pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Editos Mildažytės firminiai kotletai: receptas ir gaminimo paslaptys

Smagu, kai yra laiko gaminti kasdien, tačiau nieko blogo maisto prisiruošti ir kelioms dienoms į priekį, sako 100-ojoje LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ viešėjusi žurnalistė, prodiuserė, televizijos laidų vedėja Edita Mildažytė. Būtent tokio patiekalo, kurį galima puode laikyti kelias dienas, receptu ji ir pasidalijo.

„Mūsų maisto kultūra ir kūryba pasidarė tokia sofistikuota, viskas yra tik ką pagaminta, šviežia, rodos, gyventume kažkur aplink Viduržemio jūrą. Tačiau mano karta puikiai prisimena nuostabią metodiką, kai bet koks puodas būdavo užkaitinamas, susukamas į laikraščius, tada į patalus, ir parėję vaikai valgydavo šiltą naminį maistą.

Suprantu, kad kai šeima susirenka šeštadienį ar sekmadienį, gali čia pat gaminti ir patiekti maistą. Tačiau man atrodo, kad žymiai protingiau yra padaryti paprastus kotletus ir juos laikyti per naktį šaldytuve, iš ryto įsidėti į mažą puodelį ir vėl pasišildyti“, - sako B. Nicholson laidoje viešėjusi E. Mildažytė. Jos firminių kotletukų prašo į svečius atvykusios draugės, o kai E. Mildažytė gamina kotletus, visada pagalvoja apie vaikystę.

Kotletai su sūrio įdaru

„Puiki mintis yra kotletus pagardinti įvairiais įdarais. Šie sūrio - labai gardūs ir sotūs“, - sako recepto autorė Edita.

Ingredientai

  • 500g vištienos šlaunelių maltos mėsos (naudojau kalakutienos faršą)
  • 1 kiaušinis
  • 1 v.š. krakmolo
  • 1 v.š. majonezo
  • Prieskoniai
  • Fermentinis sūris

Gaminimo eiga:

  1. Į faršą įmuškite kiaušinį, sudėkite krakmolą, majonezą, prieskonius ir gerai išminkykite (kadangi kalakutienos faršas buvo skystokas, dadėjau džiūvėsėlių).
  2. Iš faršo formuokite kotlečiukus ir į vidų įdėkite kubelį fermentinio sūrio.
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir iš abiejų pusių apskrudinkite.
  4. Sudėkite į skardą ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-25min.

Kotletai su bulvių antklode

Moteris sako gaminanti šį patiekalą gana dažnai, nes jis ne tik gardus, bet ir lengvai paruošiamas. Jis jau ir kitą pavadinimą mūsų namuose turi - kaldrinukai.

Ingredientai:

  • 600g maltos mėsos
  • Druskos
  • Pipirų
  • 3 skiltelių česnako
  • 5 vidutinių bulvių
  • 2 svogūnų
  • 150 g tarkuoto sūrio
  • 50 g majonezo
  • 2 v. šaukštų aliejaus

Gaminimo eiga:

  1. 600 g maltos mėsos verčiu į dubenėlį. Susmulkinu 3 skilteles česnako ir dedu prie mėsos, beriu druskos, pipirų - sumaišau.
  2. Nulupu, nuplaunu 5 vidutines bulves.
  3. Žalias (nevirtas) bulves sutarkuoju smulkesne tarka nei burokinė - galima ant bulvių berti šiek tiek druskos, jei mėgstate sūriau.
  4. Burokine tarka sutarkuoju 150 g sūrio.
  5. Nulupu ir pusžiedžiais supjaustau 2 vidutinius svogūnus.
  6. Kotletus kepsiu 26 cm skersmens kepimo inde. Į kepimo indą pilu kelis šaukštus aliejaus. Verčiu pjaustytus svogūnus ir paskirstau tolygiai ant kepimo formos dugno.
  7. Iš mėsos formuoju 8 kotletus ir dedu į kepimo formą ant pjaustytų svogūnų. Ant kotletų išdėlioju tarkuotas bulves (išdėlioju ant kiekvieno kotleto po lygiai). Tarkuotas sūris keliauja ant bulvių kauburėlių.
  8. Apie 50 g majonezo paskirstau ant sūrio. Man patogiausia sudėti majonezą į konditerinį maišelį ir paskirstyti ant viršaus.
  9. Kepsiu įkaitintoje 180 C orkaitėje ~ 50 min. programa - viršus apačia be vėjelio.
  10. Ant iškepto patiekalo beriu smulkintų petražolių (nebūtinai). Labai patogu, viskas viename - belieka paruošti salotų ir skanauti!

