Labai mėgstu tikruosius Oreo, visada jų turiu savo spintelėje ir dažnai juos naudoju kepiniuose ar kitiems saldumynams gaminti. Kas be ko, paužkandžiauju. Chi chi. Ta proga ir aš pasklaidžiau 'Saldumynų knygos' puslapius, išsirinkau receptą, kurį jau ilgą laiką norėjau išbandyti. Naminiai Oreo sausainiai.
Recepto Apžvalga
Sausainių gaminimas gan ilgas procesas, iš kelių svarbių žingsnių. Gaminimo procesas užtruko apie 3 valandas (!) su visais užšaldymais, kočiojimais, kepimais, pertepimais. Yra ką nuveikti. Kilo mintis, kad būčiau greičiau iškepusi kokį tortą. Chi chi.
Išvaizda - labai viliojanti, juoda-balta derinys subtili klasika, man gražu. Tačiau užkliuvo skonis... Mano skoniui jie nelabai įtiko. Vyrui ir šiaip sau. Dar svarsčiau ar tikrai publikuoti jų receptą, tačiau skonis - labai subjektyvus dalykas. Kas vienam labai skanu, kitam tik valgoma. Nepasiginčysi. Receptą publikuoju.
Skonio Subjektyvumas
Iš tiesų, labai sunku rašyti apie šį receptą, o dar sunkiau vertinti. Na, bet tikėjau bus geras, skanus rezultatas, o kai jis neatitiko mano lūkesčių, supykau. Chi chi. Šiek tiek gaila darbo, pastangų ir laiko. Tačiau bent nuotraukos pavyko gražiai! Gražiai žiūrisi, ar ne?
Aš dariau iš pusės normos. Mano recepto ir skonio vertinimas. 2.5/5. Vaizdas - gražus, tačiau skonis gan paprastas, nesužavėjo. Deja, nelabai panašu į Oreo sausainius. Plius sausainių gaminimo procesas ganėtinai ilgas. Sudėjus pliusus ir minusus, mano vertinimas būtent toks.
Palyginimas su Tikraisiais Oreo
Dar vienas didelis minusas - dovanokit, bet man jie neprimena Oreo sausainių. Kad ir kaip gaila, kad ir kaip norėčiau 'pritempti', neišeina. Oreo sausainiai - traškūs, šitie - minkšti, trapūs. Man skoniai skiriasi. Vizualiai, galbūt galima taip sakyti 'juoda-balta' - Oreo. Techniškai, šokoladiniai sausainiai pertepti baltu kremu - Oreo.
Kitą vertus, gal esu kiek per griežta - juk sausainiai naminiai, sunku išgauti pirktinių skonį. Džiaugiuosi, kad pabandžiau, bet kartoti nekartosiu. Man geriau už svarą pirktiniai (!).
Receptas ir Gaminimo Eiga
Receptas adaptuotas iš A. Minkštą sviestą gerai išplakite su cukrumi. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, kakavą ir druską. Tešlą padalinkite į dvi dalis. Sudėkite sausainius ant kepimo popieriumi išklotų skardų.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepkite sausainius apie 10-15 minučių. Kremui minkštą sviestą išplakite su cukraus pudra. Baltą šokoladą ištirpinkite, palengva supilkite į masę ir gerai išmaišykite. Imkite vieną sausainį, užtepkite kremo, prispauskite kitą sausainį.
Recipe adapted from the book A. Cream the butter and sugar. In another bowl mix together flour, baking powder, cocoa powder and salt. Divide the pastry into two equal pieces. Take the pastry from the fridge, put it between two sheets of baking paper and roll out to 1/2 cm thick. Cut the cookies with cookie cutter (5 cm diameter). Arrange the cookies on the baking sheets lined with baking paper. Heat the oven to 180 degrees. To make the filling cream together softened butter and icing sugar. Melt the chocolate and while constantly whisking add to the butter. Pour some vanilla and milk/double cream. Take one cookie, spread some cream and cover it with another cookie.
Alternatyvūs Sausainių Receptai
Sausainių su šokolado gabalėliais ar iškeptų iš šokoladinės tešlos nesunkiai nusipirktume, tačiau kam tą daryti, jei galime mėgautis nuostabiais naminiais? Jiems galima rinktis patinkantį šokoladą, formuoti didelius, o gal mažučius. Visai gali būti, kad tas keliolika minučių, kol saldėsiai keps, prarymosite prie orkaitės. Kodėl? Nes juk taip nekantru, kada gi bus galima traukti ir skanauti!
