pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

15 Min Saldyti Produktai Vartojimas: Ar Tai Sveika Ir Saugus?

Šiandieninis gyvenimo tempas dažnai verčia mus ieškoti greitų ir patogių maisto sprendimų. Šaldyti produktai, ypač greitai paruošiami patiekalai, tampa vis populiaresni. Tačiau ar toks vartojimas yra sveikas ir saugus? Šiame straipsnyje aptarsime šaldytų produktų privalumus, trūkumus, rekomendacijas ir atsargumo priemones.

Vietinių Produktų Privalumai

Prieš gilinantis į šaldytų produktų vartojimą, verta atkreipti dėmesį į vietinių maisto produktų privalumus:

  • Sezoniškumas ir maistinė vertė: Sezono metu vaisiai ir daržovės yra patys skaniausi ir vertingiausi maistine prasme. Sezoninių pro­duk­tų pasiūla yra didžiausia, todėl ir pigiausia.
  • Bendruomenės kūrimas: Perkant vietinius pro­duk­tus, gal­ime pasin­erti į pro­dukto sukū­rimo istoriją ir susi­pažinti su ūkininkais.
  • Vietinės ekonomikos rėmimas: Vartodami vietinius pro­duk­tus, mes remi­ame viet­inę ekonomiką, skati­name ūkininkus atsakingai nau­doti žemę ir tiekti koky­biškus pro­duk­tus.
  • Mažesnis poveikis aplinkai: Maži­au­siai aplinkai kenkia vietiniai var­to­to­jai, t. y. žmonės, suvar­to­jan­tys kuo arčiau gyve­n­amosios vietos užaug­in­tus pro­duk­tus.
  • Trumpesnis transportavimo kelias: Siekiantiems bran­desnio požiūrio į ekologišką gyven­imo būdą, būtina susi­pažinti su „maisto mylių” (angl. food miles) kat­egorija, kuri nusako pro­dukto trans­portavimo metu išmetamų teršalų kiekį.

Produktai, Kurių Vartojimą Reikėtų Riboti

Vis dėlto, verta žinoti, kad ne visi produktai yra vienodai naudingi sveikatai. Štai keletas produktų, kurių vartojimą reikėtų riboti:

  • Keptas maistas: Taigi, pabandykite jo vartoti mažiau arba visiškai atsisakyti.
  • Baltas cukrus, saldumynai, saldūs gėrimai ir saldintos sultys: Naujausi tyrimai atskleidžia, kad cukrus yra vienas labiausiai potraukį ir pripratimą sukeliančių dalykų.
  • Dirbtiniai saldikliai: Jų gausu įvairiuose gėrimuose, patiekaluose, maiste, pusgaminiuose.
  • Druska: Didelis jos kiekis išties kenksmingas.
  • Maisto priedai: Dažikliai, kvapo ir skonio stiprikliai, stabilizatoriai, konservantai tikrai nėra tai, be ko negalėtume gyventi.
  • Pieno produktai: Daugelis žmonių netoleruoja piene esančios laktozės, be to, pienas apskritai vertinamas nevienareikšmiškai.
  • Baltų miltų gaminiai: Įvairios bandelės, pyragai, balta duona labai greitai nusėda ne tik ant klubų.
  • Alkoholis: Greičiausiai nėra ką ir pridurti.
  • Mėsa: Šiuo atveju kalbama apie mėsos kokybę - daugeliu atveju mes įsigyjame fermose auginamų paukščių ir gyvulių, kurie šeriami įvairiausiais papildais ir pan., mėsą.

Perdirbtų Maisto Produktų Pavojai

Tyrėjai įvertino daugiau nei 60 tyrimų, kuriuose buvo tiriamas ryšys tarp perdirbtų maisto produktų ir žmogaus rizikos susirgti įvairiomis ligomis.

Žurnale „Nature Medicine“ paskelbtame straipsnyje nustatyta, kad net mažas kiekis perdirbtos mėsos, saldintų gėrimų ir transriebalų yra susijęs su didesne 2 tipo diabeto, storosios žarnos vėžio ar išeminės širdies ligos rizika. Tyrėjai nustatė, kad sumažinus kiekvienos iš šių maisto grupių suvartojimą, galima žymiai sumažinti gyvybei pavojingų ligų riziką.

Kodėl šie produktai tokie kenksmingi? Mokslininkai turi keletą teorijų. Pavyzdžiui, šie produktai siejami su padidėjusiu uždegimu ir oksidaciniu stresu, kurie abu, kaip žinoma, prisideda prie diabeto ir širdies ligų. Tačiau greičiausiai veikia ir keli kiti veiksniai:

  • Tokioje mėsoje kaip dešrainiai, dešrelės ir šalti mėsos gaminiai yra daug sočiųjų riebalų ir natrio.
  • Perdirbtoje mėsoje taip pat gausu nitratų ir nitritų - priedų, siejamų su storosios žarnos ir kitais vėžio tipais.
  • Reguliarus saldžių gėrimų vartojimas gali prisidėti prie nutukimo ar antsvorio, kurie yra pagrindiniai širdies ligų veiksniai.
  • Pridėtinis cukrus gali sutrikdyti žarnyno mikrobiomą ir sumažinti žarnyno bakterijų įvairovę.
  • Per daug transriebalų gali padidinti „blogojo“ cholesterolio kiekį ir sumažinti „gerojo“ cholesterolio kiekį.

Ką Valgyti Vietoj To?

Jei retkarčiais užkandžiaujate perdirbtais maisto produktais, riziką galite sumažinti sveikai maitindamiesi. Ekspertai pataria savo mitybos racione pirmenybę teikti vaisiams, daržovėms, neskaldytiems grūdams, paukštienai, žuviai ir riešutams, o ne perdirbtai mėsai ir užkandžiams. Vietoj gazuotų gėrimų ar saldintų kavos gėrimų rinkitės vandenį su citrina arba gazuotą vandenį.

Itin Apdorotas Maistas Ir Gyvenimo Trukmė

Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad perdirbto maisto vartojimas gali turėti įtakos žmogaus gyvenimo trukmei. Mokslininkai išnagrinėjo ankstesnius tyrimus, siekdami įvertinti apdoroto maisto vartojimo poveikį mirtingumui.

Tyrimas negali galutinai įrodyti, kad perdirbti maisto produktai sukelia ankstyvą mirtį, tačiau mokslininkai įžvelgė koreliacijų. Itin apdorotų maisto produktų kiekis žmogaus racione glaudžiai susijęs su žmogaus gyvensena - bendra mityba, fizinio aktyvumo lygiu, platesniu gyvenimo būdu ir net ekonomine padėtimi, o visa tai gali turėti reikšmingą įtaką sveikesnei gyvensenai.

Jų skaičiavimais, 2018 m. JAV dėl itin apdoroto maisto vartojimo įvyko 124 000 ankstyvų mirčių. Jungtinėje Karalystėje - beveik 18 000. Tyrime teigiama, kad vyriausybės turėtų atnaujinti savo mitybos rekomendacijas ir paraginti žmones sumažinti šių maisto produktų vartojimą.

Šaldyti Produktai: Privalumai Ir Trūkumai

Populiarėja ir jau paruoštų šaldytų patiekalų, kurių paruošimas - itin greitas, vartojimas.

Privalumai:

  • Šaldymas yra vienas iš geriausių, patogiausių ir sveikiausių konservavimo būdų.
  • Tinkamai užšaldžius ir laikant užšaldytus maisto produktus, bakterijų dauginimas sustabdomas, todėl nereikalingi konservantai.
  • Produktas neprisūdomas, o jo skoninės savybės išlieka tokios pačios.
  • Nepraranda nei spalvos, nei aromato.

Šaldytų Produktų Laikymo Taisyklės

  • Visus šaldytus produktus reikia laikyti šaldymo kameroje laikantis produktų pakuotėje nurodytų instrukcijų.
  • Jūsų šaldiklyje visuomet turėtų būti -18°C temperatūra.
  • Visą šaldytą viščiuką šaldiklyje nuo jo pagaminimo datos laikyti galima 12 mėn., supjaustytus vištienos gabaliukus - 9 mėn.
  • Tokius produktus, kaip vištienos kepenėles, skrandukai, širdelės, galima laikyti 3 mėn.
  • Šaldyta aviena šaldiklyje gali būti laikoma 6-9 mėn. ėriena ir veršiena - 9 mėn., kiaulienos šonkauliukai - 4-6 mėn., Jautiena - 3-4 mėn., na o įvairūs gaminiai: dešros, kumpeliai, laikomi iki 3 mėn.
  • Šaldyta malta mėsa gali būti laikoma iki 3 mėn. priklausomai nuo sudėties.

Svarbu ne tik tinkamas produktų užšaldymas, bet ir atšildymas. Jokiu būdu negalima užšaldytų maisto produktų atšildyti kambario temperatūroje!

Pridėtinio Cukraus Pavojai

Naujai paskelbti tyrimai rodo, kad per pastarąjį dešimtmetį pridėtinių cukrų ir ne maistinių saldiklių kiekis fasuotuose maisto produktuose ir gėrimuose labai išaugo.

Nustatyta, kad vienam asmeniui tenkantis ne maistinių saldiklių kiekis gėrimuose šiuo metu pasaulyje yra 36 proc. didesnis. Pridėtinių cukrų pakuotuose maisto produktuose yra 9 proc. daugiau. Nemaistinių saldiklių dažniausiai dedama į konditerijos gaminius.

Kodėl Tai Yra Problema?

