Vienas iš būdų, kaip atsijungti nuo rūpesčių po darbo savaitės, - imtis priešingos darbui veiklos, kuri nukreips dėmesį. Ir savęs pamaloninimo. Vienas iš tokių, gardžių ir nebrangių patiekalų galėtų būti virta ir kepta kiaulės koja su virtais žirniais, svogūnais ir spirgučiais. Skamba gerai?
Ingredientai
- viena kiaulės koja, arba tiek, kiek bus valgytojų. Rinkitės kuo ilgesnes kojas, idealu jei jos su gabaliuku karkos. Mat trumpos parduotuvinės visai neturi mėsos.
- 400g žirnių
- 200g svogūnų
Paruošimas
- Apžiūrėkite kojas - ar gerai nuplautos ir joms pašalinti visi plaukeliai.
- Jeigu pirkote kojas iš turgaus, ir jos buvo nusvilintos, o ne depiliuotos garų pagalba, kaip kad tai daro didesnės skerdyklos, kojas reikėtų iš pradžių apvirti.
- Sumeskite į vandenį, užvirinkite, pavirkite 5-10 minučių, tada kojas ištraukite, o vandenį išpilkite. Kojas dar kartą permazgokite. Ši procedūra padeda atsikratyti nereikalingų kvapų, likusių nuo svilinimo.
- Puode užvirkite kelis litrus vandens, sumeskite kojas į verdantį vandenį ir pavirkite 5min. Išgriebkite kojas, išpilkite vandenį ir vėl užvirkite naują, į verdantį vandenį sudėkite kojas virti toliau.
- Sudėkite į puodą kelias morkas, kelis svogūnus, kelis lauro lapus, bent 6-8 skilteles česnako, 5-8 grūdelius juodųjų pipirų, šaukštą druskos - kojos išvirę turi būti skanios.
- Sumažinkite ugnį iki minimalios ir virkite kojas 2 valandas.
- Žirnius nukoškite, berkite į verdantį vandenį - tegul išverda.
Kepimas
Su kojomis dabar galima elgtis keliais būdais. Pirmas - tiesiog aptepti jas aliejumi, šiek tiek pabarstyti druska ir pipirais ir pašauti į orkaitę. Riebalo paviršiuje reikia, kad jos dailiau apskrustų. Galite jas aptepti BBQ padažu - bus specifinis keptų šonkaulių prieskonis. Aš darau dar kitaip - dubenėlyje sumaišau džiūvėsėlius, rūkytos paprikos miltelius ir česnako granules su šiek tiek druskos ir pipirų. Šiuo mišiniu apibarstau aliejumi apteptas kojas, kad apliptų. Kojas orkaitėje reikia kaitinti kol jos gerai perkais ir šiek tiek apskurs.
Patiekimas
Kartu paskui svogūną beriame kubeliais pjaustytą šaltai rūkytą šoninę arba kumpelį. Dabar jau ir kojos turi būti paskrudę. Ir štai dabar imame plačią lėkštę, į ją dedame žirnius su svogūnais ir šonine, ant jų - virtą ir keptą kiaulės koją ir nešame ant stalo. Į taurę pilame atvėsintą mėgiamą putojantį ir įninkame į paprastą bet labai neprastą pokylį. Kitaip šio gardaus maisto ir negaliu pavadinti….
Patarimai
- Estetinis momentas: verdant kojų oda traukiasi, kojos riečiasi, kaulai neriasi lauk. Jeigu turite laiko ir kantrybės ir jums svarbu išlaikyti estetišką pirminę kiaulės koją - prieš verdant tampriai įvyniokite ją į audeklą, pavyzdžiui marlę. Išvirę ir atvėsintos kojos išliks tiesios ir dailios. Tada jau jas galima išvynioti ir šauti į orkaitę. Bet kaip sakiau - tai estetams, kurie turi laiko ir kantrybės.
- Praktinis momentas: jeigu šalia kojų įdėsite virti nedidelę karkutę arba tiesiog kietesnės mėsos gabalą, tai po virimo išėmus kojas papildomai virtą mėsą galėsite susmulkinti, sudėti į indelį ir užpilti puode esančiu nuoviru. Indelį dėkite į šaldytuvą - gausis pirmarūšė šaltiena!
- Efektyvumo momentas: visas procesas užtrunka kelias valandas, todėl jei yra toks poreikis jį galima padalinti pusiau. Pavyzdžiui galima išvirti kojas, atvėsinti, sudėti į indelį ir uždengus palikti per naktį šaldytuve.
Jeigu iš karto ėmėte raukyti nosį, prisiminę gumą primenančias kojas iš prekybos centrų, vadinasi, iš tikrųjų jūs niekada jų ir neragavote. Keliaukite į turgų pas saviškį mėsininką, ir paimkite porą paršiuko kojų, atpjautų sąžiningai, kartu su gabaliuku karkos. Parduotuvėje jų irgi galima įsigyti, tačiau pirma, jos bus mažytės, o antra, visai trumputės.
Pirmiausia kojas kritiškai apžiūrėkite. Galbūt jos ne iki galo nusvilintos ir liko šiek tiek šerių? Juos nesunkiai nuskusite paprastu skutimosi peiliuku, prieš tai šiek tiek patepę taukais, kad geriau slystų. Arba galima tiesiog nusvilinti virš dujinės. Bet tada kvapelio bus. Gerai apžiūrėkite tarpupirščius, ten dažnai lieka neišvalyta.
Jeigu kada nors mėginote virti kiaulės kojytes šaltienai, greičiausiai pastebėjote, jog verdamos jos ima riestis, kol galų gale suplyšta oda ir jos praranda visą savo prekinę išvaizdą. Triukas labai paprastas: paimkite gabalą paprasčiausios marlės ir kiekvieną koją standžiai susukite. Merlės galus užsukite ir užriškite virvute. Dabar galite virti, ir nieko jai nenutiks, koja liks sveika, jokie kaulai iš jos nekyšos.
Sudėkite kojytes į puodą, užpilkite taure balto vyno ir vandeniu, kad apsemtų maždaug dvigubai. Kai užvirs, nugriebkite putas (jeigu jų dar bus po apvirimo, paprastai nebelieka). Įmeskite per pusę perpjautą svogūną, morką dideliais gabalais, porą stiebų saliero. Prie kojų labai tinka anyžinės „pakraipos“ prieskoniai: anyžiai (shocking, I know!), žvaigždiniai anyžiai, peletrūnai. Deja, peletrūnai neatlaikys ilgo virimo, todėl juos dėti geriau jau į virimo pabaigą. Viską užvirinam, sumažinam ugnį ant pačios pačiausios mažiausios padalos, ir verdame. Burbuliavimo visai gali nebūti, jeigu palaikysite temperatūrą apie 80C, viskas gausis kuo puikiausiai. Nepamirškite pasūdyti pačioje pradžioje. Labai nesunku užsimiršti, nes pats procesas labai primena sultinio virimą, kurio paprastai nesūdome. Čia mus labiau domina kojytės, kurios turėtų virimo metu gauti šiek tiek druskos. Verdame apie 3-4 valandas, priklausomai nuo kojų dydžio. Kai išvirs, tiesiog išjunkite ugnį ir palikite kojas ataušti tame pačiame skystyje. Kitą dieną liks galutinis ruošimo etapas.
Kojas išvyniokite iš merlės, suvilgykite tirpintame svieste, ir pavoliokite trupiniuose, į kuriuos įmaišyta maltų pipirų ir gerai sutrintų anyžių. Procedūrą galima kartoti dar kartą. Tada sudėkite kojytes ant grotelių orkaitėje, po apačia padėkite ką nors, kad sugautų, jeigu kas varvės, ir kepkite ant gan stiprios ugnies. Kojos turi visiškai sušilti, o trupinių apvalkalas gražiai paruduoti.
Tuo tarpu galite jau statyti vėsti buteliuką Chablis ar kito gaivesnio balto vyno. Žinoma, jeigu tingite, paprasčiausios garstyčios su medumi irgi bus labai neblogas padažas, tačiau netingintiems patarčiau pasiruošti jį štai tokį: į prikaistuvį įpilkite šlakelį balto vyno acto, tiek pat vandens, kartu su smulkiai sukapotu šalotu, keliais juodais pipirais ir pora šakelių šviežio peletrūno. Kaitinkite, kol skysčio liks tik koks ketvirtis. Tada skystį perkoškite į kitą indą, ten pat įmeskite kiaušinio trynį, ir viską gerai išplakite šluotele. Statykite ant pačios mažiausios ugnies ir nuolat maišydami po truputį meskite riešuto dydžio sviesto gabalėlius. Principas panašus, kaip gaminant majonezą, tiktai karštą, ir su sviestu, o ne aliejumi. Šiukštu neperkaitinkite, nes trynys virs kiaušiniene, geriau iš viso karts nuo karto nuimti puodą nuo ugnies, arba galima kaitinti virš vandens vonelės, taip saugiau. Pastebėsite, kaip masė palaipsniui tampa puri. Sviesto čia sueis beveik pusė pakelio, taip kad nusiteikite.
Kojytes valgykite karštas, su bulvytėmis fri, ar virtais žirniais. Tiesą pasakius, jog labai skanios ir be jokio garnyro, ir jeigu jos virė pakankamai ilgai, jog bus tiesiog tirpstančios burnoje, kauliukai labai lengvai atsiskiriantys.
Jei mėgstate kiaulių kojas (kaip ir mes), tai šis patiekalas kaip tik Jums. 👌Kojas išvirsime su sojų padažu ir anyžinėmis žvaigždutėmis, kad prisigertų Azijos skonio. ⭐️O vėliau, nukaulinę, patroškinsim su rytietiškais padažais ir pateiksime su apkeptais ryžiais.
Kojas nuplaunam. Į kazaną įpilam vandens, įmetam anyžinę žvaigždutę, supilam sojų padažą. Kepsninę paruošiame tiesioginiam kepimui. Įstatom kazaną. Užverdam. Į Verdantį vandenį sudedam kiaulių kojas. Palaukiam kol užvirs. Kazaną uždarom. Kepsninę uždarom. Verdam kojas 1.5-2 val. kol kaulai pradės nertis. Tarpuose dapilam karšto vandens. Kazaną traukiam lauk. Kojas išimam. Česnakus ir imbierą supjaustom smulkiai.
Į kepsninę įstatom ketaus keptuvę. Įpilam truputį aliejaus. Suberiam česnakus ir imbierą. Supilam sojų padažą, saldų čili padažą, čili pastą. Įpilam vandens. Išmaišom. Paragaujam. Jei reikia rūgštumą-aštrumą subalansuojam įberdami cukraus. Sudedam mėsą. Išmaišom. Pamaišydami patroškinam, kad mėsa prisigertų padažo. Traukiam lauk. Prieš pateikiant mėsą apšlakstom sezamų aliejumi.
Česnakus išspaudžiam.Į keptuvę įpilam truputį aliejaus. Įmušam kiaušinius. Maišydami kepam, kad gautųsi kiaušininiai dribsniai. Suberiam česnakus. Truputį pamaišydami pakepam. Sudedam ryžius. įpilam sojų padažo, saldaus čili padažo ir šlakelį sezamo aliejaus. Išmaišom. Skanaus!
Virtos kiaulių kojos pas mus labiausiai mėgiamos su virtais žirniais, bet aš jas naudoju ne tik šaltienai, troškiniams, bet ir sumuštiniams. šaltienoms - kiaulių kojose daug jungiamojo audinio, vadinasi ir daug kalogeno, kuris padeda sustingdyti šaltieną. Dėkite jas į vištienos, kalakutienos, kiaulienos šaltienas. sumuštiniams - išsivirkite daugiau kiaulių kojų, nusikaulinkite ir užsišaldykite porcijomis.
Prieskoninės šaknies gabaliuko - saliero, petražolės ir pan., aš dar sudėjau šviežio česnako lukštus ir stiebą. Prieskoninių žolelių.
Kojas su šepetukus nuplaukite po tekančiu vandeniu. Sudėkite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu ir virkite kol užvirs. Kai užvirs vandenį nupilkite, kojas nuplaukite, užpilkite švariu vandeniu, kad apsemtų, ir vėl virkite kol užvirs (nugraibykite atsirandančias putas). Sumažinkite ugnį iki minimumo, kad vanduo vos judėtų, sudėkite per pusę padalintą svogūną su lukštais, morką, prieskoninę šaknį, pipirų grūdelius ir virkite uždengtame puode 1,5 - 2 h arba kol mėsa lengvai atsiskirs nuo kaulų.
Išvirtas kojas sudėkite į kepimo indą. Česnako skilteles išspauskite arba susmulkinkite, sumaišykite su keliais šaukštais sultinio ir aptepkite mišiniu kojas. Viriau pirmą kartą ir labai džiaugiuosi, kad viskas puikiai pavyko. Valgėme su žirnių koše pagardinta su šaltai rūkytoj šoninėj pakepintais svogūnais, užgėrėm alučiu.
Sultinio neišpilkite.
Azijietiškas marinatas
Ingredientai:
- 30 česnakų
- 1 sauja kalendrų (lapeliai (kinza))
- 1.5 kilogramo kiaulės kojų (be kaulo)
- 150 mililitrų alyvuogių aliejaus
- 250 mililitrų baltojo vyno
- šiek tiek druskos (jūrinė)
- 6 vienetai čili pipirų
- 4 vienetai žaliųjų citrinų
Paruošimo būdas:
- Iš sutrinto česnako, susmulkintų kalendros lapelių, susmulkintų čili pipirų, laimų sulčių, vyno ir alyvuogių aliejaus sumaišyti marinatą.
- Kiaulieną subadyti šakute, apipilti marinatu, indą uždengti ir parą ar ilgiau pamarinuoti.
- Orkaitę įkaitinti iki 240 laipsnių, išimti kiaulieną iš marinato, nubraukti česnakus, įdėti į kepimo formą ir įkišti į orkaitę.
- Marinatą padalinti per pusę.
- Kepti apie 30-40 minučių, vis pašlakstant puse marinato.
- Sumažinti ugnį ir kepti dar apie 1 valandą, kol perdūrus šakute ištryškusios sultys bus visai skaidrios.
- Kiaulieną išimti, į kepimo formą supilti kitą pusę marinato ir 10 minučių pavirinti.
- Perkošti, patiekti su kiauliena.