pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip susitvarkyti savo mitybą: patarimai ir gairės

Sveika mityba, sveikas maistas, sveika gyvensena, subalansuota mityba, sveikas gyvenimo būdas - tai frazės, kurias, ko gero, girdite kasdien. Ši „sveikatos“ banga dabar tokia populiari, kad kartu su savo pliusais nešasi ir savo minusus.

Itin daug skirtingų šaltinių informacijos apkrauti žmonės pasimeta, išgirdę vieną ar kitą patarimą nežino, kaip jį konkrečiai pritaikyti kasdieniame gyvenime, o dar ir patys informacijos kūrėjai, mokslininkai, dažnai vienas su kitu nesutaria ir kasdien pateikia vis naujas nuomonių priešpriešas. Tad natūralu, kad žmogus tokioje informacijos lavinoje pasimeta.

Jis tarsi ir norėtų gyventi sveikiau, jaustis geriau, pasinaudoti visomis taip dažnai minimomis sveikos mitybos naudomis, tačiau ne vienas supranta, kad suvalgyti obuolį nepakaks, o pradėjęs domėtis patenka į itin painų informacijos apie sveiką mitybą labirintą.

Ko gero, ašis, ant kurios turėtų būti pastatyta jūsų sveika mityba, yra sveikos mitybos piramidė. Ilgainiui, keičiantis žmonių gyvenimo būdui (vis sėslėjant, mažėjant fiziniam aktyvumui, didėjant protiniam darbui), sveikos mitybos piramidė buvo koreguota ne kartą.

Sveikos mitybos piramidė

Į maisto piramidę galima žiūrėti įvairiai - tiek dienos, tiek savaitės, tiek bendro raciono aspektais. Svarbiausia, kad išlaikytumėte suvartojamų maisto grupių santykį.

Daržovės, vaisiai, uogos

Pagrindinę, didžiausią raciono dalį turėtų sudaryti šviežios daržovės. Itin patariama rinktis sezonines, vietines (Lietuvoje užaugintas) daržoves. Daržoves labiausiai patariama valgyti šviežias, termiškai neapdorotas, nes tokios daržovės išsaugo daugiausiai vitaminų. Šalia to, šiek tiek rečiau, bet taip pat drąsiai galite valgyti kitaip paruoštas (garuose virtas, orkaitėje keptas) daržoves. Svarbiausia taisyklė - venkite kepimo riebaluose ir daržovių pervirimo.

Taip pat šiai piramidės daliai priskiriami ir uogos ir vaisiai, tik pastaraisiais nereikėtų piktnaudžiauti dėl itin didelio kiekio cukraus. Dar labiau nerekomenduojamos vaisių sultys - nors tai dažnai ir pateikiama kaip vitaminų bomba, tačiau tą patį vitaminų kiekį gautumėte ir suvalgę į sultis spaudžiamus vaisius ar uogas, tik neišmetus virškinimui naudingų odelių, minkštimo dalies, ilgiau jaustumėtės sotūs su tuo pačiu kalorijų kiekiu.

Grūdinės kultūros

Antra kategorija po daržovių ir vaisių jūsų racione turėtų būti grūdinės kultūros. Tai įvairios košės, kruopos, duona, makaronai, ankštinės daržovės. Rinkitės pilno grūdo ruginius ir kvietinius gaminius, ruduosius ryžius, ankštinius produktus (lęšius, avinžirnius, pupas, žirnius), naudingas košes (grikius, avižas, t.t.). Nors ir teoriškai priklausytų šiai kategorijai, tačiau venkite baltų kvietinių miltų, baltųjų ryžių, stipriai perdirbtų dribsnių, pervirtų kruopų.

