Kiekvieno mūsų šaldytuve būtų galima rasti maisto gaminių, kurie jame stovi jau kurį laiką ir, tikėtina, nebėra tinkami vartojimui. Net ir tinkamai šaldytuve laikomas maistas genda. Nežinodami, kiek laiko galite saugiai laikyti gaminius šaldytuve, rizikuojate ne tik apsinuodyti pasenusiu maistu, bet ir iššvaistote daugiau maisto ir pinigų.
Daugelis tokių maisto gaminių kaip padažai, sūriai, rūkyti ir vytinti mėsos gaminiai šaldytuve gali stovėti ilgą laiką, jei esate nepradarę jų pakuotės. Jiems geriausiai tinka vėsi, tamsi vieta virtuvėje.
Pieno Produktai
Pieno gaminiai kaip kietieji sūriai (Parmezanas, brandintas čederis ir pan.) šaldytuve neatidaryti gali stovėti net iki poros mėnesių. Šviežią pieną turėtumėte išgerti per tris dienas nuo pirkimo. Atidarytą jogurtą rekomenduojama suvalgyti per vieną-dvi savaites.
Šviežia Mėsa
Šviežia mėsa yra greičiausiai gendantis maistas. Ją turėtumėte suvalgyt per 1-2 dienas nuo pirkimo dienos, net jei ir neatidarėte pakuotės. Mėsa, netinkama vartojimui, dažnai turi stiprų kvapą, jos spalva papilkėja, o tekstūra pasidaro gleivėta.
Vis daugiau žmonių bando sutaupyti laiko ir vietoj kasdienio maisto ruošimo, jie gaminimui skiria vieną dieną ir kelias dienas po to valgo jau paruoštą maistą. Žuvies ir mėsos patiekalus turėtumėte suvalgyti arba užšaldyti per 2-3 dienas.
Kaip karštą dieną šviežius produktus vengiate palikti saulėtoje ar šiltoje vietoje, ta pati taisyklė galioja ir gyvūnų maistui. Per karščius ne pati geriausia mintis nuolat laikyti maistą indelyje. Tai ypač svarbu kalbant apie šlapią maistą, nes dėl aukštos temperatūros jis greičiau genda. Tokį ėdalą taip pat reikia laikyti dėmesingai. Jį saugu valgyti dar 1-2 dienas po atidarymo - su sąlyga, kad šlapias maistas laikomas šaldytuve.
Nors uždarytą šlapio ir sauso maisto pakuotę galima laikyti kambario temperatūroje, nepalikite jo bet kur. Geriausia vieta bus sandėliukas, tiks ir uždara virtuvės spintelė. Maisto pakuočių nereikėtų statyti saulėtoje vietoje, ant palangės ar virtuvės stalviršio arčiau lango.
Apskritai vasarą ypač turėtume patikrinti maisto kokybę prieš duodami jį savo augintiniui.
Galiojimo Datos: Ar Tai Tik Rekomendacija?
Ar galiojimo data ant maisto produktų pakuotės yra bereikšmė? Dažnai nekreipiama dėmesio į galiojimo terminus ir daugelis žmonių toliau vartoja maisto produktus, kurių galiojimo laikas pasibaigęs, nesuvokdami, kad jie gali sau pakenkti. Gali atrodyti, kad produktų, kurių galiojimo laikas pasibaigęs, valgymas nekenksmingas, tačiau tai gali sukelti įvairių sveikatos problemų, todėl to daryti nerekomenduojama.
Tinkamumo vartoti terminai etiketėse rodo, kad maistas turi galutinę ribą, kurią peržengus jis yra netinkamas, sugedęs ir pasibaigusio galiojimo. Tačiau problema yra ta, kad dauguma galiojimo terminų yra tik informacija apie produkto kokybę. Ši taisyklė galioja kone visam maistui, išskyrus mišinius kūdikiams. Ant jų pakuočių nurodytas galiojimo terminas paprastai rodo geriausią gamintojo įvertinimą, kiek laiko maisto produktas bus optimaliai šviežias ir skanus, nors tai iš tikrųjų reiškia labai skirtingus dalykus.
