pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Duonos Receptai Be Glitimo Ir Laktozės: Skanūs Ir Sveiki Kepiniai

Gliuteno ir pieno produktų netoleravimas dažnam žmogui gali tapti priežastimi, nulėmusia prastą savijautą. Visgi konditerinių gaminių, duonos, makaronų, greito maisto bei begalės kitų kasdienių produktų atsisakymas dažną gali išgąsdinti.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, įtarus, jog netoleruojate glitimo ir pieno produktų, patariama išbandyti iki 60 dienų trunkančią dietą be jų. "Iš savo valgiaraščio reikia išbraukti kviečius, rugius, miežius, speltą ir kartais avižas. Taip pat vertėtų atsisakyti ir visų pieno produktų."

Sudėtingiausia tai, kad tuomet būtina atsakingai skaityti pusgaminių sudėtis, nes ypatingai gliutenas gali įeiti į tokius produktus, apie kuriuos iki šiol nesusimąstėte - pavyzdžiui, jis aptinkamas maltos mėsos gaminiuose, sultinio kubeliuose ar padažuose. Dėl to gliuteno ir pieno netoleruojantiems žmonėms patariama dažniau gamintis maistą namuose, pasirenkant jiems saugius ingredientus“, - sako B.

Išsiilgusiems tikros naminės duonos, sočios picos ar paprasto ir greito deserto, ekspertė žeria receptų be gliuteno ir pieno produktų trejetuką.

Naminė Grikių Duona

Daugelis galvoja, kad iškepti duoną be gliuteno ir pieno produktų yra „misija neįmanoma“. Iš tikrųjų tai yra daug paprasčiau, negu atrodo.

Ingredientai:

  • 300 g nekepintų žaliųjų grikių
  • 1 arbat. šaukšt. kmynų
  • žiupsnelis druskos
  • 1 sauja mėgstamų sėklų
  • alyvuogių aliejaus (kepimo formai patepti)

Gaminimas:

  1. Iš vakaro užmerkite grikius šiltame, bet ne verdančiame vandenyje.
  2. Ryte, po maždaug 12 valandų, praskalaukite grikius šaltu vandeniu, tuomet sudėkite juos į smulkintuvą ir gerai sumalkite iki vientisos masės. Suberkite sėklas, kmynus ir druską - viską išmaišykite.
  3. Kepimo skardą ištepkite alyvuogių aliejumi - į ją supilkite duonos tešlą.
  4. Kepkite iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1 val.

Picos Padas Be Gliuteno

Ingredientai:

  • 250 ml avinžirnių miltų
  • 150 ml vandens
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelis druskos

Gaminimas:

  1. Visus picos pado ingredientus sumaišykite dubenyje.
  2. Kepimo popieriumi išklokite apvalią arba stačiakampę skardą - kokią pasirinksite, tokios formos picą ir turėsite. Tuomet į ją supilkite tešlą ir kepkite iki 190 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min.
  3. Šiai iškepus, ištraukite skardą iš orkaitės ir apverskite picos padą apskrudusiu viršumi į apačią. Tada pagardinkite picą pomidorų padažu, mėgstamais ingredientais ir dar šiek tiek pakepinkite.

Norintiems savarankiškai pasirūpinti ne tik picos padu, bet ir naminiu pomidorų padažu, prireiks vos trečdalio skardinės konservuotų luptų pomidorų, poros skiltelių česnako, pagal skonį džiovintų baziliko ir raudonėlio prieskonių bei druskos ir pipirų. Viską gerai sutrinkite smulkintuvu, o gautą padažą tepkite tiesiai ant picos pagrindo.

Namų Gamybos Padažas Picai:

  • Trečdalis skardinės konservuotų luptų pomidorų
  • Poros skiltelių česnako
  • Pagal skonį džiovintų baziliko ir raudonėlio prieskonių
  • Druskos ir pipirų

Viską gerai sutrinkite smulkintuvu, o gautą padažą tepkite tiesiai ant picos pagrindo.