  • Nors per didelio pridėtinio cukraus kiekio vartojimo žala yra gerai žinoma, ne maistinių saldiklių naudojimas taip pat kelia riziką.
  • Nemaistinių saldiklių vartojimas gali būti susijęs su antrojo tipo diabetu ir širdies ligomis, be to, jie gali sutrikdyti žarnyno mikrobiomą.
  • Kadangi jie yra saldūs, ne maistinių saldiklių vartojimas daro įtaką mūsų skoniui ir skatina norėti daugiau saldaus maisto.
  • Tam tikri nemaistiniai saldikliai laikomi aplinkos teršalais ir nėra veiksmingai pašalinami iš nuotekų.

Maisto Švaistymas

Dėl prekybininkų rinkodaros gudrybių, akcijų, nuolaidų ir šventinių išpardavimų vartotojai dažnai nusiperka daugiau maisto, negu jiems reikia. Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, pasaulyje išmetama apie trečdalis viso maisto (1,3 milijardo tonų per metus).

Dažniausiai dėl to, kad yra pasibaigęs jo galiojimo terminas. Kadangi dalis vartotojų vis dar neskiria formuluočių „geriausias iki“ (produktas dar kurį laiką gali būti vartojamas) ir „tinka vartoti iki“ (po nurodytos datos maisto produktas jau netinkamas vartoti), Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, kurioje viena iš siūlomų priemonių yra dvigubas maisto produktų galiojimo termino žymėjimas.

Maisto Saugos Taisyklės

Kad nereikėtų išmesti maisto produktų, reikia žinoti, kaip ir kur juos laikyti, nes žaliuose maisto produktuose (žuvyje, mėsoje, pieno produktuose) labai greitai dauginasi įvairūs mikroorganizmai, kurie tampa užkrečiamųjų ligų priežastimi.

Žmogui pavojingų mikroorganizmų yra visur: ore, dirvožemyje, vandenyje, patalpose, žmonių ir gyvulių organizmuose. Jie per aplinkos daiktus (maisto gamybinį inventorių, stalo įrankius ir indus), nešvarias rankas gali nesunkiai patekti į maistą ir sukelti įvairias infekcines žarnyno ligas.

Ypač bakterijos gerai dauginasi tuose produktuose, kuriuose yra daug drėgmės ir baltymų: mėsoje, jūros gėrybėse, virtuose ryžiuose, gaminiuose iš makaronų, piene, sūryje ir kiaušiniuose. Geriausia, kai šaldytuvo temperatūra yra nuo 1 °C iki 5 °C, o šaldiklio - nuo - 18 °C iki - 22 °C.

Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos duomenis, tinkamiausia temperatūra bakterijoms daugintis yra nuo 5 °C iki 60 °C. Įvairūs maisto produktų konservavimo būdai (džiovinimas, rauginimas, sūdymas, konservavimas cukrumi, pasterizavimas, sterilizavimas) kurį laiką apsaugo juos nuo gedimo ir pavojingų mikroorganizmų.

Kadangi bakterijų augimą stabdo šaltis, todėl greitai gendančius maisto produktus ir žaliavas (pieną, mėsą, žuvį, paukštieną, jūros gėrybes, konditeriją, ypač su varškės ar kremo įdaru) reikia laikyti tik šaldymo įrenginiuose.

Reikia įsidėmėti tai, kad ruošiant karštus patiekalus ar produktus, temperatūra patiekalo viduje šiluminio apdorojimo pabaigoje turi pasiekti 75 °C - tuomet maistas laikomas paruoštu ir saugiu. Rekomenduojama naudotis specialiu kontroliniu termometru vidinei maisto temperatūrai patikrinti.

Nelaikykite virto ar troškinto bei kepto maisto kambario temperatūroje ilgiau negu 2 valandas. Verta žinoti ir maisto produktų bei žaliavų laikymo kaimynystėje taisykles - nelaikyti kartu kvapus skleidžiančių (pvz., silkė, rūkyta žuvis) ir kvapus sugeriančių (kiaušiniai, pieno produktai) maisto produktų, nelaikyti žaliavų, pusgaminių, šiluma neapdorotų ir jau paruoštų valgyti maisto produktų.

Neperkraukite šaldytuvų ir laikykite tik tam tikrą produktų kiekį, kuris yra numatytas šaldytuvo instrukcijoje. Šaltas oras šaldytuve turi cirkuliuoti laisvai ir vienodai šaldyti produktą iš visų pusių.

Užšaldytus produktus, žaliavas ir pusgaminius galima atšildyti tik šaldytuve, mikrobangų krosnelėje arba po šaltu tekančiu vandeniu (produktas turi būti sandariai įpakuotas). Atitirpinti kambario temperatūroje nesaugu, nes mėsa, žuvis praranda daug sulčių, sparčiai dauginasi mikroorganizmai ar jų toksinai ir nukenčia produkto kokybė.

Jeigu reikia gabenti maisto produktus, būtina sudaryti tinkamas gabenimo sąlygas, apsaugoti nuo užteršimo ir gedimo. Pirkdami žalius ir termiškai apdorotus maisto produktus, stenkitės juos atskirti, dėdami į atskirus maišelius, dėžutes, talpas ar krepšius.