Paukščių pienas - tai desertas, kurio pavadinimas skamba egzotiškai ir viliojančiai. Nors iš tikrųjų su paukščiais jis neturi nieko bendro, šis saldus gardėsis yra daugelio mėgstamas dėl savo lengvos, purios tekstūros ir šokoladinio apvalkalo.
Istorija ir Kilmė
Paukščių pienas (lenk.Ptasie mleczko, rus.Птичье молоко) yra saldainių rūšis, išpopuliarėjusi Rytų Europoje, ypač Lenkijoje ir Rusijoje. Jo istorija siekia XX amžiaus pradžią. Manoma, kad pirmieji paukščių pieno saldainiai buvo pagaminti Lenkijoje 1936 metais, "E. Wedel" konditerijos įmonėje. Jų kūrėjas, Janas Wedelis, įkvėptas kelionių po Prancūziją, sukūrė šį unikalų desertą.
Pavadinimas "Paukščių pienas" kilo iš senovės graikų posakio, reiškiančio kažką itin reto ir vertingo. Remiantis kaip tik tuo nuspręsta „Paukščių pienu“ pavadinti ir labai gardžius bei populiarius saldumynus.
Kalbant apie pačius saldainius, tai pirmąkart jie atsirado Lenkijoje, 1936 metais. Jų įdaras daromas pagal tokį patį receptą, kaip ir zefyrai, tik nededant kiaušinių. Septintajame dešimtmetyje juos pradėjo gaminti Sovietų sąjungoje ir taip jie pasklido po kitas komunistiniam blokui priklaususias šalis. Teigiama, kad pirmieji saldainiai buvo gerokai gardesni, nei dabar.
Legendos apie Paukščių Pieną
Jeigu tikėti legendomis, savo pienu rojaus paukščiai maitino jauniklius. Taip pat sakoma, kad merginos, norėdamos atsikratyti nepatikusių gerbėjų, pasiųsdavo juos ieškoti paukščių pieno. Pasiųsti vyrukai paukščių pieno ieškoti eidavo į dykumą, kur vienumoje mirdavo nuo troškulio.
Tačiau, kaip rašo interneto puslapis „Pomada“, tikėta ir tuo, kad tas, kuriam pavyks paragauti šio stebuklingo ir reto gėrimo, taps visiškai nepažeidžiamu nei ginklo, nei jokių ligų. Nuo to laiko frazė „paukščių pienas“ reiškia ką nors neįtikėtino, niekad neregėto ir net neįmanomo.
Vilniaus Pergalės Indėlis
Vilniaus „Pergalė“ - vienas ištikimiausių prekybos tinklo „Maxima“ partnerių, saldainius ir šokolado plyteles tinkle pardavinėjančių jau trisdešimt metų. AB „Vilniaus Pergalė“ gamybos vadovė Gitana Šimanskienė teigia, kad pirkėjai drąsiai gali dovanoti lietuviško skonio sentimentus brangiems žmonėms, kadangi per visą gyvavimo laiką kai kurie „Pergalės“ saldainiai beveik nepasikeitė.
„Tikrai yra dar likę nemažai rankų darbo, be kurio neįmanoma būtų pagaminti saldainius, kurie yra žymūs savo tradicija, skoniu ir, žinoma, technologija“ - apibendrina G. Šimanskienė.
„Vilniaus Pergalės“ gamybos vadovė pabrėžia, kad vartotojų pamėgtų saldainių „Vilnius“, „Sostinė“, „Nomeda“ bei „Paukščių pienas“ receptūros yra praktiškai nepakitusios. Kad būtų pagaminti lengvi, purūs ir burnoje tirpstantys saldainiai reikia ne tik laiko, bet ir įgūdžių.
„Paukščių pieno saldainių gamyba iš tikro reikalauja ypatingo dėmesiom jautrumo ir gebėjimų. Kad šis saldainis gimtų toks skanus, purus, gamyboje naudojame ypatingai šviežias žaliavas - natūralų sviestą, pieno produktus, traškų šokoladą. Žinoma, saldainiai visad gimsta su didele meile - gamyba užtrunka ne vieną dieną ir yra gana sudėtinga. Beje, šie saldainiai gaminami su tokia įranga, kurios joks kitas pasaulio fabrikas neturi.“
Per šimtą metų pasikeitė ir vartotojų skonis - „Vilniaus Pergalė“ drąsiai eksperimentuoja vartotojams pasiūlydama netikėtus skonių derinius - nuo į „Sostinės“ saldainius įmaišomos bergamotės ar sūrio skonio „Nomedos“.
Vilniaus Pergalės gaminama produkcija yra mylima ir užsienyje - apie 50 proc. Pagamintos produkcijos iškeliauja į daugiau kaip 40 šalių. Lietuviškų saldumynų galima rasti tokiuose kraštuose kaip Australija ar Pietų Afrikos Respublika.
Klasikinis Paukščių Pieno Receptas
Šis receptas skirtas tiems, kurie nori pasigaminti autentišką paukščių pieną savo virtuvėje. Jis apima pagrindinius ingredientus ir žingsnius, kurių laikantis, gausite puikų rezultatą.