Pieno produktai, kiaušiniai, mėsa, jūros gėrybės

Trečioje sveikos mitybos piramidės pakopoje yra augalinių baltymų šaltiniai - mėsa ir pieno produktai, kiaušiniai, jūros gėrybės, riešutai. Renkantis mėsą, pasistenkite, kad ji būtų liesa. Nepiknaudžiaukite raudona mėsa. Rinkitės ją 1-2 kartus per savaitę. Dažniau patartina rinktis vištieną (ypač krūtinėlę, kadangi joje daugiausia naudingųjų baltymų). Venkite riebios raudonos mėsos (kiaulienos), rūkytų jos gaminių. Prioritetą teikite raudonajai žuviai, kurioje gausu omega-3 riebalų rūgščių.

Gerieji riebalai

Nors iš pažiūros ir nedidelė, tačiau itin svarbi grandis jūsų racione - gerieji riebalai. Jų gausu avokaduose, lydytame svieste, šalto spaudimo nerafinuotuose aliejuose (kokosų, alyvuogių, linų sėmenų, saulėgrąžų, sezamų, kanapių, kt.), riebioje žuvyje.

Sveiki desertai

Šiai kategorijai dažniausiai priskiriami džiovinti vaisiai, juodasis šokoladas, chalva. Tai sveikesnės desertų alternatyvos.

Maisto kiekis ir kalorijų balansas

Norint sveikai maitintis, be teisingo raciono sudarymo taip pat labai svarbu bendras ir atskiras kiekvieno valgymo maisto kiekis, kurį turėtumėte suvalgyti. Yra įprasta manyti, kad vidutinio sudėjimo vyras per dieną turi suvartoti 2500 kcal, norėdamas išlaikyti esamą kūno svorį ir 2000 kcal, norėdamas sulieknėti. Analogiškai vidutinio sudėjimo moteris - 2000 kcal, siekdama išlaikyti esamas kūno formas ir 1500 kcal - norėdama sulieknėti. Tai yra labai abstraktūs skaičiai.

Iš tiesų kalorijų poreikis labai priklauso nuo jūsų kūno sudėjimo, nuo fizinio aktyvumo, amžiaus. Kiek kartų per dieną valgysite, galite nuspręsti patys, atsižvelgdami į savo dienos ritmą, rutiną, įpročius.

Siekiant sveikai maitintis, specialistai rekomenduoja valgyti 5 kartus per dieną, tai yra pusryčius, pietus, vakarienę ir du užkandžius tarp valgymų. Šis patarimas yra paremtas tuo, kad valgydami kas 2-3 valandas labai neišalksite, tad nepersivalgysite kito valgymo metu.

Tuo pačiu, 2-3 valandos yra pakankamas laiko tarpas visiškai suvirškinti (iš skrandžio perduoti į virškinimo traktą) suvalgytą subalansuotą maistą. Tam, kad turėtumėte jėgų ir gerai jaustumėtės visos dienos metu, geriausia pusryčiams suvalgyti 25% dienos kalorijų normos, pietums - 25%, vakarienei tai pat 25% ir užkandžiams po 12,5%.

Tai yra, jei per dieną turite suvartoti 2000 kcal, tai pusryčiai, pietūs ir vakarienė turėtų būti po 500 kcal, o užkandžiai po 250 kcal. Kolumbijos Universiteto mokslininkai rekomenduoja pusryčiams suvalgyti tarp 350-500 kcal: suvartojant mažiau nei 350 kcal ryte, negausite pakankamai energijos pažadinti kūną ir padidinti metabolizmą, kuris padėtų geriau įsisavinti ir greičiau suvirškinti vėliau suvalgomą maistą.