Rizikos Vartojant Pasibaigusio Galiojimo Maistą
Visų pirma, vartojant produktus, kurių galiojimo laikas pasibaigęs, galima apsinuodyti maistu. Pasibaigusio galiojimo maisto produktai dažnai tampa bakterijų, virusų ir kitų kenksmingų mikroorganizmų, kurie gali sukelti per maistą plintančias ligas, pavyzdžiui, viduriavimą, vėmimą, pilvo skausmus ir karščiavimą, veisimosi vieta. Šios ligos gali būti sunkios, ypač žmonėms, kurių imuninė sistema nusilpusi, pagyvenusiems žmonėms ir vaikams.
Be to, vartojant produktus, kurių galiojimo laikas pasibaigęs, gali sumažėti jų maistinė vertė. Pasibaigus maisto produktų galiojimo laikui, juose esančios maistinės medžiagos ir vitaminai pradeda irti ir toks maistas nebėra naudingas organizmui. Vartodami produktus, kurių tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs, galite netekti pagrindinių maistinių medžiagų, reikalingų tinkamam organizmo funkcionavimui.
Dar viena rimta problema, susijusi su pasibaigusio galiojimo produktų vartojimu yra ta, kad jie gali sukelti alergines reakcijas. Kai kuriems žmonėms pasibaigusio galiojimo maisto produktai gali sukelti sunkią alerginę reakciją, kuri gali sukelti anafilaksiją ir kitas gyvybei pavojingas būkles. Kad išvengtumėte alerginės reakcijos pavojaus, visada geriau vengti vartoti produktus, kurių galiojimo laikas pasibaigęs.
Pasibaigusio galiojimo maisto produktuose taip pat gali būti kenkėjų, pavyzdžiui, vabzdžių ar kitų kenkėjų. Šie kenkėjai gali pernešti ligas ir bakterijas, galinčias sukelti apsinuodijimą maistu ir sukelti rimtų sveikatos problemų.
Galiausiai dėl pasibaigusio galiojimo produktų valgymo galima patirti daugiau finansinių nuostolių, nei sutaupote pirkdami kvestionuojamos kokybės maistą su nuolaida. Kad išvengtumėte per maistą plintančių ligų, dėl kurių gali tekti apmokėti medicinines sąskaitas, prarasti darbo laiką ir patirti kitų susijusių išlaidų, visada geriausia išmesti produktus, kurių galiojimo laikas pasibaigęs. Pasibaigusio galiojimo produktų vartojimas ne tik kenkia sveikatai, bet ir gali būti finansiškai brangus.
Kartais produktai ir po galiojimo laiko pabaigos atrodo dar tinkami vartoti, kai kuriais atvejais nepasikeičia jų išvaizda ar kvapas, bet cheminės reakcijos kūne suvalgius tokį produktą gali sukelti daug bėdų. Būtina nepamiršti produktų, kuriuos vartojame, galiojimo terminų.
Produktai, Kurių Galiojimo Laikas Turėtų Būti Griežtai Ribojamas
Ekspertai teigia, kad paprastai maisto produktų etiketėse nurodytos galiojimo datos yra itin konservatyvios, o šviežumą geriausia vertinti pagal skonį, kvapą ir išvaizdą. Tačiau yra keletas reikšmingų išimčių. Štai maisto produktai, kurie pasibaigus galiojimo laikui nėra tinkami vartoti:
- Mėsa: Sertifikuota maisto saugos specialistė Janilyn Hutchings sako, kad maltą jautieną, kepsnius ir vištieną galima valgyti ir pasibaigus tinkamumo vartoti terminui, tačiau atkreipkite dėmesį į gedimo požymius, pavyzdžiui, kvapą, spalvos pasikeitimą ir pelėsį. Bet kokie pasikeitimai indikuoja, kad produktas nėra tinkamas.
