Baltasis padažas vištienai ruošiamas pieno, grietinėlės arba grietinės pagrindu. Pieno produktai gali būti naudojami ir atskirai, ir kartu. Visus paukštienai skirtus padažus galima suskirstyti į dvi kategorijas: greitus ir reikalaujančius daug laiko. Visų jų užduotis ta pati - pabrėžti mėsos skonį ir išraiškingumą.
Tradicinis Baltas Padažas Kotletams
Šis receptas puikiai tinka prie įvairių kotletų, suteikdamas jiems švelnumo ir sodrumo.
Ingredientai:
- 1 stiklinė sultinio (arba vandens, arba pieno)
- 1 šaukštas sviesto
- 1 šaukštas miltų
- 1 šaukštas grietinės (kupino)
- Pagal skonį druskos
- 1 žiupsnelis pipirų
Gaminimo Eiga:
- Sviestą ištirpinkite nedidelėje keptuvėje arba prikaistuvyje.
- Į sviestą sudėkite miltus ir maišant juos pakepinkite ant nedidelės ugnies, kol gražiai pagels ir paskleis malonų kvapą.
- Pamažu supilkite sultinį (arba vandenį, arba pieną priklausomai, ką naudojate). Pilkite neskubėdami, vis maišydami, jog nesusidarytų gumuliukų.
- Pakaitinkite keletą minučių ant nedidelės ugnies, kol padažas sutirštės.
- Tada nuimkite nuo ugnies, įmaišykite grietinę ir pagardinkite druska bei pipirais.
Migdolų Baltas Padažas Kotletams
Šis padažas suteikia kotletams ypatingo skonio ir aromato.
Ingredientai:
- 1 v. š. + 1 a. š. sviesto
- 2 v. š. migdolų miltų
- 1 stiklinė (200 g) vištienos sultinio
- Maždaug 100 g (pusė mažo indelio) riebios grietinėlės
- Druskos, pipirų, cukraus pagal skonį
Gaminimo Eiga:
- Prikaistuvyje ištirpinkite šaukštą sviesto, jame pakepiname kelis šaukštus migdolų miltų.
- Tada, plakdami šluotele, į prikaistuvį supilame stiklinę vištienos sultinio.
- Maišydami kaitiname, kol skysčio telieka trečdalis, o padažas pradeda tirštėti - tai trunka maždaug 15 minučių.
- Jei norite glotnesnio padažo, nugarinę sultinį, galite jį perkošti - sietelyje liks stambesni riešutų gabaliukai.
- Perkoštą padažą supilame atgal į prikaistuvį, šliūkštelime riebios grietinėlės ir pakaitiname dar penkias minutes.
- Jei sultinys buvo nesūdytas, įberiame druskos, pipirų ir krislelį cukraus.
- Pamaišome, nukaičiame ir tik tada įdedame maždaug arbatinį šaukštelį labai šalto sviesto - jis padažą galutinai sutirština.
Kiti Padažo Variantai
Baltas Padažas Su Grietinėle
Šis labai paprastai pagaminamas baltas padažas bet kokį patiekalą padaro fantastišku!
Grybų Padažas
Pakepinu svieste pievagrybius supjaustytus,supilu grietinele druskytes,patroskinu,ir greita ir skanu:)
Šis džiovintų grybų padažas iš baravykų (galite keisti pievagrybiais), pagamintas su grietinėle, mano šeimai itin tinka prie pačių įvairiausių mėsos kepsnių.
Receptas: Kotletai su migdoliniu baltuoju padažu
Šie sultingi kiaulienos ir vištienos kotletai, kepti orkaitėje, yra tobulas pasirinkimas šeimos vakarienei ar šventiniam stalui. Kotletai iškepa ypatingai minkšti ir sultingi, nes kepami orkaitėje, o ne kepami aliejuje.
Kotletams:
- 1 kg maltos kiaulienos mentės
- 0,5 kg maltos vištienos
- 1 svogūnas
- 2 kiaušiniai
- 1 a. š. druskos
- 0,5 a. š. grūstų juodųjų pipirų
- 1 v. š. lydytų kiaulės taukų
Padažui:
- 1 v. š. + 1 a. š. sviesto
- 2 v. š. migdolų miltų
- 1 stiklinė (200 g) vištienos sultinio
- Maždaug 100 g (pusė mažo indelio) riebios grietinėlės
- Druskos, pipirų, cukraus pagal skonį
Kotletų Gaminimo Eiga:
- Tradiciniams lietuviškiems kotletams sumaišome maltą kiaulienos mentę ir smulkintą vištieną.
- Malame kiaulieną ir vištieną, faršą pagardiname labai smulkiai kapotu svogūnu, druska, grūstais juodaisiais pipirais, įmušame kelis kiaušinius.
- Jokios duonos, jokio batono, jokių džiūvėsėlių, krakmolo, varškės, kopūstų ar kitų priedų tikrai nereikia. Tik mėsa, kiaušiniai ir prieskoniai.
- Pagardintą faršą sąžiningai išdaužome.
- Kumščiuojame, maigome, suglėbę į saujas pakeliame iš dubens ir iš visų jėgų teškiame atgal. Ne vieną kartą - bent kelias minutes, kol mėsa tampa lygi ir glotni, sukibusi dalelė prie dalelės.
- Štai iš tokio faršo kepami kotletukai bus minkšti ir purūs, trykštantys kvapiomis mėsos sultimis.
- Keptuvėje gerai įkaitiname šaukštą kiaulienos taukų, jokiu būdu ne aliejaus.
- Iš faršo formuojame vištos kiaušinio dydžio kukulius.
- Kepame juos nesugrūsdami, kol vienas šonas gražiai apskrunda, tik tada apverčiame.
- Kai kotletai apskrunda, perkeliame juos į skardą, išklotą sviestiniu popieriumi.
- Įpilame ne daugiau kaip pusę stiklinės karšto vandens ir šauname į orkaitę, įkaitintą iki 150 laipsnių, maždaug 15-20-čiai minučų.
Žemesnėje temperatūroje besišildantys kotletukai subręsta, išpampsta ir tampa labai gardūs.
Padažo Gaminimo Eiga:
Žiūrėti aukščiau esantį receptą "Migdolų Baltas Padažas Kotletams".
Patarimai ir Pasiūlymai
- Jei varškė riebi arba padažas duodamas prie riebios mėsos, vietoj aliejaus pilti sultinio. Tinka prie kiaulienos, avienos, žąsienos ir antienos valgių.
- Miltus pakepiname svieste. Maišant miltus pamažu supilame vandenį. Įgautą padažą įspaudžiame citrinos sultis, pasūdome, įberiame pipirų ir tarkuoto muskato riešuto. Nukaitę supilkite išplaktus kiaušinio trynius. Padažas labiausiai tinka prie žuvies patiekalų.
- Jei norite, jog skonis būtų ryškesnis ir sodresnis, paruoškite padažą kotletams. Toks nedidelis priedas ne tik pagerins bet kokių kotletų skonį, bet ir išgelbės jus nuo situacijos, jei jie pasirodys šiek tiek sausi.