pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Skonio ir Kvapo Skirtumai: Arbata prieš Tabaką

„Skonio ir kvapo akademijos“ užsakymu atliktas tyrimas atskleidė, kad tiek arbatą, tiek kavą renkasi ir mėgsta 48 procentai apklaustųjų, renkasi tik arbatą - 22 procentai. Palyginimui: kavą kaip pirmą pasirinkimą nurodė 24 procentai respondentų.

Arbata: Mėgstamas Gėrimas su Paslaptimis

Kiek daugiau nei trečdalis žmonių mano, kad arbata yra skanus gėrimas ir geria jos sąlyginai daug - 2-3 puodelius per dieną išgeria 60 proc. apklaustųjų.

„Apie arbatą ir jos vartojimą sklando nemažai mitų, todėl norėjome išsiaiškinti, kiek iš tiesų Lietuvoje pažįstamas šis gėrimas. Kai kurių tyrimo išvadų tikėjomės, pavyzdžiui, kad arbata yra tiek pat mėgstama kaip ir kava. Tačiau kai kurios išvados labai nustebino. Pavyzdžiui, nesitikėjome, kad žalioji arbata yra viena mėgstamiausių, ir kad jos mėgėjų dalis gerokai viršija Europos šalių vidurkį, kur karaliauja juodoji arbata“, - pastebi „Skonio ir kvapo akademijos“ lektorius ir arbatos žinovas Andrius Žilinskas.

Pasak jo, stebina ir tai, kad nors žalioji arbata yra mėgstama, vis dar trūksta žinių apie tokios arbatos paruošimą. Net 41 procentas respondentų mano, kad žalioji arbata yra ruošiama užplikant ją verdančiu vandeniu.

„Galbūt mėgstančių arbatą žmonių būtų dar daugiau, jei jiems būtų žinoma, kad žaliosios arbatos plikyti verdančiu vandeniu negalima. Tiesa, būtent tik jos, nes ši arbata jautriausia ir tada praranda savo skonį, apkarsta. Taip galima sugadinti ir pačią geriausią ir brangiausią arbatą. Žaliąją arbatą reiktų užpilti 70-85 laipsnių vandeniu. Mano patarimas būtų net nelaukti, kol arbatinukas užvirs ir tik pradėjus jam burbuliuoti išjungti ir kiek palaukus pilti ant arbatžolių“, - sako A. Žilinskas.

Taip pat dažnai manoma, kad žaliosios arbatos negalima plikyti du kartus. Pasak arbatos žinovo, Kinijoje tos pačios žaliosios arbatos arbatžolės užplikomos net iki 5 kartų, o pirmasis puodelis dažnai net ir paaukojamas „arbatos dievams“. Plikant tas pačias žaliosios arbatos arbatžoles kelis kartus, svarbu neleisti joms išdžiūti.

„Dar vienas mus nustebinęs šios apklausos aspektas buvo respondentų įsitikinimas, kad arbata pakeliuose yra pigesnė už birią arbatą - taip manė kiek daugiau nei pusė apklaustųjų. Paradoksalu, bet biri arbata dažnai yra kokybiškesnė, tačiau ir pigesnė už arbatą pakeliuose. Pastarosios didžiąją kainos dalį sudaro pakuotė, patys pakeliai, dažikliai ir saldikliai“, - kainų skirtumus komentuoja A. Žilinskas.

Jo teigimu, paprasčiausias palyginimas yra grynasis arbatos kiekis. Už tą pačią kainą įsigytos birios arbatos ir arbatos pakeliuose kiekis gali skirtis net tris kartus. Kitaip tariant, tiek kartų arbata pakeliuose gali ir dažnai būna brangesnė už birią arbatą.

Apklausos dalyviams taip pat buvo pateikiami kiti su arbata susiję teiginiai. Pasak A. Žilinsko, verta išskirti teiginį, kad juodoji, žalioji ir baltoji arbata yra to paties arbatkrūmio lapai. Šiam teiginiui pritarė ketvirtadalis respondentų.