- Kūdikių pieno mišiniai: Fderaliniai JAV įstatymai reikalauja, kad maisto produktų gamintojai nurodytų kūdikių mišinių galiojimo terminus. Pasibaigus galiojimo laikui, maistinių medžiagų mišinyje gali sumažėti ir jos neatitiks etiketėje nurodytų Maisto saugos ir kontrolės tarnybos (FSIS) privalomų maistinių medžiagų.
- Kiaušiniai: Išbandykite plaukiojimo testą, kad įvertintumėte šviežumą. Įdėkite kiaušinį į didelį puodelį ar dubenį su vandeniu. Jei jis nuskęsta, vadinasi, dar šviežias, o jei plūduriuoja, greičiausiai yra senas. Pasak FSIS, sugedęs kiaušinis taip pat turės kvapą, kai jį pradaušite.
- Pienas, jo pusgaminiai ir grietinėlė: Pieno produktuose yra baltymų, kurie yra gera terpė bakterijoms daugintis. Jei jie įgauna rūgštų kvapą, tampa ne tokios spalvos ar sutirštėja, išmeskite juos. Paprastai šie produktai atidaryti šaldytuve išsilaiko savaitę. Visada pauostykite produktus ir pasikeitus jų kvapui, nebenaudokite.
- Minkšti sūriai: Kreminis sūris, varškė ir rikota pasižymi dideliu drėgmės kiekiu, todėl juose gali daugintis bakterijos ir pelėsis. Paprastai šie sūriai šaldytuve po pakuotės atidarymo išsilaiko savaitę, tačiau išmeskite visus sūrius su matomais gedimo požymiais. Ta pati taisyklė galioja ir kitiems minkštiesiems sūriams, pavyzdžiui, Brie, gorgonzola ir Camembert.
- Salotos ir kopūstai: Svarbu salotas laikyti šaldytuve, tačiau įsitikinkite, kad jos yra sausos, nes drėgnos salotos gali greičiau sugesti. Išmeskite visą salotų galvą, jei ji pradeda gleivėti. Tačiau kopūstai gali išsilaikyti kelis mėnesius, jei nulupsite išorinius lapus, kai jie suminkštėja. Daug priklauso nuo produktų laikymo sąlygų.
- Fasuotos salotos: Atidarytos supakuotos salotos gali sugesti per kelias dienas. Jei salotos atrodo gleivėtos, išmeskite visą maišelį ar pakuotę.
- Maisto likučiai: Dauguma maisto likučių šaldytuve gali būti laikomi kelias dienas, tačiau vėliau padidėja apsinuodijimo maistu rizika. Per dvi valandas po gaminimo likučius atšaldykite arba užšaldykite, o didelius gabalus supjaustykite į mažesnius arba troškinius ar sriubas padalykite į mažesnes porcijas, kad jie greičiau atvėstų ir šaldytuve pasiektų saugią laikymo temperatūrą.
- Delikatesų mėsa: Drėgmė ir druskos trūkumas pagreitina delikatesinės mėsos gedimą. Dėl to gali daugintis bakterijos, kurios gali sukelti apsinuodijimą maistu. Jei jūsų šalti mėsos produktai kvepia arba atrodo gleivėti, laikas juos išmesti. Rūkyti produktai laikosi ilgiau, bet taip pat nemėgsta drėgmės.
- Braškės: Jei braškės staiga pasidengia baltu pūkuotu sluoksniu, jas reikėtų išmesti, nes tai jau pelėsis. Kadangi pelėsių sporos plinta oru, didelė tikimybė, kad užkrėsta visa braškių tara. Kai kurie pelėsiai gali sukelti ligą arba alergines reakcijas, todėl geriau apsisaugoti.
