Marinuoti agurkai išlieka populiariausi tarp konservuotų daržovių. Agurkai yra gana neutralaus skonio ir įvairių prieskonių naudojimas leidžia išgauti daugybę marinuotų agurkų skonių. Netgi klasikiniai marinuoti agurkai gali pas kiekvieną šeimininkę skirtis. Pakanka įdėti papildomą "slaptąjį" prieskonį, kad marinuotų agurkų skonis būtų kitoks.
Agurkų marinavimas yra rentabilus verslas prieinamas net nedideliems ūkiams. Tai gera galimybė agurkų produkciją realizuoti brangiau ir agurkų realizacijos laikotarpį išplėsti net iki kito sezono. Agurkų konservavimui ir paruošimui konservavimui yra įvairios įrangos. Marinatas skirtas užkonservuoti agurkus neleidžiant mikroorganizmų veiklą. Dėl to tiksli ingradientų proporcija svarbi.
Kitas svarbus ingradientas stabdantis mikroorganizmų veiklą yra rūgštis. Natūraliai fermentuojantis pieno rūgšties ir kiti mikroorganizmai perdirba cukrus į rūgštis ir kitus produktus. Pasiekus tam tikrą rūgštingumą jų veikla sustoja. Dabar marinuotų agurkų prieskonių asortimentas gerokai išaugo. Daržuose auginami desertiniai ( su baltais taškeliais) ir skirti konservavimui agurkai ( su juodais taškeliais). Lygių ir su baltais taškeliais agurkų marinavimui geriau nenaudoti. Skaniausi marinuoti agurkai bus konservuojant šviežius agurkus.
Paruošiame stiklainius, pastaruoju metu einamiausi 0,75 - 1 litro stiklainiai. Agurkai iš trilitrio nesuvalgomi iki jiems pradėjus rūgti. Nors keletą didžiosioms šventėms trilitrių padarom. Į stiklainį dedami vienodo dydžio agurkai jų nesūgrūdant. Litriniame stiklainyje turėtų sutilpti 0,6 kg agurkų. Sudedame agurkus sluoksniuojant su prieskoniais išskyrus česnakus. Užvirinam marinatą ir supilam į stiklainį. Palaikom apie 5 minutes ir agurkų marinatą nupilam atgal į puodą. Vėl užvirinam, užpilam nupilam. sudedam česnakus.
Agurkai savo sultyse: receptas be acto
Jeigu norite išbandyti kai ką naujo, siūlome receptą, kuriuo pastaruoju metu dalijasi šeimininkės viena po kitos. Tai agurkai savo sultyse. Be acto, be kaitinimo, natūralūs ir traškūs.„Skanesnių nevalgiau“, - tikina viena. „Pernai išbandžiau, patiko! Šiemet vėl gaminsiu“, - rašo kita. Tiesa, kai kurioms šis receptas - jokia naujiena. Tikina, kad taip agurkus konservuoja jau daug metų. Ir dar neatsibodo. Kol neišbandysite bent nedidelės porcijos - tol nežinosite.
Ingredientai:
- Agurkai - 2 kg (1 kg marinavimui, 1 kg sultims)
- Druska - 2 v. š.
- Cukrus - 1 v. š.
- Krapai
- Krienų lapai
- Česnakai
Iš nurodyto produktų kiekio išeis du 1 l talpos stiklainiai.
Gaminimo eiga:
- Labai gerai nuplaukite ir nusausinkite agurkus.
- 1 kg peraugusių ar netaisyklingos formos agurkų sutarkuokite burokine tarka.
- Sutraiškykite ar smulkiai sutarkuokite ir įmaišykite česnakus.
- Į agurkų masę dėkite 2 v. š. druskos ir 1 v. š. cukraus, išmaišykite. Palikite pastovėti, kad išsiskirtų skysčiai. Galima palikti ir per naktį.
- Ant sterilių stiklainių dugno dėkite krapų, sustatykite eilę agurkų, ant jų užpilkite trintų agurkų masės, vėl dėkite agurkus, ir vėl masės.
- Galiausiai supilkite išsiskyrusį skystį. Žiūrėkite, kad visi agurkai būtų apsemti.
