Nors visavertė mityba svarbi bet kuriuo metų laiku, ekspertai pataria didesnį dėmesį jai skirti pavasarį, kuomet organizmui svarbu gauti visų reikalingų medžiagų.
Labai mėgstu žuvį ir įvairius patiekalus su ja, nes ne tik labai skanu, bet ir greitai paruošiama.
Lengviausias ir sveikiausias būdas paruošti žuvį - kepti ją orkaitėje. O jei žuvis dar ir įdaryta garnyru, šiuo būdu greitai paruošite sočius pietus ar vakarienę visai šeimai.
Kodėl Verta Valgyti Žuvį?
Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, į savaitės meniu reikėtų bent du kartus įtraukti žuvį. Be to, balta žuvis yra mažai kaloringa, puikus baltymų, B grupės vitaminų, jodo bei seleno šaltinis. Verta nepamiršti, kad jos reikėtų valgyti bent 2 kartus per savaitę.
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad jūrinės ir gėlame vandenyje užaugusios žuvies maistingumas skiriasi.
„Nuo pakankamo Omega-3 polinesočiųjų rūgščių kiekio organizme priklauso, kaip funkcionuoja širdis, kraujagyslės ir imuninė sistema, jos saugo ir nuo uždegiminių procesų.
Jei kartą per savaitę valgote jūrinę žuvį, antrą kartą pasigaminkite patiekalą iš sugautos upėse, ežeruose ar tvenkiniuose. Taip gausite skirtingų medžiagų, kurios naudingos organizmui: vitaminų A, D ir E, mineralų.
Šaldyta Žuvis: Kaip Teisingai Išsirinkti ir Laikyti?
Ir nors visada geriausia valgyti ją šviežią, patiekalų iš šaldytos žuvies taip pat gali būti mūsų racione, rašoma „Rimi“ pranešime žiniasklaidai.
Tačiau ne visada randu pirkti šviežios žuvies, ypač už gerą kainą, tad tam puikiai tinka ir šaldyta, tik, jei perkate šaldytą žuvį, visada geriau rinktis ne filė, nes iš jos išbėga daug vandens, o pačios žuvies lieka mažai. O nusipirkus pilnas žuvis galima ir filė pasigaminti, tik prireiks laiko išimti kaulus.
Labai svarbu šaldytus produktus laikyti atsižvelgiant į gamintojų nurodymus. Parduotuvėse šaldytos žuvys laikomos šaldikliuose, kurių temperatūra -18 laipsnių šalčio ir žemesnė. Svarbu išlaikyti teisingą temperatūros režimą ir jokiu būdu namuose pakartotinai neužšaldyti jau atšildyto produkto.
Perkant šaldytą žuvį, reikėtų apžiūrėti, ar ji sandariai supakuota vakuume, o ant pakuotės nėra ledo kristalų ar skysčio.
Orkaitėje Keptos Žuvies su Daržovėmis Receptas
Norint skaniai paruošti žuvį nereikia specialių įgūdžių ar daugybės prieskonių, kartais net pakanka tik druskos ir pipirų, tačiau norint ryškesnio skonio galima pagardinti įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis. Taip pat didelis baltos žuvies privalumas, kad jai paruošti reikia vos 10-15 min., tiek kepant orkaitėje, tiek keptuvėje.
Ingredientai:
- 320 g lydekos, šviežios ar šaldytos, tinka ir kita balta žuvis
- 150 g brokolio
- 150 g morkų
- 100 g pankolio
- 2 a.š. alyvuogių aliejaus ypač tyro
- Druskos, pagal skonį
- Pipirų, pagal skonį
- Petražolių, džiovintų, pagal skonį
- Česnako granulių, pagal skonį
Gaminimo Eiga:
- Brokolį išskaidyti žiedynais, morkas supjaustyti griežinėliais, pankolį juostelėmis.
- Daržoves pagardinti druska, pipirais, česnako granulėmis, alyvuogių aliejumi ir išmaišyti.
- Daržoves sudėti į kepimo indą ir kepti 190 °C orkaitėje apie 15 min.
- Kol daržovės kepa, žuvį nuskusti, supjaustyti didesniais gabalėliais pagardinti druska, pipirais, petražolėmis.
- Žuvį sudėti šalia daržovių ir kepti orkaitėje 10-12 min.
Orkaitėje Kepta Lydeka su Ryžiais, Brokoliais ir Pomidorais
Ingredientai:
- 500 g jūros lydekos filė
- 200 g ryžių
- 500 g brokolio
- 100 g vyšninių pomidorų
- 0,5 vnt.
Gaminimo Eiga:
- Ryžius išvirkite pagal pakuotėje nurodytą instrukciją ir atidėkite.
- Brokolius stambiai supjaustykite ir apvirkite pasūdytame vandenyje.
- Paruoškite padažą. Įkaitintoje gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite miltus ir, nuolat maišydami, pakepkite. Tada sumažinkite kaitrą ir, nuolatos maišydami, supilkite sultinį ir pieną.
- Į apkepėlių indą guldykite lydekos filė gabaliukus, ant jų dėkite ryžius, brokolius ir pomidorus. Ant viršaus supilkite padažą.
- Kepkite 30 minčių 180 laipsnių temperatūros orkaitėje. Prieš patiekdami galite papuošti smulkintais žalumynais.
Žuvis Įdaryta Ryžiais ir Daržovėmis
- Paruoškite įdarą. Išvirkite ryžius iki pusiau išvirusius pasūdytame vandenyje, alyvuogių aliejuje apkepkite susmulkintus svogūnus, paprikas ir morkas.
- Ryžius sumaišykite su daržovėmis, druska ir pipirais. Į žuvies vidų atsargiai sudėkite ryžių ir daržovių faršą.
- Sandariai suvyniokite į foliją arba pergamentą ir padėkite ant kepimo skardos. Žuvį kepkite 180 ℃ temperatūros orkaitėje vieną valandą.
Patarimai Kepant Lydeką
Svarbus ir lydekos gaminimo būdas. Reikėtų vengti gaminti lydekos filė tešloje, gruzdinti dideliame aliejaus kiekyje. Galima lydeką pagardinti mėgstamais prieskoniais, žolelėmis. Net kepant orkaitėje, vertėtų vengti ją stipriai apskrudinti.
Kartais žuvį perkepame - juk dažniausiai nedideliems gabaliukams užtenka ir 15-20 minučių.