Pirmą kartą patiekusi namiškiams tokį kotletų po antklode patiekalą Kristina laukė vertinimo, tačiau jo nebuvo. „Tik stebėjau jų patenkintus veidus ir krutančias valgančiųjų ausis“, - juokiasi „Maisto mėgėja“ kūrėja.

Na o susiruošusiems išbandyti šį receptą K. Naturjevienė turi du patarimus:

  • Jei mėgstate šiek tiek sūriau į tarkuotas bulves įmaišykite šiek tiek druskos. Kristina druskos visai nedėjo, nes jaiu sūrumo užteko nuo sūrio ir majonezo.
  • „Kitas patarimas: nieko nelaukti ir gaminti - tikrai nesigailėsite,“ - ragina recepto autorė.

Kiti kotletų receptai

Nors šeima mėgsta tradicinius kotletus, tačiau ilgainiui ir tai pabosta. „Tada pradedu galvoti, kaip idomiau ar įmantriau juos patiekti. Bet tuo pačiu nesinori ilgai prie viryklės plušėti. Štai čia ir „ateina“ į galvą visokios idėjos, kaip vieną ar kitą patiekalą patobulinti - atnaujinus receptą tai tampa visiškai nauju patiekalu.

Štai keletas idėjų, kaip paįvairinti kotletų skonį:

  • Grybų kotletai: Smulkiai supjaustykite grybus ir įmaišykite į mėsos masę.
  • Kalakutienos kotletai su slyvomis ir špinatais: Į maltą kalakutieną įmaišykite smulkintų džiovintų slyvų ir špinatų.
  • Vištienos kotletai su bulvėmis: Įtarkuokite bulvę į maltą vištieną.
  • Lašišos kotletai: Sumaišykite kapotą lašišą su džiūvėsėliais.
  • Kiaulienos kotletai su paprika ir sūriu: Įdarykite kotletus paprika ir sūriu.
  • Jautienos kotletai: Kepkite jautienos kotletus orkaitėje.
  • Paukštienos kotletai: Gaminkite kotletus iš kalakutienos arba vištienos.
  • Žuvies kukuliai su morkų, porų ir grietinėlės padažu: Troškinkite žuvies kukulius su daržovėmis ir grietinėlės padažu.
  • Maltos vištienos krūtinėlės kotletai su manų kruopomis: Sumaišykite maltą vištieną su manų kruopomis.
  • Vištienos ir grikių kotletai su mocarelos sūriu: Sumaišykite vištieną su grikiais ir mocarelos sūriu.
  • Kiaulienos kotletai, pagardinti daržovių ir prieskonių mišiniu: Pagardinkite kiaulienos kotletus daržovėmis ir prieskoniais.
  • Kotletai, įdaryti kiaušiniais ir mocarela: Įdarykite kotletus kiaušiniais ir mocarela.
  • Sultingi paukštienos kotletai su sviesto ir petražolių įdaru: Įdarykite kotletus sviesto ir petražolių įdaru.
  • Kapotos vištienos krūtinėlės kotletai: Gaminkite kotletus iš kapotos vištienos krūtinėlės.
  • Vištienos šlaunelių mėsos kotletai su kalafioru ir pievagrybiais: Sumaišykite vištieną su kalafioru ir pievagrybiais.
  • Kalafiorų ir vištienos kotletukai: Sumaišykite kalafiorą su vištiena.
  • Bifteki (graikiški kotletai su fetos sūriu): Įdarykite kotletus fetos sūriu.
  • Vištienos kotletai "Baseinukai" su pelėsiniu sūriu ir vyšniniais pomidorais: Pripildykite vištienos lizdelius pelėsiniu sūriu ir vyšniniais pomidorais.
  • Vištienos ir daržovių kotletai: Sumaišykite vištieną su daržovėmis.
  • Kaimiški kiaulienos faršo kotletai su balta mišraine: Patiekite kotletus su balta mišraine.
  • Žuvies kotletai iš jūrinio ešerio: Gaminkite kotletus iš jūrinio ešerio.
  • Sultingi kiaulienos ir vištienos kotletai, kepti orkaitėje: Kepkite kotletus orkaitėje.