pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ant Grilio Keptos Daržovės: Receptai ir Patarimai

Kepsninėje keptos daržovės yra kvapnios, sveikos ir lengvai paruošiamos. Tai puikus garnyras prie visų patiekalų. Grilyje keptos daržovės - marinuotos prieskonių ir žolelių mišinyje, jos tampa ypatingai sodraus skonio. Tobulas garnyras prie gardžiausių grilio patiekalų. Kepsninėje galima kepti mėgstamiausias daržoves, taip lengvai prisitaikant prie valgančiųjų pomėgių.

Pagrindiniai principai ir patarimai

Kokios daržovės tinka grilinti ir kaip tai daryti, kad būtų sultingos, skanios ir išsaugotų kuo daugiau organizmui naudingų medžiagų?

  1. Jeigu turite mėgstamų daržovių, aliejaus, druskos ir ugnies - žinokite, jūs turite viską, ko reikia šiam procesui. Tas pats pasakytina ir apie keptas daržoves.
  2. Kaitra! Minkštesnes daržoves kepkite stipresnėje kaitroje bet trumpiau, kietesnes - silpnesnėje, bet ilgiau. Pvz. burokėliai - juos tikrai verta kepti ant grilio, tik dėkite juos ant grotelių taip, kad nesiliestų su kitomis daržovėmis. Kepkite apie 30 min.
  3. Saugokite daržoves nuo atviros ugnies, kad nesudegtų. Galite naudoti ir folijos vokelius, juose aliejumi paskanintos daržovės troškinsis savose sultyse.
  4. Jeigu pjaustote daržoves, pjaustykite taip, kad vienodų daržovių būtų vienodi gabaliukai.
  5. Gabaliukai turi atitikti ir iešmą, ir groteles - neturi būti maži, kad iešmas juos sudraskytų ir neturi būti maži, kad nukristų tarp grotelių.
  6. Prieš kepdami daržoves tik aptepkite aliejumi. Sūdykite tik po kepimo.
  7. Marinuokite daržoves po kepimo - šiltos jos labiau prisigers marinato. Jei marinate yra medaus, cukraus, saldžių sirupų ir sulčių, jį naudokite tik po kepimo, priešingai daržovės gali sudegti.
  8. Jeigu norite stipresnio, išraiškingesnio skonio ar aromato, iškeptas daržoves paskaninkite terijakio, sojos arba medaus ir garstyčių padažu.
  9. Įsitikinkite, kad daržovės yra labai gerai nusausintos ir nuimti marinato likučiai, jei jį naudojote prieš kepimą.
  10. Nebūtina daržovių iškepti visiškai, galima vos apkepti, kad viduje išliktų traškios. Galima apšlakstyti balzamiko padažu ar actu. Bus karštos, iš išorės lengvai apkepusios, bet viduje dar lyg ir žalios daržovės.
  11. Rinkitės sezonines daržoves - tvirtas, sultingas, su geru minkštimu.
  12. Jeigu baklažaną naudosite salotoms, kepkite jį visą, nenuluptą. Jei patieksite kaip garnyrą - galite supjaustyti storokomis riekelėmis.
  13. Paprikas kepkite visas, po kepimo dar karštas padėkite į sandariai uždaromą indą ir palaikykite 10 min. - tai padės geriau jas nulupti.
  14. Cukinijas, patisonus, moliūgus rinkitės nedidelius, kad viduje nebūtų daug sėklų.
  15. Pabandykite kepti svogūną ir česnaką - nustebsite, kokie jie skanūs.
  16. Paįvairinkite daržovių grilį keptais vaisiais. Labai skanu! Grilį mėgsta ir skaniai apkepa arbūzas, abrikosai, persikai, obuoliai, kriaušės, ananasas.

Marinatai daržovėms

Šviežios ir kokybiškos daržovės skanios pačios savaime, todėl neverta jų ilgai marinuoti - pakanka prieš kepant apšlakstyti marinatu. B.Anužis siūlo tris itin paprastus ir daugeliui grilyje kepamų daržovių tinkančius marinatus:

  1. Alyvuogių aliejus, druska ir pipirai - paprasta, labai skanu ir neužgožia natūralaus daržovių skonio.
  2. Alyvuogių aliejus, druska, pipirai, kapotos žolelės (tai gali būti krapai, petražolės, čiobrelių lapeliai), šiek tiek trinto česnako ir citrinos sulčių.
  3. Daržoves prieš kepant suvilgyti lydytu atvėsintu sviestu ir kepant nuolat juo tepti. Iškepusias daržoves apšlakstyti balzaminiu actu ir paskaninti druska.

Receptai

Keptos daržovės grilyje

Šis receptas toks paprastas, rezultatas toks nuostabus, jog prie kiekvieno mėsos ar žuvies patiekalo norisi ruošti šį „daržovių melanžą kepsninėje“.

Ingredientai:

  • Baklažanas - 1 vnt.
  • Jauna cukinija (su minkšta odele) - 1 vnt.
  • Saldieji pipirai (skirtingų spalvų) - 2-3 vnt.
  • Svogūnai - 2-3 vnt.
  • Taip pat galima naudoti pomidorus, pievagrybius ir kt.

Marinatui reikės:

  • Alyvuogių aliejus - 3 valgomieji šaukštai
  • Balzamiko actas - 1 valgomasis šaukštas
  • Vusterio padažas - 1 valgomasis šaukštas
  • Česnakas - 2 skiltelės (arba 1 šaukštelis džiovinto)
  • Druska, malti juodieji pipirai, džiovinti čiobreliai, raudonėlis

Gaminimas:

  1. Daržoves nuplauname, nusausiname, svogūnus nulupame.
  2. Baklažaną ir cukiniją pjaustome maždaug 1 centimetro storio griežinėliais.
  3. Saldžiuosius pipirus pjaustome didesniais gabalėliais, svogūnus storais žiedais (maždaug 1-1,3 cm) arba ketvirčiais.
  4. Marinatui į dubenėlį pilame alyvuogių aliejų, balzamiko actą ir Vusterio padažą. Dedame išspaustas česnako skilteles, beriame druską bei prieskonius ir sumaišome.
  5. Visas daržoves, išskyrus svogūnų žiedus, dedame į dubenį ir užpilame marinatu, gerai išmaišome, tada dedame svogūno žiedus ir dar kartą išmaišome, tik dabar jau atsargiai, kad neišsiardytų svogūno žiedeliai. Paliekame pastovėti 15-20 minučių.
  6. Daržoves galima kepti grilyje arba grilio keptuvėje iš abiejų pusių, kol suminkštės. Jeigu grilio keptuvės neturite, tiks ir paprasta, tik su storu dugnu. Aliejaus į keptuvę pilti nereikia.
  7. Taip keptos daržovės dažniausiai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ir žuvies patiekalų. Galima apibarstyti keptas daržoves kapotais žalumynais (krapais, petražolėmis).

Pikantiškas daržovių šašlykas

Išbandykite ir šašlyką be mėsos - jis tiks vegetarams, veganams ar mėsėdžiams, kurie nori praleisti dieną be mėsos.

Reikės:

  • 600 g pievagrybių
  • 1 baklažano
  • pusės raudonosios paprikos
  • 1 pomidoro
  • 3 skiltelių česnakų
  • 2 v. š. aliejaus
  • druskos
  • raudonųjų ir juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Nulupkite baklažano žievę, o patį baklažaną perpjaukite išilgai. Kiekvieną jo puselę padalinkite į dar tris dalis. Pomidorą ir pievagrybius perpjaukite pusiau.
  2. Visas daržoves pabarstykite druska, juodaisiais ir raudonaisiais pipirais. Jas pagardinkite tarkuotais česnakais ir užpilkite aliejaus, kad daržovės neapdegtų virš žarijų, o prieskoniai liktų ant daržovių.
  3. Viską kruopščiai išmaišykite rankomis, užmaukite daržoves ant iešmelių ir kepkite ant grotelių.

Grilyje keptos kukurūzų burbuolės

Kai prasidės kukurūzų sezonas, būtinai išbandykite šį patiekalą. Pirštelius aplaižysite!

Kukurūzų burbuoles galima kepti net trimis būdais:

  1. Paprasčiausias - dėti nenuluptą burbuolę ant anglių ir kepti pavartant maždaug 15 minučių. Nulupti sudegusią luobelę, apibarstyti druska, aptepti sviestu ir valgyti.
  2. Antrasis metodas - nulupti kukurūzo burbuolę, suvynioti į foliją, dėti ant anglių ir kepti apie 15 minučių.
  3. Trečiasis - ant grotelių kepti nuluptą burbuolę. Taip ji sugers dūmo kvapą ir bus nuostabiai gardi. Nulupkite burbuolę ir dėkite ant grotelių, kepkite vartydami, kol apskrus.