pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Tikri Tarybiniai Čeburekai: Receptas ir Kur Rasti Pajūryje

Čeburekai - tai pusmėnulio formos kepiniai su mėsos įdaru, kurie tapo neatsiejama Lietuvos gatvės maisto kultūros dalimi. Šis patiekalas, atkeliavęs iš Rytų virtuvės, per dešimtmečius tapo tikru lietuvišku fenomenu, ypač populiariu Kaune. Šis autentiškas tarybinių čeburekų receptas yra tikras lobis, perduotas iš legendinio Kauno čeburekinių tinklo. Receptas išsiskiria ypatinga tešlos tekstūra, kuri kepdama išsipučia ir suformuoja charakteringus burbuliukus.

Tačiau tikros lietuviškos atostogos pajūryje - Palangoje ar Šventojoje - jau seniai neatsiejamos nuo kulinarinių paplūdimio atributų - ištisus dešimtmečius kaitrioje saulėje sugulusiems poilsiautojams nelegalūs maisto „kurjeriai“ parduoda čeburekus. Juos gaudo gelbėtojų tarnybos patruliai, policijos pareigūnai, higienos ir mokesčių inspekcijų dorovės sergėtojai, bet nei vieni „superherojai“ nepajėgia išgaudyti visų čeburekų platintojų.

Jie sugeba išvengti pinklių ir baudų, jie sugeba išlikti nepastebėti, nors yra akivaizdžiai matomi. Jie kaip platino, taip ir platina savo riebaluose įmirkusius, nuo nešiojamame šaldytuve susidariusio kondensato sudrėkusius bei traškumą praradusius, nuo ilgų valandų nešiojimo atvėsusius pyragėlius.

Joks tikras čeburekų mėgėjas to, ką tie žmogeliai parduoda paplūdimyje, jokiais būdais nebevadintų tuo oficialiu pavadinimu. Nes čeburekai turi atrodyti visai ne taip, kaip mums juos patiekia pliažuose.

Kur Pajūryje Rasti Tikrų Čeburekų?

Bet ką daryti čeburekų ištroškusiems poilsiautojams, kai norisi to skanėsto, o niekur kitur, be paplūdimių, jo rasti neįmanoma? Palangos ir Šventosios gatvėse metų metus pardavėjai pardavinėjo kebabus, dešrainius, mėsainius, rūkytą žuvį, vaflius, visokius ledus, o va čeburekais niekas neužsiėmė. Visko būdavo lengva rasti, tik ne to, ko labiausiai norėjosi. Visgi pagaliau žmonių maldos buvo išklausytos, pagaliau verslininkai suprato, kad reikia besiilsinčiai tautai duoti to, ko jie visi trokšta.

Didžiausia šios vasaros sensacija Palangos ir Šventosios kurortuose vadinama nedidukė užkandinė „HD Restoranas“ - ji yra ant dviračių tako, pačioje Šventosios pradžioje, važiuojant nuo Palangos, iškart pravažiavus Monciškes. Šios vietos šeimininkai sugalvojo, kad jie pas save sutrauks visus tikrų, gerų čeburekų mylėtojus. Bet kad būtų dar geriau, sugalvojo specialų masalą - paskelbė, jog keps didžiausius Lietuvoje, neregėto, nematyto XXL dydžio čeburekus. Būtent tai ir skelbia reklaminis stendas, pastatytas šalia „HD restorano“ ant Ošupio taku vadinamo intensyviai naudojamo dviračių kelio. Kitoje jo pusėje nurodyta akcija - „įsikelk nuotrauką su čebureku ir gauk 10 procentų nuolaidą“.

Nors restoranas visiškai naujas, atidarytas tik šią vasarą, šeštadienio popietę jis buvo sausakimšas, visi staliukai užimti. O vos žmonės pavalgę pakildavo išeiti, jų vietas tuoj pat užimdavo kiti. Srautą čia reguliuoja gana greitai besisukančios padavėjos ir barmenas, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, yra ir vienas iš restorano savininkų.

Už 5-7 eurus jie siūlo užkandžių: keptos duonos, sūrio spurgyčių, vištienos juostelių, traškių svogūnų žiedų, specialiai ruoštų alyvuogių, įvairių bulvyčių. Sriubų skiltyje tik vienas įrašas - restoranas verda naminį vištienos sultinį, kurį parduoda už 2 eurus. Taip pat turi atskirus koldūnų (8 Eur), keptų viščiukų (16-21 Eur) ir desertų (2-5 Eur) meniu.

