Obuolių pyragas - vienas populiariausių ir mėgstamiausių kepinių. Tai puikus desertas, tinkantis tiek kasdienai, tiek šventėms. Šiame straipsnyje rasite įvairių obuolių pyrago receptų ir patarimų, kaip iškepti tobulą pyragą.
Obuolių pyrago receptai
Senas geras obuolių pyragas
Tai pirmasis mano keptas pyragas apskritai! Jį dar daugiau nei prieš 10 metų (tiksliai nebepamenu, turbūt jau bus apie 15 metų), išmokė buvusi mokytoja ir auklėtoja Aldona. Tai pirmas pyragas, kurį kepiau tėvų namuose ir sulaukiau gerų atsiliepimų. Beje, tai tas pyragas nuo kurio ir prasidėjo mano meilė kepiniams, saldumynams, desertams. Nuo šito pyrago pradėjau mokytis kepimo paslapčių, įgavau drąsos išmėginti kitus pyragus, o vėliau mielinius ir kitus kepinius. Tai pyragas, kuris pakeitė mano vyro požiūrį į kepinius ir pavertė jį 'cukraus maniakiu'. Seniai nebuvau šito pyrago kepusi. Iš tiesų, net buvau pametusi ir užmiršusi jo receptą. Ir būtent Lietuvoje, per tas trumpas atostogas, atgaminau jo receptą. Turiu padėkoti savo tėčiui, jog tada paprašė iškepti obuolių pyragą. Pyrago receptą atkūriau, pyragas puikiai iškepė ir buvo be galo skanus. Net mano sesuo, kuri nemėgsta keptų obuolių, obuolių pyragų, žaibiškai sušveitė pirmus kelis gabalus pyrago.
Skonis: Drėgnas, minkštas, purus, labai skanus obuolių pyragas su cinamono prieskoniu.
Ką daryčiau kitaip kitąkart: Tikrai nieko nekeisčiau.
Japoniškas aguonų - obuolių pyragas
Ko reikes:
- 8 kiaušiniai
- 250 g margarino
- 200 g cukraus
- 300 g aguonų
- 600 g obuolių
- 8 šaukšteliai manų košės
- 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
- Migdolų aliejaus kelis lašus
- Razinų jei patinka saują
Eiga:
- Aguonas nuplikyti verdančiu vandeniu ir 2 kartus permalti.
- Obuolius nulupti, stambiai sutarkuoti.
- Margariną ištrinti su cukrumi, įdedant po vieną trynį.
- Kai cukrus ištirps, dėti po šaukštą aguonų ir tarkuotų obuolių.
- Baltymus išplakti, supilti į tešlą ir gerai išmaišyti.
- Tada sudėti manų košę, suberti kepimo miltelius, įpilti migdolų aliejaus, išmaišyti.
- Kepti 180 laipsnių orkaitėje apie 30min, paskui galima pamažinti jei viršus ruduoja per greit ir kepti dar 20-30min.
- Išėmus ir pravėsusį aplieti tirpintu šokoladu.
Obuolių pyragas su grietine
Ko reikes:
- 200gr sviesto
- 200gr grietines
- 6 kiausiniai
- 1.5-2 puodeliai cukraus
- 1 arb. saukstelis kepimo milteliu
- Miltu
- Obuoliu
- Cinamono
- Druskos
Eiga:
- Kiausiniu trynius issukau su cukrumi.
- Tada dejau grietine, sviesta, ziupsneli drukos, kepimo miltelius.
- Viska isplakiau mikseriu.
- Po to, po truputi dejau miltus. Kiek, tiksliai negaliu pasakyti. Tol kol tesla tampa grietines tirstumo.
- Kiausiniu baltymus isplakiau iki standziu putu ir supyliau i tesla, viska atsargiai ismaisiau.
- Tesla suverciau i sviestu istepta skarda.
- Obuolius (neluptus, su skurele)supjausciau skiltelemis ir sudejau skurele i virsu ant teslos, apibarsciau cinamonu.
- Kepiau 220C temperaturoje apie -/+ 1 valanda.
Obuolių pyragas su manais
Kaip ir zadejau, siandien kepiau obuoliu pyraga su manais. Visos gyret, kad labai skanu, pabandziau ir as.Ir ka jus galvojat... Nieko man is to neisejo Viska dariau, kaip buvo parasyta recepte. Manai, miltai, cukrus, obuoliai, kepimo milteliai, sviestukas ant virsutinio sluoksnio.Kepiau kazkur virs valandos, sluoksniu tikrai nedariau storu... Kvepejo tikrai skaniai, o kai prapjoviau ir paragavau...
