VIENO PUODO VIŠTIENOS TROŠKINYS SU CHORIZO IR DARŽOVĖMIS
Koks skanus, jaukus, šiltas ir aromatingas šis vištienos troškinys su chorizo ir daržovėmis – man būtent tokio sotaus naminio maisto labiausiai norisi po vasaros atėjus rudeniui. Nors šis, chorizo ir raudonuoju vynu gardintas troškinys, savo skonio natomis primena Ispanijos skonius, bet pagamintas jis su mūsų lietuviškomis, sezoninėms rudens daržovėmis – svogūnais, morkomis ir bulvėmis, bet galima papildomai pridėti ir kitų rudens daržovių. Jei jūsų lentynos nelūžta nuo naminio sezoninių daržovių derliaus, bet skanių ir kokybiškų daržovių norisi, kviečiu užsukti į IKI parduotuves ir atkreipti dėmesį į “IKI Ūkis” prekės ženklo vaisius ir daržoves, nes jie švarūs ir palankūs sveikatai. Tai Lietuvos ūkiuose užauginta produkcija, kurią IKI maisto ekspertai atidžiai tikrina, atlieka papildomus testavimus ir laboratorinius tyrimus dėl pesticidų ir gali užtikrinti, kad šie produktai visiškai atitinka nustatytas normas.
6 porcijoms reikės:
Gaminame:
- Gamybai geriausia būtų naudoti sunkų špižinį / ketaus puodą, kuriame galima ir apkepinti, ir troškinti. Jei tokio neturite, apkepimo dalį darykite keptuvėje, o vėliau viską perkelkite į kuo gilesnę kepimo skardą su dangčiu arba viršų apdenkite folija.
- Įkaitiname aliejų ir gerai iš abiejų pusių apskrudiname vištienos šlauneles ir blauzdeles. Apskrudinti reikėtų kepinat ant didelės kaitros po keletą minučių iš abiejų pusių. Skrudinant vištieną pabarstome ją druska ir pipirais. Apskrudintą vištieną atidedame.
- Į puodą / keptuvę beriame chorizo gabalėlius, kepiname apie minutę. Tuomet suberiame smulkintus svogūnus ir morkų griežinėlius, kepiname maišydami kelias minutes. Įtarkuojame česnaką ir kepiname dar minutę.
- Prie daržovių supilame vyną ir pakaitiname porą minučių, kol alkoholis išgaruoja.
- Suberiame miltus, viską išmaišome.
- Į puodą / keptuvę dedame pomidorų pastą, smulkintus pomidorus, vorčesterio padažą, supilame sultinį. Išmaišome ir užverdame.
- Tuomet į puodą ar gilią kepimo skardą (viską dėsime į orkaitę) grąžiname apskrudintą vištieną. Ją dedame taip, kad kuo daugiau apskrudintos vištienos dalies liktų virš padažo.
- Puodą / skardą uždengiame dangčiu ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 45 minutes.
- Į puodą / skardą dedame kubeliais pjaustytas bulves (panardiname jas į padažą), suberiame pupeles. Vištiena vis dar turi būti odele aukštyn virš padažo (tuomet odelė išliks traški). Dedame žoleles, uždengiame puodą ir kepame orkaitėje dar 45 minutes. Po jų bulvės jau turi būti išvirusios, o mėsa išsitroškinusi ir ypatingai minkšta.
VIENO PUODO JAUTIENOS IR GRIKIŲ TROŠKINYS
Šis troškinys yra būtent tai, ką žmonės turi omenyje sakydami jaukus, šildantis, naminis, su meile ruoštas maistas. Pagaminama gal ir nelabai greitai (nes mėsą reikia troškinti), bet labai lengvai ir viename puode – jokių nešvarių indų kalnų! Mūsų šeimai čia vienas skaniausių patiekalų su jautiena – pasigardžiuodamas valgo net Benas, nes mėsa gaunasi minkštutėlė. Visada naudoju brandintą “Feel the Beef” jautieną, o būtent troškiniams renkuosi 30 dienų brandintos jautienos sprandinę – puikus liesos ir riebios mėsos santykis. Šį troškinį gaminu su žaliaisiais (neskrudintais) grikiais, nes jie neturi tokio ryškaus grikių aromato ir yra tvirtesnės tekstūros. Taip pat galima gaminti versiją su ryžiais, nors su jais ne taip maistinga, bet taip pat labai skanu.