„Lengva suklysti ir pagalvoti, kad tai skirtingi augalai, nes šios arbatos yra ir labai skirtingo skonio. Iš tiesų, jų gamybai naudojami tie patys lapeliai, skiriasi tik jų paruošimo būdas, pavyzdžiui, žalioji arbata nėra fermentuojama“, - komentuoja arbatos žinovas.

Beveik pusė apklausos respondentų manė, kad arbata neturi galiojimo laiko, jei yra laikoma sausai. Pasak „Skonio ir kvapo akademijos“ lektoriaus A. Žilinsko, pagal higienos normas arbata turėtų būti suvartojama per 2 metus, tačiau gamintojai dažniausiai nurodo 5 metų laikotarpį. Iš tiesų, tik pu-erh arbata neturi galiojimo laiko, - kuo ji senesnė, tuo arbatos žinovų ir mėgėjų vertinama labiau.

Iš kiniškosios kamelijos augalo lapelių galima išgauti daugybę skirtingų formų, kvapų, spalvų ir, svarbiausia, skonių. Juk juodoji, žalioji, baltoji, puero arbatos - visos gaminamos iš to paties augalo lapų! Kiekvienas arbatos kraštas turi savitų arbatų, neatkartojamų kitame regione.

Arbatos Įvairovė ir Kilmė

  • Pietiniuose Himalajų kalnų šlaituose auginama viena puikiausių arbatų pasaulyje.
  • Sandakhpu sodai su garsiuoju Darjeelingo regionu dalinasi ne tik Sandakphu kalną,- klimatas ir dirva taip pat labai panašūs.
  • Darjeelingas - didingų Himalajų kalnų fone išsidėstęs vienas garsiausių arbatos regionų pasaulyje. Dėl ypatingo skonio dar vadinama „arbatų šampanu“.
  • Junanis - marga, žaliuojanti pietvakarių Kinijos provincija, laikoma arbatos (tiek augalo, tiek gėrimo) gimtine.
  • Fudzianas - ulongo arbatų gimtinė, garsėjanti ir baltosiomis bei žiedų arbatomis.
  • Japonai augina beveik vien tik žaliąją arbatą ir išgeria iki 12 puodelių per dieną. Šimtametės arbatos tradicijos Japonijoje ypač gerbiamos ir gyvos.

Arbatos Skoniai ir Aromatai

  • Juodoji arbata "Sandakphu Ruby": stipri, ryškios rubino spalvos, salstelėjusi, ryškaus skonio arbata.
  • Juodoji arbata "Himalayan Handrolled": Paruošto gėrimo - aukso spalvos ištraukos - aromatas saldus, švelnus: džiovintų slyvų ir šokolado užuomina; skonyje atpažįstamos juodojo šokolado ir vaisių natos.
  • Žalioji arbata "White Peony" - taip galėtų vadintis viena iš tradicinių kiniškų baltųjų arbatų. Paruošta arbata švelni, vos salstelėjusi, su riešutų poskoniu.
  • Darjeelingo arbata: Ši arbata suteikia ypatingą persikų, muskatinių vynuogių skonį, stiprų gėlių aromatą.
  • Sen cha - šviežiai nupjautos žolės aromato žalioji japoniška arbata. Gelsvai žalsvos spalvos, kartoko skonio, švelnaus aromato.

Tabakas: Pavojai ir Alternatyvos

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, visame pasaulyje daugiau kaip 1 milijardas žmonių vartoja tabaką, todėl per metus miršta apie 6 milijonai žmonių dėl rūkymo sąlygotų ligų.

„Rūkymo sukeliamas ligas būtų galima vardyti ir vardyti. Tai yra vienas iš didžiausių koronarinės širdies ligos rizikos veiksnių. Tabako produktų dūmuose esančios cheminės medžiagos sukelia trombozę, aterosklerozę, o tai didina infarkto, insulto, periferinių kraujagyslių ligų riziką. Rūkymas siaurina kraujagysles, todėl didėja arterinis kraujo spaudimas, taip pat tirština kraują, todėl formuojasi kraujo krešuliai, kurie gali užblokuoti kraujagysles, kuriomis kraujas teka į smegenis ir įvyksta insultas. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad rūkymas didina „blogojo“ cholesterolio kiekį ir mažina gerojo „cholesterolio“ kiekį, vystosi aterosklerozė, ši liga dažniausiai sukelia miokardo infarktą arba smegenų insultą“, - sako „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė.

