Visada pavykstantis biskvitas - tai desertas, kuris turėtų būti kiekviename konditerijos mylėtojų repertuare. Nesvarbu, ar norite paruošti lengvą torto pagrindą gimtadieniui, ar minkštą pyrago sluoksnį šeimos savaitgaliui, šis biskvito receptas užtikrina, kad rezultatas kaskart būtų purus, tolygiai iškepęs ir puikiai tiktų įvairiausiems gardiems skonių deriniams.
Tačiau daugelis mėgstančių sukiotis po virtuvę patvirtins, kad nė vienas negali vadintis tikru maisto ruošimo profesionalu, kol nepagamina tobulo biskvito. Daugelis susiduria su sunkumais bandydami iškepti gražų, neišsėdusį ar neišsausėjusį biskvitą - būtent todėl receptas, kuris visada pavyksta, tampa tikru atradimu.
Pagrindiniai Biskvito Elementai
Biskvitas - tai vienas universaliausių ir populiariausių kepinių tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Šis purus, lengvas pyragas yra idealus pagrindas tortams, desertams, pyragėliams ar net saldintoms užkandėlėms. Paprastumas, universalumas ir subtilus skonis lėmė biskvito populiarumą nuo XVIII amžiaus iki šių dienų.
Tačiau nors receptas atrodo paprastas, daugelis kepėjų susiduria su iššūkiais biskvitą iškepant tobulai: kodėl jis neiškyla? Kodėl sukrenta, tampa sausas ar kietas?
Biskvito Istorija
Biskvito (angl. “sponge cake”) istorija siekia maždaug XVIII amžių. Pirmieji biskvito tipo kepiniai pasirodė Vakarų Europoje, ypač Anglijoje ir Italijoje. Terminas “biskvitas” - nuo prancūziško žodžio “biscuit”, kuris iš pradžių reiškė du kartus keptą tešlą, tačiau per laiką įgijo platesnę reikšmę.
Pagrindiniai Ingredientai
Kiaušiniai yra pagrindas klasikiniame biskvite. Juose esantys baltymai suteikia pyragui struktūros, o tryniai - skonio ir drėgmės. Įprastai kiaušiniai arba jų dalys išplakami iki purios, putotos masės. Tai maksimaliai prisotinama oro, kuris biskvitui suteikia purumą.
Cukrus ne tik saldina, bet ir padeda išlaikyti biskvito struktūrą, fiksuoja orą kiaušinių masei. Biskvitui tinka kvietiniai miltai aukščiausios rūšies, mažiau glitimo. Mažas glitimo kiekis leidžia išlaikyti pyragą puresnį ir lengvesnį.
Klasikiniame biskvite dažnai visiškai nenaudojama riebalų arba jų dedama labai mažai. Riebalai pyragą daro drėgnesnį, minkština struktūrą. Dalis biskvitų ruošiami be jokio papildomo kildiklio, tik kiaušinių baltymuose esančiu oru. Tačiau kai kuriuose receptuose naudojami ir kepimo milteliai (arba soda), siekiant užtikrinti papildomą purumą.
Pagrindiniai Biskvito Kepimo Žingsniai
- Po truputį įmaišyti miltus, jei reikia - kepimo miltelius.
- Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros.
- Miltai persijojami du ar net tris kartus.
- Tešla maišoma tik iki vienalytės struktūros.
- Kepimo forma neužpildoma iki pat viršaus. Optimaliai - 2/3 tūrio.
- Orkaitė iš anksto įkaitinama ir negalima jos atidarinėti pirmąsias kepimo minutes.
- Tiksliai, ar biskvitas jau iškepęs, galima sužinoti švelniai įspaudus dantų krapštuką ar medinį pagaliuką į storąją biskvito dalį - ištrauktas jis turi likti sausas, be prilipusios tešlos.
Receptai ir Patarimai iš Profesionalų
Prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič pasidalijo dviem biskvito receptais ir išdavė keletą gudrybių, kaip nepatirti nesėkmės namiškių ir draugų akivaizdoje dėl subliuškusio ar apdegusio biskvito.
Viena iš dažniausių klaidų, kurios daromos gaminant biskvitą yra per daug ir per įmantrūs ingredientai. Pasak N. Juchnevič, purų ir skanų biskvitą galima pagaminti iš mums įprastų ir kiekvienoje parduotuvėje randamų produktų. Žinoma, jau išmokus gaminti patį paprasčiausią receptą, jį visada galima paįvairinti įvairiais pagardais, tačiau tai reiktų daryti jau mokant kepti įprastą biskvitą.
Tradicinis Biskvito Receptas
Reikės:
- 4 kiaušinių
- 225 g cukraus
- 225 g sviesto
- 225 g miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- Vanilės ekstrakto pagal skonį
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir įkiškite į ją kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi bei išteptą sviestu.