Patarimai, Kaip Teisingai Laikyti Maistą Šaldytuve
Kas kartą ruošiantis vykti į maisto prekių parduotuvę, reikėtų patikrinti šaldytuvą, kad įsitikintumėte, kokių maisto produktų trūksta. Viena didžiausių šių dienų problemų - maisto švaistymas, atsirandantis dėl perkrauto šaldytuvo ir keliomis eilėmis išdėlioto maisto. Giliausiame šaldytuvo kampe padėti produktai neretai yra pamirštami ir dažniausiai pastebimi jau pasibaigus jų galiojimo laikui, tad neretai nė neparagauti keliauja tiesiai į šiukšlių dėžę.
Sūrį, mėsos gaminius, varškę ir kitus produktus laikote originaliose pakuotėse ar plastikiniuose parduotuvių maišeliuose? Kur kas geresnis sprendimas būtų į namus parneštą maistą suvynioti į maistinę plėvelę arba laikyti specialiuose permatomuose indeliuose. Indeliai taip pat turėtų būti su dangteliais - tai padės apsaugoti gaminius nuo džiūvimo, pelėsio ir neleis įsigerti skirtingiems kvapams. Verta prisiminti, kad atidarytos metalinės skardinės nėra tinkama vieta maisto laikymui. Tad tokius produktus, kaip žalieji žirneliai, pomidorai savo sultyse ar bet kuris kitas konservuotas maistas, kuris iš karto nėra suvartotas, reikėtų perkelti į kitą indą - stiklinį arba plastikinį.
Viršutinėje lentynoje patariama laikyti jau pagamintus maisto produktus, pavyzdžiui, likučius po vakarienės. Vidurinė lentyna puikiai tiks pieno produktams, pavyzdžiui, sūriui, varškei ir kiaušiniams laikyti. O štai apatinėje lentynoje įprastai laikomi tie produktai, kuriems yra reikalinga žemiausia temperatūra, tarkime, žalia mėsa ir žuvis. Stalčiuose patariama laikyti vaisius ir daržoves. Tai greitai gendantys produktai, turintys specifinius laikymo reikalavimus. Todėl, norint užtikrinti optimalias laikymo sąlygas, rekomenduojama juos laikyti šaldytuvo stalčiuose su reguliuojamu drėgmės režimu.
Šaldytuvo durelės puikiai tinka tokiems produktams kaip padažai, kečupai, majonezas, kadangi jų laikymui nereikalinga labai žema temperatūra. Šaldytuvo durelėse taip pat galima laikyti gaiviuosius gėrimus ar sultis, taip pat produktus, turinčius natūralių konservantų, pavyzdžiui, uogienes.
Štai, kiek laiko paprastai rekomenduojama šaldytuve laikyti dažniausiai perkamus maisto produktus:
Maisto Produktas | Laikymo Trukmė Šaldytuve |
---|---|
Žalia vištiena | 1-2 dienos |
Vartoti paruošta vištiena | 3-4 dienos |
Žali kiaušiniai | 3-5 savaitės |
Kietai virti kiaušiniai | 1 savaitė |
Malta jautiena (žalia) | 1-2 dienos |
Malta jautiena (kepta) | 3-4 dienos |
Žalia žuvis | 1-2 dienos |
Kepta žuvis | 3-4 dienos |
Žalia kiauliena | 3-5 dienos |
Obuoliai | 3 savaitės |
Avokadai | 3-4 dienos |
Svogūnai | 2 mėnesius |
Grybai | 2-3 dienos |
Pomidorai | 2-3 dienos |
Baklažanas | 3-4 dienos |
Tofu | 1 savaitę |
Sviestas | 1-3 mėnesius |
Varškė | 1 savaitę |
Margarinas | 6 mėnesius |
Kietasis sūris (atidarytoje pakuotėje) | 3-4 savaitės |
Pienas | 1 savaitę |
Jogurtas | 1-2 savaites |
Majonezas | 2 mėnesius |
Alyvuogės | 2 savaites |
Kečupas | 6 mėnesius |
Sultinys | 1-2 dienas |
Sriuba ar troškinys | 3-4 dienas |
Duona | 1-2 savaites |