Ar kada nors valgėte tokį plovą, kuris pasklinda kvapais po visus namus ir priverčia visus laukti pietų su šaukštu rankoje? Jei taip - tikėtina, kad tai buvo būtent naminis plovas su kiauliena. Naminis plovas su kiauliena - tai jaukumo ir sotumo kupinas patiekalas, kuris dažnai tampa šeimos pietų ar šventinio stalo žvaigžde. Šis patiekalas tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventėms, o jo paruošimas nėra sudėtingas. Svarbiausia - pasirinkti gerą mėsą ir naudoti šviežius ingredientus. Kiaulienos plovas yra tradicinis patiekalas, kurio skonis ir aromatas sužavės kiekvieną.
Istorijos Šaknys
Uzbekijoje, kurioje plovas yra tikras nacionalinės virtuvės pasididžiavimas, pasakojama, kad plovas pirmą kartą buvo paruoštas Aleksandro Makedoniečio užsakymu. Karvedys pareikalavo sukurti paprastą patiekalą, suteiksiantį daug jėgų kovai mūšyje.
Ingredientai
Plovui reikės:
- 500 g kiaulienos šoninės arba sprandinės;
- 500 g ryžių;
- 5 svogūnų;
- 5 morkų;
- 1 galvutės česnako;
- 100 ml augalinio aliejaus;
- Druskos, maltų juodųjų pipirų (~0,5 a.š.), lauro lapų (2 vnt.);
- Kumino (~1 v.š.), saldžiosios arba aitriosios paprikos miltelių, ciberžolės (~1 a.š.), koriandros (~1 a.š.).
- Vandens.
Kiekvienas ingredientas čia svarbus: nuo sultingo kiaulienos gabalėlio iki subtiliai karamelizuoto svogūno. Net ryžiai turi savo svarbią užduotį - sugerti visus skonius, bet likti biri ir švelnūs. Norintys įdomesnio skonio plovą gali gardinti džiovintomis slyvomis ar razinomis. Jas dėkite permaišydami plovą po 45 min. mėgstamų prieskonių pagal skonį.Plovui, pagal šį receptą, kumino reikės apie 1 valgomąjį šaukštą. Jeigu neturite kitų prieskonių - nieko tokio. mėgstantys aštriau gali naudoti aitriąją papriką arba jos miltelius. Žinoma galite naudoti ir plovo prieskonių mišinį.Man asmeniškai labiau patinka trumpi ir apvalesni ryžiai.
Paruošimas
Žingsnis 1: Ingredinetų Paruošimas
Pirmiausia pasiruošiame visus ingredientus. Mėsą pjaustome maždaug graikinio riešuto dydžio gabalais. Svogūną pjaustome pusžiedžiais, morkas - lazdelėmis. Česnaką nuvalome, nuplauname. Ryžius perplauname šaltu vandeniu kelis kartus, kol vanduo taps skaidrus, užpilame šiltu vandeniu ir paliekame pastovėti apie valandą. Svogūnus supjaustyk ketvirčiais žiedais, morkas - juostelėmis, o kiaulieną - nedideliais, bet ne per smulkiais gabaliukais.
Žingsnis 2: Mėsos Kepimas
Į puodą pilame aliejų, jį gerai įkaitiname, dedame mėsą ir kepame ant stiprios ugnies kol mėsa apskrus. Kazane įkaitink aliejų ir suberk kiaulieną. Kepk ant stiprios ugnies, kol gabaliukai gražiai apskrus. Paprastai pakepinkite mėsą: didelėje keptuvėje ar puode įkaitinkite alyvuogių aliejų. Įdėkite kiaulienos kubelius ir kepkite, kol jie gerai apskrus ir taps auksinės spalvos.
Žingsnis 3: Daržovių Paruošimas ir Kepimas
Dedame svogūnus ir kepame kol suminkštės ir pagels. Dedame morkas ir kepame kol jos suminkštės. Viso šio proceso metu ugnies nemažiname, tačiau puodo turinį maišome. Į tą patį puodą, kuriame kepė mėsa, įdėkite svogūną ir kepkite, kol jis taps permatomas. Tada pridėkite morkas, papriką ir česnaką. Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais ir apkepinkite aliejuje (įpilkite daugiau, jeigu morkos sugėrė visą buvusį aliejų) iki auksinės spalvos. Morkas supjaustykite stambokais šiaudeliais. Pusę jų dėkite į puodą ant apkepintos mėsos. Likusią pusę morkų apkepinkite aliejuje, kuriame kepė mėsa.
