Troškinys su raugintais agurkais - tai patiekalas, kuris ne tik sušildo šaltomis dienomis, bet ir nukelia į vaikystės prisiminimus. Tai puikus būdas panaudoti raugintus agurkus, suteikiant jiems naują gyvenimą ir sukuriant harmoningą skonių derinį.
Šis patiekalas, turintis daugybę variacijų, yra populiarus ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Rytų Europos šalyse. Nuo paprastų valstietiškų versijų iki rafinuotų patiekalų, tinkamų net išrankiausiam gurmanui, troškinys su raugintais agurkais yra universalus ir pritaikomas kiekvieno skoniui.
Istorija ir Tradicijos
Troškinių istorija siekia senus laikus, kai žmonės, norėdami išsaugoti maistą ir sunaudoti visus turimus ingredientus, juos troškindavo dideliuose puoduose. Rauginti agurkai, kaip konservavimo būdas, taip pat turi gilias tradicijas. Jų derinys troškiniuose atsirado dėl noro suteikti patiekalui rūgštumo, gaivumo ir išskirtinio skonio.
Rauginti agurkai ne tik pagardina troškinį, bet ir padeda suminkštinti mėsą, todėl patiekalas tampa dar skanesnis ir lengviau virškinamas.
Ingredientai ir Jų Savybės
Pagrindiniai troškinio su raugintais agurkais ingredientai:
- Mėsa: Dažniausiai naudojama kiauliena, jautiena arba vištiena. Kiauliena suteikia troškiniui sotumo, jautiena - sodraus skonio, o vištiena - lengvumo. Svarbu pasirinkti tinkamą mėsos gabalą - geriausiai tinka mentė, kumpis arba šoninė su raumenuku. Mėsa turėtų būti pakankamai riebi, kad troškinys nebūtų sausas.
- Rauginti agurkai: Jie yra pagrindinis skonio akcentas. Rauginti agurkai turėtų būti traškūs, rūgštūs ir aromatingi. Geriausia naudoti naminius raugintus agurkus, tačiau tinka ir pirkti parduotuvėje. Svarbu atkreipti dėmesį į jų sudėtį - vengti agurkų su pridėtiniais konservantais ir dirbtiniais priedais. Agurkus reikėtų supjaustyti kubeliais arba griežinėliais, priklausomai nuo recepto.
- Bulvės: Jos suteikia troškiniui tirštumo ir sotumo. Geriausiai tinka krakmolingos bulvės, kurios verdant suminkštėja ir sutirština padažą. Bulves reikėtų supjaustyti kubeliais, panašaus dydžio kaip ir agurkus.
- Svogūnai: Jie suteikia troškiniui saldumo ir aromato. Geriausiai tinka geltonieji svogūnai, tačiau galima naudoti ir raudonuosius arba porus. Svogūnus reikėtų smulkiai supjaustyti ir pakepinti prieš dedant į troškinį.
- Morkos: Jos suteikia troškiniui saldumo ir spalvos. Morkas reikėtų supjaustyti griežinėliais arba kubeliais ir pakepinti kartu su svogūnais.
- Pomidorų pasta arba pomidorų padažas: Jie suteikia troškiniui rūgštumo ir spalvos. Galima naudoti ir šviežius pomidorus, tačiau juos reikėtų nulupti ir supjaustyti.
- Prieskoniai: Druska, pipirai, lauro lapai, kmynai, česnakai - tai pagrindiniai prieskoniai, kurie naudojami troškiniui pagardinti. Galima naudoti ir kitus prieskonius, priklausomai nuo skonio.
- Grietinė (nebūtina): Ji suteikia troškiniui kremiškumo ir švelnumo. Grietinę reikėtų įdėti į troškinį prieš patiekimą.
- Krapai arba petražolės: Jie suteikia troškiniui gaivumo ir aromato. Žalumynus reikėtų smulkiai supjaustyti ir pabarstyti ant troškinio prieš patiekimą.
Recepto Variacijos
Troškinys su raugintais agurkais turi daugybę variacijų, priklausomai nuo naudojamų ingredientų ir gaminimo būdo. Štai keletas pavyzdžių:
Tradicinis Kiaulienos Troškinys su Raugintais Agurkais
Šis receptas yra klasikinis ir populiariausias. Jam reikės:
- 700 g kiaulienos (mentės arba kumpio)
- 2-3 morkų
- 1 svogūno
- 4-5 bulvių
- 3-4 raugintų agurkų
- 2 šaukštų pomidorų pastos
- Druskos, pipirų, lauro lapų, kmynų
- Aliejaus kepimui
Gaminimo eiga:
- Mėsą supjaustykite kubeliais ir apkepkite įkaitintame aliejuje, kol apskrus.
- Sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną ir morkas, pakepinkite, kol suminkštės.
- Sudėkite bulves, supjaustytas kubeliais, ir raugintus agurkus, supjaustytus griežinėliais.
- Įpilkite vandens, kad apsemtų ingredientus.
- Sudėkite pomidorų pastą, druską, pipirus, lauro lapus ir kmynus.
- Troškinkite ant mažos ugnies apie 1-1,5 valandos, kol mėsa suminkštės.
- Patiekite su grietine ir smulkintais žalumynais.
Jautienos Troškinys su Raugintais Agurkais
Šis receptas yra sodresnio skonio. Jam reikės:
- 500 g jautienos (mentės arba nugarinės)
- 2 svogūnų
- 2 morkų
- 5 bulvių
- 4 raugintų agurkų
- 2 šaukštų pomidorų padažo
- 2 skiltelių česnako
- Druskos, pipirų, lauro lapų, raudonėlio
- Aliejaus kepimui
Gaminimo eiga:
- Mėsą supjaustykite kubeliais ir apkepkite įkaitintame aliejuje, kol apskrus.
- Sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną ir morkas, pakepinkite, kol suminkštės.
- Sudėkite bulves, supjaustytas kubeliais, ir raugintus agurkus, supjaustytus griežinėliais.
- Įpilkite vandens, kad apsemtų ingredientus.
- Sudėkite pomidorų padažą, smulkintą česnaką, druską, pipirus, lauro lapus ir raudonėlį.
- Troškinkite ant mažos ugnies apie 2 valandas, kol mėsa suminkštės.
- Patiekite su grietine ir smulkintais žalumynais.
Vegetariškas Troškinys su Raugintais Agurkais
Šis receptas puikiai tinka tiems, kurie nevalgo mėsos. Jam reikės:
- 2 svogūnų
- 2 morkų
- 5 bulvių
- 4 raugintų agurkų
- 1 paprikos
- 2 šaukštų pomidorų pastos
- Vegetariško sultinio
- Druskos, pipirų, lauro lapų, krapų
- Aliejaus kepimui
Gaminimo eiga:
- Smulkiai supjaustytą svogūną ir morkas pakepinkite įkaitintame aliejuje, kol suminkštės.
- Sudėkite bulves, supjaustytas kubeliais, raugintus agurkus, supjaustytus griežinėliais, ir papriką, supjaustytą kubeliais.
- Įpilkite vegetariško sultinio, kad apsemtų ingredientus.
- Sudėkite pomidorų pastą, druską, pipirus ir lauro lapus.
- Troškinkite ant mažos ugnies apie 30-40 minučių, kol bulvės suminkštės.
- Patiekite su smulkintais krapais.
Kitas Raugintų Agurkų Troškinio Receptas
Ingredientai:
- 500 gramų jautienos
- 5 vienetai bulvių
- 2 vienetai pomidorų pastos
- 2 vienetai agurkų (rauginti)
- 2 vienetai svogūnų
- 2 skiltelės česnakų
- šiek tiek druskos
- šiek tiek pipirai
- šiek tiek petražolių (šviežios ar džiovintos)
- šiek tiek raudonėlių (švieži ar džiovinti)
- šiek tiek bazilikų (švieži ar džiovinti)
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
Porcijų skaičius: 4
Paruošimo būdas:
- Mėsą nuplauti, nusausinti ir supjaustyti juostelėmis.
- Sumaišyti su trintu česnaku, druska, pipirais prieskoniais (raudonėliu, baziliku).
- Tada mėsą apkepti karštame aliejuje ant didelės ugnies.
- Kol kepa mėsa, troškintuve sudėti virti supjaustytas bulves.
- Apkepus mėsai, sudėti kartu apkepti susmulkintą svogūną ir dar šiek tiek pakepti.
- Tada sudėti supjaustytus pomidorus ir raugintus agurkus.
- Keptuvės turinį sudėkite į troškintuvą su verdančiomis bulvėmis ir viską troškinti apie 30 minučių.
Skanaus!
Patarimai ir Gudrybės
- Jei norite, kad troškinys būtų tirštesnis, galite įdėti šiek tiek miltų, sumaišytų su vandeniu.
