Stinta yra viena iš skaniausių mūsų krašto žuvų. Turime gėlavandenes stintas, gyvenančias ežeruose. Taip pat ir jūrines stintas, žiemą ir pavasarį patraukiančias neršti į Nemuno žemupį. Stintos prekybvietėse atvyksta iš Lietuvos ir Latvijos pajūrio.
Pats geriausias laikas pirkti stintas, kai oro temperatūra -5 - 0 ir kiek panašiai laipsnių. Esant mažesnei temperatūrai stintos sušala, prekybos vietoje atšyla, gana greitai sugenda. Vienas iš geriausių šviežios stintos požymių yra jos specifinis agurkų kvapas.
Stinta kažkuo galima sulyginti su sardinėmis. Gal tik dar stintų sezono atidarymas nėra tapęs nacionaline švente kaip kur nors Portugalijoje. Gal stintų kiek per mažai.
Stintų Paruošimas
Stintos paruošimas prasideda nuo teisingo išdorojimo. Stintą galima kepti be arba su kauliuku. Dažniausiai stintas su ikrais doroju ištraukiant žarnyną. Įpjaunamas sprandas, gerklė ir ištraukiamos žarnos. Pasilieka ikrai ir stintos mėsa būna sultingesnė.
Stintų patinams prapjaunamas pilvas ir pirštu ištraukiamas stuburinis kaulas. Kartu išsitraukia mažesni kauliukai. Nukaulintą stintos file kiek pamarinuojam. Pabarstom druska, juodaisiais pipirais ir pašlakstom citrina.
Stintas apvoliojam miltuose, tada suplaktuose kiaušiniuose. Gerai įkaitinam aliejų ir dedam stintas. Vieną pusę kepinam apie minutę. Stintą su ikrais kepam panašiai. Labai šviežioms stintoms galima panaudoti kepimą ant silpnai įkaitintos keptuvės. Tada stinta gaunasi gerokai minkštesnė.
Vienas iš geriausių patiekalų gaunasi kepant dar itin šviežią stintą, tik ją pagavus. Tokios stintos mėsa būna skaidri kaip stiklas. Iškepti galima ant griliaus anglių.
Marinuotos Stintos
Marinuotos stintos gali laikytis ilgai. Net vasarą galima pasimėgauti stintomis. Daromas marinatas iš vandens, cukraus, druskos, lauro lapelių, pipirų. Kiek pavirinamos morkos, norint kad ilgaiu laikytusi virinami ir svogūnai. Daržovės turi išlikti kietos. Stintos sumaišomos su daržovėmis ir užpilamos karštu marinatu.
Eskabečė tai marinuotos sardinėlės, gana tradicinis pietinės Europos patiekalas. Fantastiškai išeina gaminant iš stintų.
Eskabečė receptas iš stintų
Ingredientai:
- 1 kg stintų
- 150 g morkų
- 150 g svogūnų
- 150 g paprikų
- 1 aštrioji čili paprika
- Miltų kepinimui (nebūtinai)
- Aliejaus kepimui
Marinatui:
- 1 litras žuvies sultinio
Gaminimas:
- Apvoliojame stintas miltuose ir pakepinam ant gerai įkaitinto aliejaus.
- Kepinam pjaustytas morkas, svogūnus, čili paprikas, svogūnus.
- Paruošiame marinatą ir karštą užpilam ant stintų ir daržovių.
Kiti Žemaitiški Patiekalai
Šis patiekalas yra pagaminamas greitai ir lengvai: kanapių grūdai paskrudinami sausoje keptuvėje, po to sutrinami trintuvu ar sumalami kavamale su truputėliu druskos. Kai kurios šeimininkės į kanapynę įmaišo keptų svogūnų. Kanapynė valgoma su karštomis su lupenomis išvirtomis bulvėmis.
Žemaitiškas stalas dar išsiskiria cibulyne - svogūnų griežinėlių rasalu, į kurį dedama trintų keptų silkės galvų. Valgoma taip pat su karštomis bulvėmis.
Prie cibulynės dera ir kiunkė - žirnių bei bulvių košė. Ji gaminama atskirai išverdant žirnius ir nuskustas bulves. Išvirusios bulvės sutrinamos, žirniai tik šiek tiek pagrūdami, kad liktų ir sveikų. Viskas kartu puode sumaišoma ir dar pagrūdama. Šią košę tinka valgyti ne tik su cibulyne, bet ir su raugintais kopūstais, silke, žuvimi.