Šokoladiniai Sausainiai su Šonine
Įkaitinkite orkaitę iki 190 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite sviestą, cukrų ir rudąjį cukrų iki purios masės. Į plakinį supilkite vanilės ekstraktą, įmuškite kiaušinį ir išplakite iki vientisos masės. Suberkite miltų mišinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Įmaišykite šokolado gabalėlius ir karamelizuotos šoninės gabalėlius Imkite po didelį šaukštą tešlos ir drėgnais delnais suformuokite apvalius kamuoliukus. Išdėliokite ant kepimo popieriaus, palikdami tarp jų apie 5 cm tarpus. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 10-15 minučių, kol taps gražiai auksinės spalvos. Atvėsinkite ant grotelių. Skanaus!
Aguoniniai Sausainiai
- Sviestą išsukite su kiaušiniu, vanile, druska ir cukrumi.
- Į gautą masę įmaišykite pusę miltų ir kepimo miltelius.
- Likusius miltus įminkykite rankomis ir iš gautos tešlos suformuokite nedidelius kamuoliukus.
- Vieną sausainių pusę apvoliokite sausose aguonose. Suformuotus sausainius sudėkite į lėkštę ir kelioms valandoms pastatykite į šaldytuvą.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, o orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
- Kepimo skardoje, palikdami kelių centimetrų tarpus, sudėliokite atšaldytus sausainius. Juos pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 minučių.
"Korova Cookies" (Šokoladiniai Sausainiai)
Kodėl toks pavadinimas? Šiuo receptu Dorie pirmąsyk pasidalino Paris Sweets, kur jie vadinosi „Korova Cookies“. Tačiau jos kaimynas R.G. buvo įsitikinęs, jog visa, ko reikia pasaulinei taikai ir laimei užtikrinti, - kasdien turėti šių sausainių. Nesu tikra, ar viskas taip paprasta, bet po tokių ditirambų kaipgi neišmėginsi?!
- Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą ir kepimo miltelius.
- Virtuviniame kombaine arba rankiniu plaktuvu sviestą išplakite, kol taps minkštas. Suberkite abiejų rūšių cukrų, druską ir vanilės ekstraktą, ir plakite dar 2 minutes.
- Į plaktuvo dubenį suberkite sausų ingredientų mišinį. Indą užklokite virtuviniu rankšluosčiu - jis neleis miltams išskristi iš dubens. Lėtai, pulsuojančiu režimu po keletą sekundžių maišykite ingredientus - turėtų pakakti kokių 5 kartų. Jei dubens dugne vis dar matote daug sausų miltų, papulsuokite dar keletą katų. Jei ne, atidengę dubenį pamaišykite dar apie pusę minutės, kol pranyks visi miltai. Kad išgautumėte kiek įmanoma trapią tekstūrą, svarbu tešlos neperminkyti. Tešla gali būti labai biri!
- Šokoladą sukapokite mažais gabalėliais, suberkite į tešlą ir išmaišykite.
- Paruoštą tešlą padalinkite pusiau. Kiekvieną iš dalių suformuokite į maždaug 3,5 cm skersmens cilindrą, įvyniokite į maistinę plėvelę ir vėsinkite šaldytuve bent 3 valandas.*
- Orkaitę įkaitinkite iki 160°C temperatūros. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
- Aštriausiu peiliu supjaustykite cilindrus į 1 cm skersmens storio sausainius.** Pjaunami sausainiai gali trupėti - neišsigąskite ir juos tiesiog suspauskite atgal. Paruoštus sausainius išdėliokite kepimo skardose, palikdami kelių centimetrų tarpus.
- Pašaukite po vieną skardą į orkaitę ir kepkite sausainius apie 12 minučių - iš išorės jie gali atrodyti dar neiškepę, tačiau taip ir turi būti. Iškepusius sausainius perkelkite ant grotelių ar kito paviršiaus atvėsti, kol jie bus tik vos šilti. Tiekite šiltus arba kambario temperatūros.
