Šiltuoju metų laiku atsigręžiame į sveikatingesnę mitybą, valgome daugiau lengvesnio maisto ir ruošiame sezoninių daržovių salotas. Vasarą su įvairiausiais salotų receptais tampa dar lengviau eksperimentuoti. Jos gali būti valgomos net tik kaip garnyras prie įvairių mėsos, žuvies ar vegetariškų valgių, bet ir kaip pagrindinis patiekalas.
Puikių ir skonių įvairove pasižyminčių salotų pagrindas - padažas. Vasarą dažniausiai norime lengvesnio maisto, todėl riebius, šaltąjam sezonui labiau būdingus salotų padažus keičia lengvesni. Juos pasigaminti galima iš įvairiausių ingredientų - tereikia nebijoti eksperimentuoti.
Istorija ir įdomūs faktai
Sakoma, kad babiloniečiai beveik prieš 2000 metų salotoms paskaninti naudojo mums puikiai pažįstamus aliejų ir actą. Senovės Egipto gyventojai mėgo salotas pagardintas aliejumi, actu ir iš Azijos kraštų atsivežtais prieskoniais. Salotos, pagardintos įvairiausiais padažais, buvo mėgstamos didžiuosiuose Europos monarchų rūmuose. Karališkieji virėjai į ruošiamų patiekalų receptus įtraukė ir egzotiškus ingredientus, tokius kaip gėlių žiedlapiai. O, pavyzdžiui, Anglijos karaliaus Henriko IV mėgstamos salotos buvo gaminamos iš šviežių, kubeliais supjaustytų bulvių, sardinių ir įvairiausių žolelių užpilo.
Populiariausias pasirinkimas - garstyčių ir medaus padažas
Dažniausias mūsų pasirinkimas - garstyčių ir medaus padažas, kuris yra tikra klasika. Jis turi švelnios rūgštelės, šiek tiek saldumo ir garstyčių aštrumo. Salotų padažo paruošimas yra vieni juokai. Sudedami visi ingredientai į stiklainėlį, stipriai pakratomi ir vuolia - padažas paruoštas. Jei niekada nesate bandę naudoti salotų padažo - pažadu, kad pabandę, imsite jį naudoti labai dažnai. Nes net žalių lapų salotos, gali būti labai skanios, panaudojant puikų užpilą.
Klasikinis garstyčių ir medaus salotų padažas
Ingredientai:
- 2 arb. š. skysto medaus
- 2 arb. š. grūdėtų garstyčių
- 1 arb. š. dižono garstyčių (ar kitų įprastų garstyčių)
- 2½ valg. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 7 valg. š. kokybiško alyvuogių aliejaus
- žiupsnelis druskos
- žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų
Paruošimas: Sudėkite visus ingredientus į nedidelį stiklainėlį (ar kitą indą su dangčiu), uždenkite ir gerai pakratykite, kol padažas taps vientisas.
Patarimai ir gudrybės
- Kokiam kiekiui salotų užtenka šio padažo? Šio pagaminto padažo užtenka labai dideliam dubeniui salotų arba porai kartų vidutinio dydžio dubenio salotoms.
- Kaip laikyti? Jei padažo nesunaudojate iš karto - jį laikykite šaldytuve. Rekomenduoju sunaudoti per keletą dienų.
- Kaip pritaikyti skonį pagal save? Kai pagaminsite padažą - jį paragaukite. Galbūt norėsite daugiau druskos, o galbūs rūgštelės. Tuomet įdėkite šiek tiek daugiau norimo ingrediento ir dar kartą uždengę pakratykite.
- Kokį alyvuogių aliejų rinktis? Rinkitės šalto spaudimo kokybišką alyvuogių aliejų. Asmeniškai tokiam užpilui renkuosi švelnesnio skonio alyvuogių aliejų. Jei įsigysite išspaudų ar prastesnį aliejų - užpilas gali turėti nemalonų kartoką poskonį. Tad prieš gaminant užpilą - paragaukite aliejaus. Alyvuogių aliejus yra specifinis, tačiau turi būti malonaus skonio.
Lengvesnė versija su graikišku jogurtu
Šiame recepte medaus ir garstyčių padažas yra ,,palengvintas'' graikišku jogurtu, tad gardinamos salotos netampa per riebios bei išlika gaivios. Šis padažas pasižymi prabangesne, labiau kremine tekstūra nei bet kuris kitas mano bandytas medaus ir garstyčių padažas. Be to, jogurto naudojimas prideda jūsų salotoms papildomą dozę baltymų.
Ingredientai:
- 140 g graikiško jogurto
- 30 g alyvuogių aliejaus
- 60 g garstyčių
- 3 - 4 šaukštų medaus, pagal skonį
- 2 v. š. citrinos sulčių
- 2 v. š. obuolių acto arba daugiau citrinos sulčių
- 2 skiltelių česnako, išspaustų arba sumaltų
- ½ a. š. druskos
- ½ a. š. maltų juodųjų pipirų
Gaminimo eiga:
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus išvardytus ingredientus. Plakite, kol gerai susimaišys.
- Paragaukite ir, jei reikia, pridėkite dar šiek tiek pipirų.
- Šis padažas yra išties ryškaus skonio, tad jei jūsų skoniui padažas atrodo pernelyg stiprus, įmaišykite dar vieną šaukštą medaus.
Pastabos
- Jogurtas: tinka betkokio riebumo graikiškas jogurtas. Norėdami pasigaminti padažą be laktozės, naudokite natūralų (be skonių ir nesaldintą) augalinės kilmės jogurtą.
- Garstyčios: labiausiai tinka Dijon kreminės konsistencijos garstyčios. Tai vienos iš nedaugelio pirktinių garstyčių su švaria sudėtimi.
- Alyvuogių aliejus: patariu naudoti aukščiausios rūšies pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų.
Greitas ir paprastas receptas
Padažui reikės:
- 50g medaus
- 50 g Dijon ar kitų garstyčių
- 50 g alyvuogių aliejaus (naudojau su žolelėmis)
- Druskos
- Pipirų
Paruošimas:
- Išmaišykite medų ir garstyčias.
- Įpilkite citrinos sultis, naudokite pipirų ir druskos pagal skonį.
- Galiausiai pamažu pilkite aliejų ir maišykite iki vientisos konsistencijos.