Patarimas: aga1 o negalejo nuo virsutinio sluoksnio manai butnesumirke? as tai per mazai sviesto ant virsaus uzdejau ...
Paprastas ir skanus obuolių pyragas
Ko reikes:
- 6 kiausiniu
- 2 nedideliu puodeliu cukraus
- 2 tokiu paciu puodeliu miltu
- Vanilinio cukraus
- Obuoliu
- Druskytes ciut-ciut
- Kepimo milteliu sauksciuka arbatini
Eiga:
- Viska sumaisty ir kept...
"Pauliaus mamos obuolių pyragas"
Šį nuostabiai gražų obuolių pyragą mano anyta Vida kepa jau beveik 30 metų. Jis ne tik dailiai atrodo, bet yra fantastiškai skanus. Tešla sviestinė, sodri ir drėgna, joje pupso didelės minkštos keptų obuolių skiltelės, o viršutinė pyrago plutelė traški ir trapi. Be to, jis gardus ne tik karštas su vaniliniais ledais, bet ir ataušintas.
Ingredientai
- Klasikiniai obuolių pyrago ingredientai
- Kokybiški produktai (nuo to priklauso rezultatas)
- Didesni stangrūs obuoliai (pjaustyti į keturias skilteles)
- Dideli kiaušiniai (naudojau kaimiškus)
- Kokybiškiausias sviestas
- DVARO grietinėlė
Paruošimas
- Atsegamos kepimo formos dugną ištiesiu kepimo popieriumi, o kraštus patepu sviestu. Renkuosi 22-24 cm skersmens formą
- Nuplautus obuolius nulupu, pjaustau į keturias dalis (skilteles) ir išimu sėklytes
- Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių be vėjelio, kaitinimas iš viršaus ir apačios. Groteles įdedu viena lentynėle žemiau nei centras.
- Į didelį dubenį mušu kiaušinius, beriu cukrų ir vanilinį cukrų. Labai gerai išplaku iki baltų putų naudodama plakimo šluotelę arba elektrinį plaktuvą.
- Nedideliame puodelyje ant mažos kaitros ištirpinu sviestą. Patikrinu pirštu, ar ne karštas. Jei karštas ataušinu (gali likti šiltas). Sviestą supilu į kiaušinių plakinį drauge su grietinėle. Išplaku, kol gerai išsimaišo.
- Dabar suberiu miltus, kepimo miltelius, druską ir prieskonius (jei naudoju). Maišau (neplaku) šaukštu arba mentele dideliais sukamaisiais judesiais, kol nelieka miltų gumuliukų. Stengiuosi nepermaišyti.
- Į paruoštą kepimo formą supilu tešlą ir mentele ar šaukštu išlyginu jos paviršių.
- Paruoštas obuolių skilteles sudėlioju ant tešlos paviršiaus, švelniai spusteldama, kad šiek tiek įsmigtų.
- Kepimo formą šaunu į įkaitintą orkaitę ir kepu apie 40-50 min., kol stipriai iškyla tešla, jis tampa auksinis ir įsmeigtas pagaliukas į pyrago centrą yra ištraukiamas neapsivėlęs tešla.
- Pyragą valgome iškart dar karštą su ledais arba atvėsintą. Jis puikiai išsilaiko drėgnas ir gardus bent 2-3 dienas.
Patarimai kepant obuolių pyragą
- Rinkitės kokybiškus produktus. Nuo produktų kokybės priklauso pyrago skonis ir tekstūra.
- Nepermaišykite tešlos. Permaišyta tešla gali būti kieta ir sausa.
- Kepkite tinkamoje temperatūroje. Per aukšta temperatūra gali sudeginti pyrago viršų, o per žema - padaryti pyragą drėgną.
Skaniai gavosi, tik pagal receptura mn cukraus ryskiai per daug ir vadovautis tuom "kol paruduos" tikrai negalima.
Varškės spurgos - prisiminimai iš mokyklos
Apie varškės spurgas pasakoti turbūt net nereikia. Dauguma mūsų jas prisimena iš mokyklos. Aš ir kartais prisimenu mokyklą... Ne, ne todėl, kad pasiilgstu mokytojų, pamokų ar namų darbų. Dažniausiai prisimenu mokyklos valgyklą! Varškiniai kukulaičiai, krakmoliniai cepelinai su varške, maltinukai, bandelės su džemu, varškės spurgos, net pieniškos dešrelės. Viskas būdavo taip skanu! Paragavau pirmų spurgų ir šokinėjau iš laimės. Labai skanios, tikros varškės spurgos. Buvau labai patenkinta. Vyras buvo sotus, neskubėjo ragauti, bet neatsispyrė spurgų išvaizdai, paragavo ir nebegalėjo sustoti valgęs!!! Norėjosi atimti.