Žingsnis 4: Prieskonių Dėjimas ir Troškinimas
Tada į puodą dedame visus prieskonius: druską, pipirus, lauro lapus, kuminą ir kt. Pridėkite prieskonių: Į daržoves įdėkite kuminų, paprikos, lauro lapą, druską ir pipirus. Minutę pakaitiname ir užpilame karštu vandeniu. Vandens reikės tiek, kad apsemtų puodo turinį. Paliekame virti puse valandos ant silpnos ugnies.
Žingsnis 5: Ryžių Sudėjimas ir Virimas
Nuo ryžių nupilame vandenį, sudedame juos į puodą ir paskirstome tolygiai. Sumaišykite su ryžiais: į puodą įdėkite ryžius ir gerai išmaišykite su daržovėmis. Į vidurį dedame česnako galvutę, įspaudžiame, kad matytūsi tik kotelis. Pilame karšto vandens tiek, kad apsemtų ryžius maždaug 1 centimetru (jeigu ryžių nemirkėte, vandens reikės du ar net tris kartus daugiau). Ant stiprios ugnies kaitiname kol ryžiai sugers vandenį, tada uždengiame dangtį, ugnį sumažiname iki minimalios ir kaitiname apie 20 minučių. Uždenkite dangčiu ir virkite ant mažos ugnies apie 20-25 minutes, kol ryžiai pasigers skysčio ir taps minkšti.
Žingsnis 6: Plovui Leiskite Pastovėti
Praėjus laikui ugnį išjungiame ir paliekame plovą pastovėti dar 10 minučių. Baigus gaminimą, leiskite plovui „pailsėti“ 10-15 minučių. Kol ruošėte mėsą ir daržoves ryžiai turėjo išbrinkti. Nupilkite nuo jų vandenį ir dar porą kartų perplaukite. Ryžius dėkite ant mėsos ir daržovių. Uždenkite dangčiu ir troškinkite ant silpnos ugnies 45 min. Po 45 min. Po to atidengiame puodą ir pažiūrime ar nereikia papildomai vandens. Jei ryžiai vandenį sugėrė, tuomet įpilkite dar. Troškiname dar 10-15 min, kol ryžiai išverda.
Žingsnis 7: Patiekimas
Išimame česnako galvutę ir plovą sumaišome. Pabaigoje plovą išmaišome ir paragaujame ar reikia papildomai druskos ir pipirų. Išdalykite į dubenėlius.
Patarimai ir Gudrybės
Gaminant plovą, svarbu ne tik laikytis recepto, bet ir pasikliauti pojūčiu. Kai kurie niuansai gali pakeisti visą rezultatą. Pavyzdžiui, nepermaišyk ryžių gaminimo metu - tai vienas dažniausių pradedančiųjų klaidų. Taip pat verta atkreipti dėmesį į prieskonius - kuo jie aromatingesni ir natūralesni, tuo autentiškesnis skonis. Ir, žinoma, neskubėk. Plovas - ne greitas patiekalas. Jis ne tik pasotina, bet ir sukuria progą sulėtinti tempą, pabūti virtuvėje ilgiau ir pasimėgauti pačiu gaminimo procesu. Pasitikėk savo pojūčiu ir receptu - net jei gaminsi pirmą kartą, rezultatas gali maloniai nustebinti.
Plovą Galite Gaminti Įvairiai
„Kiekviena šeimininkė, kas be ko, turi savo firminį plovo receptą. Vieni plovą gamina puode, o kiti orkaitėje, man asmeniškai, plovas labai gardus paruoštas abejais variantais, bet gal truputį labiau mėgstu paruoštą puode, kadangi jis būna toks kiek sulipęs ir šlapesnis“, - rašo tinklaraščio „Lithuanian in the USA“ autorė Liucija. Paprastai plovas ruošiamas ant laužo, kazane - sunkiame, iš ketaus pagamintame puode apvaliu dugnu. Tačiau nenusiminkite, jei tokių galimybių neturite, plovą galite pasigaminti ir namuose. Reikės didelio puodo su storu dugnu (gaminant ant viryklės) arba elektrinio daugiafunkcinio puodo.Plovui galite naudoti bet kokią mėsą, bet skanesnis plovas gaunasi kai mėsa riebesnė.