Vištienos kukuliai grietinėlėje su paprika
2024/04/18 2023/10/18 pagal Karolina PuodžiūtėVienas iš mano mėgstamiausių dietinių mėsos kukulių receptų ir viskas dėl to, kad vištiena ir grietinėlė yra sukurti vienas kitam. Šaukštas paprikos suteikia patiekalui neįprastą aromatą ir gražią spalvą. Jei namuose turite rūkytos paprikos, drąsiai imkite. Paruošimo laikas: 1 val. Porcijos: 4 asmenims Ingredientai: Vištienos faršas – 600 g; Ryžiai (virti) – 100 g; Grietinėlė … Skaityti toliau
Patiekalai iš faršo
Dažniausiai išgirdę žodį “faršas”, pagalvojame iš karto apie mėsos maltinukus. Tačiau yra daugybė kitų gardžių patiekalų, kurių pagrindinis ingredientas – malta mėsa (o tai ir yra faršas). Vienas iš didžiausių faršo pliusų lyginant su nemalta mėsa – patiekalai iš faršo pagaminami gerokai greičiau. Be to, faršą galima patogiai laikyti užšaldytą šaldytuve ir išsitraukti tik tuomet, kai norime kažką pagaminti. Todėl jis gali būti visą laiką po ranka.
Daugiausiai patiekalų yra gaminama iš vištienos, kiaulienos ir jautienos faršo. Bet taip pat gali būti naudojamas ir avienos ar kalakutienos faršas. Dažnai jie yra maišomi tarpusavyje ir patiekalams naudojami jų mišiniai. Beje, malta žuviena irgi priskiriama prie faršų. Galime gaminti patiekalus vien tik iš faršo – kaip tradicinius maltinukus, arba galime naudoti faršą kaip įdarą su kitais produktais: cepelinams, kibinams, koldūnams, balandėliams, pyragams, pyragėliams arba picoms. Taip pat faršas puikiai draugauja su makaronais, ryžiais ar bulvėmis. Galime juo įdaryti įvairiausias daržoves: cukinijas, pomidorus, bulves, paprikas, ir netgi vaisius: pvz., obuolius (obuoliai ir mėsa tarpusavyje labai dera).
Patiekalai iš faršo gali atrodyti kaip įprastas kasdienis patiekalas, tačiau, iš tiesų, viskas priklauso nuo fantazijos ir pateikimo būdo. Jeigu užkepsime faršą su bulvėmis ir kitomis daržovėmis orkaitėje arba iškepsime lazaniją, kuri neįsivaizduojama be skanaus faršo – tai bus puikus šventinių pietų ar vakarienės patiekalas.
Čia rasite tiek įprastų tradicinių patiekalų iš faršo receptų – juk kartais būna taip, kad pasiilgsti tiesiog paprastų, tų pačių skaniausių mamos kotletukų arba balandėlių. Taip pat palepinsime egzotiškesniais receptais, kad paįvairintume savo virtuvės gyvenimą.

Makaronai su vištiena ir citrininiu padažu
Jei citrinos ir makaronų derinys jums skamba neįprastai, pažadame, taip bus tik iki pirmo šių itin kremiškų makaronų kąsnio. Jų skonio ypatingumas - būtent švelni citrinos nata, kurią Bešamelio tipo padažui suteikia žievelė ir truputis sulčių. Valgantys tikriausiai net nesupras, kas duoda padažui to gurmaniškumo, bet mėgausis kiekvienu kąsneliu. Beje, jei grietinėlės po ranka neturite, ją galite keisti pienu. Tokiu atveju padažui sviesto naudokite šiek tiek daugiau (idealu, dvigubai daugiau). Jei norite spalvingiau, papildomai į makaronus tinka įmaišyti žaliųjų žirnelių, špinatų, brokolių ar kitų švelnaus skonio daržovių.
Nuotrauka Ⓒ Dovilė, BeDietu.lt
Vistienos farsas sveikai
- SVEIKAS GYVENIMAS
- ŠEIMOS SVEIKATA
- BRANDŽIOS MOTERS SVEIKATA
- GROŽIS IR SVEIKATA
- DAUGIAU
- LIGŲ KATALOGAS
Specialistų teigimu, susidomėjimas sveika mityba kasdien auga, o įsitikinimas, kad sveikas maistas yra neskanus, pamažu blėsta. Vištiena taip pat gali būti tuo pačiu metu ne tik gardi, bet ir maistinga, naudinga organizmui ir sveikatai. Viskas, ko reikia – tai žinoti, kokie gaminimo būdai yra sveikiausi bei kokias naudingąsias vištienos savybes galime prarasti netinkamai ją ruošdami.
Vištienoje – mažiau riebalų, daugiau baltymų
Pasak gydytojos dietologės Kristinos Jasmontienės, vištiena yra vienas geriausių visaverčių baltymų šaltinių.
„Vištiena turi nedaug sočiųjų riebalų ir cholesterolio, todėl ypač tinka sergantiems ar turintiems riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, taip pat lieknėjantiems ir kruopščiai skaičiuojantiems kalorijas ar sergantiems cukriniu diabetu, kuomet irgi svarbu kontroliuoti suvartojamų sočiųjų riebalų kiekį, – sako dietologė. – Vištiena yra vienas populiariausių gyvūninės kilmės baltymų, kurie yra itin svarbūs mūsų organizmui, kadangi jie stiprina raumenis, atlieka deguonies ir geležies pernešimo, apsauginę funkcijas, taip pat padeda virškinti maistą.“
Jasmontienė pastebi, kad, lyginant su populiariąja kiauliena, vištienoje yra net iki 40 proc. mažiau riebalų. Vištienoje itin gausu aminorūgščių, reikalingų palaikyti optimalų organizmo funkcionavimą.
Padeda stiprinti kaulus
Vištiena taip pat yra laikoma itin naudingu mūsų organizmui būtinos geležies šaltiniu. „Gaunant nepakankamai geležies su maistu, organizme mažėja hemoglobino ir raudonųjų kraujo kūnelių gamyba, dėl šios priežasties gali sutrikti audinių ir organų aprūpinimas deguonimi. Žmogus jaučia nuolatinį silpnumą, nuovargį, atsiranda neigiami odos, nagų, plaukų pokyčiai, blyškėja oda“, – apie geležies svarbą žmogaus organizmui kalba dietologė.