- Jei norite, kad troškinys būtų pikantiškesnis, galite įdėti šiek tiek aštrių paprikų.
- Jei naudojate rūgščius raugintus agurkus, galite įdėti šiek tiek cukraus, kad subalansuotumėte skonį.
- Troškinį galima pagaminti iš anksto ir pašildyti prieš patiekimą.
- Troškinys skaniausias kitą dieną, kai skoniai susimaišo.
- Eksperimentuokite su įvairiais ingredientais ir prieskoniais, kad sukurtumėte savo unikalų troškinio receptą.
- Jei troškinys atrodo per riebus, atvėsinkite jį ir pašalinkite susikaupusius riebalus nuo paviršiaus.
- Naudokite kokybiškus ingredientus - tai užtikrins puikų troškinio skonį.
Pateikimas ir Garnyrai
Troškinys su raugintais agurkais puikiai tinka patiekti su grietine, šviežia duona, bulvių koše arba virtomis bulvėmis. Taip pat galima patiekti su raugintais kopūstais arba marinuotais grybais. Prie troškinio puikiai dera švieži žalumynai - krapai, petražolės, svogūnų laiškai. Patiekalą galima papuošti šaukštu grietinės ir pabarstyti smulkintais žalumynais.
Maistinė Vertė
Troškinio su raugintais agurkais maistinė vertė priklauso nuo naudojamų ingredientų. Tačiau apskritai tai yra sotus ir maistingas patiekalas, kuriame gausu baltymų, angliavandenių ir vitaminų. Mėsa yra puikus baltymų šaltinis, bulvės - angliavandenių, o daržovės - vitaminų ir mineralų. Rauginti agurkai yra probiotikų šaltinis, kurie teigiamai veikia virškinimo sistemą. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į riebalų kiekį, ypač jei naudojama riebi mėsa.
Poveikis Sveikatai
Troškinys su raugintais agurkais gali būti naudingas sveikatai, jei gaminamas su saiku ir naudojami sveiki ingredientai. Rauginti agurkai, kaip minėta, yra probiotikų šaltinis, kurie stiprina imuninę sistemą ir gerina virškinimą. Daržovės suteikia vitaminų ir mineralų, kurie reikalingi organizmui. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į druskos kiekį, ypač jei naudojami sūrūs rauginti agurkai. Per didelis druskos kiekis gali padidinti kraujospūdį.
Dažnos Klaidos
Gaminant troškinį su raugintais agurkais, svarbu vengti šių dažnų klaidų:
- Per ilgas troškinimas - mėsa gali tapti sausa ir kieta.
- Per mažai vandens - troškinys gali prisvilti.
- Per daug druskos - troškinys gali būti per sūrus.
- Netinkami ingredientai - naudojant prastos kokybės ingredientus, troškinys nebus skanus.
- Pamirštama apie prieskonius - prieskoniai suteikia troškiniui skonio ir aromato.
Kaip Patobulinti Receptą?
Norint patobulinti troškinio su raugintais agurkais receptą, galima eksperimentuoti su įvairiais ingredientais ir prieskoniais. Galima pridėti kitų daržovių, pavyzdžiui, salierų, pastarnokų arba ropių. Galima naudoti įvairius prieskonius, pavyzdžiui, kalendrą, ciberžolę arba imbierą. Galima pridėti šiek tiek vyno arba alaus, kad suteiktų troškiniui gilumo. Svarbiausia - nebijoti eksperimentuoti ir atrasti savo unikalų troškinio receptą.
Kiaulienos pasirinkimas troškiniui
Nors tradiciškai kiauliena laikoma gana kaloringa ir riebia mėsa, skirtingos dalys pasižymi skirtingu riebumu - liesiausia išpjova, kumpis ir nugarinė. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kiaulieną reikėtų skanauti ne daugiau 2-3 kartų per mėnesį ir ją ruošti be papildomų riebalų.
Geriau rinktis liesesnę mėsą. Kiaulienos mėsa populiari ne tik Lietuvoje: iš jos pagaminti patiekalai yra ir Pietryčių Azijos virtuvės pagrindas, ji mėgstama daugumoje pasaulio šalių. Taip yra dėl to, kad kiauliena - itin universali mėsos rūšis, tinkanti tiek kepsniams kepti grilyje vasarą, tiek gardžiuotis troškiniais, sriubomis ar maltos mėsos patiekalais žiemą.
