pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Tortas su maskarponės sūriu ir sausainiais

Ieškote greito ir skanaus deserto? Šis tortas su maskarponės sūriu ir sausainiais - puikus pasirinkimas! Tai vienas geresnių (jei ne vienas geriausių) tortų, ir vienas greičiausiai suvalgytų.

Sausainių, maskarponės ir persikų tortas

Receptas adaptuotas iš Lussi's World of Artcraft.

Ingredientai (18 cm apvaliai formai):

  • Sausainių sluoksniams:
    • 2 pakeliai (po 180 g) kakavinių sausainių (tokių kaip „Selga“)
    • 1 puodelis pieno (1 puodelis - 250 ml)
  • Kremui:
    • 250 g maskarponės
    • 100 ml grietinėlės (bent 35 proc.)
    • 1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
    • Šiek tiek citrinos sulčių (pagal skonį)
    • 2 šaukštai cukraus pudros
    • 1-2 šaukštai persikų sirupo (jei kremas per tirštas)
  • 1 skardinė (400 g) konservuotų persikų
  • Aptepimui: 100 ml grietinėlės (bent 35 proc.)

Gaminimo eiga:

  1. Kremas: Išplakite grietinėlę ir sumaišykite su maskarpone, vanile, cukraus pudra. Įlašinkite truputį citrinos sulčių (pagal savo skonį). Jei masė kiek per tiršta, įpilkite 1-2 šaukštus konservuotų persikų sirupo (aš pyliau).
  2. Sausainius įmerkite į pieną (tik įkiškite ir ištraukite, nereikia mirkyti), sudėkite į kepimo formą.
  3. Užtepkite sluoksnį kremo, sudėkite plonais griežinėliais pjaustytus persikus.
  4. Taip sluoksniuokite, kol suformuosite visą tortą. Viršutinis sluoksnis turi būti sausainių.
  5. Dėkite tortą į šaldytuvą sustingti bent 4 valandoms.

Patarimai, pastebėjimai:

  • Sausainius į pieną tik įmerkite, nereikia jų ilgai mirkyti, nes bus per minkšti, ištiš.
  • Jei kremas tirštokas, įpilkite šaukštą ar kelis persikų sirupo. Ne tik praskies kremą, bet ir pridės persikų skonio.
  • Sausainius paprasčiau pjaustyti jau mirkytus piene. Jie truputį minkštesni ir ne taip stipriai trupa (nors trupa vis tiek).
  • Persikus supjaustykite plonais griežinėliais ir truputį paspauskite į kremą, kad būtų kuo mažiau oro tarpų.
  • Jei norite didesnio torto, normas dvigubinkite. Aš ėmiau 18 cm skersmens formą, nes norėjau mažo torto (jei kartais nepatiktų, nereiktų gailėtis ir kankintis ilgai valgant). Be to, matavau, į kokią formą sausainiai geriausiai telpa, kad būtų kuo mažiau tarpų. Kaip tik atitiko mano 18 cm skersmens formą.
  • Aš tortą dariau vėlai vakare, ragavom ryte. Buvo puikus, susigėręs ir minkštas.

Tortas su maskarponės kremu ir Rududu

Ingredientai:

  • 400 g plikytų sausainių
  • Indelio kremo Rududu (karamelinis kremas)

Kremui:

  • 500 g maskarponės sūrio
  • 400 ml grietinėlės
  • 200 g cukraus
  • 1 šaukšto citrinos sulčių
  • 2 a.š. vanilinio cukraus
  • 30 g želatinos

Gaminimo eiga:

  1. Želatiną užpilame virintu šaltu vandeniu (100 ml) ir paliekame išbrinkti.
  2. Imame sausainius ir gražiai aštriu peiliu visus įpjauname. Į kiekvieną sausainiuką šaukštelio pagalba dedame Rududu kremo ir suspaudžiame.
  3. Imame formą tortui (kur kraštai nusiima) ir išklojame visą dugną sausainiais.
  4. Darome kremą: Grietinėlę su cukrumi, citrinos sultimis bei vaniliniu cukrumi išplakame iki standumo. Sudedame maskarponę ir išplakame iki vientisos masės.
  5. Išbrinkusią želatiną nuolat prižiūrint ištirpiname mikrobangų krosnelėje (arba garų vonelėje), atvėsiname ir po truputį įmaišome į išplaktą kremą (geriausia želatiną atsiskiesti tuo kremu, nes kitu atveju jinai šaltame kreme sušoka gabaliukais).
  6. Pusę masės užpilame ant sausainių ir sudedame uogas (braškes, žemuoges ar avietes).
  7. Tuomet sluoksniuojame likusius sausainius ir dedame likusį kremą vėl nepamirštant uogų.
  8. Į šaldytuvą dėti neskubame, tegul sausainiai persigeria kremo. O nakčiai, žinoma, "migdome" šaldytuve.
  9. Puošiame uogomis, vaisiais arba kaip širdis geidžia.

Beje, tortas gaunasi labai didelis. Galima visko imti pusiau, jei valgytojų nėra daug :)

Šokoladinis tortas su maskarponės kremu ir uogomis

Ingredientai:

  • 150 g trapių šokoladinių sausainių ("Selga")
  • 50 g sviesto
  • 500 g mascarpone sūrio
  • 450 ml riebios grietinėlės (35% riebumo)
  • 150 g cukraus
  • 1 š. šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 1/2 a.š. smulkiai tarkuotos citrinos žievelės
  • 1 a.š. vanilės pastos arba 1 išskobtos vanilės ankšties
  • 3 a.š. želatinos miltelių (naudoju smulkiai maltą "Dr. Oetker" želatiną)
  • 6 š. vandens
  • Cukraus pudros pabarstymui
  • Braškės, šilauogės, avietės

Gaminimo eiga:

  1. 22-24 cm. Kepimo formelę, tiek dugną, tiek šonus truputį aptepkite sviestu (tam, kad priliptų kepimo popierius) ir viską išklokite kepimo popieriumi.
  2. Sausainius susmulkinkite iki trupinių.
  3. Sviestą ištirpinkite ant nedidelės ugnies ir dubenyje sumaišykite su sausainių trupiniais.
  4. Visą masę šaukšto pagalba tolygiai paskirstykite ant formelės dugno, truputį paspausdami suformuokite torto pagrindą. Įdėkite į šaldytuvą, kad pagrindas greičiau sustingtų.
  5. Želatiną suberkite į karščiui atsparų indą, užpilkite šaltu vandeniu, truputį pamaišykite, kad grūdeliai vandenyje tolygiai pasiskirstytų ir nesušoktų į vieną gabalą. Palikite želatiną brinkti apie 10 minučių.
  6. Visus likusius produktus (mascarpone sūrį, cukrų, grietinėlę, citrinos sultis, žievelę, vanilę) sudėkite į dubenį ir šluotelės pagalba išplakite iki vientisos masės.
  7. Dabar Jums reikės garų vonelėje ištirpinti želatiną.
  8. Želatiną kelias minutes atvėsinkite ir atsargiai, plona srovele, nuolat mašydami supilkite į kremą.
  9. Viską gerai išmaišykite ir supikite ant torto pagrindo.
  10. Ant torto viršaus išdėliokite savo pasirinktas uogas.
  11. Paruoštą tortą dėkite į šaldytuvą bent dviems valandoms, kad sustingtų (aš dažniausiai jį ruošiu iš vakaro).
  12. Sustingusį tortą išimkite iš šaldytuvo, labai atsargiai atsekite ir nuimkite formos kraštą bei kepimo popierių. Tortą kartu su popieriumi (esantį po pagrindu) perkelkite į lėkštę, galite jį ištraukti arba palikti.

Pastabos:

  • Vanilės pasta yra geriausias pasirinkimas, ji suteiks intesyvų skonį ir aromatą (jos rasite "Assorti" ir didžiosiose "Maxima" parduotuvėse). Išskobtos vanilės ankšties seklytės taip pat puikiai tiks. Skysto vanilės ekstrakto nesirinkčiau, nes dažniausiai jo sudėtyje yra alkoholio ir jis neleis tortui tinkamai sustingti.
  • Šiam tortui galite rinktis įvairias uogas, galite naudoti vien tik šilauoges, braškes ar vien tik avietes.