- Likusius sausainius laikykite orui nepralaidžiame inde ir suvalgykite per 3 dienas. Iškeptus sausainius taip pat galima šaldyti iki 2 mėnesių.
Pastabos: Tešlą galite laikyti šaldytuve iki 3 dienų arba šaldyti iki 2 mėnesių. Jei tešlą šaldote, prieš kepdami jos neatšildykite, paprasčiausiai supjaustykite ją gabalėliais ir kepkite minute ilgiau nei paprastai.
Bananiniai Šokoladiniai Sausainiai
- Sviestą ir cukrų elektriniu plaktuvu arba tiesiog mediniu šaukštu dubenyje išsukite iki purios, lengvos, balsvos masės. Sukant po truputį supilkite kiaušinį, toliau maišykite, kol masė bus vientisa.
- Į kitą sausą dubenį persijokite miltus, kepimo miltelius, kakavą, druską ir cinamoną, išmaišykite. Supilkite į sviesto-cukraus-kiaušinio mišinį ir išmaišykite, kad masė taptų vientisa, tačiau nepersistenkite. Sudėkite trintą bananą ir šokolado gabaliukus ir vėl išmaišykite, kad ingredientai vienodai pasiskirstytų.
- Gautos tešlos nebus įmanoma minkyti, nenustebkite, taip ir turi būti. Su visu dubeniu dėkite šią masę porai valandų į šaldytuvą - tegul sutvirtėja.
- Sutvirtėjus masei, formuokite iš jos nedidelius, maždaug graikiško riešuto dydžio kamuoliukus. Jei rankos itin aplips tešla, kartas nuo karto jas nusiplaukite, tačiau nepasiduokite pagundai jas miltuoti ar berti papildomų miltų į tešlą.
- Sukapotus riešutus suberkite į dubenį neaukštais kraštais ir kiekvieną suformuotą rutuliuką apvoliokite juose - rutuliukai turi gerai pasidengti, jie nebebus tokie lipnūs.
- Didelę medinę lentelę ar plokščią kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite ant jos gautus tešlos rutuliukus. Dėkite skardą ar lentelę su suformuotais sausainiais dar valandai į šaldytuvą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 C (kaitinimas viršus-apačia, su vėjeliu). Išklokite dvi kepimo formas kepimo popieriumi.
- Suberkite cukraus pudrą į dubenį ir apvoliokite joje kiekvieną sausainį - kad jo paviršius gerai pasidengtų.
- Dėliokite rutuliukus ant paruoštų skardų palikdami tarp jų 2-3 cm tarpus. Suplokite juos iki 1 cm storio (ploniau nereikia, nes kepdami pernelyg išsausės).
- Kepkite 10 min. Iškepę sausainiai bus gana minkšti, bet vėsdami sutvirtės. Pirmas 10 min. palikite vėsti skardose, o vėliau perkelkite ant specialių grotelių kepiniams (jei tokias turite). Gali būti valgomi ir dar šilti, ir jau atvėsę.
Veganiški Šokoladiniai Sausainiai
Ištirpinkite kokosų aliejų ir sumaišykite su migdolų pienu, ruduoju cukrumi ir vanilės ekstraktu. Į gautą masę sudėkite miltus, druską, neapdorotą cukrų ir viską gerai išmaišykite. Masė neturi būti per sausa ar per drėgna, taigi pagal tešlos konsistenciją reguliuokite miltų, pieno ir aliejaus kiekį. Į tešlą suberkite ir šokolado lašelius ir gerai sumaišykite. Išklokite kepimo popieriumi pailgą indą ir sudėkite gautą tešlą - galite gabalėliais arba vientisą. Pastaruoju atveju beliks supjaustyti norimo dydžio gabalėliais.
