pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Tobulai Troškinta Vištiena Greitpuodyje - Receptas ir Patarimai

Vištiena su pievagrybių ir grietinėlės padažu

Ant stalo tokį patiekalą galite patiekti iškart su keptuve – lai kiekvienas į savo dubenėlį deda po porą šaukštų bulvių košės ir po vištienos kepsnį, kurį galima aplieti tiek padažo, kiek tik norisi. Verčiau daugiau nei mažiau – padažas nuostabiai pagardina bulvių košę, o minkštai vištienai suteikia dar daugiau sultingumo bei sodraus skonio.

  • Vietoje vištos krūtinėlės kepsnių galite naudoti vištos kumpelius (be odos ir kaulų). Juos ruoškite lygiai taip pat kaip krūtinėlės kepsnius: apkepkite, o tuomet patroškinkite drauge su padažu.
  • Į padažą jo gaminimo pabaigoje galite įmaišyti porą saujų pasmulkintų špinatų.
  • Jei norite paruošti švelnaus skonio padažą, nenaudokite aitriųjų paprikų dribsnių. Jie suteikia pikantiškumo ir švelnaus aštrumo.
  • Kukurūzų krakmolas reikalingas padažui sutirštinti. Jei kukurūzų krakmolo neturite, galite keisti bulvių krakmolu ar padažo papildomai išvis netirštinti.
  • Skaniausia vištienos kepsnius patiekti su bulvių koše. Padažu apliekite ir kepsnius, ir bulvių košę – jis suteiks sultingumo ir sodraus skonio.

GAMINIMO EIGA

1. Paruoškite ingredientus.

2. Vištos krūtinėlės kepsnius nusausinkite popieriniais rankšluosčiais, pagardinkite iš abiejų pusių druska ir pipirais.

3. Paruoštus vištienos kepsnius iš visų pusių apvoliokite miltuose, kad pasidengtų plonu sluoksniu. Miltų perteklių nupurtykite.

4. Keptuvėje virš vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Dėkite miltuose apvoliotus kepsnius ir kepkite apie 4-5 minutes iš vienos pusės. Tuomet apverskite ir kepkite 3-4 minutes iš kitos pusės. Vištiena turi būti iškepusi viduje ir gardžiai apskrudusi išorėje. Tikslus kepimo laikas priklausys nuo kepsnių storumo. Jei turite galimybę, naudokite maistinį termometrą ir kepkite vištieną iki 72 °C vidinės temperatūros. Iškeptus kepsnius išimkite į lėkštę ir atidėkite į šalį. Uždenkite kita lėkšte ar dangčiu, kad kuo ilgiau išlaikytumėte šiltus.

5. Keptuvėje, kurioje kepėte vištieną, ištirpinkite du šaukštus sviesto. Suberkite riekelėmis pjaustytus pievagrybius ir kepkite, kol išsiskyrusios sultys nugaruos.

7. Supilkite sultinį, grietinėlę. Pagardinkite garstyčiomis, čiobreliais, žiupsniu druskos ir pipirų. Leiskite užvirti, sumažinkite ugnį ir virkite penkias minutes.

8. Į puodelį įpilkite du šaukštus sultinio (iš keptuvės) ir jame maišydami ištirpinkite šaukštą kukurūzų krakmolo. Supilkite į keptuvę su padažu, išmaišykite. Grąžinkite į keptuvę vištienos kepsnius. Kaitinkite dar 4-5 minutes, kol padažas sutirštės.

Jautienos ir daržovių troškinys greitpuodyje

Apkabinti galime rankomis. Žodžiais. Akimis. Apkabinti galime darbais – išvirę katilą troškinio ir tiesdami kupinas lėkštes tiems, kurie pripildo mūsų namus ir širdis meilės.

Sotus ir šildantis, jaukus ir gardus – toks yra šis troškinys. Paprastas namų maistas, galintis pasotinti skrandį ir akimirkai nuraminti mintis. Lyg apkabinimas.

Jautienos gabalėliai, pilnos saujos daržovių, trinti pomidorai ir sodri pomidorų pasta, sultinys, aromatingi čiobreliai, lauro lapelis, druska ir pipirai, ir dar – šlakelis „Vorčesterio“ padažo, kuris man pačiai yra „šiaip sau“, bet čia dera nuostabiai gardžiai. Visiems šiems produktams sukritus į puodą, ištroškinus juos iki minkštumo ir gardaus sultingumo, patiekus su šilkinės tekstūros bulvių koše – dievaži, koks skanus ir šildantis yra toks… ūkiškas maistas.