Keptos Marinuotos Stintos
Šiuolaikinės šventės į žemaičių namus atnešė ir modernesnių patiekalų. Vienas tų, kurie ant švenčių stalo atsirado prieš kelis dešimtmečius - keptos marinuotos stintos. Tai tikras delikatesas, kuriuo didžiuodavosi žemaitės šeimininkės tais laikais, kai stintų būdavo pirkti tik pajūryje.
Keptų Marinuotų Stintų Receptas
Reikės:
- 1 kg stintų
- Kelių šaukštų miltų
- Druskos
- Aliejaus
Marinatui reikės:
- 0,75 l vandens
- 1 morkos
- 1 svogūno
- 50 ml obuolių acto
- 1 a. š. druskos
- 1 a. š. cukraus
- 2 laurų lapelių
- 4 kvepiančiųjų pipirų žirnelių
- 1 a. š. garstyčių grūdelių
Kaip gaminti:
- Stintas išvalykite, apvoliokite miltuose, apibarstykite druska ir iškepkite. Sudėkite į dubenį ar indą, kuriame marinuosite.
- Marinatui užvirkite vandenį, suberkite pjaustytas morkas ir svogūnus, prieskonius ir užvirkite. Pavirkite keletą minučių, nukelkite nuo kaitros. Supilkite actą.
- Atvėsusiu marinatu užpilkite stintas. Ragauti galima kitą dieną.
Marinuotos Stintos Žiemai
Kai stintų yra tiek, jog nepajiegiame jų visų suvalgyti, žuvis marinuoju. Dažniausiai nusiperku daugiau stintų ir jas visas iškepu, tik pusę jų suvalgome iš karto, o kitą pusę užmarinuoju. Marinuotos stintos apie savaitę išbūna šaldytuve, labai patogu iš šaldytuvo greitai jas išsitraukti ir smaguriauti.
Marinuotų Stintų Receptas:
- Stintas išdarinėjau, ištryniau prieskoniais ir druska, pavoliojau miltuose ir lengvai apkepiau įkaitusiame aliejuje.
- Nuskustas morkas supjausčiau apskritimais, svogūnus žiedeliais.
- Stiklainyje ant dugno subėriau pjaustytas morkas ir galvomis į apačią sustačiau keptas stintas, tarp jų prikišdama pjaustytų svogūnų.
- Iš vandens, druskos, cukraus ir obuolių acto išviriau marinatą, kurį dar karštą supyliau į stiklainį su stintomis ir daržovėmis.
Stintų gausiose pakrantėse gyvenantys žmonės marinuoja šias žuveles pagal panašų, klasikinį marinavimo receptą. Keptų mažų žuvelių marinatai populiarūs, panašių receptų galima rasti Ispanijos, Portugalijos (eskabeče) virtuvėse. Svogūnus supjaustome žiedais, morkas šiaudeliais. Į kaitinamą aliejų sudedame stambiai pjaustytus česnakus, tik įkaitus aliejui, sudedame pjaustytus svogūnus. Išimame svogūnus ir apkepiname morkas, pjaustytas paprikas. Geriausia paraleliai kepti miltuose apvoliotas stintas. Stintas išdorojame, palikdami viduje ikrus, išimdami vidurius.
Stintos Prekyboje
„Lietuviai tikrai mėgsta stintas ir vertina jas kaip delikatesą. Kad galėtume pasiūlyti šviežių stintų vos prasidėjus sezonui, bendradarbiaujame su vietos žvejybos įmonėmis. Svarbiausia stintos savybė - šviežumas, todėl visi procesai sudėliojami taip, kad Lietuvos pajūryje sugautos stintos kuo greičiau pasiektų parduotuves“, - sako Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.
Rimvydas Kriščiūnas, žuvininkystės įmonės „Jūros vėjas“ vadybininkas, sako, kad siekiant užtikrinti aukščiausią kokybę, tik iš tinklų ištraukta žuvis dar tą patį vakarą vežama į prekybos vietas. Anot jo, geriausiai stintas vartoti kuo šviežesnes. Jas, kaip ir daugumą žuvies ar mėsos produktų, reikėtų suvartoti per 2-5 dienas.