4 – 6 porcijoms reikės:
Gaminame:
- Pirmiausia išsirenkame puodą, kuriame gaminsime. Geriausia gaminti špižiniame ar ketaus puode, jei tokio neturite, tuomet reikės viską apkepti keptuvėje, o po to troškinti paprastame puode.
- Jautieną supjaustome maždaug centimetro dydžio kubeliais.
- Puode įkaitiname aliejų, dedame smulkintą svogūną ir kepame kelias minutes. Tuomet beriame stambiai tarkuotas morkas, kepame dar kelias minutes. Įtarkuojame česnaką ir kepiname dar minutę.
- Į puodą dedame jautieną, kelias minutes apskrudiname ant didelės kaitros (mėsa turi apskrusti, bet neiškepti).
- Beriame visus prieskonius, išmaišome ir kepiname dar minutę.
- Dedame pomidorų padažą, išmaišome.
- Supilame sultinį ir sumažiname ugnį, kad skystis vos burbuliuotų, uždengiame puodą ir ant nedidelės kaitros troškiname pusantros valandos.
- Kai mėsa jau išsitroškinusi ir minkštutėlė, grikius praskalaujame vandeniu ir dedame į puodą. Viską išmaišome, įstatome horizontaliai perpus perpjautą česnako galvą. Uždengiame puodą ir ant nedidelės ugnies (kad skystis vos vos burbuliuotų) verdame 15 minučių.
- Patiekiame pabarsčius smulkintomis petražolėmis.
P.S. Antrą dieną pašildžius kepinant ant ghee sviesto troškinys dar skanesnis! O šalia tinka patys įvairiausi daržovių garnyrai – nuo raugintų agurkėlių iki žaliųjų salotų su aliejaus užpilu.
Reklama sukurta bendradarbiaujant su „Feel the Beef”.
Jautienos ir daržovių troškinys greitpuodyje
Apkabinti galime rankomis. Žodžiais. Akimis. Apkabinti galime darbais – išvirę katilą troškinio ir tiesdami kupinas lėkštes tiems, kurie pripildo mūsų namus ir širdis meilės.
Sotus ir šildantis, jaukus ir gardus – toks yra šis troškinys. Paprastas namų maistas, galintis pasotinti skrandį ir akimirkai nuraminti mintis. Lyg apkabinimas.
Jautienos gabalėliai, pilnos saujos daržovių, trinti pomidorai ir sodri pomidorų pasta, sultinys, aromatingi čiobreliai, lauro lapelis, druska ir pipirai, ir dar – šlakelis „Vorčesterio“ padažo, kuris man pačiai yra „šiaip sau“, bet čia dera nuostabiai gardžiai. Visiems šiems produktams sukritus į puodą, ištroškinus juos iki minkštumo ir gardaus sultingumo, patiekus su šilkinės tekstūros bulvių koše – dievaži, koks skanus ir šildantis yra toks… ūkiškas maistas.
Troškinį ruošiau greitpuodyje. Tai išradimas, sukurtas visiems, kuriems laiko gyvenime truputį per maža, o buities – per daug. Dėl sandarumo ir puodo viduje sukuriamo didelio slėgio bei cirkuliuojančių garų, maistas tokiame puode paruošiamas keliskart greičiau. Tai idealus sprendimas vieno puodo valgiams: troškiniams, sriuboms, kruopų patiekalams. Jautienos gabalėliai iki visiškai minkštų greitpuodyje išsitroškina per pusvalandį, kai įprastame puode tai truktų bent keliskart ilgiau.
