Jautienos Atrekotas Su Kaulu – Kepsnys TOMAHAWK
Šis receptas orientuotas į KAMADO tipo kepsninių turėtojus, tačiau jautienos antrekotas su kaulų – kepsnys TOMAHAWK gali būti kepamas ir tiesiog ant žarijų.
Kepsninės paruošimas
Mėsos paruošimas
Antrekotą įtriname aliejumi bei apibarstę druska paliekame kambario temperaūtoje apie 15 min. Galima taip pat apiberti mėgstamais prieskoniais.
Užpilo paruošimas
Kol druska įsisavinama pasiruošiam užpilą. Į skardinį indą išlydome sviestą ir sudedam česnaką bei rozmariną.
Kepimo eiga
Į įkaitusę kepsninę dedame jautienos atrekotą su kaulu ant tiesioginės ugnies. Kaitiname kiekvieną pusę po 1-2 min priklausomai nuo kepsnio storio. Šio proceso metu reikia gerai uždeginti baltymus esančius išorėje, todėl kiek įmanoma apkepam iš visų pusių.
Baigę pirmąją karščio procedūrą dedame atrekotą su kaulu TOMAHAWK ant netiesioginės ugnies bei priveriam visas KAMADO sklendes iki minimumo išlaikant apie 150C tempertūrą.
Kepame tikrindami vidinę kepsnio tempertūrą, kuri idealiu atveju turi pasiekti apie 50C . Žinoma galite rinktis kitokią vidinę kepsnio temperatūrą renkantis ją pagal pageidaujamą Jūsų skonį iškepimo lygį pasirenkant mažiau iškeptą (rare) arba labiau iškeptą (well done) .
Tuo pačiu metu skardinį indą su sviestu dedame antrekoto apačioje ir šiek tiek pakaitinę su šepetėliu kas keletas minučių apšlakstome visą kepsnį.
Pasiekus norimą temperatūra paliekame kepsnį pailsėti apie 10 minučių tokiu būdu leidžiam mėsai atsipalaiduoti. Mėsa galime įvynioti į foliją, tokių būdu patiekiant svečiams turėsime dar karštą kepsnį.
Antrekotas su kaulu
- Post author: tokafood
- Post published: 23 rugsėjo, 2022
- Post category: JAUTIENOS PATIEKALAI
Ingredientai:
Kepsniuj paruošti:
- pagal skonį Druska
- 1 šaukštas aliejaus
Užpilui:

MANO RECEPTAS TAVO. Brandintos jautienos antrekotas su kaulu (0)
„Pamėgome jautieną ir pradėjome iš jos gaminti, o dar kai draugai patys ėmė auginti jaučius ir prekiauti savo ūkyje užauginta mėsa, tai su mumis pasidalino puikiais receptais, nes patys yra labai geri kulinarai“, – sakė A. Vaičius.
INGREDIENTAI
Reikės brandintos jautienos steiko „Tomahawk“ ~1,2 kg (naudoja tik „KrumKrum Angus“ ūkio brandintą jautieną)
Prieš paruošiant mėsą labai svarbu, kad ji 1 val. pabūtų kambario temperatūroje, po to, prieš pradedant prieskoniuoti, mėsa nusausinama popieriniu rankšluosčiu.
Naudojami prieskoniai: druska ir pipirai – gausiai apibarstomos visos pusės, ant viršaus uždedama rozmarino šakelė.
Antrekotas kepamas su ant viršaus uždėta rozmarino šakele 220 laipsnių temperatūroje orkaitėje apie 15-20min., iki 60C vidinės temperatūros (naudojamas termometras).
Galiausiai dedamas antrekotas ir apkepamas iš visų pusių po 1,5 min.
Iškepus ir išėmus mėsą iš keptuvės, rekomenduojama keletą minučių leisti jai „pailsėti“ ir tik tada pjaustyti ir tiekti.
Patiekiamas su „Chimichurri“ padažu, reikės:
Didelės saujos petražolių,
3 valg. š. vyno acto (tinka ir baltas, ir raudonas)
1 valg. š. raudonėlio,
1 arb. š. čili dribsnių
½ stiklinės alyvuogių aliejaus
Druskos ir pipirų
Į maisto smulkintuvą sudedame visus ingredientus ir sutriname.