Pasak gydytojos dietologės dr. E.Gavelienės, sveikatai palankiausia yra virta, troškinta arba orkaitėje kepta mėsa. Kiauliena vertinga dėl baltymų, geležies, cinko, kalio, taip pat A, D bei B grupės vitaminų. Lyginant su jautiena ar aviena, ši mėsos rūšis turi daugiau tiamino (B1 vitaminas). Tačiau kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, kiauliena nereikėtų piktnaudžiauti - užtenka jos patiekalų suvalgyti iki trijų kartų per mėnesį.
Kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais - tai maisto komponentas skatinantis širdies kraujagyslių ligų riziką. Mėsos gaminiuose iš kiaulienos (vyniotiniuose, rūkytoje, vytintoje mėsoje) yra nitratų, nemažai druskaos, todėl juos skanauti reikėtų dar rečiau“, - įspėja E. Gavelienė.
Šviežiausia - sveriama ir nefasuota mėsa. Prekybos centruose išties didelis mėsos pasirinkimas, o norintys apsipirkti pigiau gali rasti smulkintos kiaulienos ar kiaulienos faršo vos už keletą eurų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad kiauliena išlieka bene populiariausias pirkėjų pasirinkimas mėsos skyriuje: „Kiaulienos asortimentas visais metų laikais itin platus: jei vasarą dažnai buvo ieškoma marinuotų kiaulienos kepsnelių, šašlykų ir šonkaulių kepimui gamtoje, tai šaltuoju periodu daugiau gaminama namuose.
Į pirkėjų krepšelius keliauja smulkinta mėsa, fasuoti nedideli jos gabaliukai, sveriami nefasuoti mėsos gaminiai. O skubantys mėgsta rinktis jau paruoštus kepti, su prieskoniais pamarinuotus kiaulienos kepsnius.“ Pasak ekspertės, lietuviškos produkcijos asortimentas į parduotuves atkeliauja tik iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių: „Pirkėjai gali jaustis ramūs, jog išsirinkta mėsa bus šviežia ir skani. Ypač šviežia - sveriama kiauliena: jos gamintojai nurodo, kad po pristatymo tokia mėsa turėtų būti suvartota per 1-2 dienas.“
Renkantis kiaulieną parduotuvėje kategorijos vadovė pataria atkreipti dėmesį, kad ji būtų šviesiai rausvos spalvos, o mėsos paviršius - sausas. Skysčio neturėtų būti ir pakuotėje. „Jei nusipirkote didesnį nei įprastai gabalą mėsos, galite jį užšaldyti, bet patartina šaldiklyje nelaikyti ilgiau kaip 6 mėnesius. Mėsai visada rasite akcijų, o norint sutaupyti, verta paieškoti privačios mūsų prekybos tinklo etiketės produktų - mėsa bus aukštos kokybės, bet pigesnė už kitas savo kategorijoje“, - pastebi specialistė.
Kiaulienos Troškinys su Raugintais Agurkais pagal "Rimi" receptą
Norintiems sutaupyti - sotus ir gardus kiaulienos troškinys su raugintais agurkais.
Patiekalui (2 asmenims) reikės:
- 300 g kiaulienos
- 2 raugintų agurkų
- 4 šaukštų miltų
- 1 svogūno
- 1 šaukšto pomidorų tyrės ar pastos
- 1 šaukšto garstyčių
- kelių lauro lapų, druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių.
Kaip gaminti:
- Kiaulieną supjaustykite kubeliais, užpilkite vandeniu, dėkite svogūną, pasūdykite ir virkite, kol suminkštės.
- Sudėkite prieskonius, lauro lapus ir dar pavirkite keletą minučių.
- Iš sultinio išimkite svogūną ir sultinį nukoškite.
- Į nukoštą sultinį pilkite sumaišytus su vandeniu miltus ir pavirkite keletą minučių ant vidutinės kaitros, kol skystis ims tirštėti.
- Sudėkite kubeliais pjaustytus raugintus agurkus, virtą mėsą, pomidorų pastą ir garstyčias.
- Dar keletą minučių patroškinkite.
Raugintų Kopūstų Troškinys su Kiauliena
Tad ir kitiems siūlo pasigaminti patiekalą, kuris būtų ir sotus, ir šildantis, ir, be abejo, gardus. Mėsos troškinys su raugintais kopūstais, tai - žiemos patiekalas. „Labiausiai raugintų kopūstų troškinius mėgsta mano vyras. Dažniausiai gaminu troškinį su kiauliena, su dešrelėmis“, - dalijasi.
