Kita drumsto, neskanaus vištienos sultinio priežastis – virimas po uždaru dangčiu.
Nesitikėkite skaidrumo iš sultinio, virto ant vištienos kaulų, ypač jei yra kupros. Paprastai po šonkauliais būna plaučių gabalėlių, o bet kokie vištos viduriai sultinį padarys drumstą. Jei norite aromatingo ir skaidraus sultinio, niekada nevirkite vištienos vidurių kartu su vištiena! Tai du skirtingi patiekalai – vištienos sultinys ir žarnų sultinys.
Pasirūpinkite, kad sultinys būtų skaidrus kaip ašara, vištieną reikia pirkti jau perkant. Neimkite broilerių ir per jaunų viščiukų – jie pagamins neskanų ir drumstą sultinį.
Geriausiam, skaidriam ir aromatingam sultiniui pagaminti reikia vištų arba gaidžių, kurie vadinami sriubinėmis vištomis. Suaugusios vištos dedeklės, plikos, raumeningos gaidžiukės – jau pirkdami jas galite atskirti nuo mėsingų, krūtiningų ir storasnukių broilerių. Sultinys iš gaidžių, kurie visą gyvenimą praleido bėgdami laisvėje, bus sodresnis, tirštoko vištienos skonio.
Vištų sultinys yra švelnesnis, bet ne mažiau aromatingas. Kurį iš jų pasirinkti, priklauso nuo skonio. Į sultinį iš paukštienos sriubos net nereikia dėti jokių daržovių, tik gryną vištienos sultinio skonį.
Beje, toks sultinys, į kurį nededama šakniavaisių, vadinamas „baltuoju“ ir jame verdama makaronų sriuba.
Makaronai, žinoma, naminiai. Tačiau turėkite omenyje, kad toks paukštis bus verdamas ilgai, mažiausiai 2-2,5 valandos.
Paruošto paukščio mėsos nebus labai daug, ypač laidaus gaidžio. Išvirti jos iki švelnaus minkštumo nepavyks, tačiau sultinys bus skanus!
Jei vis dėlto norite įdėti šakniavaisių, įdėkite stambiai supjaustytų svogūnų ir morkų, tada juos bus lengviau išimti iš sultinio. Tačiau tarkuotos morkos viską sugadins, sultinyje plauks maži dribsniai.
Daugiau ar mažiau skaidrų sultinį galima išvirti iš vištienos sparnelių. Šioje vištienos dalyje mėsos nedaug, tačiau virtuose sparneliuose ir sultinyje yra daug naudingo kolageno. Todėl jei norite, kad sultinys būtų skanus, sveikas, saikingai skaidrus ir nebrangus – virkite iš vištienos sparnelių.
Plauti ar neplauti vištieną? Nuomonės skiriasi. Yra kategoriškų vištienos plovimo prieš gaminant maistą priešininkų, kad virtuvė nebūtų apipurkšta galimomis vištienos bakterijomis-salmonelėmis. Tačiau tuomet viduje gali būti kraujo krešulių ir plaučių likučių. Aiškumas ir skonis tikrai nukentės. Nenorite plauti – kruopščiai nuvalykite vištienos vidų popieriniu rankšluosčiu.
Kaip virti vištienos sultinį, kad jis būtų sveikas?
Kiekvieną kartą, kai man pasireikšdavo peršalimo požymiai, mama ar močiutė gamindavo vištienos sultinį. Įsisupusi į antklodę gurkšnodavau šiltą sultinį, o ryte jau būdavau sveika. Taigi, nieko keisto, kad teigiama, jog sultinys turi gydomųjų savybių. Šiame produkte gausu vitaminų ir baltymų, tačiau visa tai bus išsaugoma tik tada, jei sultinys bus ruošiamas tinkamai.
Močiutė išmokė mane visų šio gydomojo eliksyro ruošimo subtilybių. Ji visada gamindavo sodrų, bet ne riebų, skaidrų ir aromatingą sultinį. Dabar tokį sultinį verdu ir savo šeimos nariams, jei jiems pasireiškia peršalimo požymiai. Sultinys teigiamai veikia virškinamąjį traktą, nervų, širdies bei kraujagyslių sistemų veiklą.
Kaip tinkamai paruošti vištienos sultinį?
Iš ko gaminti vištienos sultinį?
Iš vištienos, žinoma! Nors tai atrodo akivaizdu, tačiau svarbu pasirinkti tinkamą vištieną. Parduotuvėse siūlomi broileriai nelabai tinka sultinio ruošimui. Jų minkšta mėsa labai greitai išverda, be to, joje yra labai mažai riebalų. Idealu, jei turite galimybę ruošti sultinį iš naminės vištienos, kurią galima virti kelias valandas ir iš jos paruošti tobulą sultinį.
Jei jums sunku rasti tokios vištienos, parduotuvėje galite įsigyti vištienos rinkinį sriubai. Jį sudaro vištienos skerdena ir kitos dalys, kurios paprastai išmetamos. Gerą sultinį taip pat galite paruošti iš sparnelių ar blauzdelių. Vis dėlto, sultinio ruošimui visiškai netinka vištienos krūtinėlė, nes taip tiesiog sugadinsite mėsą, o sultinys tikrai nebus pakankamai sodraus skonio.