Čeburekų Įvairovė HD Restorane

Iš viso siūlomi penki skirtingi variantai - visi jie kainuoja tiek pat - 8 eurus. Anot padavėjo-barmeno ir restorano bendrasavininko Emilio, pats populiariausias yra čeburekas su kiauliena, bet galima užsisakyti ir čebureką su kiauliena bei sūriu, taip pat su jautiena arba su jautiena ir sūriu, arba vegetarišką opciją - su varške bei špinatais.

Priimdamas užsakymą, Emilis pabrėžia, kad čeburekai itin dideli ir klientų klausia, ar jie tikrai yra alkani. Prie kai kurių staliukų tai sukelia juoką arba suveikia tarsi restorano iššūkis svečiams. Taip sureagavo vienas vyras, atvykęs iš Panevėžio. „Aš du suvalgysiu, man nebūna didelių porcijų“, - šmaikštavo jis. Kaip vėliau paaiškėjo - jis buvo teisus. Keturiems žmonėms tikrai užtenka dviejų čeburekų arba, kitaip sakant, vienam žmogui - vienos puselės.

Specialiai patikrinau - neprireikė net ir tiek, mūsų čeburekai atkeliavo per 7-8 minutes, tas nudžiugino. Kai vyksta įnešimo ceremonija, naujai į restoraną atvykę žmonės negali nuslėpti nuostabos, daug kas puola fotografuoti, aikčioti, dūsauti. Valgant gali pamatyti ir išgirsti pačių įvairiausių reakcijų. Gana ryškiai reaguoja ir einantys ar dviračiais važiuojantys pro šalį. Nepastebėti tokių čeburekų tiesiog neįmanoma.

Iš pradžių žmonės fotografuoja svetimus čeburekus, po to, kai sulaukia savo užsakymo, prasideda dar rimtesnė fotosesija. Fotografuoja lėkštes, tada dedasi čebureką prie burnos, tuomet visaip kilnoja, ieško geriausių riebiojo pyragėlio kampų. Viskas atrodo gana komiškai, bet tai darančius galima suprasti - aš ir pats nesusilaikiau fotosesijai su čebureku.

„Mes patariame valgyti su įrankiais arba, jeigu labai norisi rankomis, siūlome užsidėti gumines pirštines“, - prieš valgant rekomendavo mus aptarnavęs padavėjas-barmenas ir bendrasavininkas. Išbandžiau abu būdus, patogesnis - valgyti įrankiais, kaip picą. Valgant pirštinėmis, daugiau rizikos išsitepti drabužius, be to, čeburekai patiekiami tiesiai iš karšto aliejaus, todėl yra labai įkaitę. Esant šiltam pajūrio orui, atvėsta gana lėtai, o ilgai laukti juk nesinori.

Nustebino čebureko traškumas ir puikus tešlos skonis. Tie paplūdimių pardavėjai, kurie parduoda produktą tokiu pačiu pavadinimu, tik mažesnį, atvėsusį ir sudrėkusį, buvo nuleidę čeburekų skonio kartelę į pačią apačią. Todėl kiekvienas „XXL“ čebureko kąsnis yra kaip dangiškoji palaima - valgai ir negali patikėti, kad taip skanu. Tas jo dydis nueina į antrą planą, nes jeigu jie ir būtų perpus mažesni, nebūtų nei kiek prastesni. Tas traškumas yra kažkas ypatingo, seniai jausto, išsiilgto. Jiems derėtų visur tuo girtis, ne tik dydžiu.

Mėsos skonis taip pat puikus, iš kiaulienos įdaru gardinto čebureko išbėga gana nemažai sulčių, o tai tarp čeburekų valgytojų - itin vertinama savybė. Užsisakėme tik su kiauliena ir jautiena. Pastarasis - aštresnis. Bet ir daug mažiau sultingas. Todėl mano kompanija vieningai subalsavo, kad geresnis yra čeburekas su kiauliena, jį ir rekomenduočiau degustuoti pirmą kartą užsukus į šią vietą.

Taip pat siūloma valgyti patiekalą vietoje, o ne išsinešti - tam, kad pajaustumėte prieš tai minėtą traškumą. Didelis pliusas, kad čeburekai valgomi lauko terasoje, todėl keptų riebalų kvapas neįsigeria į aprangą ir neriečia nosies, kaip dažnai būna kitose čeburekinėse.

Privalau paminėti, kad atlikome tyrimą dėl nuolaidos. Mano bičiulis pasidalino čebureko nuotrauka savo „Instagram“ paskyroje, padavėjas tą tikriausiai pats pastebėjo, nes parodyti neprašė, o nuolaidą pritaikė iškart, vos atnešęs sąskaitą.