Troškinį ruošiau greitpuodyje. Tai išradimas, sukurtas visiems, kuriems laiko gyvenime truputį per maža, o buities – per daug. Dėl sandarumo ir puodo viduje sukuriamo didelio slėgio bei cirkuliuojančių garų, maistas tokiame puode paruošiamas keliskart greičiau. Tai idealus sprendimas vieno puodo valgiams: troškiniams, sriuboms, kruopų patiekalams. Jautienos gabalėliai iki visiškai minkštų greitpuodyje išsitroškina per pusvalandį, kai įprastame puode tai truktų bent keliskart ilgiau.

Mano greitpuodis – ispaniškasis „Alza Melisa“; oficialus šio gamintojo atstovas Lietuvoje yra „Bohemia.lt“. Šie puodai pagaminti iš nerūdijančio plieno, tinka visų tipų viryklėms (įskaitant indukcines), yra penkių dydžių (nuo 4 iki 12 litrų), turi trigubą apsaugos sistemą. Gera žinia: nuolaidos kodas GREITAI33 el. parduotuvėje www.bohemia.lt suteiks 33% nuolaidą visiems „Alza Melisa“ greitpuodžiams iki pat balandžio 15 d. Jei kada svarstėt įsigyti, dabar turite progą tą padaryti pigiau.

O PER KIEK LAIKO PAGAMINSIU GREITPUODYJE?

Tikrai greičiau nei įprastame puode ar keptuvėje! Sandarus dangtis sulaiko garus puodo viduje, todėl kyla slėgis ir greitpuodžio viduje temperatūra pakyla virš normalaus virimo taško (100 ᵒC) – iki 121 ᵒC.

Vištienos troškinys su daržovėmis

Šis troškinys atsirado mano virtuvėje tuomet, kai įsigijau pirmą greitpuodį. Pardavėja ilgai pasakojo apie jo privalumus, man labiausiai patiko mintis, kad jame per 15 min. nuo užvirimo, galima išvirti … šaldytą vištą ar antį. Patikėti buvo sunku, tad pirmas greitpuodyje gaminamas patiekalas, žinoma, buvo šaldyta vištaitė.

Šis troškinys dar ir puikus būdas pradėti valgyti naminę paukštieną, gerai iškepti orkaitėje kaimiškai augintą vištaitę retam pavyksta, o štai garuose ji tampa minkšta ir sultinga.

Galima naudoti ir visą paukštį, ir dalis – ketvirčius, blauzdeles, šlauneles.

1 vidutinio dydžio vištos (apie 1,5 kg)

1 didesnės morkos

1 česnako (arba svogūno)

1 šaukšto druskos

1 šaukšto džiovintų prieskonių mišinio

150 ml grietinėlės (naudoju 10% grietinėlę kavai)

Į greitpuodį pilu 250 ml vandens, dedu paukštį ar jo dalis, verdu kaip aprašiau aukščiau.

Pasiruošiu daržoves – bulves nuskutu ir supjaustau stambesniais kubeliais, morką nulupu ir sutarkuoju šiaudeliais. Jei naudoju svogūną, jį supjaustau nedideliais kubeliais, o jei česnaką – sukapoju peiliu. Nuo seno laikausi taisyklės viename patiekale nenaudoti šių daržovių, bet jei jums patinka jų pora, galite dėti abi.

Vištieną sudedu į puodą, troškinį pasūdau, suberiu prieskonius, gerai išmaišau, supilu grietinėlę ir kaitinu iki užvirimo. Išjungiu kaitrą, dengiu dangtį ir palieku dar 15-20 skoniams susiporuoti.

Šaldytuve troškinys išlieka skaniu iki savaitės, dėl natūralios želatinos, jis sustingsta į šaltieną, tad norimą porciją pasemiu samčiu ir šildau keptuvėje. Kadaise, kai turėdavai vietos šaldiklyje, pusę troškinio dėdavau į šaldymui tinkamą indą ir palikdavau troškinį šaltai, kad prireikus labai greitai pavalgyti (arba kai išvykdavau ilgesniam laikui iš namų), namuose būtų maisto, kurį tereikia pasišildyti.

Kaip minėjau, labiausiai troškinys tinka su raugintais agurkais, tiks ir bet kurios kitos raugintos ar marinuotos daržovės. Kartais torškinį tiekiu su grikių koše, kruopos maloniai įmirksta grietinėlės padaže.

Troškinta vištiena

Išdarinėta višta supjaustoma, apibarstoma druska su maltais prieskoniais, pavoliojama džiūvėsėliuose ar miltuose ir apkepinama svieste, vėliau sudedama į puodą, užpilama karštu sultiniu, pridedama supjaustytų prieskoninių daržovių ir troškinama, kol suminkštėja. Vėliausiai supilama grietinė.
Vištiena sudedama į pašildytą pusdubenį ir užpilama iškoštu padažu, kuriame troškinta. Prie jos duodama įvairių troškintų daržovių mišinio, bruknių uogienės, marinuotų vaisių.

Reklama: