Vištienos sultinys – žydiškas antibiotikas
Vištienos sultinys – tai patiekalas, kuris gali pakeisti kiaulių gripo vakciną ir tapti puikiu vaistu kovojant su šia liga. Nuo seno vištienos sultinys buvo žinomas kaip „žydiškas penicilinas“ arba „natūralus antibiotikas“. Jei į Google paieškos sistemą anglų kalba įvesite žodžius „kiaulių gripas“ ir „vištienos sultinys“, pamatysite ką pasaulis mąsto apie šiuos du dalykus. Ekrane pasirodę 100 000 citatų neleis suabejoti, kad tarp jų yra ryšys. Tai daugumoje pasveikusių pacientų patarimai kaip vištienos sultinio pagalba greičiau išsigydyti nuo užklupusio kiaulių gripo. Jūs sužinosite, kad vištienos sultinys stiprina imuninę sistemą, kovoja su virusais ir gelbsti nuo įvairiausių negalavimų.
Štai „medicininio vištienos sultinio“ receptas. Jei norite pasigaminti tikrą „vaistą“, teks tiksliai laikytis instrukcijų, neimprovizuoti ir nieko papildomai nepridėti. Žinoma, teks paplušėti, tad apsišarvuokite kantrybe.
Viščiukas sultiniui turi būti šviežias. Manevrams čia nėra vietos – šaldyta mėsa kokybiškam sultiniui netiks. Teks kruopščiai nupjaustyti odos perviršį ir visus riebalus – jie nieko gero skoniui ir kokybei neduos. Vanduo – pats svarbiausias sriubos ingredientas po paties viščiuko – turi būti itin švarus ir tyras. Geriausia naudoti mineralinį vandenį. Sultinį virti reikės labai lėtai, neleidžiant jam kunkuliuoti, o silpnai troškintis.
2 švieži viščiukai (3 kg), sukapoti į 4 ar 8 dalis, išvalyti, nupjaustytas odos ir riebalų perteklius
½ kg viščiukų sparnelių, išvalytų kaip aprašyta aukščiau
5 litrai mineralinio vandens
½ kg morkų, nuluptų ir supjaustytų į 4 dalis
2 vidutiniai svogūnai, nuplauti (kartu su lukštu), perpjauti perpus
4 stiebeliai salierų (kartu su lapais), perpjauti perpus
10 šakelių šviežių petražolių
1 petražolės šaknis, nulupta
2 porai, perpjauti į 4 dalis
1 galvutė salotų (ledinių arba romėniškų), padalinta į lapelius ir užplikinta (1 min) verdančiu vandeniu
2 lauro lapeliai
Šviežių susmulkintų krapų pateikimui
Kai sultinys bus skaidrus, sudėkite likusius ingredientus, išskyrus salotas ir krapus. Padidinkite ugnį ir pamažu vėl užvirinkite sultinį. Tada vėl sumažinkite ugnį iki minimumo. Kai sriuba pradės tolygiai, bet silpnai burbuliuoti, paviršių užklokite salotų lapais: taip apsaugosite sriubą nuo išgaravimo ir pervirimo. Puodą uždenkite, palikdami mažą tarpelį. Virinkite apie keturias valandas.
VISKAS APIE SULTINĮ | KAIP GAMINTI IR KUR NAUDOTI
Golden liquid (auksinis skystis) – taip vadinamas tikras, geras, ilgai iš kaulų virtas sultinys. Sakoma, kad jis gydo sielą ir kūną ir tai nėra tik gražūs žodžiai. Jis gerina žarnyno veiklą, mažina sąnarių skausmus, stiprina imuninę sistemą ir kovoja prieš uždegimus (sakoma, kad peršalus veikia daug geriau nei arbatos!). Pirmas dalykas, kurį darau susirgus – verdu sultinį, tai mano auksinė taisyklė.
Tikras sultinys yra tas, kuris verdamas ilgai, iš kaulų, mėsos ir daržovių, o sušalus virsta drebučiais. Kadangi sultinio gamyba užima nemažai laiko, aš labai mėgstu jo virti daugiau. Dalį panaudoju sriubai, o likusią dalį suporcijuoju ir užšaldau. Tokiu būdu visada turiu nepaprastai naudingo produkto po ranka.
Labiausiai mėgstu virti vištienos sultinį, o pats skaniausias jis pavyksta verdamas iš keptos vištienos kaulų. Todėl kai kepu visą viščiuką kaulų su mėsos likučiais jokiu būdu neišmetu – dedu į šaldiklį, o kai ateina laikas – verdu skaniausią sultinį.
Tam, kad sultinys pasižymėtų gydomosiomis savybėmis be jokios abejonės svarbu naudoti geros mėsos kaulus. Jei žinote kur gauti ar net kartas nuo karto gaunate kaimišką vištą ir esate tikri, kad ji buvo tinkamai auginama, būtinai išsaugokite jos kaulus ar tam tikras dalis sultiniui – tai aukso vertės sunkiai randamas produktas. Taigi kaimiška višta – geriausias variantas. Tokiu atveju, kai kaimiškos, kokybiškos, be jokių chemijų augintos vištienos gauti sudėtinga, renkuosi aukščiausios kokybės vištieną, kurią galiu rasti parduotuvėje, apžiūriu, kad mėsa gerai atrodytų, būtų šviežia, paženklinta “užauginta be antibiotikų”.
Kalbant apie naudojamas daržoves, klasikinis sultinys gaminamas su morkomis, salieru, svogūnu, česnaku, druska, pipirais ir lauko lapu. Šioje vietoje skatinu eksperimentuoti, tai puiki vieta panaudoti visokiems daržovių likučiams ir taip praturtinti bei paįvairinti sultinio skonį. Pavyzdžiui, sultiniui nuotraukoje papildomai naudojau 1 čili pipirą iš mamos daržo, saują petražolių ir kelis gabalėlius brokolio stiebo.
Sultiniui reikės:
KUR NAUDOTI SULTINĮ
SRIUBAI | Akivaizdu! Skystos, tirštos, kruopų ar daržovių, paprastos arba tailandietiškos. Visoms sriuboms reikia sultinio ir geriausia, jei tai bus tikras geras naminis sultinys.
TROŠKINIAMS | Pilkite sultinį vietoje vandens. Puikiai tiks tiek į mėsos, tiek į daržovių troškinius, suteiks skonio ir maistingumo.

Kodėl verta rinktis močiutės metodą?
Močiutės receptas nėra tik paprastas patiekalo gamybos būdas – tai tradicijų ir natūralaus maisto vertės simbolis. Ekologiški ingredientai leidžia atkurti autentišką skonį, kuris buvo įprastas anksčiau, kai maistas buvo auginamas be chemikalų ir stipriai perdirbtų priedų. Naudodamiesi šiuo metodu, jūs ne tik mėgaujatės sultiniu, bet ir jaučiate ryšį su natūralumu.
Ekologiškas sultinys pagal močiutės receptą yra tikras sveikatos ir skonio lobis, kurį verta įtraukti į kasdienę mitybą. Tai ne tik maistas – tai grįžimas prie paprastumo, natūralumo ir tikro skonio, kuris įkvėps jūsų kūną ir sielą. Išbandykite šį receptą jau šiandien ir pajuskite, kaip gera grįžti prie autentiško maisto tradicijų!

Jautienos sultinys
3kg jautienos kaulų*
2 svogūnai (nelupti, perpjauti pusiau)
1 galva česnako (nelupta, perpjauta pusiau skersai)
4 morkos, nuskustos
1 saliero gumbas, nuluptas, perpjautas pusiau
1 pastarnoko šaknis, nulupta (jei didelė, perpjauta pusiau išilgai)
2-3 petražolių šaknys, nuluptos
4 čiobrelių stiebai
1 stiklinė baltojo sauso vyno
Orkaitę įkaitinkite iki 220C.
Į gilią skardą sudėkite nuplautus ir nusausintus jautienos kaulus. Pašaukite į orkaitę. Po 15 minučių kaulus apverskite kita puse, ir vėl pašaukite į orkaitę.
Po dar 15 minučių kaulus vėl apverskite kita puse, į tarpus tarp kaulų sudėkite šaknines daržoves: svogūnus, česnakus, morkas, salierą, pastarnoką ir petražoles. Pašaukite viską į orkaitę. Po 15 minučių kaulus ir daržoves apverskite kita puse, ir vėl pašaukite į orkaitę. Kepkite dar 20 minučių, tada išimkite skardą iš orkaitės.
Kaulus sudėkite į didelį puodą, taip pat sudėkite visas daržoves. Iki pat kaulų viršaus užpilkite vandeniu, įmeskite čiobrelius, lauro lapus, pipirus, ir puodą užkaiskite.
Iš skardos išpilkite riebalus, ir į skardą supilkite vyną. Pašaukite trumpam į orkaitę, kad vynas sušiltų. Mediniu įrankiu pagramdykite skardos dugną, ir dar trumpam palikite orkaitėje, kad vynas užvirtų ir prikepę dalelės ištirptų. Šį skystį supilkite į puodą su sultiniu.
