pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Gardus Citrininis Pyragas: Receptas

Kotryna Starkienė pataria, kokiu meniu šįkart stebinsite save, šeimą ir draugus, kas taps jūsų stalo hitu. „Kepsiu pyragą su citrininiu kremu, kuris ne tik atrodo įspūdingai, bet ir yra be galo skanus. Norint jį pagaminti teks padirbėti, bet juk šventės… galima šiek tiek pasistengti!“ - ragino ji.

Ingredientai

Tešlai reikės:

  • 200 g sviesto
  • 200 g cukraus
  • 200 g miltų
  • 3 kiaušinių
  • 2 šaukštų grietinės
  • Šaukštelio kepimo miltelių

Morengui reikės:

  • 4 kiaušinių baltymų
  • 260 g cukraus

Citrininiam kremui reikės:

  • 4 kiaušinių
  • 4 kiaušinių trynių
  • 250 g cukraus
  • 115 g sviesto
  • 3 citrinų

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite kremą: Kiaušinius, kiaušinių trynius ir cukrų supilkite į puodą ir gerai išmaišykite plakimo šluotele. Į tą patį puodą supilkite iš citrinų išspaustas sultis ir sudėkite smulkiai sutarkuotą citrinų žievelę. Puodą pastatykite ant viryklės ir, kaitinant ant vidutinės kaitros, nuolat maišykite plakimo šluotele. Kaitinkite tol, kol kremas sutirštės. Puodą nuimkite nuo viryklės ir jo turinį perkoškite per sietelį. Kremą supilkite į dubenį ir tuoj pat sudėkite sviestą bei gerai išmaišykite. Kremą uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve.

  2. Paruoškite pyrago tešlą: Kambario temperatūros sviestą išplakite su cukrumi. Po vieną įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite. Kepimo miltelius suberkite į miltus ir išmaišykite. Pakaitomis suberkite miltus ir grietinę į sviesto ir kiaušinių mišinį ir užmaišykite tešlą. Kepimo formą, atidaromais kraštais, išklokite kepimo popieriumi. Supilkite paruoštą tešlą.

  3. Pagaminkite morengą: Į švarų dubenį supilkite kiaušinių baltymus, pradėkite plakti ir po šaukštelį berkite cukrų. Plakite kol baltymai taps standūs ir blizgantys. Išplaktus baltymus sudėkite ant neiškeptos pyrago tešlos ir tolygiai paskirstykite.

  4. Skardą įdėkite į įkaitintą iki 170 laipsnių orkaitę ir kepkite 45 minutes.

  5. Ant iškepusio ir atvėsusio pyrago viršaus supilkite atvėsusį citrininį kremą ir uždėkite dar kelis šaukštus plaktos grietinėlės (be cukraus, nes kremas yra pakankamai saldus).

Kitas Citrininio pyrago receptas

Paruoškite tešlą: atšaldytą sviestą su persijotais miltais ir milteliniu cukrumi sukapokite peiliu. Įpilkite šalto vandens, išminkykite ir iškočiokite. Tešla ištieskite 23 cm skersmens apskritos išardomos skardos dugną, kraštus ir mažiausiai pusvalandį laikykite šaldytuve.

Paruoškite įdarą: vandenį, cukrų, krakmolą išmaišykite su abiejų citrinų sultimis, žievelėmis ir ant mažos ugnies maišydami pavirkite.

Konditeriniu švirkštu arba šaukštu baltymų masę paskirstykite ant citrinų kremo. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių.

Citrininio kekso receptas

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Pailgą kekso formą arba apvalią pyrago formą su skyle viduryje kruopščiai ištepkite sviestu, o tada pabarstykite miltais.

Dideliame dubenyje šaukštu (arba virtuviniame kombaine) sumaišykite cukrų, ciberžolę ir citrinos žievelę, mišinys turi priminti geltoną šlapią smėlį. Po vieną muškite kiaušinius ir pradėkite intensyviai plakti, masė turi tapti lengva, puri, beveik padvigubėti.

Pilkite į gautą plakinį citrinos sultis ir vanilės ekstraktą, kai šie ingredientai įsimaišys, supilkite pieną ir vėl išmaišykite.

Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kukurūzų miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir aguonas. Švelniai išmaišykite, tačiau nepersistenkite. Plona srovele supilkite ir aliejų, atsargiai, tačiau kruopščiai išmaišykite, kad masė taptų vientisa.

Supilkite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą ir dėkite į orkaitę. Kepkite 35-40 min. arba kol įbestas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Leiskite visiškai atvėsti ant kepiniams skirtų grotelių.

Recepto patarimai ir pastebėjimai

  • Jei indas apvalus ir 5 cm aukščio, gali prireikti didinti ingredientų normas.

  • Kepimo trukmė gali skirtis priklausomai nuo orkaitės.

  • Jei norite pertepti pyragą, galite naudoti plaktą grietinėlę.

  • Citrinų žievelės suteikia daug aromato ir sustiprina citrinų skonį.

  • Svarbu neperkepti madlenų, nes jos bus sausos.

Ingredientų lentelė

Ingredientas Kiekis
Sviestas 200 g
Cukrus 200 g
Miltai 200 g
Kiaušiniai 3 vnt.
Grietinė 2 šaukštai
Kepimo milteliai 1 šaukštelis
Kiaušinių baltymai (morengui) 4 vnt.
Cukrus (morengui) 260 g
Kiaušiniai (kremui) 4 vnt.
Kiaušinių tryniai (kremui) 4 vnt.
Cukrus (kremui) 250 g
Sviestas (kremui) 115 g
Citrinų (kremui) 3 vnt.