„Jeigu norite ryškiau jausti stintoms būdingą agurkų kvapą ir ypatingą skonį, kuriuo pasižymi šios žuvys - geriausia jas būtų suvartoti per 2-3 dienas nuo įsigijimo datos. Jeigu stintas laikote ilgiau, iki 5 dienų, jos taip pat tinkamos valgyti, bet gali dingti specifinis kvapas“, - sako žuvininkystės įmonės atstovas.
Stintų Populiarumas ir Paruošimas
Pasak R. Kriščiūno, į klausimą, kodėl stintos tokios populiarios mūsų šalyje, atsakyti nėra paprasta. Veikiausiai stintų fenomeną Lietuvoje būtų galima paaiškinti sezoniškumu.
„Šios žuvies bet kada negausi - jos pasiūlą diktuoja pati gamta. O žmogus prisitaiko prie gamtos. Stintų gaudymo sezonas - žiema bei ankstyvas pavasaris. Šiuo laikotarpiu galima pasiūlyti šviežių stintų, o tai padeda išlaikyti visas žuvies maistines savybes, dėl kurių pirkėjai stintas taip mėgsta mūsų krašte“, - pasakoja R. Kriščiūnas.
Saulius Mikalauskas, Lietuvos meškeriotojų sąjungos pirmininkas, kalbėdamas apie jau prasidėjusį stintų sezoną, pabrėžia, kad žvejai jau dabar giriasi neprastais laimikiais, todėl tikisi, kad šis stintų sezonas bus gausus. Vis dėlto tai lemia daugybė veiksnių, netgi vėjo kryptis.
„Koks bus stintų sezonas tik jam prasidėjus, pasakyti yra sunku, nes stintų gausą ir lemia oro sąlygos“, - teigia meškeriotojų sąjungos pirmininkas.
Pasak S. Mikalausko, žvejai itin pamėgę stintas ne tik todėl, kad jos paprastai pagaunamos, bet ir todėl, kad jos lengvai paruošiamos. Geriausia dar šviežias stintas iškepti keptuvėįe, anot jo, taip pat populiarus ir nesudėtingas būdas ruošti stintas - marinavimas, taip jomis mėgautis bus galima ilgesnį laiką.
S. Mikalauskui antrina ir V. Juodkazienė, ji sako, kad gaminant stintas nereikia persistengti: „Ryškiausią stintų skonį atskleidžia ir bene populiariausias ir paprasčiausias jų paruošimo būdas yra žuvies pakepinimas svieste. Žinoma, prieš tai žuvies nepamirškite paskaninti druska ir pipirais“.
Stintos Maistinė Vertė
Pasak jos, šios žuvys - ne tik skanios, bet ir maistingos. Stintos - ir sveikųjų baltymų šaltinis, aprūpinantis organizmą aminorūgštimis. Kvapniosios žuvys taip pat turtingos mikroelementais: jose gausu geležies, kalio, kalcio, magnio, natrio, fosforo, chloro, fluoro ir molibdeno. Be to, stinta pasižymi vitaminų B ir D gausa. Jos lengvai virškinamos, todėl jų rekomenduojama valgyti vaikams ir vyresniems žmonėms.
Paprasti Stintų Receptai
Maisto ekspertė V. Juodkazienė siūlo pabandyti kelis paprastus receptus ir mėgautis stintomis jau šį savaitgalį.
Keptos Stintos Keptuvėje
Jums reikės:
- Stintų
- Miltų
- Druskos, pipirų
- Sviesto ir aliejaus kepimui
Paruošimas:
- Pirmiausia išvalykite ir nuplaukite stintas.
- Apibarstykite druska ir pipirais.
- Tuomet lengvai apvoliokite miltuose plonu sluoksniu.
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą, galite įpilti šiek tiek aliejaus.
- Įkaitintoje keptuvėje kepkite žuvis iš abiejų pusių po 3-4 minutes.
Marinuotos Stintos
Jums reikės:
- 1 kg stintų
- 2 morkų
- 2 svogūnų
- Miltų
- Druskos, pipirų
- Aliejaus kepimui
Marinatui:
- 1 l vandens
- 2 v. š. cukraus
- 1 v. š. druskos
- 5 v. š. acto
- Lauro lapų, pipirų grūdeliais, gvazdikėlių
Paruošimas:
- Pirmiausia morkas nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais, o svogūnus - žiedeliais. Sudėkite juos į stiklainius.
- Tuomet išvalykite ir nuplaukite stintas. Jas pasūdykite ir pabarstykite pipirais.
