Trupininis pyragas su uogiene - paprastai ir greitai pagaminamas kepinys. Šis trupininio pyrago receptas prieš daugiau nei 60 metų pasirodė viename to meto populiariame receptų žurnale. O visai neseniai jį išbandė ir tinklaraštininkė Rita. Moteris savo sekėjams pateikė ir originalų šio pyrago receptą, nes, kaip ji pati sako, taip nedingsta autentiškumas ir nostalgija. Dalinamės ir su jumis šiuo autentišku trupininio pyrago su juodųjų serbentų uogiene receptu.
Ingredientai
- 500 g miltų
- 250 g miltinio cukraus (cukraus pudra)
- 3 kiaušiniai (naudojau kaimiškus)
- 150 g sviesto arba margarino (atšaldytą tarkavau)
- 7 g sodos (dėjau 1 a.š. kepimo miltelių)
- Vanilinio cukraus arba citrinos žievelių
- Juodųjų serbentų uogienė
Gaminimo eiga
- Visi recepte nurodyti produktai sudedami į dubenį ir šaltame kambaryje užminkoma tešla.
- Pridengus skepetėle, apie valandą ji laikoma šaltai, kad sustingtų.
- Prieš kepant skarda išklojama pergamentiniu popieriumi, ištepama sviestu ir išbarstoma miltais.
- Sustingusi tešla trupinama tiesiog į skardą riešuto didumo gabalėliais, vienodai juos paskleidžiant.
- Sutrupinus pusę tešlos, uždedamas sluoksnis tiršto marmelado arba bruknių.
- Ant jų sutrupinama likusioji tešla ir tuoj kepama į karštą krosnį.
- Plokštainis kepa 30-40 minučių, paskiau apibarstomas miltiniu cukrumi.
Ritos pastebėjimai:
- Krosnį šiais laikais mažai kas turi, tai šaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
- Tešlą ne trupinau, o tarkavau burokine tarka.
- Vanilinio cukraus nedėjau, nutarkavau citrinos žievelę.
- Pertepimui naudojau tirštą juodųjų serbentų uogienę.
- Kepimo forma buvo 32x24 cm.
Arba, galite pabandyti ir tokį receptą:
- Sumaišyti paprastą ir vanilinį cukrų, miltus, kepimo miltelius ir druską.
- Sudėti gabaliukais supjaustytą šaltą sviestą, įmušti kiaušinį ir viską maišyti šakute ar trintuvu, kol susidarys trupiniai.
- Pusę tešlos sudėti į kepimo popieriumi išklotą 20×20 cm dydžio kepimo formą ir prispausti prie dugno.
- Uogienę lygiu sluoksniu supilti ant tešlos.
- Likusį tešlą sutrupinti ant viršaus.
- Kepti 190 °C temperatūros orkaitėje 45 minutes, kol paviršius gražiai apkeps.
Pavasaris yra toks laikas, kai norisi ištuštinti šaldytuvo lentynas. Jose dar tikrai galima rasti užsilikusių uogienių. Tad gamindami ši pyragą, išnaudosite nemažą jų kiekį. Aš naudojau juodųjų serbentų ir slyvų uogienes. Pastaroji buvo skysta, todėl įdėjau ir šiek tiek bulvių krakmolo. Uogienės nebuvo saldžios, labiau gaivesnės, o tešla pakankamai saldi. Tad išėjo tikrai neblogas saldumo balansas tarp tešlos ir įdaro.
Pyrago tešloje yra nemažai sviesto, todėl kepimo miltelių naudoti nereikia.
Gaminimo eiga:
- Tešlą gaminau rankomis. Sviestas turėtų būti ištrauktas iš šaldytuvo. Jį reikia sutarkuoti ir sumaišyti su miltais, cukraus pudra.
- Tada supilti lengvai išplaktus kiaušinius, šlakelį šalto vandens ir greitai suminkyti tešlą. Jos nereikia ilgai minkyti, nes tešla taps guminė. Ji turėtų būti minkšta, nelipti prie rankų.
- Tešlą atskirti į dvi dalis. 2/3 tešlos bus naudojama apačiai, o likusi - viršui. Šią dalį tešlos galima įdėti trumpam į šaldymo kamerą.
- Darbastalį pasibarstyti miltais ir tešlą iškočioti daugmaž. Jį perkepti į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą. Pirštais suformuoti 1-2 cm kraštelius. Tešlą išlyginti su stiklinės apačia. Lengvai subadyti šakute.
- Supilti uogienę. Ant viršaus užtarkuoti likusią tešlą. Tą galima daryti ir pirštais nugrybiant po mažą gabaliuką tešlos, bet šis būdas ilgiau užtrunka.
- Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 min.
- Atvėsusį pyragą supjaustyti. Šis trupininis pyragas su uogiene skanus ir kitą dieną.
Patarimas: Jei norisi dar daugiau skonio, ant viršaus užberkite migdolų skiedrelių.