Juodoji arbata - tai fermentuoti arbatmedžio lapeliai, dėl fermentacijos patamsėję, įgavę sodraus, salyklinio skonio. Juodoji arbata - populiariausia arbatos rūšis Lietuvoje ir Europoje.
Pagrindinės juodosios arbatos gamintojos
- Indija
- Šri Lanka
- Kinija
- Kenija
Pagrindinės juodosios arbatos gamintojos yra Indija, Šri Lanka, Kinija, Kenija. Nors Japonija visuomet paminima tarp arbatą auginančių šalių, kalbant apie juodąją arbatą ji praktiškai praleidžiama. Dar iki visai nesenai daugiau nei 99% visos Japonijoje pagaminamos arbatos buvo žalioji. Indija arbatos mėgėjams žinoma dėl Darjeeling ir Assam arbatų. Arbata iš Šri Lankos vadinama Ceilono arbata, nes Ceilonas tai kolonijinis Šri Lankos pavadinimas. Paskelbusi nepriklausomybę, Sri Lanka susigražino ir tradicinį savo pavadinimą, tačiau arbatą paliko Ceilono pavadinimu, nes tai pasaulyje atpažįstamas ir mėgiamas prekės ženklas. Kinija, panašiai kaip Japonija, pagamina daugiau žaliosios nei juodosios arbatos, tačiau dėl savo dydžio yra stiprus juodosios arbatos exportuotojas. Be to, tai arbatos gimtinė, turinti ilgiausias tradicijas, tad ir arbatų, juodųjų ar žaliųjų, pasirinkimas čia didžiausias. Kenija žinoma kaip didelė arbatos eksportuotoja, tačiau retai minima kaip kokybiškos arbatos kraštas.
Taip yra todėl, kad dėl palankių gamtinių sąlygų augalas čia klesti ir duoda didelį derlių. Taip pat, dėl dirvožemio savybių Kenijos arbata dažnai yra stipri, pilno kūno, tad ji labai tinkama arbatos maišeliams irdidžioji dalis arbatos produkcijos šioje šalyje yra skirta patenkinti būtent šią paklausą. Dažnai manoma, kad kokybišką juodąją arbatą užaugina kalnuotose vietovėse ir gan aukštai. Žinomi Himalajų kalnų regionai - Indijos Darjeeling'as ir Sikkim‘as. Nepale taip pat tradiciškai augina kokybišką juodąją arbatą. Vis dėl to žemiau esančiuose regionuose taip pat auginamos kokybiškos arbatos - tai ir Indijos Assam‘o regionas, taip pat garsūs Šri Lankos žemutiniai arbatos sodai. Žemiau auganti arbata auga gausiau ir greičiau, dažniausiai yra tamsesnė, sodresnė, stipresnė. Tuo tarpu kylant aukštyn, arbata lengvėja, gaivėja, vaisiškėja, tačiau auga lėčiau ir duoda mažesnį derlių.
Juodosios arbatos gamyba
Gaminant juodąją arbatą, lapeliai specialiai maigomi, gniaužomi, ritinėjami, to tikslas - pažeisti lapo odelę bei ląsteles, kad deguonis vienodai pasiektų visas lapo vietas ir galėtų oksiduoti enzimus. Taip vyksta fermentacija juodoje arbatoje, ji pageidaujama greita ir tolygi.
Juodosios arbatos klasifikacija
Kinai savo arbatų beveik neskirsto į klases. „Golden Monkey“, Black Needle“, „Golden Snail“, „Keemun“, tai tradiciniai pavadinimai tuo pačiu nusakantys ir skinamą lapelį, ir jo fermentacijos procesą, ir galutinę pagamintos arbatos išvaizdą, ir net skonio profilį. Kartais šalia šalia klasikinių pavadinimų galima rasti raides „A“, „B“, „C“, jos nusako kokybės lygį. Tuo tarpu britai, išvystę arbatos industriją Indijoje bei Šri Lankoje įvedė ir aiškią gradavimo sistemą, paremtą dviem visiškai ne britiškais žodžiais „Orange Pekoe“. Manoma, kad „Pekoe“ yra romanizuotas iš kiniškų dialektų žodžio baak-ho, biak-hou, pak-hau ir reiškia balti pūkeliai. Tai užuomina į dar neišsiskleidusius lapelius, kurie būna padengti baltais pūkeliais, ar plaukeliais. Tuo tarpu viena iš „Orange“ žodžio kilmės versijų sako, kad tai Nyderlandų karališkosios šeimos Orange-Nassau įtaka. Tais laikais jie turėjo prekybos arbata monopolį ir šį žodį vartojo kaip kokybės ženklą. Taigi, „Orange Pekoe“ (OP), britai ėmė vartoti kaip standartinį apibrėžimą tam tikro skynimo, apdorojimo ir dydžio lapeliams. Jei lapelis gamybos metu sutrupa, atsijojus OP klasę, lieka BOP - Broken Orange Pekoe. Į arbatos maišelius dažnai pakuojami žemiausios klasės lapeliai, žymimi F (Fannings) arba D (Dust). Klaidingai manoma, kad tai nuotrupos ir dulkės, likusios po aukštesnės kokybės arbatos gamybos.