Amerikos medicinos institutas, kalbėdamas apie sveiką mitybą, rekomenduoja dienos kalorijų normą įsisavinti iš tokių šaltinių:

  • 45-65% iš angliavandenių (daržovių, grūdų, vaisių)
  • 20-35% iš riebalų (gerųjų riebalų šaltiniai - avokadai, šalto spaudimo nerafinuoti aliejai, riešutai, raudona žuvis)
  • 10-35% iš baltymų (mėsa, vištiena, pieno produktai, žuvis, kiaušiniai)

Žinoma, išlaikyti šias proporcijas atskirai kiekvienam valgymui būtų itin sudėtinga, tad galite pasirinkti pagal savo fizinį aktyvumą. Ryte geriausia valgyti angliavandenius (košes), kad turėtumėte energijos dienos darbams, pietums rinkitės daržoves su baltymais (pvz., žalios ar garuose virtos daržovės su liesa mėsa ar žuvimi, salotos, troškiniai), vakarienei galite rinktis ankštinius bei pieno produktus - juose daug baltymų, kurie reikalingi raumenų augimui, arba žalias salotas, kurios nevirs nereikalingais riebalais jūsų kūne, bus greitai ir lengvai suvirškinamos ir nesukels miego problemų.

Kadangi per dieną visai beveik trečdalį kalorijų turite gauti iš riebalų, tad pasistenkite gaminant naudoti aukštos kokybės aliejus, užkandžiauti riešutais, į salotas įdėti naudingojo avokado ar lašišos.

Vandens svarba

Ko gero, apie vandens naudą ir reikšmę organizmui esate girdėję daug ar skaitę ne vieną straipsnį. Priklausomai nuo amžiaus ir riebalų kiekio, mūsų kūne yra apie 50-70% vandens.

Egzistuoja daug skirtingų nuomonių, kiek vandens reikia išgerti per dieną sveikai besimaitinančiam žmogui. Visgi, ko gero, daugumai specialistų priimtiniausia nuomonė, kad nėra konkretaus kiekio, litrų ar stiklinių skaičiaus, kurį būtų galima laikyti auksine taisykle. Priklausomai nuo to, ką valgote, tai yra, kiek vandens gaunate su maistu atskirai išgeriamo vandens kiekis gali labai skirtis kiekvienam individualiai.

Jei jūsų mitybos pagrindą, kaip ir rekomenduojama sudaro daržovės, taip pat mėgstate vaisius, tuomet jūs ir be atskirai geriamo vandens gaunate daug skysčių. Pavyzdžiui, agurkuose ir salotose yra 96% vandens, pomidoruose, salieruose ir cukinijoje - 95%, braškėse ir arbūzuose yra 92%, bulvėse, žirneliuose - 79%. Tad akivaizdu, kad valgydami daržoves, gausite daugiau vandens, nei tarkim kvietinę duoną, kurioje drėgmės yra apie 30-35%.

Bendra taisyklė - gerti visuomet, kai jums norisi. Kai tik pajuntate troškulį, visuomet atsigerkite vandens.

Galbūt jums kils klausimas, o kaip gi tos 8 stiklinės ar 2 litrai vandens, apie kuriuos taip daug šnekama? Iš tiesų, daugelis medicinos atstovų sutinka, kad normaliai besimaitinačiam žmogui, toks papildomo vandens kiekis yra didžiulė apkrova inkstams. Be to, organizmas nuolat reguliuoja skysčių balansą, prakaito, šlapimo išskyrimu, tad jis gaus per daug skysčių, daugiau jų turės ir pašalinti. O šalinant skysčius, kartu iš organizmo gali būti pašalinami ir elektrolitai.

Elektrolitai kūne - natris, kalis, kalcis, magnis - reguliuoja organizmo hidrataciją, nervų ir raumenų funkcijas, kraujo pH, spaudimą, padeda atstatyti pažeistus audinius. Siekiant to išvengti, reiktų stengtis visų pirma, savo raciono pagrindu padaryti vandeningas daržoves, grūdinius produktus (pvz., virtuose grikiuose yra 75% vandens), o tada papildomo vandens kiekį reguliuoti atsižvelgiant į organizmo poreikius.