Mano greitpuodis – ispaniškasis „Alza Melisa“; oficialus šio gamintojo atstovas Lietuvoje yra „Bohemia.lt“. Šie puodai pagaminti iš nerūdijančio plieno, tinka visų tipų viryklėms (įskaitant indukcines), yra penkių dydžių (nuo 4 iki 12 litrų), turi trigubą apsaugos sistemą. Gera žinia: nuolaidos kodas GREITAI33 el. parduotuvėje www.bohemia.lt suteiks 33% nuolaidą visiems „Alza Melisa“ greitpuodžiams iki pat balandžio 15 d. Jei kada svarstėt įsigyti, dabar turite progą tą padaryti pigiau.
O PER KIEK LAIKO PAGAMINSIU GREITPUODYJE?
Tikrai greičiau nei įprastame puode ar keptuvėje! Sandarus dangtis sulaiko garus puodo viduje, todėl kyla slėgis ir greitpuodžio viduje temperatūra pakyla virš normalaus virimo taško (100 ᵒC) – iki 121 ᵒC.
VIENO PUODO JAUTIENOS TROŠKINYS
Vieno puodo patiekalais vadinami tokie patiekalai, kurie pagaminami viename puode nuo A iki Z. T.y. nereikia kažko atskirai virti / atskirai kepti / atskirai troškinti – jie labai patogūs ir lengvai pagaminami. Man tokie patiekalai asocijuojasi su šaltuoju metų laikų, kai norisi šilto ir jaukaus maisto. Būtent toks yra šis jautienos troškinys. Gamybai užtruksite ne daugiau kaip 20 minučių, bet norint, kad jautiena būtų tokia minkšta, kad palietus šakute subyrėtų reikės kiek ilgiau patroškinti (bet prie puodo stovėti nereikės!).
6 – 8 porcijoms reikės:
Gaminame:
- Pasiruošiame produktus: jautieną supjaustome stambesniais kubeliais ir pabarstome druska ir pipirais. Susmulkiname svogūną ir česnaką, morkas, salierus ir bulves.
- Puode ar keptuvėje gerai įkaitiname aliejų, dedame jautieną taip, kad gabalėliai per daug nesiliestų ir gerai apskrudiname iš visų pusių. Reikia apskrudinti taip, kad mėsa neiškeptų, tik išorė stipriau paruduotų. Kai mėsa baiginėja skrusti, suberiame miltus ir imaišome, kad mėsa jais apliptų. Mėsą atidedame.
- Į puodą pilame aliejaus, beriame svogūną, česnaką, morkas, salierą, maltą papriką ir čiobrelį. Kepame maišydami kelias minutes. Tuomet grąžiname mėsą į puodą.
- Supilame vyną, pakaitiname kelias minutes, kol išgaruoja alkoholis.
- Supilame vorčesterio padažą, pomidorų padažą, sultinį.
- Sudedame bulves taip, kad jas apsemtų skystis.
- Uždengiame puodą ir perkeliame į orkaitę, kepame 150 laipsnių orkaitėje 3 valandas, kas valandą pamaišydami.
- Patiekiame pabarsčius šviežiomis petražolėmis.
Gaminkite šį troškinį, kai norėsite jaukaus, šildančio maisto. Jautiena iškepa itin minkšta, o padažas tirštas ir malonios tekstūros.
Jei vieno puodo patiekalų idėja Jums artima, tai apsirūpinkite tinkamu puodu. Aš negaliu atsidžiaugti savo Tramontina Lyon bronziniu gražuoliu. Nuoširdžiai, tai rimčiausias, geriausias ir universaliausias mano turimas puodas. Visų pirma, jame galima kepti (ir galima puikiausiai tai daryti be riebalų), tuomet galima virti /troškinti ant viryklės arba orkaitėje. Tai čia mano puodas visada #1, kai gaminu vieno puodo patiekalus.
O dabar įdomiausias dalykas – puodo technologija tokia, kad jame sukuriamas orkaitės efektą (kai oras cirkuliuoja puodo viduje, jame palaikoma vienoda temperatūra kaip orkaitėje). Believe it or not, jame net pyragą iškepsite ant viryklės. Jeigu kartais namie neturite orkaitės ir jums jos trūksta, tai toks puodas yra A MUST ir jame pagaminsite daug receptų, kurių aprašymuose reikia kepti orkaitėje.