Kaip Mesti Rūkyti?

Vaistininkė dalijasi, kad dauguma rūkančiųjų - net apie 40 proc. nori mesti rūkyti ir bando tai padaryti bent kartą per metus.

„Tam, kad pasikeistume, pirmiausia, reikia norėti pokyčių. Deja, bet kai beveik kiekvienas iš mūsų savo artimoje aplinkoje turime rūkančių giminaičių, draugų ar kolegų, rūkymo net nebelaikome žalingu įpročiu. Tai tapo šiuolaikinio gyvenimo dalimi. Todėl labai svarbu praplėsti požiūrį į rūkymą, tabako sukeliamas sveikatos problemas, nuolat stebėti save, kaip mintys ir kūnas reaguoja į šį įprotį, suvokti, kur jis veda. Supratus, kad šis įprotis yra neigiamas, tai suteikia papildomos motyvacijos atsikratyti jo“, - sako „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Asta Budreckienė.

Vaistininkė dalijasi, kad dauguma rūkančiųjų - net apie 40 proc. nori mesti rūkyti ir bando tai padaryti bent kartą per metus.

Alternatyvos Tabakui: Arbatos Lapų Rūkymas

Pastaraisiais metais daugelis žmonių ieško alternatyvų rūkomam tabakui dėl sveikatos ar tiesiog norėdami išbandyti ką nors naujo. Viena tokių dėmesio sulaukusi alternatyva - arbatos lapų rūkymas.

Rūkant arbatą susidaro daug tų pačių kancerogenų, kaip ir rūkant tabaką, ir vienintelė reali nauda, kurią galite gauti, yra atpratimas nuo nikotino.

Egzistuoja įvairūs arbatos naudojimo būdai, kaip pakeisti įprotį pūstis nuo cigarečių į ką nors mažiau dvokiančio. Mūsų cigarečių lazdelės yra įvairių skonių, įskaitant tradicinį tabaką, kavą ar net mojito! Kvapas yra nepalyginamai mažiau įkyrus nei degių arbatos cigarečių, ir jums nereikės jaudintis dėl pasyvaus rūkymo, kuris paveiks jūsų draugus ir šeimą.

Nors arbatos lapų rūkymas gali būti mažiau kenksminga ir nesukelianti priklausomybės tabako alternatyva, tai nekelia pavojaus sveikatai.

Nauji Produktai Rinkoje

Birželio viduryje Seimas pritarė kaitinamojo tabako, turinčio pridėtinio kvapo ar skonio, uždraudimui, kuris įsigalioja šių metų spalio 23 d. Šis draudimas kilo Europos Komisijos iniciatyva, todėl bus taikomas visose Europos Sąjungos šalyse narėse.

Vis dėlto naujasis draudimas nepalies rūkymui skirtų kaitinamųjų produktų, kurių sudėtyje nėra tabako. O tokių prekybos vietose galima rasti vis daugiau. Pavyzdžiui, kaitinimui skirtą įrenginį „Glo“ ir jam skirtas kaitinamojo tabako kapsules „Neo“ siūlanti kompanija „British American Tobacco“ neseniai pristatė naujieną - kapsules „Veo“. Tabaką „Veo“ kapsulėse pakeitė Rooibos (siauralapio raibsteglio) augalas, tradiciškai žinomas kaip raudonoji arbata.

Kaitinamojo Tabako Vartojimo Tendencijos Lietuvoje

Tyrimai rodo, kad kaitinamojo tabako gaminių vartojimas Lietuvoje auga. Pagal NTAKD 2021 m. atlikto tyrimo duomenis, kaitinamuosius tabako gaminius bent kartą gyvenime buvo išbandę 17,9 proc. 15-64 m. amžiaus Lietuvos gyventojų. Kaitinamųjų tabako gaminių vartojimo paplitimas buvo didesnis tarp vyrų nei moterų, taip pat tarp 15-34 m. amžiaus gyventojų (32,2 proc.).