Yra žmonių, kurie sausus pusryčius valgo kasdien, o yra sveikuolių, kurie juos smarkiai peikia. Panašu, jog neteisūs nei vieni, nei kiti: sveiki pusryčiai yra patogus pasirinkimas skubant, o jų sudėtis gali būti išties nebloga.
Žinoma, kasdien pusryčiams valgyti vien juos nėra protinga - įvairovė svarbu, tad košės ar iš vertingų produktų paruošti sumuštiniai yra puikios alternatyvos.
Kaip išsirinkti vertingus sausus pusryčius?
Štai keli mitybos specialistų pateikiami orientyrai, ko reikėtų paisyti, renkantis sausus pusryčius:
- Kuo mažiau cukraus, tuo geriau. Jei norite išsirinkti kuo vertingesnius sausus pusryčius, pirmiausia etiketėje ieškokite skaičių, nurodančių cukraus kiekį 100 g produkto. Jei jo 5 g ir mažiau, galima pirkti ir pusryčiauti. Jei cukraus 10 g ir daugiau, pirkti taip pat niekas nedraudžia, bet mitybos specialistai siūlo neapgaudinėti savęs - jūs nusipirkote desertą, tad ir valgykite jį tuo metu, kai ateina laikas desertui.
- Kuo daugiau skaidulų ir baltymų, tuo geriau. Kai cukraus kiekį išaiškinote, panagrinėkite skirtingose etiketėse nurodomus baltymų bei skaidulų kiekius 100 g. Kuo skaičius didesnis, tuo produktas vertesnis dėmesio.
- Kuo greičiau tirpsta skystyje, tuo labiau perdirbti. Šio eksperimento parduotuvėje neatliksite, tačiau labai greitai tą padarysite namuose. Jei subėrus dribsnius į dubenėlį ir užpylus pienu jie labai greitai ima tirpti, težti, produktas yra stipriai perdirbtas, taigi, mažiau mums vertingas.
- Vertingosios avižos. Sausų pusryčių pagrindu tampa patys įvairiausi grūdai - kukurūzai, ryžiai, grikiai, avižos. Daugelis mitybos specialistų sutinka, jog vertingiausios šiame rinkinyje yra avižos. Tiesa, idealu, jei jos yra pilno grūdo ir nėra lydimos įvairių labai saldžių priedų.
Kaip pasakoja „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė, šiame prekybos tinkle klientai gali rinktis net iš kelių šimtų rūšių sausų pusryčių.
„Pastebime, kad populiariausi sausi pusryčiai mūsų parduotuvėje yra iš sausų pusryčių vaikams kategorijos, antroje vietoje, tačiau žymiai atsiliekantys, kukurūzų dribsniai. Taigi, nestebina, kad ir kampanijos metu rinkdamiesi pusryčius vaikai iš karto lentynoje pamatė savo mėgstamą variantą. Net devyni iš dešimties populiariausių sausų pusryčių vaikams yra lietuvių gamintojų. Taip pat džiaugiamės galėdami savo klientams pasiūlyti ir ekologiškų dribsnių - avižų, grikių, kukurūzų, ryžių, miežių, rugių, speltos.“
Kaip pagardinti sausus pusryčius?
Jei ilgai buvote įpratę valgyti saldžius sausus pusryčius, kurie, kaip dabar paaiškėjo, yra desertas, greitai persiorientuoti ir iškart su apetitu kirsti visiškai becukrius dribsnius gali būti sunku. Ir vis tik verta rinktis produktą su kuo mažiau cukraus, o pasaldinti šiais būdais:
- Įberkite į dubenėlį mėgstamų šviežių ar šaldytų uogų ar banano, mango, persiko ar slyvų gabalėlių. Jei pasibaigė jūsų mėgstamų vaisių ar uogų sezonas, pasidairykite jų parduotuvių šaldikliuose. Juk paprastai šios gėrybės būna užšaldytos pačiame sunokimo pike, o šiuolaikinės užšaldymo technologijos leidžia išsaugoti daugumą vertingųjų savybių.
- Išbandykite ir įvairių džiovintų vaisių. Tiesa, juos būtinai nuplaukite ir nusausinkite, o didesnius dar ir pasmulkinkite, kad būtų patogiau valgyti.
- Dar vienas variantas vaisių ir uogų mėgėjams - liofilizuotos (šaltyje džiovintos) gėrybės, kurių nesunkiai rasite ir „Maximos“ lentynose.
- Saldumo pojūtį gali suteikti tokie prieskoniai kaip cinamonas ar vanilė (galite naudoti lašelį jos pastos).
- Kol priprasite prie mažiau saldžių pusryčių, į dubenėlį įpilkite šaukštelį skysto medaus ar klevų, agavų sirupo. Tai irgi saldikliai, tačiau geriau nei perdirbtas cukrus.
