pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Išvengti Pelėsių Augimo Šaldytuve?

PARUOŠIMO BŪDAS:

Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.

Jeigu yra labai dideli riebalų gabalai šonuose, juos apipjaustyti. Jautieną supjaustyti tokio dydžio gabalais, kad visi išmatavimai būtų panašaus dydžio. Kiekvieną apvynioti maistine plėvele ir dėti į šaldiklį maždaug 1 valandai. Taip šiek tiek sustingusi mėsa lengviau pjaustysis.

Jautieną supjaustyti kuo plonesniais gabalėliais, maždaug 0.5 cm storio. Pjaustyti geriausia ne išilgai skaidulų, o skersai jas. Taip džiovinta mėsa bus minkštesnė, nes valgant nereikės pėlšti pačios skaidulos, o tik jas atskirti.

Visus marinato ingredientus išmaišyti ir užpilti ant jautienos, pamaišyti, kad pasidengtų visi gabaliukai. Marinuoti šaldytuve 2 - 4 valandas, ilgiau nelaikyti.

Išsimarinavusią mėsą išimti iš marinato ir nusausinti popieriniais rankšluostėliais.

Džiovinti galima vaisių džiovyklėje arba orkaitėje. Džiovintant džiovyklėje, mėsos gabaliukus reikia išdėlioti džiovyklės padėkluose, paliekant nedidelius tarpelius. Džiovinti maždaug 60 C laipsnių kaitrume (jei reguliuojasi Jūsų džiovyklės temperatūra) apie 5 - 6 valandas, priklausomai nuo mėsos pjaustymo plonumo.

Džiovinant orkaitėje, reikėtų mėsą išdėlioti ant kepimo popieriumi išklotos skardos, dėti į iki 60 - 80 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir džiovinti taip pat apie 4 - 5 valandas, galima vis patikrinti, ar mėsa jau norimo išdžiuvimo lygio. Džiovinti orkaitėje reikia su šiek tiek pravertomis durelėmis - tam tiesiog uždarau orkaitę viršuje įkišusi medinį šaukštą, kad liktų tarpelis.

Balandėlių pusbroliai – įdaryti svogūnai

Balandėlių tema, rodosi, jau išsemta, bet štai į ką dar galima vynioti maltą mėsą – dar vis pilna atradimų.

Vieną tokį aptikau Kaukazo virtuvėje, kadangi mūsų namuose labai gerbiami ir mėgstami visų rūšių svogūnai, receptas pasirodė įdomus.

Išbandžiau net kelis gamybos būdus – keptuvėje, orkaitėje ir kazane ir galiu pasakyti, kad dūmų kvapas patiekalui suteikia išskirtinio šarmo, tad jei sumanytumėte pasigaminti šio neįmantraus patiekalo, gaminkite jį lauke. Tiks ir paprastas laužas, ir grilis, ir kazanas.

Svarbiausi šiame patiekale, žinoma, svogūnai. Svarbu pasirinkti didelius, sveikus geltonuosius svogūnus. Gaminau ir su baltaisiais, ir su rausvaisiais, visgi jie nesuskambėjo, trūko aitrumo ir buvo kiek per saldu.

Įdomu ir tai, kad žmonės, deklaruojantys nemėgstą virtų ar keptų svogūnų, šį patiekalą ragavo ir suvalgė net po kelias porcijas. Toliau skaityti „Balandėlių pusbroliai – įdaryti svogūnai”

Paskelbta 2023-02-18 2023-02-18

Skirtingų mėsos rūšių brandinimas

Ruošiatės išmėginti savo jėgas brandinant žvėrieną, kiaulieną, jautieną ar kitą mėsą? Susipažinkite su įvairių mėsos rūšių brandinimo ypatumais.

Jei jūsų aplinkoje yra nemažai baltos mėsos (kalakutienos, vištienos) mėgėjų, leiskite jiems paragauti kiek kitokios – brandintos paukštienos mėsos. Iš tiesų brandinti paukštieną nėra būtina ar reikalinga, tačiau trumpas, 2–3 dienų tokios mėsos brandinimas tikrai nepakenks, o atvirkščiai, pagerins mėsos skonį. Pirkti specialios įrangos tikrai nereikia – užtektų leisti paukštienai sausai pakabėti šaldytuve.

Turbūt medžiotojams tai anokia naujiena: žvėrieną brandinti reikėtų 7–14 dienų. Tačiau kas tikrai nustebins medžiotojus yra tai, jog žvėrieną rekomenduojama brandinti nepjaustytą.

Brandinsite kiaulieną? Pasiruoškite ilgesniam procesui. Kiaulieną brandinti reikėtų nuo 35 iki 42 dienų.

Ir, žinoma, dažniausiai brandinama mėsa yra jautiena. Jautieną rekomenduojama brandinti mažiausiai 18 dienų, tačiau jei apsišarvojote gurmaniška kantrybe ir norite paragauti ilgiau brandintos jautienos su natūraliai atsiradusiu mėlynuoju pelėsiu – brandinti galite ir 180 dienų. Tai visiškai saugu, jei mėsos brandinimas vyks tinkamomis sąlygomis.

Eglių druska

Gegužės gale skarotosios eglės pasidabina šviežia žaluma. Šie jauni ūgliai yra ypatingo skonio ir aromato, o ir naudingų medžiagų juose apstu.

Ūglius dažniausiai dėdavau į raugiamą medaus girą ir gamindavau lydytą sviestą su jaunaisiais spygliais. Bet pernai, paskaičiusi apie pušų žiedų ir druskos duetą, pamaniau, kad eglių ūgliai irgi puikiai suderėtų su kepama žuvimi, paukščiu ar mėsa.

Tad šiemet kartoju jau didesnį kiekį. Toliau skaityti „Eglių druska”

Surišimas

Po marinavimo proceso, atėjo laikas paruošti mūsų mėsyte vytinimui.
Patartina naudoti merlę arba kita gerai laidų orui audinį o surišimui naudosime lininę virvutę, bet galima naudoti ir kito tipo virves.
Prieš aptraukiant merlę nepamirštame prieskonių likusiu po marinavimo ir apdedame mėsytę.