Kokį vandenį pasirinkti?
Jei naudosite netinkamą vandenį, net ir iš geriausios vištienos nepavyks paruošti tobulo sultinio. Turbūt net nenorite galvoti apie tai, kad sultinys gali turėti chloro kvapą… Būtent todėl vanduo iš čiaupo čia nelabai tiks. Sultinio ruošimui geriausia rinktis geriamąjį arba filtruotą vandenį.
Iš karto apskaičiuokite, kiek vandens reikės sultiniui, kad vėliau nereikėtų jo pilti papildomai. Šis iš pažiūros nekenksmingas veiksmas gali sužlugdyti visas jūsų pastangas. 1–1,2 kg sveriančiai vištienai reikės 5 litrų vandens. 1–2 litrai išgaruos gaminant. Vis dėlto, jei paaiškės, kad netinkamai apskaičiavote vandens kiekį, papildomai pilkite tik verdantį vandenį.
Naminis vištienos ir daržovių sultinys
Vištienos ir daržovių sultinys yra ne tik skanus ir aromatingas, bet ir neįkainojamas dėl savo maistinės vertės. Šis naminės gamybos sultinys gali tapti puikiu pagrindu sriuboms, troškiniams, padažams ar net kaip sveikas gėrimas šaltą žiemos dieną. Vištiena yra pagrindinis šio recepto ingredientas, turintis daugybę sveikatai naudingų savybių. Vištienos sultinys, ypač verdamas iš kaulų, yra puikus kolageno, baltymų ir mineralų šaltinis, padedantis stiprinti imuninę sistemą, gerinti odos būklę ir palaikyti sąnarių sveikatą. Be to, šis sultinys yra natūralus būdas suteikti patiekalams skonio be nereikalingų dirbtinių priedų, esančių sultinio kubeliuose.
Gaminant naminį sultinį, galima pasirinkti įvairius daržovių derinius – morkos, svogūnai, salierai bei petražolės ne tik suteikia aromato, bet ir praturtina patiekalą vitaminais ir antioksidantais. Be to, šis sultinys yra mažai kaloringas, todėl puikiai tinka tiems, kurie nori išlaikyti balansą tarp skonio ir sveikatos.
Galimos ingredientų alternatyvos:Nors šiame recepte naudojami vištienos kaulai, galima naudoti ir vištienos krūtinėlės gabalus ar kitas dalis, jei norite gauti mažiau riebų sultinį. Vietoje petražolių galite rinktis krapus arba net rozmariną, kuris suteiks išskirtinį skonį. Daržovių kiekį ir tipą taip pat galite koreguoti pagal savo skonį – į sultinį puikiai tiks porai, šakniavaisiai arba net moliūgai.
Patiekalo gaminimo patarimai:Geriausia naudoti namines arba ekologiškas vištienos dalis, kad sultinys būtų kuo sveikesnis ir turtingesnis maistinėmis medžiagomis. Sultinį virkite lėtai, nes ilgai verdant išsiskiria daugiau mineralų ir kolageno iš kaulų. Be to, virimo metu galite reguliuoti vandens kiekį – jei norite koncentruoto sultinio, leiskite jam ilgiau garuoti. Sultinį užšaldykite ledukų formelėse arba maišeliuose – tai leis lengvai naudoti mažomis porcijomis.
Patiekalo sveikatos privalumai ir trūkumai:Privalumai: Vištienos sultinys yra natūralus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis, kuris prisideda prie sveikų sąnarių, odos elastingumo ir imuniteto stiprinimo. Jis taip pat padeda organizmui atsistatyti po ligų ar sunkių fizinių treniruočių.
Trūkumai: Jei naudojami riebūs vištienos kaulai, sultinys gali turėti daugiau riebalų, todėl verta atsižvelgti į riebalų kiekį, ypač tiems, kurie riboja kalorijas.
Gydomasis vistienos sultinys
Notice: Trying to get property of non-object in /home/u216500116/domains/lietuviskajautiena.lt/public_html/wp-content/themes/jautiena/single-recipe.php on line 9
Notice: Trying to get property of non-object in /home/u216500116/domains/lietuviskajautiena.lt/public_html/wp-content/themes/jautiena/single-recipe.php on line 10
Notice: Trying to get property of non-object in /home/u216500116/domains/lietuviskajautiena.lt/public_html/wp-content/themes/jautiena/single-recipe.php on line 11
- Flank steak
- Jautienos cukriniai kaulai
- Jautienos krūtininė (brisketas)
- Jautienos šonkauliai
- Sauso brandinimo jautienos kulninė
- Sauso brandinimo kumpis
Kaip paruošti vištienos sriubą, kad ji išliktų skaidri. Paslaptis, kurią naudojo močiutės. Ingredientas, dėl kurio sriuba taps skaidri ir įgaus auksinę spalvą
Vištienos sriuboje pagrindinis skonis yra sultinyje. Galite dėti tik makaronų ar vermišelių arba įvairių kitų ingredientų, tačiau jei sultinys bus drumstas ir neskanus, bus sunku jį pataisyti.
