Palmių aliejus yra vienas plačiausiai naudojamų augalinių aliejų pasaulyje, tačiau kartu ir vienas prieštaringiausiai vertinamų. Nors jis dažnai randamas mūsų kasdieniniuose produktuose, nuo maisto iki kosmetikos, palmių aliejaus gamyba kelia daugybę ekologinių ir sveikatos klausimų.
Atsakymai neguodžiantys. Paaiškėjo, kad palmių aliejus turi tik vieną pranašumą - jis yra daug pigesnis nei visi jo konkurentai!
Palmių aliejaus tipai
Palmių aliejus yra augalinis aliejus, išgaunamas iš aliejinės palmės vaisių (Elaeis guineensis). Pagal perdirbimo technologiją išskiriami keli pagrindiniai palmių aliejaus tipai: žalias, hidrintas ir rafinuotas.
- Nerafinuotas palmių aliejus: Jis turi skystą konsistenciją ir raudonai oranžinę spalvą. Visų straipsnių apie palmių aliejaus naudą autoriai mini didelį vitaminų, karotinų ir kitų žmonėms naudingų cheminių junginių kiekį. Tokio aliejaus litras parduotuvėje kainuotų apie 15 eurų.
- Rafinuotas palmių aliejus: Ir tai, žinoma, yra daug pigiau. Jame naudingų medžiagų gerokai mažiau, nei raudoname, neišvalytame.
- Hidrintas palmių aliejus: Hidrinimo būdu gautas aliejus praktiškai yra kietas produktas, panašus į vašką arba parafiną. Jame beveik nėra žmonėms naudingų vitaminų. Plačiai naudojamas konditerijoje.
- Techninis palmių aliejus: Jis skirtas chemijos pramonei. Ar jis naudojamas pseudo pieno ir kitų produktų gamyboje? Tikėkimės, kad ne.
Palmių aliejaus sudėtis ir maistinės savybės
Pagrindinis palmių aliejaus komponentas yra palmitino rūgštis, kuri sudaro beveik pusę produkto masės (44%). Tai prisotinta riebalų rūgštis - būtent ta, kuria įprastai kasdieniame gyvenime vadina „riebalais”. Net taukuose ši rūgštis yra tik 30%, dar mažiau svieste - 25%.
Analizuojant palmių aliejaus sudėtį, ryškus dar vienas dalykas - maža linolo rūgšties koncentracija. Jo naudojimas gali sumažinti tą patį cholesterolio kiekį ir kitus neigiamus sočiųjų riebalų poveikio veiksnius.
Palmių aliejaus poveikis sveikatai
Deja, atsakymas yra taip. Bet ženkime po vieną žingsnį. Pagrindinis palmių aliejaus komponentas - palmitino rūgštis, kuriai tenka beveik pusė produkto masės (44 %). Tai prisotinta riebalų rūgštis - būtent ta, kuria įprastai kasdieniame gyvenime vadina „riebalais“.
Šių faktų negali užginčyti net šio, mums svetimo, produkto gynėjai - juk palmitinės rūgšties gebėjimas sustiprinti cholesterolio gamybą pripažintas mokslo visuomenės!
Būtent palmių aliejaus (ypatingai hidrogenizuoto, kuris ir yra daugumoje produktų) naudojimas sukelia kraujagyslių užsiteršimą, trombų atsiradimą, venų ir arterijų užsikimšimą.
Deja, palmių aliejaus žala sveikatai neapsiriboja tik širdies ir kraujagyslių problemomis. Jis prastai virškinamas ir įsisavinamas mūsų žarnyno sistemoje.
Tyrimai parodė, kad palmių aliejaus perteklius vaikiškų mišinukų sudėtyje ženkliai sumažina kalcio įsisavinimą - panašiai 1,5 kartų, o kai kuriais atvejais - du kartus ir netgi daugiau!
Ekologinė žala
Palmių aliejus kenkia ne tik žmonių sveikatai. Šį produktą gaminanti pramonė yra pavojingiausias planetos tropinių regionų ekosistemų ardymo veiksnys.
Tam, kad atlaisvinti vietą plantacijoms, iškertami milijonai hektarų amžinai žaliuojančių miškų, kuriuos ne veltui vadina žemės rutulio plaučiais. Aliejaus gamyba pavojinga ir patiems darbininkams.
2015 metais atliktas tyrimas parodė, kad jei vietoje palmių plantacijų žemėje būtų tropiniai miškai, šiltnamio efektą sukeliančių dujų atmosferoje būtų net 60 % mažiau.
Kaip atpažinti palmių aliejų produktuose?
Pagal įstatymą gamintojai privalo nurodyti bet kurio gaminio sudėtį. Ant etiketės turi būti pilna sudėtis. Sąžiningi gamintojai dažnai praneša, kad produkto sudėtyje yra palmių aliejaus.
Jis taip pat gali būti „paslėptas“ po tokiais pavadinimais kaip „augalinis aliejus“ arba „augaliniai riebalai”. Dažniausiai tokiais atvejais sudėtyje bus būtent palmių aliejus. Dar vienas galimas pavadinimas: „palmių oleinas”.
Jeigu vietoj „sūris“ rašo „sūrio produktas“ - reiškia, jame didelė tikimybė, kad sudėtyje palmių aliejus, kaip ir kituose „pieno turinčiuose“ produktuose.
Alternatyvos
Sąmoningas pasirinkimas - rinktis produktus, pažymėtus RSPO ar kitu tvarumo sertifikatu - siunčia signalą gamintojams, kad tvarumas yra svarbus.
Vartotojai, sąmoningai renkantys sveikesnes alternatyvas - tokias kaip juodgrūdės aliejus, taip pat kuria spaudimą gamintojams mažinti ar visiškai pašalinti palmių aliejų iš savo gaminių.
Aliejaus tinkamumas kepimui
Anot Maisto mokslo ir technologijos katedros docentės, saugiausias ir kepti ypač tinka rafinuotas alyvuogių aliejus, bet negalima jo painioti su alyvuogių išspaudų aliejumi: „Tai pačios žemiausios kategorijos aliejus. Per pirmąjį spaudimą paimama „grietinėlė“, o tai, kas lieka, ekstrahuojama benzino heksanu. ES galvojama, kad tokį aliejų reikėtų priskirti techninių aliejų rūšiai, bet kol kas jis dar parduodamas.“
Aliejaus rūgštingumas
- Extra-Virgin Olive Oil - 100% natūralus (išgaunamas nenaudojant chemijos) aliejus, kurio rūgštingumas yra 0,8% ;
- Virgin Olive Oil - 100% natūralus, 2% rūgštingumo aliejus;
- Pure Olive Oil - rafinuoto ir natūralaus aliejaus mišinys;
- Olive Oil - rafinuoto ir natūralaus aliejaus mišinys, 1,5% rūgštingumo. Šios rūšies aliejus bekvapis ir beskonis;
- Olive Pomace Oil - aliejus, gautas iš išspaudų, kartais maišomas su natūraliu aliejumi. Gali būti naudojamas kulinarijoje;
- Lampante Oil - pramoninė, maistui netinkama aliejaus rūšis.