- Įkaitinkite keptuvėje aliejų, stintas apvoliokite miltuose ir kepkite įkaitintame aliejuje 3-4 min. iš abiejų pusių.
- Iškeptas žuvis dėkite į stiklainius ant morkų ir svogūnų.
- Paruoškite marinatą: užvirinkite vandenį su actu, cukrumi, druska, pipirų grūdeliais, lauro lapais ir gvazdikėliais. Pakaitinkite kelias minutes.
- Tuomet dar karštą marinatą supilkite į stiklainius su stintomis.
- Kai stiklainiai atvės, juos reikia palaikyti šaldytuve bent parą, kad stintos spėtų pasimarinuoti. Skanaus!
Stintos Retenybė
Šviežia stinta jau tampa retenybe. Sezonai trumpėja, kainos auga. Dar galima pasidžiaugti atvežamomis iš Latvijos ar kartais pagaunamomis žvejų mėgėjų. Todėl kiekviena proga nusipirkus šviežių stintų jas reikia paruošti, kad mėgautis kiekvienu kasneliu.
Šviežesnės stintos išsilaikys jas laikant ant ledo. Perkant ar žvejojant turėkit termo konteinerį su ledu, juo sluoksniuojamos stintos. Kai tik yra galimybė stintas verta išdoroti neplaunant.
Stintai įpjaunama galva, pilvas ir ištraukiamos žarnos paliekant ikrus.
„Galima drąsiai teigti, kad stintos yra viena labiausiai pirkėjų laukiamų žuvų. Jos prekyboje būna tik ribotą laiką, todėl lietuviai skuba pasimėgauti šiomis žuvelėmis. Stintos parduotuvėse, kuriose yra šviežios žuvies ledo vitrina, pasirodė vos šią savaitę, tačiau nedelsiant pradėjo gulti į pirkinių krepšelius“, - pastebi V.Budrienė.
Stintos gali būti kepamos, rūkomos, grilinamos, marinuojamos ir ruošiamos įvairiais kitais būdais. Agurkais kvepianti žuvis laikoma tikru delikatesu, tačiau iš tiesų gurmaniškai patirčiai prilygstantį patiekalą paruošti nėra sunku - receptais su šia žuvimi itin paprasti, su jais susidoros net pradedantieji stintos ruošėjai.
„Reikėtų pažymėti, kad stinta ne tik skani, bet ir naudinga organizmui. Joje yra B grupės vitaminų, vitaminų A ir D bei mikroelementų, tokių kaip kalcis, fosforas, kalis ir kt. Be to, ji priskiriama prie žuvų, turinčių mažiausiai gyvsidabrio. Svarbiausia, kad ji yra geras omega-3 riebalų rūgščių, baltymų šaltinis, yra lengvai virškinama, neapsunkina organizmo. Jų mėsa minkšta, o kaulų nedaug ir jie minkšti, tad valgyti lengva“, - atkreipia dėmesį mėsos technologas Gintaras Bačkovas.
Tiesa, patiekalo palankumas sveikatai priklausys nuo to, kaip žuvį nuspręsite ruošti. Pavyzdžiui, jeigu kepsite tešlos apvalkale ir aliejuje, patiekalas bus gerokai riebesnis.
Stintos vertinamos ir dėl to, kad jas išdoroti labai lengva, tereikia prapjovus išimti pūslę. O jeigu žuvytė visai nedidelė - netgi nebūtina to daryti. Dažnai jos ruošiamos ir su galva, ir uodega, tačiau, pasak mėsos technologo, norint mažiau kartumo verta pašalinti žiaunas.
Paprastas Būdas Iškepti Stintas Keptuvėje
Stintos gali būti tiek gardus užkandis, tiek ir pagrindinis patiekalas. Lengviausias, mažiausiai pastangų reikalaujantis, o kartu, dažno manymu, ir skaniausias būdas paruošti stintas yra tiesiog jas pakepti keptuvėje. Tam reikia vos kelių ingredientų - druskos ir riebalų.