Maisto derinimas

Sveika vidinė ekosistema pasižymi ir sveika mikroflora, tai yra gerųjų bakterijų žarnyne gausumu, kas padėjo jiems išlikti sveikiems ir stipriems. Prasta vidinės ekosistemos būklė turi įtakos ne tik nuolat juntamam nuovargiui, prastai sveikatai, bet ir neefektyviai veikiančiam virškinimo traktui ir jo sutrikimams.

Nesuvirškintas maistas lieka jūsų virškinamąjame trakte ir pūna, sukurdamas toksišką aplinką, kuri rūgština kraują, leidžia mielėms, virusams, parazitams, net vėžinėms ląstelėms augti ir daugintis jumyse. Kitaip tariant, jūsų vidinė ekosistema yra pažeidžiama ir gerokai padidėja tikimybė susirgti įvairiomis ligomis.

Vienas iš to būdų - maisto derinimas. Teisingas maisto derinimas - tai sistema, leidžianti užtikrinti, kad vienu metu valgysite tik tarpusavyje derančius, virškinimo neapsunkinančius produktus.

Vaisius valgykite tik vienus ir ant tuščio skrandžio. Vaisiuose yra labai daug cukraus. Tuo tarpu baltymai chemiškai skaidomi jau skrandyje, krakmolingų daržovių skaidymas vyksta trimis etapais, bet prasideda jau skrandyje. Taigi, kai iškart po maisto suvalgote vaisių (ar desertą), jis įstringa skrandyje su kitu maistu ir pradeda pūti, kadangi nėra chemiškai apdorojamas.

Puvimas, kaip jau minėjome, sudaro sąlygas augti ir daugintis mielėms, bakterijoms, virusams ir kitiems ligų sukėlėjams. Kai valgote baltymus (mėsą, vištieną, žuvį, kiaušinius), skrandis išskiria skrandžio rūgštį ir virškinimo fermentą pepsiną tam, kad baltyminis maistas būtų suskaidomas itin rūgščioje terpėje.

Kai valgote krakmolingą maistą, tokį kaip bulvės, ar duona, skrandis išskiria fermentą ptialiną, kuris padeda skrandyje sukurti šarminę aplinką krakmolo suskaidymui. Valgant baltymus kartu su krakmolo turinčiais produktais (bulvėmis, duona, makaronais, ryžiais) išskiriami fermentai neutralizuoja vienas kitą, kas labai apsunkina virškinimo procesą ir gerųjų maistinių medžiagų įsisavinimą.

Nekrakmolingos daržovės yra gerai virškinamos tiek rūgštinėje, tiek šarminėje terpėse. Cukrus slopina fermentų išsiskyrimą seilėse, kuris yra būtinas krakmolų skaidymui. Todėl valgant kartu krakmolingus produktus (pvz., kvietiniai miltai, avižos, duona) su cukrumi (įvairūs sirupai, džemai, karamelė, t.t.), krakmolo virškinimo procesas praleidžia pirmąjį etapą (burnoje receptoriai yra apgaunami cukraus, tad nepradeda virškinti krakmolo) ir yra pradedami virškinti tik skrandyje.

Be to, valgant krakmolingus produktus su cukrumi, cukraus virškinimas taip pat yra pristabdomas ir stovėdamas skrandyje jis gali imti fermentuotis (rūgti). Rūgdamas cukrus skyla į alkoholį ir anglies dioksidą, kas sugelia riaugėjimą, dujas, pilvo pūtimą ir B grupės vitaminų įsisavinimo pristabdymą.

Rinkitės kuo natūralesnius, organiškus, nerafinuotus, šalto spaudimo augalinius aliejus (linų sėmenų, kokosų, alyvuogių, saulėgrąžų) aliejus, kuriuos galite derinti su daržovėmis, grūdais ir baltymais. Baltyminius riebalus - avokadus, alyvuoges, sėklas, riešutus - derinkite su nekrakmolingomis daržovėmis. Labiausia patartina rinktis fermentuotus pieno produktus - kefyrą ir jogurtą. Juos galite derinti su sėklomis ir riešutais.

