Gurmaniškos salotos su brandinta jautiena
123RF.com nuotr./Jautienos kepsnysReikės:
Marinuotiems svogūnėliams:
- 1 raudonojo svogūno,
- 1 valg. š. citrinos sulčių,
- 1/2 arbat. š. cukraus,
- 1 valg. š. aliejaus,
- žiupsnelio druskos.
Salotoms: ridikėlių, pomidoriukų, mėgstamų salotų.
Gaminimas:
Brandinta jautiena – tiesus kelias į virtuvės olimpą: kokią rinktis – šlapio ar sauso brandinimo?
Didkepsnis, troškinys ar kiti patiekalai iš brandintos jautienos negali nepavykti – minkštesnę, sodresnio skonio, itin kokybišką jautieną iš karto atskirsite nuo įprastinės mėsos. Sausas brandinimas nuo seno žinomas mėsos konservavimo būdas, o atsiradus vakuuminei pakuotei, pradėta naudoti ir šlapio brandinimo technologija.
Šaltinis:ReklamaTurinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimoJautienos kepsnys / 123RF.com nuotr.A a A + A - AtstatytiSkaitykite vėliauPranešti klaidąTemos: 5 Jautiena „Mėsos ekspertai“ „Mėsininko patarimai“ Receptai „Norfa“Prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvėse įrengtose brandinimo spintose tiesiog pirkėjų akivaizdoje vyksta sausas jautienos brandinimas. O parduotuves aprūpinančioje „Rivonos“ mėsinėje Šilalės rajone ruošiama šlapio brandinimo jautiena. Mėsa perkama iš Lietuvos ūkininkų, auginančių mėsinius galvijus – limuzinus, angusus, šaroles ir kitas veisles. Būtent mėsinių galvijų jautiena pasižymi aukšta kokybe. Svarba ir tai, kad mėsa visada šviežia, kasdien iš „Rivonos“ mėsinės išvežiojama į „Norfos“ parduotuves.

Kiek laiko marinuoti jautieną?
Paruoštą jautienos gabalėlį įtrinkite gautu mišiniu ir palikite 3-5 valandoms kambario temperatūroje. Į marinatą galite įdėti ir tarkuoto česnako ir prieskonių, bet tai patinka ne kiekvienam. Prie šios rūšies mėsos labiausiai tinka bazilikas, kalendra, juodieji ir raudonieji malti pipirai. Sūdyti jautieną geriausia prieš pat siunčiant į orkaitę, kitaip ji išleis sultis ir gausis sausa.
Vienas populiariausių patiekalų – jautienos kepsnys. Sojų padažo marinatas padės suminkštinti mėsą ir suteiks jai ypatingo skonio. Paruošti jį labai lengva. Paruoštą jautieną įtrinkite prieskoniais, sojų padažo ir tarkuoto česnako mišiniu (nebūtina) ir palikite 2-3 val. Jei neturite tiek laiko, tada po 40–60 minučių mėsa turi pasimarinavusi ir galite pradėti ją kepti. Kepsnių sūdyti nebūtina, antraip mėsa išskirs sultys ir praras sultingumą, o sojos padaže druskos tikrai užtenka.

Šlapias brandinimas vakuumavimo pakuotėse
Kitokia technologija naudojama šlapiam jautienos brandinimui – tai mėsos laikymas supakavus vakuume. Šis mėsos brandinimas atliekamas „Rivonos“ mėsinėje. Pasak mėsinės technologės Daivos Vaišvilienės, jautienos mėsa brandinasi vakuuminėse pakuotėse 8 dienas, be sąlyčio su oru. „Subrandintą mėsą iš karto išvežame į prekybos tinklo „Norfa“ parduotuves. Per mėnesį parduodame apie 1000 kg brandintos jautienos, o vasaros sezonu dar daugiau. Iš tokios mėsos lengviau pagaminti minkštus ir sultingus jautienos kepsnius bei kitus patiekalus”, – sako technologė.
Šlapio brandinimo antrekotas ir nugarinė labiausiai tinka kepsniams, o sprandinė ir mentė – troškinimui, malimui.

Šlapias ar sausas brandinimas – skirtingi skoniai
Sauso brandinimo mėsa įgauna papildomą skonį, kurį galima apibūdinti kaip riešutų ar sviesto. Šlapio brandinimo metu jautiena laikoma savo sultyse, kuriose dauginasi pieno rūgšties bakterijos, mėsai suteikiančios rūgštesnį skonį.
Sausas brandinimas buvo žinomas jau prieš kelis šimtmečius. Tai vienas iš būdų, kurį naudoja medžiotojai ruošdami žvėrieną.
Šlapio brandinimo technologija atrasta palyginus neseniai, kai pradėta naudoti vakuumavimo pakuotė.
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Brandintos jautienos paruošimas NORFOJERuošiant patiekalus iš brandintos jautienos, D.Bartošius pataria laikytis kelių pagrindinių taisyklių:
1.Prieš kepimą mėsą bent pusvalandį palaikyti kambario temperatūroje, tuomet kepsniai iškeps tolygiau.
2.Brandintos mėsos kepsnių iš anksto nereikia gardinti nei druska, nei pipirais, nei jokiais kitais pagardais ar marinuoti – ji savaime turi sodrų mėsos skonį ir poskonius.
3. Įkaitintame grilyje ar keptuvėje jautieną kepkite iš abiejų pusių tiek laiko, kokio kepsnio norite – žalio, vidutinio ar gerai iškepto. Vidutiniškai vieną pusę kepkite 3–5 min.