- Pradėkite daryti tešlą. Dideliame puode gerai išsukite cukrų su sviestu tol, kol neliks cukraus kristalų, o kiaušinius išplakite atskirame inde.
- Tuomet į puodą su sviestu ir cukrumi supilkite jų masę, taip pat sudėkite miltus bei vieną šaukštelį kepimo miltelių ir viską lengvai permaišykite, kol masė pasidarys lygi.
- Galiausiai pagal skonį įmaišykite vanilės ekstrakto.
- Paruoštą masę kepkite apie 20-30 minučių, kol biskvitas įgaus aukso rudumo spalvą.
- Ištraukus iš orkaitės leiskite biskvitui bent 15 minučių pastovėti ir sustingti ir tik tada perdėkite į kitą indą ar ant lentelės.
Svarbi Kiekviena Sekundė
Nors moterys virtuvėje, kaip ir kasdieniniame gyvenime, geba daryti net keletą dalykų vienu metu, N. Juchnevič įspėja, kad gaminant biskvitą laikas yra vienas iš svarbiausių ingredientų, todėl visas dėmesys turi būti sutelktas į šį procesą.
„Iš pažiūros, biskvito kepimas yra niekuo neišsiskiriantis, tačiau paslaptis ta, kad visos detalės yra svarbios. Pavyzdžiui, orkaitės, kiaušinių ir net sviesto temperatūra turi būti ideali, kitaip viena smulkmena gali sugadinti visą kepinį. Orkaitę visada įjunkite dar nepradėję maišyti biskvito masės, kad tešla per ilgai nestovėtų. Prieš mušdami kiaušinius ištraukite juos iš šaldytuvo, kad būtų kambario temperatūros, sviestui taip pat leiskite truputį atitirpti“, - įspėja kepyklų vadovė.
Be to, nepamirškite, kad visi ingredientai turi būti tiksliai išmatuoti, o miltai persijoti net keletą kartų, kad juose neliktų jokių gumulėlių. Viena svarbiausių biskvito kepimo taisyklių - ingredientus reikia lengvai permaišyti, o ne gerai išmaišyti. Biskvitui kepant orkaitę prižiūrėkite atsakingai, tačiau stenkitės neatidarinėti durelių: dėl oro gūsio biskvitas gali subliūkšti dar nespėjęs iškepti. Stebėkite jo spalvą ir tik jam švelniai parudavus atidarykite dureles ir patikrinkite.
Šokoladinis Biskvitas su Karštu Pienu
Jei tradicinį biskvitą jau išmokote pagaminti, galite pereiti prie sudėtingesnio recepto. N. Juchnevič siūlo paeksperimentuoti su kakava ir iškepti šokoladinį biskvitą su karštu pienu.
Reikės:
- 4 kiaušinių
- 240 g miltų
- Puodelio pieno
- 125 g sviesto
- 230 g cukraus pudros
- 4 a. š. kakavos
- 1 a. š. kepimo miltelių
- Žiupsnelio druskos
- Vanilės ekstrakto pagal skonį
- Kokosų drožlių, šokolado ar uogų papuošti
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir įdėkite skardą. Šiam biskvitui galite rinktis ne tik įprastą apvalią, bet ir žiedo formą.
- Išplakite kiaušinius ir cukraus pudrą.
- Tuomet sumaišykite miltus, kakavą, šaukštelį kepimo miltelių ir supilkite į kiaušinių masę.
- Nepamirškite į viską įmaišyti žiupsnelį druskos, kuri saldumui suteiks kitokio atspalvio.
- Tuomet ant nedidelės ugnies pakaitinti puodelį pieno, sviestą, įlašinkite vanilės ekstrakto.
- Sviestui ištirpus, viską reikia įmaišyti į tešlą ir kepti orkaitėje 20-30 minučių.
- Biskvitui iškilus ir apkepus viršų galima pagardinti kokosų drožlėmis, užpilti karštu šokoladu ar papuošti uogomis.
Slaptas Biskvito Ingredientas - Oras
„Didžiausias iššūkis gaminant biskvitą yra sugebėjimas išlaikyti tinkamą konsistenciją, kad jis iškiltų“, - sako N. Juchnevič. Pasak kepyklų vadovės, yra keli triukai, kurie padeda tai padaryti. Kadangi pagrindinis biskvito ingredientas yra oras, N. Juchnevič pataria maišymui naudoti ne medinį, o metalinį šaukštą. Taip pat patartina naudoti kuo šviežesnius kiaušinius, nes jie turi daugiau oro.
Kiti Patarimai ir Gudrybės
- Kepimo formą (20-22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
- Berkite cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos.