Antrekotas
- 2 antrekotai;
- 1 svogūnas;
- 100 ml raudono vyno;
- 100 ml sultinio;
- 50 gr. sviesto;
- druskos, pipirų.
Nuo mėsos nupjauti plėves, riebalus. Galima išpjauti kaulą (aš viename kepsnyje išpjoviau, kitame palikau). Padruskinam, papirinam ir kepame labai labai gerai įkaitintoje keptuvėje.
Kepame iš abiejų pusių po 3–4 minutes. Aš mėsą verčiu ant kitos pusės po minutės nuo to, kai viršuje pasirodo raudonos sultys. Galima naudoti termometrą arba pirštų metodą, bet apie tai kitą kartą 🙂
Gerai pakepame svogūną. Ten pat pilame vyną, ir leidžiame jam beveik visam nugaruoti. Iškeptą mėsą pridengiame ir ilsiname.Tuo tarpu keptuvėje, kurioje kepė mėsą pakaitinam sultinį (jei nėra degėsių. kitu atveju sultinį pilame į keptuvę kur kepa svogūnai). Pagrandome priekepus ir viską supilame į keptuvę, kur yra svogūnai. Pakaitinam kol nugaruos maždaug pusė sultinio. Ugnį išjungiame ir į padažą dedame šaltą sviestą. Maišydami jį ištirpdome, kol padažas sutirštės. Valgome su bulvių koše 🙂
Skanaus.
Gera virtuvė
Nieko nėra geriau už tobulą jautienos kepsnį. O kai kepsnys dar ir didelis, tai tas gerumas pasidaro dar didesnis.
Visai ne per seniausiai atradau jautienos antrekotą su didžiuliu kaulu skambiu pavadinimu TOMAHAWK arba kitaip lietuviškai tariant- kirvuką. Pavadinimas superinis, vaizdas dar geresnis, o skonis tobulas. Tobulas koks tik tegali būti.
Ir nereikia net kepsninės geram rezultatui pasiekti. Kepsime mes jį paprasčiausioje orkaitėje.
2-3 žmonėms reikės,
1 kirvuko, jei rimtai, tai brandinto jautienos antrekoto,
jūsų mėgstamų prieskonių mėsai arba pipirų mix’o ir rozmarino,
Jautienos antrekotą padėkite ant maistinės plėvelės, apliekite alyvuogų aliejumi ir apibėrę prieskoniais gražiai suvyniokite, kad aliejus per kraštus neištekėtų. Palikite per naktį marinuotis šaltai.
Prieš kepimą išimkite mėsą iš šaldytuvo ir palikite dar 2val. kambario temperetūroje, kad mėsa vienodai atšiltų.
Orkaitę įkatinkite iki 200C temp. Į skardą esančią orkatėje įtieskite kepimo popierių ir kepimo skardos šonuose sudėkite ne iki galo supjaustytas bulves aplietas aliejumi.
Nuo antrekoto nuimkite maistinę plėvelę ir po 10 min. į orkaitę skersai įdėkite kepsnį. Po 5 min. su popieriniu rankšluosčiu paimkite už kaulo ir antrekotą apverskite. Kepkite dar 30 min. (po 15 min. dar kartą apversdami).
Išjunkite orkatę, praverkite šiek tiek jos dureles, ir leiskite mėsai pastovėti dar 10 min. , kad vėliau pjaunant kepsnį iš jo neišbėgtų sultys. Galite tuo metu sudėti lėkštes į orkaitę, kad jos įkaistų. Taip kepant kepsnys bus iškepęs pilnai, tačiau bus labai minkštas ir sultingas viduje.
Jei norite, kad kepsnys būtų su krauju kepkite 5- 10 min. trumpiau.
Pateikite su troškintomis daržovėmis. Man labia prie jo tiko Lečio .
Sudėtingumas: kad ir kaip atrodytų sunku, taip nėra. Jei tiksliai laikysitės aprašymo ir žiūrėsite į laikrodį- jums pavyks.