Sultiniui užvirus nugriebkite putas, ir uždengę puodą virkite skystį ant mažos ugnies 4-5 valandas.
Rytojaus dieną susidariusius riebalus atsargiai nuimkite.
Šį sultinio koncentratą galite užšaldyti, o verdant sriubas – praskieskite vandeniu.
*Paprašykite mėsininko, kad kaulus supjaustytų smulkesniais gabalėliais, antraip netilps į puodą arba bus labai sunku juos apversti kepant

Ekologiškas sultinys – jūsų virtuvės pagrindas
Paruoštą sultinį galite naudoti ne tik kaip sriubos pagrindą, bet ir kaip padažų, troškinių ar net ryžių virimo skystį. Šis natūralus produktas ne tik pagerins patiekalų skonį, bet ir padės jūsų organizmui gauti daugiau naudingų medžiagų.
Pavyzdžiui:
- Sultinys puikiai tinka gaminant ekologišką daržovių sriubą.
- Jį galite gerti kaip šiltą gėrimą – tai puikus būdas sušilti ir gauti energijos.
- Sultinys yra nepamainomas ingredientas gaminant risoto ar kitus sudėtingesnius patiekalus.

Kaip išvirti gerą jautienos sultinį
Susiruošiau gaminti prancūzišką svogūnų sriubą. Tik tiems, kurie tos sriubos nėra gaminę, gali pasirodyti, kad tai paprastas darbelis:) Anaiptol. Prieš imantis svogūnų (nuo kurių kvepia visi namai dar kelias dienas, prisiekiu), reikia dvi dienas paskirti…. sultiniui:)
Beje, jautienos sultinys tinka toli gražu ne vien svogūnų sriubai virti. Ilgai ir lėtai verdamas skystis toks aromatingas ir sodrus, kad pakels bet kurią kitą jūsų sriubą į tikras aukštumas. Jei jau imsitės šio darbo, iškart griebkite patį didžiausią puodą, o nepanaudotą sultinį supilstykite į mažesnius indus (pvz., plastmasinius kibirėlius) ir užšaldykite.
Visų pirma pasirūpinkite jautienos kaulais. Jų prireiks nemažai – apie 3 kilogramų. Geriausia tokiu atveju kreiptis į patikimą bučerį – mano pirmas kontaktas paprastai būna „Gegio stalui”, ir ypač jų naujoji parduotuvė „The Farm”, atsidariusi Ogmios centre. Žinoma, tokiam kiekiui kaulų virti reikia turėti ir atitinkamą puodą. Aš vieną tokį turiu, įsigijau dar Izraelyje, kuomet į mano šeimai skirtus indus jau pradėjo netilpti maistas, kurį reikdavo pagaminti didesniems žmonių susibūrimams, kartais siekiantiems ir 20… 🙂 Tada nuvažiavau į restoranams skirtos įrangos parduotuvę ir nusipirkau didžiulį (palyginus su kitais namuose esančiais) puodą. Vėliau mano draugės izraelietės šaipėsi iš manęs, kad tokiuose jos savo šeimai verda pusryčių košę:) Juokavo jos, žinoma, bet tai, kad tokio (ir dar didesnio!) dydžio puodai žydiškose šeimose – būtinas atributas, yra visiška tiesa. Pavyzdžiui, gaminant gefilte fish šventinei vakarienei, tas puodas su kukuliukais kunkuliuoja pusę dienos. Negi terliosiesi mažesnėmis porcijomis?:)
Kad sultinys būtų itin aromatingas, kaulus patartina prieš verdant karamelizuoti – kitaip sakant, apkepinti įkaitusioje orkaitėje. Pravartu paprašyti mėsininko, kad kaulus jis supjaustytų mažesniais gabalėliais: tokius lengviau vartyti, sutalpinti puode verdant. Įpusėjus kepimui, į skardą reikia įdėti ir prieskonines daržoves: morkas, salierus, petražoles, pastarnokus, svogūnus ir česnakus. Svogūno ir česnako aš kepant nelupu, ypač svogūno lukštas sultiniui suteikia gražų tamsesnį atspalvį.
Kepant kaulus išsiskiria nemažai riebalų, juos aš išpilu. Tuo tarpu prikepusias prie skardos nuosėdas „išskalauju” stikline balto vyno – vyną skardoje pakaitinu ir pagramdau jos dugną, o tada šį skystį supilu į puodą. Išvirusį sultinį atvėsinu, nukošiu, o tada padedu šaltai. Kai skystis visiškai atšąla ir sustingsta viršuje esantys riebalai, juos taip pat atsargiai nuimu ir išmetu.