Visas mūsų suvalgytas maistas iš skrandžio patenka į virškinimo sistemą. Tad net ir jausdami, kad skrandis nėra pilnas, turėtumėte išlaukti atitinkamą laiko tarpą tarp atskirų, nederančių maisto grupių valgymo.

Tinkamo maisto parinkimas, jo suderinimas tarpusavyje, gali ne tik palengvinti virškinimo sistemos darbą, išsaugant daugiau energijos jums, bet ir padėti išlaikyti sveiką virškinimo traktą, kuris leistų tinkamai pašalinti nereikalingas medžiagas ir toksinus.

Be alkoholio, kurio jūsų organizmui visiškai nereikia ir jau pripažinta, kad nėra jokio „saugaus“, tai yra organizmui nekenkiančio kiekio, siekdami sveikai maitintis, turėtumėte atsisakyti rafinuotų angliavandenių, t.y., cukraus, baltų miltų ir kitų rafinuotų produktų.

Mitybos planas: privalumai ir sudarymas

Mitybos planas yra vienas iš efektyviausių būdų, kaip pradėti sveikiau maitintis ar numesti svorio. Tačiau, kaip ir viskas gyvenime, jis turi ir privalumų, ir trūkumų, todėl norėčiau išskirti po du pagrindinius.

Privalumai:

  • Paprastumas. Nereikia nuolat galvoti, ką valgyti ir kaip tai pasigaminti.
  • Kalorijos. Nebereikia rūpintis kalorijų skaičiavimu kiekvieną kartą valgant.

Trūkumai:

  • Laikas. Didžiąją dalį maisto tenka gaminti namuose, o tai reikalauja daugiau laiko ir pastangų.
  • Įvairovė. Gana dažnai kartojasi patiekalai, tad kai kam gali trūkti įvairovės ir lankstumo mityboje.

Žmonės nemėgsta laikytis sudėtingų mitybos taisyklių ir skaičiuoti kalorijų. Dėl to paprastumas mityboje ir išankstinis kalorijų suskaičiavimas (ką suteikia mitybos planas) gali padėti sėkmingiau laikytis sveikos mitybos ir mesti svorį.

Sveikos mitybos planas sudaromas vadovaujantis šiais keturiais svarbiausiais žingsniais: kalorijų kiekio nustatymu, maistinių medžiagų paskirstymu, maisto produktų parinkimu ir valgymo laiko suplanavimu.

Kalorijų kiekio nustatymas

Kūno svorio pokyčius lemia kalorijų balansas. Kitaip tariant, norint išlaikyti esamą svorį, reikia suvartoti tiek pat kalorijų, kiek mūsų organizmas sudegina per dieną. Tuo tarpu, norėdami numesti svorio, turime sunaudoti daugiau kalorijų, negu jų gauname su maistu (sukurti kalorijų deficitą).

Todėl pirmasis ir svarbiausias žingsnis, siekiant sudaryti mitybos planą, yra nustatyti savo paros kalorijų poreikį (ir kalorijų deficitą, jei norima numesti svorio). Vienas paprasčiausių ir tiksliausių būdų šį kiekį apskaičiuoti - pasinaudoti dienos kalorijų skaičiuokle, kuri remiasi Harris-Benedict formule.

Maistinių medžiagų paskirstymas

Kai nustatome, kiek kalorijų turime suvartoti, kitas mitybos plano sudarymo žingsnis yra išsiaiškinti, kokią jų dalį turėtų sudaryti maistinės medžiagos: baltymai, riebalai ir angliavandeniai.

Tinkamas maistinių medžiagų balansas reikšmingai prisideda prie optimalios sveikatos ir mažesnio apetito. Baltymai, kurių pavadinimas ne veltui kilęs iš graikų kalbos žodžio „proteos“, reiškiančio „pirminis, pagrindinis“, laikomi svarbiausia maistine medžiaga. Maistiniai riebalai dalyvauja hormonų gamyboje, smegenų bei nervų sistemos palaikyme, riebaluose tirpių vitaminų A, D, E, K įsisavinime ir aprūpina organizmą gyvybiškai būtinomis riebalų rūgštimis Omega-3 bei Omega-6. Angliavandeniai - pagrindinis organizmo energijos šaltinis.