Kuo užpilti sausus pusryčius?
- Klasikinis pasirinkimas - pienas, tačiau jis verčiau tebūna liesesnis.
- Jei naudojate jogurtą, verta rinktis be jokių saldžių priedų. Itin patogus yra natūralus, geriamos konsistencijos jogurtas, kokio siūlo ir Lietuvos gamintojai.
- Galite išbandyti ir variantą su pasukomis ar kefyru.
- Jei renkatės pieno pakaitalus, labiausiai tiks ryžių, migdolų, kokosų ar kanapių pienas. Tačiau ir šiuo atveju studijuokite pakuotes - toks pieno pakaitalas turėtų būti be pridėtinio cukraus. Tiesa, augaliniai pieno pakaitalai vargiai tiks vaikams iki 5 metų, mat juose yra itin mažai baltymų.
Pasak „Maximos“ komercijos vadovės V.Drulienės, ištikimiausias sausų pusryčių palydovas yra pienas.
„Matome, kad pirkėjai dažniausiai renkasi didesnę - 900 ml-2 litrų pieno pakuotę ir didesnio riebumo produktus - nuo 2 iki 3,5 proc. riebumo. Sparčiai populiarėja įvairūs augaliniai gėrimai: migdolų, avižų, ryžių, sojų, kokosų, lazdyno riešutų, netgi kanapių sėklų gėrimai pakeičia tradicinį pieną. Iš augalinių gėrimų šiemet pirmauja migdolų skonio gėrimas „Alpro“. Besiplečiantis asortimentas yra naudingas ne tik laktozės netoleruojantiems, bet visiems, nes suteikia galimybę atrasti naujų skonių. Pavyzdžiui, šiemet išplėtėme migdolų gėrimų pasirinkimą, jų pardavimai per pusmetį, palyginti su pernai, išaugo apie 60 proc. Kitas stulbinamai populiarus ingredientas - kokosai. Iš jų pagamintų augalinių gėrimų pardavimai per metus paaugo daugiau nei du kartus“, - pasakoja prekybos tinklo atstovė.
Receptai desertams iš sausų pusryčių
Aš taip galvoju, kad mes visi savo užrašuose turime vienokių arba kitokių nuodėmingų gardėsių receptų. Tie gardėsiai visai neturi nieko bendra su sveika mityba arba kruopštaus darbo reikalaujančiais desertais. Ir šiaip, galime pabūti atviri, juos įmanoma net pavadinti didele nesąmone. Bet tokios nesąmonės yra tokio fantastiško gardumo, kad joms tiesiog neįmanoma nei vienam atsispirti. Jau supratote apie ką aš?
Tinginių sausainiai
Vienas iš tų skanėstų, kuriems dažnokai neatsispiriu ir aš, šie tinginių sausainiai. Jų pagrindas vos du ingredientai - reikės sausų pusryčių ir kondensuoto pieno. Viską sumaišome, išdėliojame ant kepimo skardos, pabarstome norimais priedais ir į orkaitę! Labai greitai ir labai saldžiai - jei mėgstate kondensuotą pieną, garantuotai neatsispirsite šiems skanumynams ir jūs.
Lengvi florentinai
Florentinai tikrieji yra gana nemažai atidumo ir meistriškumo reikalaujantis sausainis-saldainis. Šis variantas yra super lengvas. Jį aš gavau iš savo sesers brolienės, kuri šituo receptu, man rodos, apkrėtė pusę Lietuvos ir sako, kad jau dabar tokių dribsnių sunku parduotuvėse gauti. Bet tikrai receptas super pigus, paprastas ir gardus. Viens, du ir pagaminta. Aš juos pritempiu iki kalėdinės nuotaikos užbarstydama aguonų. Vėsdami florentinai sutvirtės.
Sausų pusryčių skanėstas
Pagaminti šį socialiniuose tinkluose ypač populiarų sausų pusryčių skanėstą, vos iš penkių ingredientų - juokų darbas. Tokį skanėstą drąsiai pagamins ir mažesni vaikai. O paragavus - skonis sužavės tikrai, ypač tuos, kuriems patinka labai saldūs desertai. Man šio sausų pusryčių skanėsto tiek skonis, tiek gamybos eiga, kažkiek priminė visiems gerai žinomą ir mėgstamą tinginį. Tik tiek, kad vietoje laužytų sausainių čia dedasi sausi pusryčiai, kuriuos galite rinktis tokius, kokius mėgstate labiausiai. Aš maišiau pūstus šokoladinius ryžius ir karamelės skonio kviečius.
Ingredientai:
- Pūsti šokoladiniai ryžiai: 150g
- Karamelės skonio kviečiai: 150g
- Kiti sausi pusryčiai: 300g
- Kondensuotas pienas: 100g
- Priedai pagal skonį: 100g