- Plakite elektriniu mikseriu (geriausia - stacionariu) mažiausiai 8-10 minučių, kol masė bent trigubai padidės, taps puri, standi ir blyškiai gelsva.
- Miltus ir krakmolą sumaišykite atskirai. Juos persijokite ant kiaušinių masės.
- Šaukštu arba silikonine mentele švelniai įmaišykite sausus ingredientus - judesiai turi būti lėti, lengvi, tarsi „perkeliant“ tešlą nuo dubens apačios į viršų.
- Įstatykite formą į iki galo įkaitintą orkaitę ir kepkite šį biskvitą apie 30-35 minutes - kepimo laikas priklauso nuo orkaitės stiprumo ir biskvito aukščio.
- Iškeptą biskvitą išimkite iš orkaitės ir, dar karštą, apverskite ant grotelių ar kito lygaus paviršiaus (palikite formoje, tik nuimkite dugno popierių).
- Atvėsusį biskvitą atsargiai apipjaukite peiliu palei formos kraštus ir išimkite.
- Kiaušinių temperatūra svarbi.
- Ilgas plakimas - sėkmės garantas.
- Nenaudokite kepimo miltelių! Jo purumą garantuoja plakti kiaušiniai.
- Miltų įmaišymas - tik ranka.
- Įkaitinta orkaitė be vėjelių.
- Nenaudokite sviesto ar aliejaus biskvito krašteliams tepti.
- Leiskite biskvitui visiškai atvėsti.
Biskvitinio Torto Įvairovė
Švelnus biskvitas yra puiki terpė įvairovei - nuo klasikinio Napoleon arba Medaus torto iki modernių “naked cake”, Tiramisu, “pavlova” ar “Zebra” pie. Biskvitą galima “paturbinti” - papildomai įdėti kakavos, malto riešuto, vanilės, citrinos žievelės, džiovintų vaisių ar net cukruotų uogų.
Kremai Biskvitiniam Tortui
Kremai - tai torto siela. Jie suteikia jam drėgnumo, skonio ir tekstūros. Štai keletas populiariausių ir įdomesnių kremų variantų:
- Klasikiniai Kremai: Grietinėlės kremas, Sviestinis kremas, Kremas su maskarponės sūriu.
- Egzotiški Kremai: Mangų ir pasiflorų kremas, Laimų kremas, Bananų putėsiai.
- Šokoladiniai Kremai: Tamsaus šokolado ir romo įdaras, Šokoladinis ganašas.
Biskvitinio Torto Dekoravimo Idėjos
Dekoravimas - tai torto "apdaras". Jis atspindi jūsų kūrybiškumą ir suteikia tortui individualumo. Štai keletas idėjų, nuo paprastų iki sudėtingų:
- Paprastas Dekoravimas: Cukraus pudra, Šokolado drožlės, Uogos.
- Vidutinio Sudėtingumo Dekoravimas: Grietinėlės gėlės, Šokolado glazūra, Karamelė.
- Sudėtingas Dekoravimas: Figūrėlės iš marcipano arba cukraus masės, Tortų tapyba.
Dažniausiai Pasitaikančios Klaidos Kepant Biskvitą
Net ir patyrę kepėjai kartais susiduria su problemomis kepant biskvitą. Štai keletas dažniausiai pasitaikančių klaidų ir patarimų, kaip jų išvengti:
- Permaišyta tešla: Permaišius tešlą, biskvitas bus kietas. Maišykite labai švelniai, judesiais iš apačios į viršų.
- Nepakankamai išplakti kiaušiniai: Jei kiaušiniai nebus pakankamai išplakti, biskvitas nebus purus. Plakite kiaušinius su cukrumi ir druska apie 5-7 minutes, kol masė taps šviesi ir puri.
- Per aukšta orkaitės temperatūra: Per aukšta temperatūra gali sudeginti viršų, o vidus liks neiškepęs. Kepkite biskvitą 180°C (350°F) temperatūroje.
- Per anksti atidaryta orkaitė: Neatidarykite orkaitės kepimo metu, nes biskvitas gali sukristi.
- Netinkamas atvėsinimas: Leiskite biskvitui visiškai atvėsti prieš pjaustant ir tepant kremu.
Angliavandenių kiekis
Didžioji dauguma biskvitų sudaro daug paprastųjų angliavandenių ir nedidelis kiekis baltymų bei riebalų. Tad šį kepinį rekomenduojama vartoti saikingai, ypač tiems, kurie stebi cukraus ar kalorijų kiekį dietoje.
Biskvito kepimas - tarsi paprasta, tačiau subtili konditerijos šaka, kurioje kiekvienas žingsnis svarbus galutiniam rezultatui. Tobulas biskvitas reikalauja šiek tiek praktikos, dėmesio detalėms ir noro eksperimentuoti.