pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kiaulienos kepsniai keptuvėje su grietine: receptas

Ieškantiems greitai paruošiamos vakarienės idėjų - kiaulienos nugarinės kepsneliai su svogūnų-grietinėlės padažu per 30 minučių (ar mažiau!). Kartais juk taip sunku sugalvoti, ką čia vėl paruošus vakarienei, tad visada gerai pasižvalgyti ir pasižymėti greitos vakarienės receptus. Ir be abejo, kuo mažiau ingredientų, tuo geriau. Taip paruoštais kepsneliais galite nustebinti ne tik šeimos narius, bet ir svečius. Svarbiausia, kad patiekalui pagaminti prireikia visai nedaug pastangų, o skonis nuostabus! Šiuos kepsnelius galite patiekti su salotomis, bulvėmis, ryžiais, troškintomis daržovėmis ar bet kuriuo kitu mėgstamu garnyru.

Ingredientai

  • 4 vienetai kiaulės prandinės
  • Šiek tiek prieskonių
  • Šiek tiek džiūvesėlių
  • Šiek tiek aliejaus
  • 200 mililitrų grietinės
  • Šiek tiek sojos padažo
  • 4 skiltelės česnakų

Paruošimo laikas: Apie 30 min.

Porcijų skaičius: 4

Gaminimo eiga

Kiaulienos kepsnelius pamušame, pasūdome, pabarstome pipirais, apvoliojame džiūvėsėliose ir kepame įkaitintoje keptuvėje su aliejumi. Kai abi kepsnelių pusės apskrus, įdedam grietinės, pilame vandens ir pagardiname sojos padažu pagal skonį. Troškiname apie 15 - 20 min. Baigiant troškintis, įdedam česnako skilteles.

Kiaulienos kepsnys su grietinės padažu ir salotomis - tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris sujungia sultingą kiaulienos kepsnį, kreminį grietinės padažą ir gaivias salotas. Šis derinys ne tik džiugina skonio receptorius, bet ir suteikia sotumo bei maistinių medžiagų. Toks patiekalas puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms, kai norisi palepinti save ir artimuosius gardžiu naminiu maistu.

Kepsnelių gaminimas su svogūnų-grietinėlės padažu

5 porcijoms reikės:

  • 700-800 g kiaulienos nugarinės
  • 200 ml plakamosios grietinėlės
  • 1 didelio svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 20 ml balto sauso vyno arba brendžio/romo
  • 0,5 arb. š. malto muskato
  • druskos
  • alyvuogių aliejaus
  • 1 arb. š. susmulkintų šviežių petražolių

Gaminimas:

  1. Kiaulienos nugarinę supjaustome plonomis riekelėmis.
  2. Keptuvėje ant stipresnės vidutinės ugnies įkaitiname šiek tiek aliejaus. Sudedame kelis nugarinės gabalėlius, apkepiname iš abiejų pusių, sudedame į lėkštę, apibarstome druska ar mėgstamais prieskoniais. Taip iškepame visus nugarinės gabalėlius.
  3. Nulupame svogūną ir česnako skilteles. Svogūną supjaustome šiaudeliais, česnaką plonomis riekelėmis.
  4. Svogūno šiaudelius apkepiname keptuvėje, tame pačiame aliejuje, kuriame kepė nugarinės gabalėliai. Kai svogūnas suminkštėja, sudedame česnaką, pakepiname dar kelias minutes. Pagardiname druska. Tada supilame vyną arba brendį/romą, pakaitiname apie minutę nuolat maišydami, kol išgaruoja alkoholis. Po to supilame grietinėlę, kaitiname kelias minutes maišydami, kol grietinėlė šiek tiek sutirštėja.
  5. Padažą pagardiname muskatu, dar trumpai pakaitiname. Tada padažą supilame į kokteilinę ir sutriname iki vientisos masės.
  6. Kepsnelius sudedame į lėkštę, užpilame padažu, apibarstome petražolėmis ir patiekiame.

Kepsnio su grietinės padažu ir salotomis receptas

  1. Nuplaukite kiaulienos kepsnius ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pabarstykite juos mėgstamais prieskoniais ir palikite 10 minučių, kad įsigertų skoniai.
  2. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir įdėkite kepsnius. Kepkite juos po 4-5 minutes iš kiekvienos pusės, kol mėsa taps auksinės spalvos ir pilnai iškeps.
  3. Kol kepsniai kepa, paruoškite padažą: į kitą įkaitintą keptuvę įdėkite ghee sviestą ir leiskite jam ištirpti. Įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų, tuomet supilkite grietinę.
  4. Nuolat maišydami kaitinkite, kol padažas sutirštės.
  5. Galiausiai įspauskite pusės laimos citrinos sultis, išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies.
  6. Paruoškite salotas: nuplaukite ir nusausinkite mėgstamas salotas, sudėkite jas į dubenį ir, jei norite, pagardinkite lengvu padažu arba palikite natūralias.
  7. Patiekite karštus kiaulienos kepsnius su grietinės padažu ir šviežiomis salotomis.

Ingredientai

  • Kiaulienos kepsnys: 150 g
  • Mėgstamos salotos: 50 g
  • Ghee sviestas: 70 g
  • Grietinė 30%: 150 g
  • Mėgstami prieskoniai: pagal skonį
  • Laimos citrina: 1 vnt.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Kiaulienos kepsnys: vietoj kiaulienos galite naudoti vištienos filė arba kalakutienos kepsnius, kurie taip pat puikiai dera su grietinės padažu.
  • Ghee sviestas: galima pakeisti įprastu sviestu arba alyvuogių aliejumi, atsižvelgiant į asmeninius pageidavimus ir turimus ingredientus.
  • Grietinė 30%: jei norite lengvesnio padažo, naudokite mažesnio riebumo grietinę arba natūralų jogurtą.
  • Laimos citrina: galima pakeisti įprasta citrina arba naudoti baltąjį vyną, kuris suteiks padažui subtilų rūgštumą.

Kepsniai marinate

Mėsą pabarstykite druska, pipirais, ant kiekvieno gabaliuko išspauskite šiek tiek česnako. Visus kepsnius sudėkite į dubenį, pašlakstykite aliejumi, apipilkite vynu ir marinuokite bent parą šaldytuve. Kitą dieną mėsą gausiai apibarstykite pjaustytais svogūnais ir suvyniokite į foliją. Sudėkite gabalus ant skardos ar grotelių ir šaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Po 45 minučių kepsnius ištraukite, nubraukite svogūnus nuimkite ir dar paskrudinkite orkaitėje mėsą 5-10 min.

Padažas kepsniams

  1. Pievagrybius nuplaukite, supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite aliejumi pašlakstytoje keptuvėje.
  2. Grietinėlę supilkite į puodą ir šiek tiek pakaitinkite, į ją įmaišykite pomidorų padažo, berkite druskos, pipirų, įspauskite česnako.
  3. Į padažą vis sukdami šaukštu įmaišykite miltų, kad jis įgautų tinkamą konsistenciją. Galiausiai suberkite pievagrybius, išmaišykite, dar minutėlę pavirkite ir nukaiskite.
  4. Tiekite kepsnius apliejusi padažu su mėgstamu garnyru.

Ingredientai padažui:

  • 400 ml riebios grietinėlės
  • Šaukšto pomidorų padažo
  • 2 šaukštų miltų
  • 4 pievagrybių
  • Pagal skonį druskos, pipirų