TV3 laidos „Beatos virtuvė“ vedėja Beata Nicholson specialiai lrytas.lt skaitytojams pateikia savo receptus. Nuo šiol bene kiekvieną dieną savo namiškius galėsite džiuginti gardžiais patiekalais. Nėra nuostabesnio dalyko nei moliūgų sriuba, apie jaukius rudens malonumus kalba B. Nicholson. Ji pataria sezonines daržoves panaudoti sriubai.
„Pristatau dvi savo mėgstamiausias sriubas iš moliūgų - viena paprasta, bet ne prasta, nes joje mažai ingredientų, o skonio - daug. Ji labai patinka vaikams ir tiems, kurie nemėgsta aštrių patiekalų. Kita - ryškesnių, Azijos virtuvės įkvėptų skonių sriuba su aitriąja paprika ir krevetėmis“, - rudens vakarą praleisti virtuvėje kviečia B. Nicholson. Pasak jos, gaminant moliūgą svarbu jį visų pirma iškepti orkaitėje - taip atsiskleidžia visos skoninės savybės, moliūgas tampa saldesnis.
Minimalistinė Moliūgų Sriuba
Reikės:
- 1 sviestinio moliūgo
- Alyvuogių aliejaus, druskos
- 2 svogūnų
- 1 česnako skiltelės
- 1-1,5 l vandens
- Šviežiai malto muskato
- 50-100 ml grietinėlės
- Šviežiai maltų pipirų
- Šlakelio citrinos sulčių
Azijietiška Moliūgų Sriuba
Reikės:
- 100-200 g skaldytų žirnių
- 4 šaukštų kokosų aliejaus
- 2 svogūnų
- 4 česnako skiltelių
- Imbiero šaknies
- 1 aitriosios paprikos
- 2 šaukštų kario miltelių
- 1 kepto sviestinio moliūgo
- 1 skardinės kokosų pieno
- 300-400 g atšildytų nevirtų krevečių
- 1 žaliosios citrinos
Beatos Moliūgų Sriuba su Manų Kruopomis
Tai rudens ir žiemos sriubų klasika.
Gaminimo eiga:
- Svogūną Beata pataria supjaustyti kaip įmanoma smulkiau ir pakepinti jį apie 10 minučių ant nedidelės ugnies. Morkas irgi reikia smulkiai supjaustyti arba sutarkuoti ir pakepti kartu su svogūnais.
- Morkas ir svogūnus iš keptuvės išversti į puodą, kuriame virs sriuba. Ten pat suberti nedideliais gabalėliais supjaustytą moliūgą. Viską užpilti sultiniu, įdėti šakelę čiobrelių ir pavirti 15-20 minučių, kol moliūgas suminkštės.
- Tuomet suberti manų kruopas ir pakaitinti apie penkias minutes, kad sriuba sutirštėtų. Galiausiai įpilti pieno ar grietinėlės ir būtinai paragauti, ar nieko netrūksta.
Aštri Moliūgų Sriuba su Krevetėmis ir Kokoso Pienu
Beata sakė, kad tai geriausia aštri sriuba. „Naudoju raudoną kario pastą - prieskonių mišinį, jos galima ir nusipirkti, bet ne taip sudėtinga padaryti ir patiems. Į jos sudėti tradiciškai įeina citrinžolė ir prieskoninė šaknis galangal, bet mano variantas adaptuotas Lietuvai, kad būtų ne per sudėtinga rasti reikalingų ingredientų“, - pasakojo B.Nicholson. Televizijos laidos vedėja tikino, kad žuvies pažado galima rasti rytietiškų ingredientų lentynoje, jis skystas ir rusvos spalvos, pagamintas iš fermentuotos žuvies ir turi tokį iš pirmo žvilgsnio ne patį maloniausią kvapą ir yra labai sūrus, bet jo dėti yra būtina.
„Jo reikia visai nedaug, bet jis suteikia ypatingumo, skonio gelmės, kuri būdinga Tailando virtuvei.
Prieskonių pasta / Raudonojo kario pasta:
- 2 raudoni čili pipirai
- 2 skiltelės česnako
- 4cm imbiero šaknies
- Žaliosios citrinos žievelė
- 1 šaukštas pomidorų pastos
- 1 šaukštas žuvies padažo
- 1 šaukštelis malto kumino
- 1 šaukštelis ciberžolės
Visus šiuos ingredientus sudėti į maisto smulkinimo kombainą ir sumalti iki košės.
Gaminimo eiga:
- Moliūgą nulupkite ir supjaustykite.
- Į puodą kuriame virsite sriubą įpilkite šaukštą aliejaus ir jame pakepinkite 1-2 šaukštus prieskonių pastos (priklausomai nuo to, kokio aštrumo norite sriubos) tol kol pradės sklisti malonus kvapas, bet nesudeginkite. Šalia dėkite moliūgą ir užpilkite viską sultiniu, kad apsemtų moliūgą. Leiskite pavirti apie 20 minučių, kad moliūgas suminkštėtų.
- Kai jis jau bus minkštas sutrinkite sriubą maisto smulkintuvu, o jei nenorite kad ji būtų labai vientisa ir sutrinta galite minkštą moliūgą tiesiog pasmulkinti bulvių trintuve.
- Dabar supilkite kokoso pieną ir leiskite sriubai beveik užvirti, beliko tik suberti krevetes. Jei naudojate jau virtas ir šaldytas krevetes, tai jos nuo sriubos karščio greitai sušils, ir daugiau sriubos nevirkite, nes krevetės pasidarys labai kietos. Jei naudosite šviežias, tai leiskite joms vieną dvi minutes pabūti sriuboje, kuri yra virš ugnies, bet ne daugiau.
- Viskas, sriuba paruošta, paragaukite ar netrūksta druskos, dar skoniui paryškinti galite įspausti žaliosios citrinos sulčių. Reikėtų nepamiršti šviežios kalendros.