Nežinau, kas sugalvojo, kad blynai tik vaikams, bet jie tikrai suklydo. Man blynai yra vienas patiekalas kur non-stop bandau vis koki nauja varijanta! Cia dar vieni- reiks isbandyt!
Šie lietiniai niekuo nenusileidžia klasikiniams kvietinių miltų lietiniams, sakyčiau, net juos lenkia rupesne tekstūra ir sodresniu skoniu. Puikiai tiks tiek saldiems, tiek sūriems įdarams. Man pačiai jie skaniausi su šiek tiek pakepintu morkų, cukinijų ir porų įdaru.
Sudedamosios dalys ir paruošimas
Siūlau grikių miltus „Malsena“ lygiomis dalimis maišyti su senųjų kviečių - speltų - miltais, nes vien iš visų grūdo dalių grikių miltų nieko neiškepsite. Sumaišome visų grūdo dalių grikių ir speltų miltus „Malsena“, kiaušinius atskirai išplakame su cukrumi, druska, aliejumi ir pienu. Į gautą masę vis pamaišydami supilame miltus ir užmaišome tirštą tešlą.
Tada po truputį pilame vandenį, kol gausime skystą tešlą. Tešlą paliekame pastovėti dešimt minučių, geriausia - pusvalandį.
Kepimas
Keptuvę įkaitinkite ir ištepkite riebalais. Pilkite po samtį blynų tešlos (blynelis turi būti plonas ir dengti visą keptuvės paviršių), ir iš karto pavartykite keptuvę taip, kad tešla tolygiai pasidengtų ant keptuvės dugno. Kepkite tol, kol krašteliai šiek tiek pasikels į viršų, o visas blynelio paviršius taps sausas.
Staigiu ir atsargiu judesiu paėmus už blyno krašto apverskite blyną.
Įdaras
Morkas nuskutame, sutarkuojame šiaudeliais. Porą supjaustome ir suverčiame į įkaitusią keptuvę su aliejumi, suberiame ir kmynus. Kelias minutes pakaitiname, sudedame tarkuotas morkas.
Į lietinius dedame porą šaukštų įdaro, susukame ir dar iš abiejų pusių pakepame keptuvėje.
Patarimai ir gudrybės
- Grikių miltai yra rupūs ir juose nėra glitimo, todėl vien iš grikių neišsikepsite nei pyrago, nei lietinių. Kepdami lietinius, grikių miltus maišykite su speltų miltais.
- Mieliniai blynai išeis puresni, jei prieš įmaišydami į tešlą miltus persijosite juos per sietą. Taip pat, maišant tešlą mieliniams blynams naudokite tik kambario temperatūros produktus.
- Užmaišę tešlą mieliniams blynams palaikyti ją kambario temperatūroj apie 1 val.
- Jei nusprendėte pasilepinti lietiniais blynais, į tešlą būtinai įpilkite tirpinto sviesto arba augalinio aliejaus.
- Miltiniai blynai išeis puresni ir putlesni, jei kiaušinio trynius įmaišysite į tešlą pirmiausiai. Tačiau, jei skubate ir neturite laiko atskirti kiaušinio trynių nuo baltymų yra kasdieniškesnis būdas.
Kaip pagerinti tešlą
Prieš pilant į tešlą kiaušinį lengvai išplakite šakute su cukrumi iki vientisos masės. Taip baltymai lengviau pasiskirstys tešloje. Tuomet į plakinį įpilkite nedidelį kiekį skysčių (vandens, pienas ar kita), supilkite miltus ir viską išmaišykite, kad nebūtų gumuliukų. Tešlos gumuliukai tikrai nepuošia skaniųjų blynų tešlų.
Stenkitės į tešlą neįmaišyti per daug cukraus. Per saldūs blynai kepdami greičiau paruduos arba net apskrus ir sudegs! Užmaišius tešlą blynams ar lietiniams, leiskite jai pastovėti 5-30 min. Niekuomet nepamirškite įberti žiupsnelio druskos!
Skirtingi miltai - skirtingiems blynams
Skirtingiems blynams - skirtingi miltai. Štai dangiško skonio, burnoje tirpstančius prancūziškuosius lietinius “crepes” iškepti padės šviesių speltų miltai. Tuo tarpu, iš kvietinių “Ekstra” arba VISO GRŪDO miltų lietinių kepti geriau nė nepradėkite! Kvietinius miltus “Ekstra” geriau rinkitės, norėdami traškesnių blynelių - ypač skanūs išeis širdiniai blynai ir belgiški vafliai bei paprasti miltiniai blynai.
Norintiems išsikepti sveikuoliškų blynų - VISO GRŪDO ir Spelta miltai. Kepant iš visų grūdo dalių miltų iškepti blynai, blyneliai ar lietiniai įgaus didesnę maistinę vertę. Tiek šviesūs, tiek visų grūdo dalių speltų miltai - tiks visiems receptams (su retomis išimtimis). Šiek tiek įdomesni ir įnoringesni yra visų grūdo dalių miltai.
VISO GRŪDO kvietinius miltus drąsiai naudokite visiems blynams (išskyrus minėtuosius „crepes“), o VISO GRŪDO avižinius ir grikių miltus vis tik patariame sumaišyti su nepamainomais aukščiausios rūšies kvietiniais miltais santykiu - 1/3 avižų ar grikių miltų ir 2/3 kvietinių miltų.