Vynui gaminti reikalingos priemonės
Indai. Vynui gaminti reikalingi du dideli 15-30 litrų indai, kurie gali būti plastikiniai su dangčiu ar stikliniai su guminiu kamščiu.
Fermentacijos vamzdelis. Tai prietaisėlis (dar vadinamas oro vožtuvu, alsuokliu, sifonu, vandens užrakto sistema), kurio veikimo paremtas sifono principu, leidžiantis susidariusioms dujoms išeiti iš indo, bet neleidžia orui iš aplinkos patekti į fermentacijos indą. Fermentacijos vamzdelis yra labai svarbus, nes proceso metu reikia palaikyti bedeguonę aplinką inde. Be sifono kyla didelė rizika gėrimui virsti actu.
Papildomai galima įsigyti rinkinius ar atskirus priedus, kurie palengvintų darbą. Tai būtų matavimo prietaisai (alkoholio koncentracijos, cukraus kiekio, rūgštingumo), žarnelės, kraneliai, šepečiai.
Paukščių lesyklėlės žiemai: kaip patiems jas pasigaminti? Ar žinote, kuo lesinti paukščius?
Artėjanti žiema puikus metas prisivilioti paukščius į savo kiemą pačiu paprasčiausiu būdu – maistu. Šiuo metų laiku paukščiai aktyviai ieško įvairių maisto šaltinių, kad pasiruoštų vėstančiam orui ir mažėjančioms natūralioms maisto atsargoms. Na, o lesyklėlės pakabinimas gali būti naudingas abiem pusėms – pro langą galėsite džiaugtis savo naujausiais bičiuliais, o jie užpildys savo mažus pilvukus.
Jūsų plunksnuoti draugai kasdien turi sulesti nuo trečdalio iki trijų ketvirtadalių savo kūno svorio tam, kad turėtų pakankamai energijos šildytis ir ieškotis maisto. Tinkamas lesalas ne tik pritrauks gausų būrį paukščių, bet ir suteiks jiems taip reikiamų riebalų ir maistinių medžiagų. Jei nesate tikri kuo galima lesinti paukščius, o ko geriau vengti, visi atsakymai šiame straipsnyje!

Mėsos ir bulvių košės apkepas
Šiam patiekalui galite naudoti tiek maltą mėsą, tiek troškintą pjaustytą mažais gabalėliais. Taip pat į mėsą galite dėti įvairių daržovių – saliero, paprikos, moliūgo, cukinijos, špinatų.
Ingredientai:
Gaminimas:
- Bulves nuskuskite, supjaustykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Sugrūskite su šaukštu sviesto, pagardinkite pipirais ir sumaišykite su 3 šaukštais tarkuoto sūrio.
- Nuskuskite morkas, supjaustykite griežinėliais ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nusunkite ir sugrūskite.
- Šaldytus žirnelius suberkite į kiaurasamtį ir perskalaukite šaltu vandeniu, kad atitirptų.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, kepkite smulkintus svogūnus, kol suminkštės, sudėkite maltą jautieną ir kepkite, kol gražiai apskrus. Į keptuvę įpilkite stiklinę vandens, įmaišykite pomidorų padažą, trintus česnakus, pasūdykite jei reikia, pagardinkite pipirais ir pakaitinkite dar keletą minučių.
- Į gilesnio kepimo indo dugną paskleiskite paruoštą mėsos padažą, ant viršaus tolygiai berkite žirnelius, grūstas morkas ir grūstas bulves. Šaukštą sviesto padalinkite mažais gabaliukais ir išdėliokite ant bulvių, tada viską apiberkite likusiu tarkuotu sūriu.
- Pašaukite į iki 190 °C laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 30 minučių, kol viršus gražiai pagels.

Dešrelių virimo patarimai
- Nevalgykite dešrelių žalių. Be apsinuodijimo maistu, virtos dešros skanesnės nei žalios.
- Prieš gamindami, nuimkite nuo dešrelių plastikinį apvalkalą. Jei apvalkalas ant dešrelių natūralus, tiesiog keliose vietose pradurkite šakute.
- Dešreles virkite ant silpnos ugnies.
- Virimo metu vanduo turi visiškai uždengti dešreles.
- Verdant dešreles vanduo nesūdomas.
Norint išvirti dešreles, jas reikia įdėti į puodą su verdančių vandenių ir virti 2-5 minutes (priklausomai nuo rūšies, virimo laikas dažniausiai nurodomas ant pakuotės).

Ar galima žiemos metu lesinti paukščius?
Galite būti ramūs, nes šaltais žiemos mėnesiais lesinti paukščius tikrai galima. Papildomas maistas paukščiams padeda lengviau ištverti šaltas žiemas ir tai neturi jokios neigiamos įtakos jų migracijai. Na, o pasibaigus šalčiams ir nutirpus sniegui, mažųjų bičiulių, maitinti nebereikia, nes ir patys sugeba savimi pasirūpinti.
Vaisiai. Obuoliai ir uogos ne tik skanūs, bet ir maistingi. Obuolius galima sutarkuoti arba perpjauti per pusę ir pakabinti taip, kad paukščiai galėtų lesti minkštimą. Kitas geras pasirinkimas – džiovinti vaisiai, pavyzdžiui, serbentai. Tik prieš tai būtinai pamirkykite juos per naktį, kad vaisiai dar labiau neišbrinktų mažame paukščio skrandyje, o tada smulkiai supjaustykite.
Žemės riešutai ir žemės riešutų sviestas. Daugelis paukščių dievina šiuos riešutus, tačiau būtinai naudokite tik nesūdytus ir neskrudintus – druska gali sukelti dehidrataciją. Taip, perskaitėte teisingai – žemės riešutų sviestą taip pat mėgsta daugelis mūsų plunksnuotų draugų. Geriau būtų rinktis ekologišką riešutų sviestą.
Sviestas ir taukai. Abu šie produktai labai maistingi ir naudingi laukiniams paukščiams, todėl jie puikiai tinka žvarbiais orais. Niekada nenaudokite riebalų, kurie prieš tai buvo naudojami maistui gaminti. Jei sugalvojote pakabinti gabalėlį lašinių, jie taip pat turi būti švieži ir nesūdyti.
Sėklos. Saulėgrąžų sėklos yra ypač maistingos ir jas mėgsta bene visi paukščiai. Venkite parduotuvėse randamų sėklų mišinių, nebent juos parduoda specializuoti paukščių maisto pardavėjai. Jei visgi saulėgrąžas pirksite iš prekybos centro, jos negali būti sūdytos ar skrudintos.