Šokoladiniai Sausainiai su Pertepimu
Užtruksite: 1 val. 2 arbat. po 1 arbat. š. 2 valg. 1 ½-2 valg. š. IŠKEPKITE SAUSAINIUS. Sviestą ir nedideliais gabalėliais sulaužytą šokoladą sudėkite į prikaistuvį. Kaitinkite pamaišydamos ant vidutinio stiprumo ugnies, kol ištirps ir gausite vientisą masę. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir palikite atvėsti apie 10-15 minučių. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius ir druską. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite rudąjį cukrų, cukrų, kiaušinius ir vanilę. Plakite, kol masė bus vientisa ir puri. Į plakinį lengvais judesiais įmaišykite atvėsusį ištirpintą šokoladą su sviestu. Per tris kartus suberkite miltų mišinį. Lengvai sumaišykite. Nepermaišykite. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir 45 min. palaikykite šaldytuve. Įkaitinkite orkaitę iki 160 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Imkite po šaukštą tešlos, tarp drėgnų ar sviestu pateptų delnų formuokite vienodo dydžio rutuliukus. Išdėliokite juos ant kepimo popieriaus, palikdami 5 cm tarpus. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 12-13 minučių. Išimkite iš orkaitės ir palikite 5 min. atvėsti skardoje. Tuomet perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite. PARUOŠKITE PERTEPIMO MASĘ. Į dubenį sudėkite minkštą sviestą, rudąjį cukrų ir plakite elektriniu plaktuvu iki purios masės. Įmaišykite miltus, supilkite vanilės ekstraktą ir šaukštą liesos grietinėlės. Maišykite, kol gausis vientisa masė. Suberkite miltelinį cukrų ir toliau maišykite. Jei matote, kad masė per tiršta, įpilkite dar šlakelį grietinėlės. PERTEPKITE SAUSAINIUS. Imkite po du sausainius. Pertepkite juos pasiruošta pertepimo mase, lengvai paspauskite delnais. Išdėliokite ant lėkštės ar padėklo ir patiekite.
Kiti Variantai
- Kambario temperatūros sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų, kiaušinį išplakite elektriniu plaktuvu. Suberkite miltus, kepimo miltelius, kakavą, tarkuotą šokoladą, įberkite druskos ir gerai išmaišykite.
- Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15-20 minučių.
Mėtų Sausainiai
- Elektriniu plakikliu išsukite sviestą su cukrumi, maišykite, kol masė taps puri, - maždaug 2 min. Įmuškite kiaušinį, išmaišykite.
- Iškočiokite iš tešlos maždaug 7 mm storio lakštą, apvalia formele išspauskite sausainukus. Išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje 10-12 min.
- Paruoškite mėtų įdarą. Sumaišykite miltelinį cukrų, kambario temperatūros sviestą, pieną ir mėtų esenciją, įlašinkite 3 lašelius maistinių dažų. Užtepkite šaukštelį mėtų įdaro ant sausainio, uždėkite kitą sausainuką.
Paprasti Sausainiai
- Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Mediniu šaukštu arba elektriniu plakikliu iki purios masės išsukite sviestą su milteliniu cukrumi.
- Padalykite tešlą į tris dalis ir suformuokite maždaug 7 cm storio ritinėlius. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir 10 min.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°С temperatūros.
- Išdėliokite sausainius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kepkite apie 20 min. Kai sausainukai gražiai paruduos, išimkite skardą iš orkaitės ir palikite atvėsti. Tiekite su arbata, kava ar pienu. Kulinaro patarimas. Į tešlą dar galite įmaišyti kakavos miltelių - šokoladiniai sausainukai bus tamsiai rudos spalvos.
Sausainiai su Šokoladu
Į sviestą suberiame cukrų ir kartu dar kartą “išsukame”.Į sviestą su cukrumi dedame kiaušinių trynius, vanilės ekstrakto kelis lašus (3-4) ir maišydami ranka supilame miltus. Maišome ilgai, kad neliktų jokių miltų gumuliukų.Į tešlą pilame pora ar tris šaukštus pieno. Rankomis tešlą išminkome.Išminkytą tešlą perskiriame į 4 dalis ir sudedame į plastikinius maišelius ir dedame į šaldymo kamerą 15 minučių.Atšaldytą tešlą iškočiojame maždaug 0,5cm storio ir supjaustome vienodo dydžio kvadratukais (arba sausainio formele išspaudžiame).Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi ir išdėliojame sausainius, kuriuos dedame į orkaitę ir kepame apie 7 minutes.Kol sausainiai kepa, į karščio nebijantį dubenėlį sudedame šokoladą ir su dubenėliu dedame jį į kitą dubenį su verdančiu vandeniu ir išlydome šokoladą.Iškepus sausainiams, ant pusės iš jų dedame po 0,5 a.š.