Ingredientai
Souflė:
- 20 g želatinos
- 150 ml šalto vandens (želatinai brinkinti)
- 200 g cukraus
- 100 ml vandens (sirupui)
- 2 kiaušinių baltymai
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus
- 100 g sviesto
- 100 g kondensuoto pieno
- 2 g citrinos rūgšties (arba šiek tiek citrinos sulčių)
Glazūra:
- 200 g juodojo šokolado (geros kokybės)
- 50 g sviesto
Paruošimo Eiga
- Želatinos paruošimas: Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite išbrinkti apie 30-40 minučių.
- Sirupo virimas: Į puodą supilkite cukrų ir vandenį. Virkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kol cukrus ištirps. Tada padidinkite ugnį ir virkite sirupą iki "minkšto kamuoliuko" stadijos. Tai reiškia, kad į šaltą vandenį įlašinus šiek tiek sirupo, jis turi suformuoti minkštą kamuoliuką. Tai galima patikrinti naudojant konditerinį termometrą (temperatūra turi būti apie 116-118°C).
- Baltymų plakimas: Kol verda sirupas, pradėkite plakti kiaušinių baltymus su vaniliniu cukrumi iki standžių putų. Svarbu, kad indas ir plaktuvai būtų visiškai švarūs ir sausi.
- Sirupo įmaišymas: Atsargiai, plona srovele, pilkite karštą sirupą į plakamus baltymus, nuolat plakdami. Plakite, kol masė atvės ir taps blizgi.
- Sviesto ir kondensuoto pieno įmaišymas: Atskirame dubenyje išplakite minkštą sviestą su kondensuotu pienu iki vientisos masės. Įmaišykite šią masę į atvėsusius baltymus.
- Želatinos įmaišymas: Išbrinkusią želatiną ištirpinkite ant silpnos ugnies arba vandens vonelėje, bet neužvirkite. Leiskite šiek tiek atvėsti. Plona srovele pilkite atvėsusią želatiną į baltymų masę, nuolat maišydami. Įmaišykite citrinos rūgštį.
- Formavimas: Paruoštą masę supilkite į kepimo formą, išklotą maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (apie 4-6 valandas, arba per naktį).
- Glazūros paruošimas: Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir ištirpinkite kartu su sviestu ant silpnos ugnies arba vandens vonelėje, nuolat maišydami, kol masė taps vientisa ir blizgi.
- Glazūravimas: Išimkite sustingusį souflė iš formos ir apipilkite šokoladine glazūra. Leiskite glazūrai sustingti.
- Pateikimas: Supjaustykite paukščių pieną gabalėliais ir patiekite.
Patarimai ir Gudrybės
- Sirupo virimas: Svarbu pasiekti tinkamą sirupo konsistenciją. Jei sirupas bus per skystas, souflė nesustingus, o jei per tirštas - gali būti kietas.
- Baltymų plakimas: Baltymai turi būti gerai išplakti, kad souflė būtų purus. Įsitikinkite, kad indas ir plaktuvai yra visiškai švarūs ir sausi.
- Želatinos temperatūra: Želatina turi būti atvėsusi, bet ne sustingusi, prieš įmaišant į baltymų masę.
- Šokolado kokybė: Naudokite gerą juodąjį šokoladą, kad glazūra būtų skani ir blizgi.
- Formos paruošimas: Išklokite kepimo formą maistine plėvele, kad būtų lengviau išimti sustingusį souflė.
Variantai ir Modifikacijos
Nors klasikinis receptas yra populiariausias, yra daug paukščių pieno variantų, kuriuos galite išbandyti:
- Su skirtingais skoniais: Galite įmaišyti į souflė įvairių esencijų, pavyzdžiui, citrinos, apelsino, kavos ar mėtų.
- Su vaisiais arba uogomis: Į souflė galite įdėti smulkiai pjaustytų vaisių arba uogų, pavyzdžiui, vyšnių, braškių ar aviečių.
- Su riešutais: Į souflė arba glazūrą galite įdėti smulkintų riešutų, pavyzdžiui, migdolų, lazdynų arba graikinių riešutų.
- Su baltu šokoladu: Vietoj juodojo šokolado galite naudoti baltą šokoladą glazūrai.
- Be želatinos: Yra receptų, kuriuose želatina pakeičiama agaru. Tai tinka vegetarams ir veganams.
Sveikuoliški Paukščių Pieno Saldainiai
Ko gero, nerastume žmogaus, kuris gyvenime nėra ragavęs paukščių pieno saldainių. Išskirtinis jų skonis išties įsirėžia į atmintį. Visgi, kaip žinia, šiuose saldainiuose cukraus yra daug. Laimei, šiek tiek pakoregavus receptą, juos galima pasigaminti ir sveikesnius.
Ingredientai
- 400 ml kokosų pieno
- 20 g želatinos
- kokosų drožlės
Glaistui:
- šokoladas
- kokosų aliejus
Kaip gaminti?
- Ištirpinkite želatiną pakaitintame kokosų piene.
- Išplakite plaktuvu, pilkite į indą ir palikite šaldytuve 3-4 val.
- Sustingus pienui, apiberkite kokosų drožlėmis ir supjaustykite.
- Šokoladą ištirpinkite su kokosų aliejumi.
- Panardinkite sustengusius kokosų pieno gabalėlius į lydytą šokoladą ir palikti 10-15 min šaldiklyje.
Skanaus!