Nusivylęs tuo, kad net Prancūzijos restoranuose ne visur patiekiamos tinkamai iškeptos traškios bulvytės, Paryžiuje gyvenantis amerikietis šefas, kulinarinių knygų autorius Davidas Lebovitzas, ėmė jas kepti namuose. Iš pradžių - gruzdintuvėje, tačiau rezultatu nebuvo patenkintas. Tuomet pabandė jas kepti orkaitėje. Bulvytės buvo puikios! Jeigu namuose turite orkaitę, lengvai galite jų išsikepti. Orkaitėje keptos bulvytės nebus prisigėrusios aliejaus ir tikrai traškios.
Traškių bulvyčių paslaptis
Kokia jų traškumo paslaptis? Tiesa, D.Lebovitzas pritaikė vieną gudrybę, dėl kurios bulvytės buvo dar traškesnės: supjaustytas bulves jis valandą palaikė labai šaltame šiek tiek pasūdytame vandenyje. Po to jas gerai nusausino rankšluosčiu. Subėrė į skardą, apšlakstė aliejumi ir apibarstė druska, prieskoninėmis žolelėmis. Viską sumaišė rankomis ir paskleidė vienu sluoksniu. Skardą dėjo į 200 laipsnių orkaitę ir kepė 45-50 minučių, kartkartėmis bulves pavartydamas. Taip keptos bulvės nebuvo prisigėrusios riebalų, traškios ir gardžios. Išbandykite!
Orkaitėje keptos batatų bulvytės
Pamenu, kai prieš keletą metų Londone pirmą kartą paragavau batatų bulvyčių pagalvojau, kad tai yra dalykas, kurį noriu išmokti pagaminti pati. Žinoma, ten jos buvo itin traškios, gruzdintos aliejuje, taip pat kaip ir standartinės bulvytės. Šiandien pagaliau galiu pasidalinti ištobulintu orkaitėje keptų traškių batatų bulvyčių receptu. Tai gali būti labai gardus garnyras arba puikiausias užkandis.
Jogurtinis krapų padažas
Mano mėgstamiausia kombinacija - traškios bulvytės su jogurtiniu krapų padažu. Tokį jogurtinį padažą tiesiog dievinu, gaminu labai dažnai ir prie visko - beveik visada, kai patiekale yra bulvių, arba vakarėlio metu kaip užkandį daržovių lazdelių ar traškučių “pamirkymui”. Graikiško jogurto ir česnako beveik visada turiu namie, deja to paties negaliu pasakyti apie šviežius krapus, kurie yra šio padažo esmė.
Gaminimo eiga
- Bulves švariai nuplauname.
- Bulves supjaustome lygaus dydžio šiaudeliais , beriame į gilų dubenį, užpilame šaltu vandeniu ir mirkome 30 minučių. Šis žingsnis nėra būtinas, bet padeda bulvytėms iškepti traškiai, nes mirkymo metu pašalinamas bulvėse esantis krakmolo perteklius.
- Bulvytes sumaišome su krakmolu, česnako ir paprikos milteliais bei pipirais. Stengiamės maišyti taip, kad visos bulvytės tolygiai pasidengtų. Druskos kolkas nededame - ją barstysime gale.
- Bulvytes perkeliame ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių. Jeigu bulvyčių kiekis nedidelis - jos iškeps daug greičiau. Stebėkite, kartas nuo karto ištraukite indą ir šiek tiek pamaišykite bulvytes.
- Iškepusias bulvytes pabarstome druska.
Bulvytės su vištiena ir padažu
Ingredientai:
- Bulvės 6 - 8 vnt.
- Vištienai: 500 gramų vištienos, 1 a. š. ciberžolės, 1 a. š. kumino, 1 a. š. rūkytos paprikos, 1 a. š. česnakų pudros, 0.5 a. š. kajeno pipirų, 0.5 a. š. cinamono
- Padažui: 120 gramų majonezo, 2 v. š.
Gaminimo eiga:
- Bulves supjaustome 1 - 1,5 cm storio lazdelėmis. Dedame į padruskintą verdantį vandenį ir apverdame max. Nusausintas apvirtas bulvytes dedame į paruoštą skardą - patogiausia iškloti kepimo popieriumi bei pašlakstyti aliejumi.
- Česnako skiltelių NELUPAME - tiesiog peilio briauna sutraiškome ir įmaišome tarp bulvių. Pagal skonį dedame: gausiai kmynų sėklų, nepadauginant kario, kalendros žirneliais, dūmų skonio aitriosios paprikos, penkerių pipirų grūsto mišinio.
- 180 laipsnių orkaitėje kepame apie 30 min.
- Smulkiai supjaustykite vištieną ir apkepkite keptuvėje. Sudėkite visus vištienai skirtus prieskonius, pagardinkite druska ir kepkite kol pilnai iškeps.
- Smulkiai supjaustykite agurką, pomidorus, svogūną ir petražoles. Iš agurko pašalinkite sėklytes.
- Į majonezą sudėkite trintą česnaką, citrinos sultis. Viską pagardinkite druska bei pipirais. Gerai išmaišykite.
- Dėkite į lėkštę bulvytes, vištieną, daržoves.
P.S.