Braunis Be Gliuteno Ir Pieno

Ingredientai:

  • 115 ml kokosų miltų
  • 3 kiaušiniai
  • 125 ml kerobo miltelių
  • 130 ml tirpinto kokosų sviesto
  • 100 ml klevų sirupo
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto
  • žiupsnelio druskos

Gaminimas:

  1. Sumaišykite visus ingredientus - tai galite daryti rankomis arba blenderiu.
  2. Į kepimo popieriumi išklotą formą supilkite tešlą ir viską kepkite iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių. Galite kartas nuo karto į tešlą įsmeigti dantų krapštuką - kai prie jo neprilips tešla, būsite užtikrinti, kad braunis iškepė.
  3. Tuomet ištraukę iš orkaitės duokite jam bent 30 min. atvėsti.

Duona Be Gliuteno (Glitimo)

Ingredientai:

  • 550-600 ml vos šilto vandens
  • 250 g grikių miltų
  • 150 g ryžių arba migdolų miltų
  • 100 g kukurūzų krakmolo
  • 7 g sausų mielių
  • 2 šaukštai linų sėmenų
  • 100 g moliūgų ar kitų sėklų
  • nubrauktas šaukštas druskos arba pagal skonį
  • kupinas šaukštas cukraus arba medaus

Gaminimas:

  1. Kruopščiai sumaišykite sausus ingredientus.
  2. Įpilkite vandens (pirmiausia 500 ml ir palaipsniui pilkite daugiau, jei ingredientai nenori susijungti) ir šaukštu maišykite, kol gausite vientisą masę be gabalėlių.
  3. Tešlą uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir padėkite į šiltą vietą, kad padvigubėtų - apie 30 minučių.
  4. Formą reikia iškloti kepimo popieriumi (galima papildomai patepti aliejumi, taip duona lengviau atsitrauks nuo popieriaus). Į ją supilkite tešlą ir vėl leiskite pakilti - taip pat 30 min.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 220 oC laipsnių. Įdėkite duoną ir kepkite 50 minučių. Jei per greitai paruduoja, uždenkite aliuminio folija.
  6. Po to išimkite duoną iš formos, padėkite ant kepimo grotelių ir kepkite dar 10 minučių. Iškepta duona skleidžia tuščiavidurį garsą, kai bakstelėsime ją iš apačios.
  7. Atvėsinkite ant kepimo grotelių.

Druskos pipirų ir kitų gyvenimo prieskonių pagal skonį.

Radiniai Parduotuvių Lentynose

Ar žinote, kad parduotuvių lentynose apstu pasirinkimo duonos be didžiųjų alergenų: kiaušinio, kviečių ar net gliuteno, sojos, pieno produktų? Tereikia pasižvalgyti didžiųjų prekybos tinklų specializuotų produktų lentynose arba neaplenkti tam tikrų specialių kepyklėlių ar netipinių maisto produktų parduotuvių. Šiame straipsnyje - radiniai parduotuvių lentynose, kuo panašesni į tipinę juodą ar baltą duoną.

Kai kurie gaminiai - ypač pavyzdingos sudėties ir visai be alergenų, kai kurie - nors ir be alergenų, visgi su didžiule sudėties etikete, konservantais sudėtyje. Visgi sąrašas gana netrumpas ir neabejoju, kad čia rasite ir savo mėgstamiausią!