Maisto produktų parinkimas

Pagrindinis tikslas yra valgyti daugiau neapdoroto maisto ir kuo mažiau greitojo, apdoroto maisto. Tai reiškia, jokio maisto iš šaldiklio - vien tik švieži produktai. Kiekvienai dienai numatyti lengvai suprantami patarimai - pavyzdžiui, ko reikėtų visiškai atsisakyti, kaip pasigaminti sveikesnius, šviežius patiekalus. Taip pat vieną dieną per savaitę bus galima atsipalaiduoti labiau (bet ne visiškai) ir šiek tiek pamaištauti.

Technologijos mitybos priežiūrai 2025

2025 metais technologijos atlieka vis svarbesnį vaidmenį mitybos priežiūroje. Išmanieji įrenginiai, programėlės ir dirbtinis intelektas (DI) padeda stebėti mitybos įpročius, analizuoti duomenis ir teikti personalizuotas rekomendacijas.

Išmanieji įrenginiai ir programėlės

Išmanieji įrenginiai, tokie kaip apyrankės ir laikrodžiai, gali stebėti fizinį aktyvumą, miego kokybę ir netgi kalorijų suvartojimą. Programėlės leidžia vesti maisto dienoraštį, skaičiuoti kalorijas ir makroelementus, taip pat gauti patarimus dėl sveikesnių maisto pasirinkimų. Kai kurios programėlės netgi gali nuskaityti maisto produktų brūkšninius kodus ir pateikti informaciją apie jų sudėtį ir maistinę vertę.

Dirbtinis intelektas ir mitybos rekomendacijos

Dirbtinis intelektas (DI) naudojamas analizuoti didelius duomenų kiekius ir teikti personalizuotas mitybos rekomendacijas. DI algoritmai gali atsižvelgti į individualius poreikius, sveikatos būklę, fizinį aktyvumą ir kitus veiksnius, kad sudarytų optimalų mitybos planą.

DI taip pat gali padėti prognozuoti mitybos rezultatus ir stebėti pažangą, leidžiant laiku koreguoti planą, jei reikia. Virtualūs mitybos specialistai, naudojantys DI technologijas, gali teikti konsultacijas ir patarimus nuotoliniu būdu. Jie gali atsakyti į klausimus apie mitybą, padėti sudaryti mitybos planą ir stebėti pažangą.

Tvarumas ir etiški maisto pasirinkimai

2025 metais tvarumas ir etiški maisto pasirinkimai tampa vis svarbesni. Vis daugiau žmonių suvokia, kad jų mitybos įpročiai turi įtakos ne tik jų sveikatai, bet ir planetos sveikatai. Todėl jie stengiasi rinktis maisto produktus, kurie yra pagaminti tvariai, etiškai ir be žalos aplinkai.

Augalinė mityba, kurios pagrindą sudaro daržovės, vaisiai, grūdai, ankštiniai augalai ir riešutai, yra laikoma tvariu ir etiškai atsakingu pasirinkimu. Vietinis ir sezoninis maistas yra dar vienas tvarus pasirinkimas. Maisto atliekų mažinimas yra svarbus tvarumo aspektas.

Apibendrinimas

Laikydamiesi šių patarimų, galėsite susitvarkyti mitybą ir pasiekti sveikesnį gyvenimą. Atminkite, kad sveika mityba nėra apie tobulumą, tai - ilgalaikė strategija, o ne trumpas iššūkis. Kai maistas tampa tavo sąjungininku, ne priešu, atsiranda erdvė augti, tobulėti ir gyventi taip, kaip nori - su energija, skaidrumu ir stipriu kūnu.