pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Skaniųjį pyragą su vištiena ir pievagrybiais

Baltam padažui:
50 g sviesto
~ 50 – 100 g miltų
1 l pieno
200 g fermentinio sūrio, sutarkuoto
½ arb.š. malto muskato

~8 – 10 lazanijos lakštų
2 pomidorai, pjaustyti griežinėliais
150 g fermentinio sūrio, sutarkuoto

1. Didelėje keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų ir pakepinti svogūną, morką ir česnaką 2 minutes. Pagardinti druska ir juodaisiais pipirais. Pakepinti svogūną dar 5 minutes, kol suminkštės. Sudėti pomidorų padažą ir viską pavirti dar minutę.
2. Įmaišyti maltą vištienos krūtinėlę ir kepinti, kol mėsa gražiai paruduos. Sudėti griežinėliais pjaustytus pievagrybius ir konservuotus pomidorus, ir pakepinti dar 5 minutes. Keptuvę nuimti nuo ugnies.
3. Padažui puode ištirpinti sviestą, suberti dalį miltų ir maišyti. Sumažinti ugnį iki mažiausios ir supilti 250 ml pieno, nuolat greitai maišant, kad nesusidarytų gumuliukų. Jei padažas tirštėja pernelyg greitai, nukelti keptuvę nuo ugnies ir įpilti daugiau pieno. Palaipsniui supilti visą pieną, nuolat maišant. Tuomet, ir toliau nuolat maišant, lėtai suberti likusius miltus.
4. Suberti maltą muskatą ir gerai išmaišyti. Galiausiai suberti tarkuotą Cheddar sūrį ir išmaišyti iki vientisos, purios masės. Nuimti nuo ugnies.
5. Įkaitinti orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
6. Ant kepimo indo (30 x 22 cm.) dugno paskleisti trečdalį balto padažo. Tuomet išdėlioti pirmuosius lazanijos lakštus, ant jų tolygiai paskleisti pusę paruoštos vištienos ir ant jos vėl tolygiai užpilti antrą trečdalį balto padažo. Dar kartą iškloti makaronus, ant jų tolygiai paskleisti antrą pusę vištienos padažo, viską tolygiai apipilti paskutiniu trečdaliu balto padažo. Ant viršaus išdėlioti griežinėliais pjaustytus pomidorus ir apibarstyti tarkuotu fermentiniu sūriu
7. Kepti apie 35 – 45 minutes, kol gražiai apskrus. Prieš patiekiant leisti pastovėti bent 10 minučių, kad šiek tiek sutvirtėtų.

Vištiena su pievagrybiais

Tavo svajonės vieną dieną ims ir išsipildys, tyliai šnibžda veidą šildantis saulės spindulėlis. Pagaliau vieną dieną žiema tikrai pasibaigs, viltimi žiba praeivių gatvėje akys. Ateina spalvų, skonių ir kvapų metas – garsiai skelbia net prekybos centrų naujų kolekcijų pristatymai.
Ir nori ar nenori, nusišypsai ir patiki.
Kad niekas yra tie šalčiai – juk jie praeis, niekas yra tie šlapi nuo netikėtų snaigių plaukai – juk jie išdžius, niekas yra net baloms neatsparūs batai – nereikia daryti problemų ten, kur jos tokios mažytės, kad beveik nematai.
Šypsokis, ir pasaulis šypsosis tau atgal. Asta, ar girdi? 🙂

Net pirmadienis nebaisus tada, kai prisimeni, jog po keleto dienų – vėl penktadienis. Ne! Šįkart – valio valio – užtenka sulaukti tik ketvirtadienio, o tada ilgas keturias dienas bus galima mėgautis poilsiu, išsvajota veikla, kuriai nelikdavo laiko, gerėjančiu oru, kvapais ir ypatingais skoniais…
Jeigu kurią dieną norėsite kažko skanaus, bet niekaip nesugalvosite, kas tas kažkas galėtų būti, pasiūlysiu puikiai savaitgaliui (ir jam, ir jai) tinkantį variantą – beprotiškai skanią vištieną su pievagrybiais.

Skonis: 10/10. Labai aromatinga ir sultinga vištiena, labai vykęs padažas, ir labai nuostabi skonių gama. Abejingų neliko. Tikrai!

Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.

GAMINIMO EIGA

1. Paruoškite ingredientus.

2. Vištos krūtinėlės kepsnius nusausinkite popieriniais rankšluosčiais, pagardinkite iš abiejų pusių druska ir pipirais.

3. Paruoštus vištienos kepsnius iš visų pusių apvoliokite miltuose, kad pasidengtų plonu sluoksniu. Miltų perteklių nupurtykite.

4. Keptuvėje virš vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Dėkite miltuose apvoliotus kepsnius ir kepkite apie 4-5 minutes iš vienos pusės. Tuomet apverskite ir kepkite 3-4 minutes iš kitos pusės. Vištiena turi būti iškepusi viduje ir gardžiai apskrudusi išorėje. Tikslus kepimo laikas priklausys nuo kepsnių storumo. Jei turite galimybę, naudokite maistinį termometrą ir kepkite vištieną iki 72 °C vidinės temperatūros. Iškeptus kepsnius išimkite į lėkštę ir atidėkite į šalį. Uždenkite kita lėkšte ar dangčiu, kad kuo ilgiau išlaikytumėte šiltus.

5. Keptuvėje, kurioje kepėte vištieną, ištirpinkite du šaukštus sviesto. Suberkite riekelėmis pjaustytus pievagrybius ir kepkite, kol išsiskyrusios sultys nugaruos.

7. Supilkite sultinį, grietinėlę. Pagardinkite garstyčiomis, čiobreliais, žiupsniu druskos ir pipirų. Leiskite užvirti, sumažinkite ugnį ir virkite penkias minutes.

8. Į puodelį įpilkite du šaukštus sultinio (iš keptuvės) ir jame maišydami ištirpinkite šaukštą kukurūzų krakmolo. Supilkite į keptuvę su padažu, išmaišykite. Grąžinkite į keptuvę vištienos kepsnius. Kaitinkite dar 4-5 minutes, kol padažas sutirštės.

GAMINIMO EIGA

Miltus sumaišyti su druska. Sudėti šaltą kubeliais pjaustytą sviestą ir pirštais trinti tol, kol susidarys smulkūs trupiniai. Viduryje padaryti duobutę, ten įpilti šaukštą vandens ir įmušti kiaušinį. Išminkyti lygią, vientisą tešlą. Suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą mažiausiai 20 minučių. Tešla iškloti kepimo popieriumi ištiestą indą ir vėl dėti į šaldytuvą.

Įkaitintoje keptuvėje pakepinti smulkintą pusę svogūno. Jam suminkštėjus, sudėti vištieną ir pievagrybius. Apkepus, suberti miltus ir gerai išmaišyti. Supilti pieną, kad masė sutirštėtų, grietinėlę ir įmušti kiaušinį. Pagardinti druska ir pipirais. Išmaišyti.

Supilti paruoštą įdarą į tešla išklotą kepimo indą ir kepti iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai apskrus, apie 30 minučių.