Duonos be alergenų pavyzdžiai:

Duonos Pavadinimas Alergenai Kur Nusipirkti
Ruginė duona “Jonė” Glitimo turinčių javų (netinka vengiantiems gliuteno) Rimi, Maxima parduotuvėse, prie įprastų duonos gaminių
Klasikinė balta duona be gliuteno “Balviten” Sudėtyje yra: sojos baltymai, galimi sezamų ir kiaušinio pėdsakai. Maxima, Barbora.lt. Atskirame skyriuje, kur gaminiai be gliuteno, cukraus.
Balta duona “Schar” sojos ir jos produktų, gali būti lubinų pėdsakų Rimi, Maxima, Barbora.lt . Paprastai ji padėta atskirame skyriuje, kur gaminiai be gliuteno, cukraus.
Bolivinių balandų duona Be visų didžiųjų alergenų “Namai be gliuteno”, Klaipėda arba internetu: www.namaibegliuteno.lt
Ekologiška ruginė duona “Trejos girnos” Glitimo turinčių javų, netinka vengiantiems gliuteno Rimi, Maxima parduotuvėse, prie įprastų duonos gaminių
Juoda beglitimė duona SCHAR SURDEGSBROT Galimi sojų pėdsakai Rimi, Maxima, Barbora.lt . Paprastai ji padėta atskirame skyriuje, kur gaminiai be gliuteno, cukraus.
Balta skrudinamoji duona “Bezgluten” Pieno produktų Maxima, Barbora.lt, Livin (arba www.livinn.lt ) parduotuvėse.
Ekologiška ruginė duona “Rūgpienių kaimo” Glitimo turinčių javų, netinka vengiantiems gliuteno Livin parduotuvėse (arba www.livinn.lt ), www.ekologiskiproduktai.lt
Grikių duona iš kepyklėlės “Agnės duonelė” Puikus pasirinkimas, graži sudėtis ir kažkas dar kitokio, nei įprasti pasirinkimai didžiųjų parduotuvių lentynose. Beje šioje kepyklėlėje rasite ir daugiau pasirinkimų skanios bealergenės duonos.

Sveika Duona (Bemielė Duona Receptas): Skani Duona Be Mielių, Be Raugo!

Ši sveikuoliška naminė duona be raugo ir mielių ypatinga, nes yra nepaprastai maistinga ir turtinga savo sudėtimi. Sveikuoliškoje duonoje taip pat nėra miltų, mielių ar kepimo miltelių, o visus produktus suriša Balkšvojo Gysločio luobelės (ang. Psyllium Husk), išties skanios kruopos kurios suriša. Šios luobelės duonai yra tikras skaidulų šaltinis, be cukraus ir angliavandenių.

Tikrai labai skani naminė sveikuolių duona! Kuo galima pakeisti duoną kasdieninę? Kaip visada, siūlau improvizuoti ir atrasti savo skonį. Žemiau aprašytas mano sveikos duonos receptas. Iškepta naminė sveika duona be mielių, be raugo ir be miltų bus tikrai labai soti!

Verčiau pagardinkite riekelę duonos avokado skiltelėmis, šiek tiek pomidoro ar lašišos gabalėliu ir jūsų idealūs pusryčiai garantuoti!

Sveikos Duonos Receptas (Be Miltų, Be Raugo Ir Be Mielių)

Sveikuolių duona: receptas be raugo.

Ar yra duonos be cukraus? Labai gardi, sveika ir maistinga naminė duona: BE MILTŲ, BE RAUGO, BE MIELIŲ ar KEPIMO MILTELIŲ - sėklų duona sveikai mitybai - veganiška sėklų duonelė.

Sveika naminė duona be miltų receptas (sudėtis):

  • 1 puodelis pasmulkintų migdolų riešutų
  • 1 puodelis saulėgrąžų
  • 1/3 puodelio grikių kruopų
  • 1/3 puodelio sorų kruopų
  • 2 ir ¼ puodelio avižinių dribsnių
  • 1/2 puodelio linų sėmenų
  • 1/3 balkšvojo gysločio luobelių
  • 1/4 čija sėklų
  • 1 a.š. druskos
  • 2 v.š. medaus
  • 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus arba kokosų aliejaus
  • 2 puodeliai vandens