Jei sultinys tobulas, jis gražus net ir grynas, be jokių užpildų.
Išvirėte vištienos sultinį, o jis, užuot buvęs skaidrus ir kvepiantis, pasirodė drumstas su neskaniais pilkais dribsniais? Bet juk norėjote pagaminti savo vaiko mėgstamą sriubą su makaronais ar vermišeliais!
Tai kodėl sultinys pasidarė drumstas? Kelios priežastys. Sultinys bus drumstas, jei nepašalinsite virimo metu susidariusių putų – koaguliuotų baltymų. Vištieną veikiant karščiui, mėsos sultys išsiskiria ir baltymai susigeria. Šie baltymai iškyla į paviršių putų pavidalu. Kol putos yra paviršiuje, jas reikia greitai pašalinti, kitaip verdant jos susimaišys su sultiniu ir jų bus neįmanoma sugauti. Jei putų nepašalinsite, jos visos nusės į mėsos sultinį mažais ar dideliais dribsniais, sultinys taps drumstas.
Nepirkite sultiniui skirtų broilerių. Šių paukščių veislės auginamos specialiai kepimui, o sultinys iš jų pagal apibrėžimą netaps skaidrus. Broileriai greitai išverda, nes paukštis yra jaunas. Nebus virimo, o mėsos baltymai sultinyje susigers mažomis dalelėmis. Jų nepavyks sugriebti, tik specialiai pašviesinus. Tačiau, kaip sakoma, avienos neverta: gero skonio tokiame sultinyje negausite.
VISKAS APIE SULTINĮ | KAIP GAMINTI IR KUR NAUDOTI
Golden liquid (auksinis skystis) – taip vadinamas tikras, geras, ilgai iš kaulų virtas sultinys. Sakoma, kad jis gydo sielą ir kūną ir tai nėra tik gražūs žodžiai. Jis gerina žarnyno veiklą, mažina sąnarių skausmus, stiprina imuninę sistemą ir kovoja prieš uždegimus (sakoma, kad peršalus veikia daug geriau nei arbatos!). Pirmas dalykas, kurį darau susirgus – verdu sultinį, tai mano auksinė taisyklė.
Tikras sultinys yra tas, kuris verdamas ilgai, iš kaulų, mėsos ir daržovių, o sušalus virsta drebučiais. Kadangi sultinio gamyba užima nemažai laiko, aš labai mėgstu jo virti daugiau. Dalį panaudoju sriubai, o likusią dalį suporcijuoju ir užšaldau. Tokiu būdu visada turiu nepaprastai naudingo produkto po ranka.
Labiausiai mėgstu virti vištienos sultinį, o pats skaniausias jis pavyksta verdamas iš keptos vištienos kaulų. Todėl kai kepu visą viščiuką kaulų su mėsos likučiais jokiu būdu neišmetu – dedu į šaldiklį, o kai ateina laikas – verdu skaniausią sultinį.
Tam, kad sultinys pasižymėtų gydomosiomis savybėmis be jokios abejonės svarbu naudoti geros mėsos kaulus. Jei žinote kur gauti ar net kartas nuo karto gaunate kaimišką vištą ir esate tikri, kad ji buvo tinkamai auginama, būtinai išsaugokite jos kaulus ar tam tikras dalis sultiniui – tai aukso vertės sunkiai randamas produktas. Taigi kaimiška višta – geriausias variantas. Tokiu atveju, kai kaimiškos, kokybiškos, be jokių chemijų augintos vištienos gauti sudėtinga, renkuosi aukščiausios kokybės vištieną, kurią galiu rasti parduotuvėje, apžiūriu, kad mėsa gerai atrodytų, būtų šviežia, paženklinta “užauginta be antibiotikų”.
Kalbant apie naudojamas daržoves, klasikinis sultinys gaminamas su morkomis, salieru, svogūnu, česnaku, druska, pipirais ir lauko lapu. Šioje vietoje skatinu eksperimentuoti, tai puiki vieta panaudoti visokiems daržovių likučiams ir taip praturtinti bei paįvairinti sultinio skonį. Pavyzdžiui, sultiniui nuotraukoje papildomai naudojau 1 čili pipirą iš mamos daržo, saują petražolių ir kelis gabalėlius brokolio stiebo.
Sultiniui reikės:
KUR NAUDOTI SULTINĮ
SRIUBAI | Akivaizdu! Skystos, tirštos, kruopų ar daržovių, paprastos arba tailandietiškos. Visoms sriuboms reikia sultinio ir geriausia, jei tai bus tikras geras naminis sultinys.
TROŠKINIAMS | Pilkite sultinį vietoje vandens. Puikiai tiks tiek į mėsos, tiek į daržovių troškinius, suteiks skonio ir maistingumo.