Pavalgęs pabandžiau pasiaiškinti, iš kur čia atsirado šie čeburekų kepėjai ir ką reiškia restorano pavadinimas. Emilis atskleidė, kad jis yra praėjusį rugpjūtį žuvusio garsaus Šventosios verslininko Vaido Šimaičio sūnėnas, o jo tėtis - mirusiojo brolis. Restorano pavadinimas skirtas tam pačiam V. Šimaičiui atminti - jis buvo didžiulis „Harley Davidson“ motociklų gerbėjas, raidėse „HD“ būtent tai ir užšifruota, o gerai apsidairius - restorane matosi ir daugiau detalių, skirtų žymiesiems motociklams.

Tikro Tarybinio Čebureko Receptas

Šis receptas padės jums pasigaminti tikrus, autentiškus tarybinius čeburekus namuose. Tešla bus elastinga, o įdaras sultingas.

Ingredientai

  • Tešlai:
    • Vanduo (geriau iš filtro)
    • Druska
    • Aukščiausios rūšies miltai
  • Įdarui:
    • Kiauliena arba aviena (galima maišyti)
    • Sviestas (bent pora šaukštų)
    • Mėsos prieskoniai arba Vegeta
    • Druska
    • Pipirai
    • Smulkinti svogūnai
    • Vanduo (pora šaukštų)

Gaminimo Eiga

  1. Į dubenį pilkite vandenį, berkite druskos, rinkitės aukščiausios rūšies miltus.
  2. Minkykite tešlą, kol ji nebelips prie rankų ir indo sienelių.
  3. Pasiimkite kočėlą ir gerai išmuškite tešlą. Muškite, kol pasidarys plokščias paplotys, toliau lenkite pusiau ir vėl muškite, ir taip muškit lankstant 5-6 kartus. Tešla paruošta.
  4. Į mėsą pridėkite sviesto, mėsos prieskonių ar vegetos, druskos, pipirų, susmulkintų svogunų, vandens. Viską išmaišykite.
  5. Iškočiokite tešlos gabaliukus labai labai plonai (1-2 mm storio lakštus).
  6. Mėsą "išklokite" nestoru sluoksniu ant pusės iškočioto tešlos paplotelio.
  7. Prieš kepant, įsitikinkite, kad riebalai tikrai gerai įkaitę.

Patarimas: Nenustebkite, kad įdaras atrodo riebiai. Vanduo ir sviestas bei prieskoniai kepant virs sultiniu ir mėsytė skaniai jame pakeps, o kai valgysit, labai atsargiai, nes mėsa bus labai sultinga ir sultinys gali ištekėti iš vidaus.

Kefyro Tešlos Čeburekai

Kitas variantas - čeburekai su kefyro tešla.

Reikalingi produktai:
Tešlai:
  • 350 g miltų
  • 250 g kefyro
  • 2 v. š. aliejaus
  • 0,5 a. š. sodos
  • žiupsnelio druskos
Įdarui:
  • 250-300 g maltos mėsos (naudojau vištienos kumpelių faršą)
  • svogūno
  • vištienos prieskonių
  • džiovintų petražolių
  • Taip pat reikės aliejaus čeburekams kepti
Kaip gaminti:
  1. Į dubenį supilkite kefyrą ir įberkite sodos, įpilkite aliejų ir suberkite miltus, druską.
  2. Iš produktų užminkykite tešlą ir palikite šaldytuve pusvalandžiui pailsėti.
  3. Maltą vištieną pagardinkite prieskoniais, įdėkite kepinto, smulkiai pjaustyto svogūno ir išmaišykite. Įdaras paruoštas.
  4. Iš tešlos iškočiokite apvalų apskritimą, ant vienos pusės dėkite įdaro ir perlenkite pusiau.
  5. Užspaudžiame kraštus, nupjauname tešlos perteklių, jeigu atrodo, kad jos per daug. Gilioje keptuvėje įkaitiname aliejų.
  6. Čeburekus su mėsa kepame apie 10 minučių, keletą kartų pavartome, kad abu šonai gražiai paruduotų. Iškepusius traukiame lauk ir guldome ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalų perteklius.

Patarimai ir Gudrybės

  • Jei tešla lipni arba sausoka, įpilkite dar vandens arba miltų.
  • Minkykite tešlą energingai, stumdami delnu tešlą nuo savęs, kokias 7 minutes.
  • Man patinka daryti mažesnius čeburekus, tada jie greičiau iškepa ir daugiau jų į keptuvę telpa.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Vietoje kiaulienos faršo galima naudoti jautienos, vištienos arba mišrų faršą.
  • Actą galima pakeisti citrinų sultimis.
  • Vegetą galima pakeisti įprastais prieskoniais - druska ir pipirais.
  • Aliejų tešlai galima rinktis bet kokį - saulėgrąžų, rapsų ar alyvuogių.