Gaminame sveikuolišką naminę duoną su sėklomis ir grūdais

  1. Pirmiausia į kepimo skardą supilkite migdolus, saulėgrąžas, grikių bei sorų kruopas ir pakepinkite 180 laipsnių orkaitėje apie 10 min.
  2. Tuo tarpu dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, linų sėmenis, balkšvojo gysločio luobeles, čija sėklas ir druską.
  3. Medų ir kokosų aliejų pašildykite, kol ištirps. Skardoje pakepintus produktus supilkite ir sumaišykite su likusiais ingredientais, užpilkite medų su aliejumi ir 2 stiklines vandens.
  4. Viską gerai išmaišykite šaukštu. Turi gautis ne skysta, bet ir ne sausa masė. Jei trūksta lipnumo, pripilkite dar šiek tiek vandens.
  5. Kepimo formą, kurioje kepsite naminę duoną išklokite kepimo popieriumi. Supilkite į ją gautą masę, pridenkite rankšluosčiu ir palikite kambario temperatūroje mažiausiai 2 valandoms, o galima ir ilgiau, iki 24 val.
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių, pašaukite duonutę ir kepkite apie 1 val., kol naminė duona gražiai apskrus, o įkišus pagaliuką - bus sausas.

Beje, sveikai duonai grikių kruopas naudojau nekepintas ir daigintas, bet galite naudoti ir įprastas kruopas iš parduotuvės.

Jei norite saldesnės duonos, papildykite sudėtį džiovintomis spanguolėmis ar razinomis, o avižinius dribsnius galite pakeisti kynvos dribsniais.

Iškeptą sėklų duoną pjaustykite tik pilnai atvėsusią, maždaug po 2 val. ir mėgaukitės. Nuostabi sveika naminė duona!

P.S. Sveikuolišką naminę duoną galite laikyti šaldytuve, net iki 2 savaičių.

Sveika Duona Be Gliuteno Receptas

Skani ir sveika duona kasdieninė be gliuteno padės atsikratyti antsvorio, virškinimo problemų, padės būti sveikiems!

Begliuteninės duonos receptas / sudėtis:

  • 2 puodeliai šalto vandens
  • 1 ir ½ puodelio moliūgų sėklų (mirkytos 6-8 val.)
  • 1 puodelis raudonųjų ryžių miltų (galite naudoti įprastus baltus)
  • 1 puodelis migdolų (mirkyti 8-12 val.)
  • ½ puodelio saulėgrąžų sėklų (mirkytos 6-8 val.)
  • 3 kupini šaukštai balkšvojo gysločio luobelių
  • 2 valgomi šaukštai čijos sėklų
  • 1,5 a.š. druskos
  • Galite duonelę paskaninti įvairiomis džiovintomis žolelėmis (nebūtinai)

Kaip Kepti Duoną Be Gliuteno?

  1. Pirmiausia pasmulkiname 1 puodelį migdolų ir 1 puodelį moliūgų sėklų. Galime tiesiog smulkinti iki miltų, arba palikti stambesnius gabaliukus pakramtymui. Beriame į dubenį drauge su visais likusiais ingredientais.
  2. Lėtai pilame vandenuką ir maišome. Tešla duonai turi gautis drėgna. Uždengiame rankšluostuku ir paliekame „pailsėti“ mažiausiai vieną valandą.
  3. Per tą laiką pasiruošiame kepimo formą ir išklojame ją kepimo popieriumi. Aš naudojau kekso formą. Orkaitę įkaitiname iki 180C laipsnių.
  4. Sukrečiame pastovėjusią duonos tešlą į formą ir gerai šaukštu ar drėgna ranka suspaudžiame. Tešla neturi būti šlapia, o tiesiog lipni.
  5. Pašauname duoną kepti ir tai darome apie 45-60min. Kai namuose pasklinda gardus riešutų kvapas, o įkišus į duonelę pagaliuką, jis sausas, traukiame ir laukiame, kol duona atvės. Pjaustome tik pilnai atvėsusią duonelę.