Pavyzdžiai:
- Nilgiri FOP - pilno lapo juodoji arbata, kurioje yra jaunų pumpurėlių.
- Darjeeling Thurbo FTGFOP1 - pirmojo derliaus juodoji arbata, lengva, gaivi, žolynų ir vaisių aromato.
Juodosios arbatos savybės
Juodoji arbata, kaip ir žalioji, ulongo ar puerh arbatos, gaminama iš camellia sinensis augalo, tad kofeino ji turi ir, priklausomai nuo paruošimo būdo, gali stipriau ar švelniau tonizuoti. Pavyzdžiui, jei paruošite arbatos puodelį iš 10 g (3 arbatiniai šaukšteliai) arbatžolių, arbata tonizuos stipriau, o vienas šaukštelis arbatos puodeliui jums didelio tonizuojančio poveikio nesuteiks. Kaip ir žalioji, juodoji arbata turi daug antioksidantų (jų kiekis gali priklausyti nuo arbatos pagaminimo proceso). Juodosios arbatos gydomosios savybės yra spekuliatyvi tema, todėl teiginius, susijusius su sveikata, reikėtų vertinti atsargiai.
Juodoji arbata su priedais
Juoda arbata su citrina yra populiarus gėrimas, paplitęs slaviškuose kraštuose. Juodosios arbatos grybas tapo ypatingai populiarus kartu su kombucha kultūra.
Juodoji arbata su bergamote yra vienas populiariausių pasaulyje arbatos skonių, plačiausiai žinoma Earl Grey vardu. Juodoji arbata su pienu asocijuojama su Didžiąja Britanija - britai iš tiesų mėgsta gerti arbatą su pienu. Ši tradicija atsirado tuomet, kai buvo stengiamasi apsaugoti savo porcelianinius indus - pradžioje įpilamas pienas ir tik tada karštas vanduo. Pieno paskirtis buvo atvėsinti vandenį, kad šis nepažeistų indų.
Juodoji arbata prieš miegą nebus geras pasirinkimas, nes turi stimuliuojančių savybių.
Juodoji arbata su miško uogomis
Juodoji arbata su gaivinančia miško uogų nata: aviečių ir gervuogių. Kiekvienas maišelis yra sandariai uždarytame vokelyje, kuris apsaugo turtingą arbatos skonį nuo išorinių veiksnių, tokių kaip drėgmė ir kiti kvapai. Arbata yra iš Rainforest Alliance organizacijos sertifikuotų plantacijų - ši organizacija padeda tausoti aplinką ir gerinti plantacijų darbuotojų gyvenimo kokybę. Lipton Classic - tai viešbučiams ir svečių namams (pusryčių metu), restoranams bei biurams ir darbo vietoms skirta linija.
Sudedamosios dalys:
- kinrožių žiedai (36 %)
- miško uogos (29 %)
- erškėčių vaisiai (25 %)
- natūralios kvapiosios medžiagos (8 %)
- pipirmėčių lapai (2 %)
Paruošimo būdas:
Pakelį arbatos įdėkite į puodelį, užpilkite verdančiu vandeniu. 3-5 min. leiskite atsiskleisti geriausioms arbatos savybėms. Galite paskaninti cukrumi ar medumi. Gerkite lėtai, mėgaukitės vaisių teikiamu malonumu :) Tinka gerti ir atvėsintą.
Alternatyvus sudėties variantas:
- erškėtuogių žiedai (36%)
- miško uogos (29%)
- čiobrelių vaisiai (25%)
- natūralūs kvapai (8%)
- pipirmėčių lapai (2%)
Paruošimas:
Arbatos pakelį sudėkite į puodelį ir užpilkite verdančiu vandeniu. 3-5 min leiskite atsiskleisti geriausioms arbatos savybėms. Galite paragauti cukraus ar medaus.
Lipton Classic paruošimas:
1 pakelį (1,5g) arbatos užpilkite 200 ml verdančio vandens ir uždenkite. Palaikykite 10 minučių, nukoškite. Gerkite po stiklinę arbatos 3 kartus per dieną.