemoje.
Kepenys, savo ruožtu, sukaupia didelius kiekius organizmui ypač naudingų medžiagų: vitaminų A, D, B12, K, PP, folio rūgšties (jos ypač daug paukštienos kepenėlėse), geležies, vario, cinko, natrio. Kepelėse gausu visaverčių baltymų, kaloringumu jos primena jautieną.
Kepenų į savo mitybą turėtų įtraukti anemija sergantieji ar į ją linkę, po ligų ir traumų sveikstantys, ilgai antibiotikus vartoję, toliau nuo pusiaujo (tad ir Lietuvoje) gyvenantys ir vitamino D nuolat stokojantys žmonės, didžiulį folio rūgšties poreikį turinčios nėščiosios (ar pastoti bandančios moterys), žindyvės.
Kepenys gan „koncentruotas“, nemažai cholesterolio turintis produktas, tad jį vartoti reikėtų saikingai (ypač vaikams), ne dažniau, nei kartą per savaitę. Kepenėlių nereikėtų valgyti laikantis dietinės mitybos taisyklių, pavyzdžiui, sergant pankreatitu, podagra.
Nuotraukos šaltinis Shutterstock
Kepenėlių pasirinkimas ir paruošimas - pažadame, bus skanu
Šviežių kepenėlių pasirinkimas. Pagrindinė sąlyga renkantis skanias ir sveikatai naudingas kepenėles yra gyvulio ar paukščio amžius, jo šėrimas ir gyvenimo sąlygos bei kepenėlių šviežumas.

Troškintos stirnos kepenys
Stirnos kepenys
Stiklinė pieno
100g. lašinių
Juodieji pipirai
Kvapnieji pipirai
Mairūnas
100g. Sviesto
1 svogūnas
Žiupsnelis mairūno
Stiklinė mėsos sultinio
Šaukštas miltų
Citrina
Puse stiklinės raudonojo vyno
Druskos pagal skonį
Kepenis 2 val. laikyti piene, paskui nupjaustyti plėves, prismaigstyti lašinių ir pabarstyti pipirais.
Keptuvėje ištirpinti sviestą ir pakepinti smulkiai supjaustyti svogūnus pridėjus juodųjų bei kvapniųjų pipirų ir mairūno.
Įdėti kepenis ir uždengus apie 1 val. troškinti, palaistant sultiniu.
Ištroškintas kepenis išimti, supjaustyti griežinėliais.
Į padažą supilti pusę stiklinės karšto vandens, vyną bei citrinos sultis ir sutirštinti su miltais.
Baigiant virti, sudėti kepenys ir dar keletą minučių troškinti.
Ištroškintas kepenis sudėti į didelę gilia lėkšte ir užpilti iškoštu padažu.

Kepenys ne tik skanios, bet ir neturi specifinio skonio
Užpylus verdančiu vandeniu garantuojamas ne tik skonis, bet ir tai, kad kepenys praras specifinį kvapą. Norint pasiekti norimą rezultatą, būtina laikytis paprastos instrukcijos . Pirmiausia gerai nuplaukite kepenis ir supjaustykite mažais gabalėliais. Dedame į gilų indą, kurį užpilame verdančiu vandeniu. Palikite kepenis čia 5 minutes, tada išpilkite vandenį iš talpyklos. Dar reikia išskalauti kepenis.