Gaminant troškinį tinklaraštininkė rekomenduoja jį gardinti pomidorų padažu - tai suteiks patiekalui gero skonio ir pikantiškumo.
Raugintų kopūstų troškinys su kiauliena
Reikės:
- apie 1 kg kiaulienos mentės
- apie 1 kg raugintų kopūstų (buvo gal kiek daugiau)
- 2 morkų
- 2 svogūnų
- 2-3 v. š. pomidorų padažo
- mėsos prieskonių
- lauro lapelių
- pipirų ir druskos
- aliejaus
Gaminimo eiga:
- Mėsą supjausčiau gabaliukais, pagardinau prieskoniais.
- Morkas sutarkavau burokine trintuve, svogūnus susmulkinau.
- Į puodą (gaminau ketaus puode) įpyliau truputį aliejaus ir sudėjau svogūnus. Juos kiek apkepusi, sudėjau mėsą, morkas ir maišant pakepiau apie 10-15 minučių.
- Paskui sudėjau pomidorų padažą, įpyliau truputį vandens ir dar patroškinau apie 10 min.
- Raugintus kopūstus perliejau vandeniu, nes man jie buvo rūgštoki ir sudėjau į puodą.
- Paskui į puodą įpyliau vandens, pagardinau druska, įdėjau kelis lauro lapelius, juodų pipirų žirnelius ir uždengusi puodą troškinau apie 40 min.
Raugintų kopūstų troškinys pagamintas.
Prie troškinio išsiviriau bulvių. Skanaus.
Troškinys su raugintais agurkais ir daržovėmis orkaitėje
Planuojate suburti šeimą sekmadienio pietums? Tokiu atveju paruoškite troškinį su raugintais agurkais. Šis nedidelis papildymas suteiks patiekalui naujo skonio. Patiekalui rinkdamiesi agurkus, pirmenybę teikite sūdytiems ar rūgštiems. Su jais troškinys gausis su lengvu rūgštumu. Troškinį galima papildyti grybais.
Paruoškite reikiamus ingredientus.
- Nuplaukite kiaulieną, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Supjaustykite gabalėliais per 3 cm.
- Bulves supjaustykite 2 cm gabalėliais.
- Morkas supjaustykite 1 cm gabalėliais.
- Svogūną supjaustykite 1 cm gabalėliais.
- Raugintus agurkus sutarkuokite smulkia tarka.
- Kai visi ingredientai bus paruošti, keptuvėje įkaitinkite šaukštą augalinio aliejaus. Ant jo pakepinkite kiaulieną iki auksinės rudos spalvos. Tada perkelkite į keraminį puodą.
- Toje pačioje keptuvėje įkaitinkite kitą šaukštą augalinio aliejaus. Ant jo pakepinkite bulves, kol šviesiai apskrus. Perkelkite į puodą su mėsa.
- Po bulvių pakepinkite morkas ir svogūnus, kol šviesiai apskrus. Perkelkite į puodą.
- Puodo turinį sumaišykite, užpilkite vandeniu, kad apsemtų, lengvai pasūdykite, įberkite prieskonių pagal skonį. Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 30 minučių.
- Pasibaigus nurodytam laikui, išimkite puodą iš orkaitės. Jei daržovės ir mėsa paruošta, suberkite tarkuotus agurkus. Išmaišykite. Uždarykite dangtį ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 15 minučių.
- Praėjus nurodytam laikui, išimkite puodą, išmaišykite turinį. Troškinys paruoštas patiekti.
Nida Degutienė (Nidos receptai): Tai sriuba, kurią pagaminti - juokų darbas, o vasario mėnuo kaip tik tinkamas tam metas, nes reikia paskubėti naikinti raugintų agurkų atsargas. Mėsą gerai nuplaukite, supjaustykite gabalėliais ir suberkite į nurodytą kiekį verdančio vandens. Įmeskite lauro lapelį ir pipirų žirnelius. Nuluptas bulves supjaustykite stambiais kubeliais, suberkite į puodą, įberkite druskos ir sudėkite svieste pakepintus susmulkintus svogūnus. Tada užpilkite sultiniu ir troškinkite dangčiu uždengtame puode. Druską ištirpinkite vandenyje. Nulupto česnako skilteles supjaustykite į keturias dalis, žirklėmis sukarpykite krieno ir juodųjų serbentų lapus.
- Nuplautus agurkus supjaustyti 0,5 cm storio griežinėliais.
- Suberti cukrų, užberti aitriųjų paprikų.
- Užpilti aliejaus ir išmaišyti.