Kad šventinis vakarėlis būtų vertas 12 balų, prekybos tinklo „Iki“ maisto žinovai kviečia suruošti ir eurovizines vaišes: išreikšti paramą Monikai Linkytei maiste atkartojant jos pasirinktą gintaro spalvą.
„Lietuvių meilė šiam konkursui tokia pat stipri kaip ir keptai duonai, kurios populiarumas neslūgsta jau daug metų iš eilės, ir be kurios neapsieinama dažname vakarėlyje. O praėjusiais metais eurovizinę savaitę patys perkamiausi užkandžiai buvo grietinės ir svogūnų bei voveraičių padažo skonių traškučiai, taip pat universalieji šiaudeliai su druska. Didelio populiarumo sulaukė mūsų specialiai „Eurovizijai“ sukurtas tortas, tad jį gaminome ir šiemet. Pastebime, kad artėjant įvairioms progoms pirkėjai dažniau dairosi ir į gurmaniškesnių produktų lentynas. Į krepšelius jie dedasi įdomesnius sūrius, užtepėles, paštetus, įdarytas paprikas ar alyvuoges“, - pirkėjų įpročius apžvelgia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Oranžinės spalvos daržovių ir vaisių nauda
Lietuvos atstovė M. Linkytė Liverpulyje žiūrovų simpatijas pelnyti bandys su daina „Stay (Čiūto Tūto)“ ir savo įvaizdžiui pasirinktos gintaro spalvos suknele. Šios spalvos spektras gamtoje ypač platus - nuo švelniai geltonos iki šviesiai rudos, ir Lietuvos atstovė pasirinko ryškų oranžinį toną.
Kad nuotaika laukiant M. Linkytės pasirodymo būtų dar šventiškesnė, stalui galima paruošti būtent šio atspalvio užkandžių.
„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė atkreipia dėmesį, kad oranžinės daržovės bei vaisiai džiugina ne tik akį, bet ir organizmą - daugybė maistinių medžiagų juose gali padėti bendrai sveikatai.
„Gausybė antioksidantų, vitaminų, skaidulinių medžiagų ir fitonutrientų, esančių oranžinės spalvos maisto produktuose, naudingi odai, akims ir širdžiai, taip pat gali sumažinti vėžio riziką. Bene geriausiai žinoma oranžinių maisto produktų naudingoji medžiaga - beta karotenas. Jis yra galingas antioksidantas, galintis padėti ne tik akių sveikatai, bet ir atitolinti senėjimą bei apsaugoti odą nuo saulės žalos. Oranžinės spalvos vaisiuose ir daržovėse taip pat gausu vitaminų A ir C, kurie svarbūs imuninei sistemai ir širdies bei kraujagyslių sveikatai“, - pasakoja maisto žinovė.
Gintarinės spalvos „Eurovizijos“ stalas
Neturintys laiko arba nenorintys triūsti virtuvėje gali gintaro spalva nuspalvinti savo vakarą įdėdami minimalų kiekį pastangų.
„Laimei, sodriai geltonos ir oranžinės spalvos vaisių, daržovių ir jau pagamintų patiekalų bei užkandžių netrūksta. Galima paruošti įvairių spalvų sūrių lėkštę, kur pirmuoju smuiku griežtų ryškusis čederis. Taip pat - padėti kelis dubenėlius su šios spalvos traškiais užkandžiais: bulvių traškučiais, krekeriais, riešutais, duonos lazdelėmis. Šiaudeliais pjaustytos geltonos paprikos ir morkos puikiai derės su humusu, kuriam gintaro spalvos suteiks įbertas žiupsnelis ciberžolės. O norintiems sočios vakarienės, puikus variantas - numylėtasis Kyjivo koteltas su traškia gintaro spalvos plutele“, - patarimais dalijasi V. Juodkazienė.
Norintiems pasigaminti kažką naujo šventiniam vakarui patiems, ji siūlo 5 paprastus, bet neprastus receptus, kuriems nereikės nei daug laiko, nei daug ingredientų.
Česnakiniame svieste keptos morkos
Reikės:
- 1 kg morkų
- 5 šaukštų sviesto
- 4 susmulkintų česnako skiltelių
- 1/4 arbatinio šaukštelio druskos
- 1/4 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų pipirų
- susmulkintų šviežių petražolių papuošimui
Kaip gaminti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Jeigu morkos yra plonytės, tiesiog perpjaukite išilgai pusiau. Jeigu storesnės - išilgai pjaukite į keturias dalis.
- Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Sudėkite česnakus ir kepkite maždaug 3 minutes arba kol lengvai paruduos, dažnai maišydami. Labai svarbu nesudeginti česnako. Morkas sumaišykite su česnakiniu sviestu keptuvėje arba supilkite sviestą į dubenį. Gerai sumaišykite.
- Sudėkite morkas vienu sluoksniu į kepimo skardą. Kepkite 22-30 minučių arba kol morkos suminkštės, lengvai apskrus. Papuoškite šviežiomis smulkintomis petražolėmis. Skaniausios bus dar šiltos!
Kiti užkandžių receptai ir idėjos
Štai keletas kitų receptų ir idėjų, kaip panaudoti morkas, sūrį ir kivius užkandžiams:
Morkos su sūriu ir česnaku
Ingredientai:
- Morkos (nevirtos)
- Fermentinis sūris
- Česnakas
- Majonezas
Paruošimas:
Morkas sutarkuoti, sūrį sutarkuoti, įšspausti česnako (skonio reikalas, bet aš mėgstu daaaaug česnako), įdėti majonezo, sumaišyti.
Krabų užkandėlė su daržovėmis
Ingredientai:
- Krabų lazdelės
- Marinuoti agurkai
- Konservuoti ananasai
- Konservuoti kukurūzai
- Majonezas
Paruošimas:
Visų produktų dėti tiek, kiek yra po ranka. Krabų lazdeles(geriau nešaldytus), ananasus bei agurkus supjaustyti, sudėti kukurūzus. viską sumaišom. druskos nereikia, nes dedam majonezą. bent jau aš niekada prie majonezo papildomai nesūdau. Aš į šitas salotas dar dedu obuolį.
Vaisių salotos su kiviais
Ingredientai:
- Kiviai
- Kriaušė
- Apelsinas
- Bananai
Paruošimas:
Grežinėliais supjaustyti kelis kivius, kriaušę, apelsiną ir bananą. 1/8 l balto vyno, 2 trynius bei 1 kiaušinį išplakti iki putų. Šitaip paruoštą padažą užpilti ant vaisių.
Pietų dėžutė su speltų blyneliais, riešutais ir vaisiais
Ingredientai:
- 1 valg. šaukšt. graikinių riešutų
- 1 kivis
- 1 ridikėlis
- 2 salotų lapai
- ½ raudonosios paprikos
- 1-2 alyvuogės
- 2-3 šviežių morkų griežinėliai
- 5 maži mocarelos rutuliukai
Blyneliams:
- 100 g speltų miltų
- 1 arbat. šaukšt. rudojo cukraus
- ½ arbat. šaukšt. kepimo miltelių
- žiupsnelis druskos
- 80 ml pieno
- 1 kiaušinis
- 1 valg. šaukšt. išlydyto sviesto
- 1 arbat. šaukšt. aliejaus kepimui
Gaminimas:
- Sumaišykite sausus blynelių ingredientus dubenyje. Puodelyje išplakite kiaušinį su pienu, supilkite išlydytą sviestą ir visą turinį įmaišykite į dubenį su sausais ingredientais. Maišykite tol, kol masė taps vientisa. Keptuvėje įkaitinkite kelis lašus aliejaus ir iškepkite mažus blynelius. Iš pradžių kepkite vieną pusę ir apverskite tik tada, kai tešlos krašteliuose iškils burbuliukai.
- Iškeptus blynelius papuoškite suformuodami veidelius: akis padarykite iš ridikėlių ir alyvuogių, nosį - iš mocarelos ir alyvuogių, o burną iš šviežių morkų.
- Patiekite blynelius su salotų lapais, ridikėliais ir morkomis. Desertui pridėkite graikinių riešutų ir kivių.
Salotų receptas su vištiena ir kiviais
Ingredientai:
- Virtos vištienos mėsa
- Svogūnai
- Sūris
- Pomidorai
- Kiaušiniai
- Kiviai
- Majonezas
Paruošimas:
- Virkite vištienos mėsą pasūdytame vandenyje, kol iškeps. Atvėsinkite ir supjaustykite mažais gabalėliais.
- Smulkiai supjaustykite svogūną.
- Sūrį sutarkuokite stambia tarka.
- Pomidorus supjaustykite mažais kubeliais.
- Kiaušinius išvirkite kietai, atvėsinkite šaltame vandenyje, nuimkite lukštus ir sutarkuokite ant rupios trintuvės.
- Kivius nulupkite ir supjaustykite gabalėliais.
- Salotas išdėliokite sluoksniais: vištienos mėsa, svogūnai, patepkite majonezu, tada sūris, švieži pomidorai, svogūnai, patepkite majonezu, kiaušiniai, majonezas.