- Ant viršaus dėkite krienų lapą - jis apsaugos agurkus nuo gedimo.
- Dangtelius galite ištepti garstyčiomis - jos taip pat veiks kaip antispetikas, saugos nuo bakterijų ir puvimo.
Agurkai savo sultyse su obuolių actu
Šiandien siūlau jums labai įdomų agurkų marinavimo būdą - jie konservuoti savo sultyse! Agurkai kvapnūs, traškūs ir vidutiniškai aštrūs. Šis ingredientų kiekis skaičiuojamas 1 trijų litrų stiklainiui arba 3 stiklainiams po 1 litrą.
Ingredientai:
- 1 kg agurkų griežinėlių
- 2 šaukštai (60 g) cukraus
- 1 šaukštas (30 g) druskos
- 100 ml obuolių acto
- 50 ml tyro aliejaus
- 3-4 skiltelės česnako
Gaminimo eiga:
- Supjaustytus agurkus beriu į gilų puodą, beriu druską, cukrų, smulkiai pjaustytus česnakus, pilu actą ir aliejų.
- Truputį pamaišau, dengiu dangtį ir palieku ramybėje 1 valandą.
- Vėl pamaišau, pažiūriu, kiek susidarė skysčio, vėl uždengiu dangtį. Ir taip kartoju 4 kartus - per tiek laiko agurkai išskiria visas savo sultis, kuriose ištirpsta druskos ir cukraus kristalai.
- Praėjus šiam laikui puodą statau ant viryklės, jungiu kaitrą, palaukiu, kol turinys užvirs ir agurkai pakeis spalvą.
- Nedelsiant pilstau į švarius stiklainius, užsuku dangtelius ir dedu žemyn jais ant apkloto.
Kiti agurkų marinavimo būdai
Pastarojo meto mėgstamiausi marinuoti agurkai su garstyčių marinatu. Garstyčių aštrumo nesijaučia, tačiau jos suteikia pikantišką skonį. Dažniausiai marinuojami pjaustyti išilgai arba skritulėliais. Nors galima padaryti ir nepjautytus agurkus su garstyčiomis. Šiame recepte galima naudoti kiek peraugusius agurkus. Supjaustyti agurkai sumaišomi su kitais ingradientais ir pastatomi puode vėsioje vietoje porai valandų. Mišinys sudedamas į stiklainiukus ir statomas į puodą neprisukus dangtelius. Vandeniui užvirus sterilizuojama 30 minučių.
Labai pasiteisinęs, šeimos ir draugų itin mėgstamas agurkų marinavimo receptas. Paragavus tik pagaminus jaučiasi daug acto. Tačiau su laiku actas pasiskirsto ir lieka malonaus skonio marinuoti agurkai. Supjaustytus agurkus sumaišome su ingradientais ( be česnako) ir porą valandų palaikome puode, kad išsiskirtų sultys. Verdame apie 5 minutes, pridedame česnako ir verdame dar porą minučių.
Yra dvi šio recepto modifikacijos. Tai termiškai neapdorotos agurkų ir svogūnų salotos laikomos šaltai. Jos itin skanios, agurkai traškūs, svogūnai išraiškingi. Agurkus supjaustome, jei perraugę nulupame odelę ir išimame sėklas. Svogūnai supjaustomi griežinėliais, stambiai supjaustomi česnakai. Suverčiama į puodą, užpilama ir sumaišoma druska, cukrus. Palaikoma vėsiai apie pusdienį, kad išsiskirtų sultys. Supilama actą ir aliejų, išmaišom ir verdrama apie 15 minučių.
Sparčiai populiarėjantis agurkų marinavimo receptas. Agurkų rauginimo procesas sustabdomas kai jie būna švelniai rūgštus, traškūs ir dar jaučiamas saldumas. Pradžioje kelios dienos agurkai laikomi šiltai, vėliau pernešami į vėsią patalpą savaitei. Marinatas turėtų susidrumsti, galima ragauti kol bus pasiektas mėgstamiausias skonis. Agurkai išimami, nuplaunami, sudedami į mažesnius stiklainius. Marinatas prakošiamas ir užvirinamas, kelis kartus pilamas ir nupilamas nuo agurkų.