„Žuvis, jeigu reikia - išdarinėkite, gerai nuplaukite ir nusausinkite. Nusausinti būtina norint, kad iškepta ji būtų kuo traškesnė. Tuomet stintas galima apvolioti miltuose, sumaišytuose su druska ir maltais pipirais. Nukratykite miltų perteklių ir apkepkite didelėje keptuvėje iš abiejų pusių. Beje, net ir miltų naudoti nėra būtina - pakanka žuvį tik pagardinti druska ir dėti į keptuvę. Kiekvienai pusei, priklausomai nuo žuvelės dydžio, prireiks nuo 1,5 iki 5 minučių“, - pasakoja kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Kad stintos būtų išties traškios, galima vietoje miltų jas apvolioti manų kruopose arba miltus maišyti su krakmolu, naudoti džiūvėsėlius. Taip pat labai svarbu prieš dedant į keptuvę palaukti, kol aliejus ar sviestas įkais. Be to, nesugrūsti per daug žuvyčių į vieną keptuvę, nes tankiai suspaustos jos negalės gerai apskrusti.
„Šis metodas labai lengvas, tačiau palieka ir erdvės fantazijai. Pavyzdžiui, galima į miltų ir druskos mišinį įmaišyti kitų prieskonių, tokių kaip maltos paprikos, ciberžolė, česnakų, svogūnų milteliai. Paprastai iškeptos stintos pagardinamos citrinos sultimis, jos labai dera su majoneziniais padažais, agurkų ir aitriųjų paprikų salotomis, kaparėliais, tartaro padažu“, - pataria G.Urbonavičiūtė.
Po kepimo patariama stintas sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų aliejaus perteklių. O jeigu norite stintas paruošti sveikiau, kulinarijos technologė siūlo išmėginti ir kitus metodus: kepti jas orkaitėje, marinuoti arba iš jų virti sriubą.
Stintos Orkaitėje Druskos „Pataluose“
Porcijos: 8
Gaminimo laikas: 50 min. (15 min. paruošti ir 35 min. kepti)
Reikės:
- 1 kg stintų
- 1 citrinos sulčių
- 2 kg druskos
- 2 kiaušinių baltymų
Gaminame:
- Išdarinėkite žuvį ir apšlakstykite citrinos sultimis.
- Dubenyje išplakite 2 kiaušinių baltymus su 75 ml vandens ir sumaišykite su druska į tirštą tešlą.
- Ant kepimo skardos dėkite trečdalį druskos tešlos, tada išdėliokite žuvis, ant jų - likusią druskos tešlą. Druskos apvalkale kepta žuvis geriausiai išsaugo skonį ir sultingumą.
- Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 30-40 minučių.
- Tada išimkite iš orkaitės ir ištraukite iš druskos apvalkalo. Labai skanu su orkaitėje keptomis bulvėmis!
Marinuotos Stintos
Porcijos: 8
Gaminimo laikas: 25 min.
Reikės:
- 1 kg stintų
- Miltų
- Aliejaus
Marinatui:
- 2 l vandens
- 200 ml 9 % acto
- 3 svogūnų
- 3 morkų
- 5 lauro lapų
- 20 pipirų žirnelių
- 3 šaukštų druskos
- 4 šaukštų cukraus
Gaminame:
- Puode užvirinkite 2 litrus vandens, sudėkite stambiais griežinėliais supjaustytas morkas ir svogūnus, virkite 10 minučių ant silpnos ugnies.
- Tada įpilkite acto, dėkite druskos, cukraus, juodųjų pipirų, lauro lapų ir kaitinkite dar 5 minutes.
- Žuvį išdarinėkite ir nuplaukite po tekančiu vandeniu.
- Apvoliokite miltuose ir greitai apkepkite įkaitintame aliejuje keptuvėje.
- Iškeptas žuvis sudėkite į indą ir užpilkite verdančiu marinatu.
- Palikite marinuotis per naktį.
Stintų Sriuba
Porcijos: 4
Reikės:
- 10 vnt. stintų
- 2 bulvių
- 1 svogūno
- 1 morkos
- Salierų lapų
- Petražolių lapų
- Druskos
- Pipirų
- Lauro lapo
- Muskato riešuto
- Pipirų žirnelių
Gaminame:
- Daržoves nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite.
- Sudėkite į puodą su karštu vandeniu, o kai viskas užvirs, sumažinkite ugnį, įdėkite lauro lapą, muskato riešuto, juodųjų pipirų žirnelių, druskos ir pipirų.
- Virkite, kol daržovės bus beveik paruoštos.
- Stintas nuplaukite, išdarinėkite, nupjaukite galvas. Sudėkite į sriubą.
- Žalumynus nuplaukite ir smulkiai supjaustykite.
- Leiskite sriubai pavirti apie 5 minutes. Po to ją išjunkite, sudėkite pusę žalumynų ir leiskite šiek tiek pravėsti.