Burokėlių karpačio - efektingai atrodantis, sveikas ir labai skanus užkandis. Burokėlis šiame patiekale taps tikra stalo puošmena, beje, beveik nacionalinė lietuvių daržovė.
Šis burokėlių karpačio variantas yra ne tik skanus, bet ir vizualiai patrauklus dėl įvairių spalvų ir tekstūrų. Lengvas užkandis, tinkantis visais metų laikais.
Burokėlių Karpačio Variantai
Dažniausiai burokėlių karpačio gaminamas iš šviežių burokėlių, bet man labiau patinka ruošti su keptais, jie saldesni, turi daugiau skonio ir nereikia vargti juos pjaustant kuo plonesniais, peršviečiamais griežinėliais. Borokėlių karpačio skaniausia valgyti su šviežia čiabata (ciabatta) arba kita, pageidautina šviesia, duona.
Šis patiekalas nėra sudėtingas, bet pasižymi persipinančiais skoniais: sūrumo, saldumo ir gaivumo. Tinka ir kaip pagrindinis vakarienės patiekalas, ar pietų daržovių lėkštė, bet ir šventėmis gali nudžiuginti tavo svečius. Siūlome patiekti šį burokėlių karpačio savo svečiams - jie liks sužavėti. Sukurta vegetarams, bet mėgausis ir mėsos megėjai.
Receptas su Keptais Burokėliais ir Ožkos Sūriu
Ingredientai:
- 2 vnt. vidutinio dydžio burokėlių
- 1 a.š. sezamo sėklų
- 1 nubraukto a.š. aguonų sėklų
- 30 g. keptų ir nuluptų lazdyno riešutų
- 1/2 čili pipiro arba pagal skonį
- 100 g. šviežio, minkšto arba puskiečio ožkų sūrio (feta taip pat bus puikus pasirinkimas)
- 1 sauja gražgarstės (rukola)
Padažui:
- 3 š. alyvuogių aliejaus
- 1 š. balzaminio acto
Gaminimo Eiga:
- Pirmiausia išsikepkite burokėlius. Įkaitinkite orkaitę iki 190'C. Burokėlius kruopščiai nuplaukite, nusausinkite ir keliais sluoksniais suvyniokite į foliją, dėkite į skardą ar ant grotelių ir kepkite apie 40-50 minučių. Kepimo laikas labai priklauso nuo burokėlių dydžio. Šiam patiekalui nereikia, kad burokėliai būtų visiškai minkšti, jie turi išlikti šiek tiek kietoki. Patikimiausias būdas patikrinti: išimkite vieną burokėlį iš orkaitės, atvyniokite kraštelį folijos ir įbeskite peilį arba šakutę, jei dar labai kietas, kepkite papildomas 15-20 minučių ir vėl patikrinkite. Iškeptus sudėkite į sietelį, nuvyniokite foliją ir leiskite atvėsti. Nulupkite odelę ir supjaustykite plonais griežinėliais, super plonais nereikia.
- Visus padažui skirtus ingridientus šluotelės pagalba išplakite iki vientisos konsistencijos, paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.
- Supjaustytus burokėlius išdėliokite ant lėkštės, kurioje ir tieksite. Griežinėlius dėkite ratu, kad krašteliai truputį dengtų vienas kitą ir taip užpildykite visą lėkštės plotą. Dabar konditerinio teptuko pagalba neskubėdami ir po kelis kartus aptepkite burokėlius padažu. Jeigu užkandžio tuoj pat tiekti neplanuojate, uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą.
- Lazdyno riešutus šiek tiek pasmulkinkite, bet ne iki trupinių, kad valgant gabalėliai būtų juntami. Čili pipirus supjaustykite griežinėliais arba smulkiai sukapokite - Jūsų pasirinkimas. Jeigu mėgstate aštriai sėklas palikite, jei ne išimkite.
- Paskutinis etapas: ant burokėlių užbarstykite sezamo sėklų, čili pipirą, lazdyno riešutus, ožkų sūrį (jeigu sūris labai minkštas, išdėliokite ji mažais gabalėliais arbatinio šaukštelio pagalba), užberkite aguonų sėklų ir ant viršaus saują gražgarsčių.
Kitas Burokėlių Karpačio Receptas
Ingredientai:
- 2 burokai
- 150 g ožkos sūrio
- 1-2 šaukštai graikinių ar lazdyno riešutų
- Šiek tiek rukolos
Padažui:
- 1 šalotinis svogūnas (jei neturite, tiks ir raudonas svogūnas)
- 1/2 apelsino sulčių
- 1 šaukštelis dižono garstyčių
- Šiek tiek druskos ir pipirų
- 1,5 šaukšto balto vyno acto
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1 česnako skiltelė
Gaminimo Eiga:
- Nenuluptus burokėlius suvyniojame į foliją (po vieną), įpilame po kelis lašus vandens ir pašauname į iki 190°C įkaitintą orkaitę. Kepame apie 45 minutes arba kol burokėliai gerokai suminkštėja. Atvėsusius burokėlius nulupame ir labai plonai supjaustome. Taip paruošti burokėliai gali stovėti užtengti šaldytuve iki 3 dienų.
- Pasiruošiame padažą. Į indą beriame labai smulkiai pjaustytą svogūną ir česnaką. Įspaudžiame apelsino sulčių ir sumaišome kartu su likusiais padažo ingridientais. Leidžiame padažui pastovėti bent 20 minučių, kol susimaišys skoniai.
- Lėkštėje gražiai išdėliojame plonai pjaustytus burokėlius, pašlakstome padažu ir apibarstome smulkintu ožkos sūriu, graikiniais riešutais ir rukola.
Burokėlių Karpačio su Citrinų Padažu
Ingredientai:
- Žalius, nevirtus burokėlius
- Pusės citrinos sultys
- Pusė skiltelės česnako
- 0,5 valgomojo šaukšto medaus
- Šlakelis Extra Virgin alyvuogių aliejaus
- Saujelė džiovintų moliūgo sėklų
- Žalumynai (gražgarstės, špinatų lapai ar kiti)
- Druska, pipirai
Gaminame:
- Žalius, nevirtus burokėlius supjaustome labai plonais griežinėliais ir išdėliojame lėkštėje.
- Padažą gaminame iš citrinos sulčių, sutrinto česnako, alyvuogių aliejaus ir medaus. Pagardiname druska ir pipirais.
- Ant burokėlių dedame saują gražgarsčių, špinatų lapų ar kitų žalumynų. Užberiame saujelę moliūgo sėklų.
- Padažą užpilame ant burokėlių 20-30 minučių prieš patiekiant burokėlių karpačio.
Patarimai ir Gudrybės
- Svarbiausia, kuo ploniau supjaustyti burokėlius, kad jie išties atrodytų tarsi carpaccio, tiesiog permatomo plonumo. Tam puikiai tinka mandolina!
- Visą užkandį galima pasiruošti iš anksto, bet tą pačią dieną ir uždengus maistine plėvele laikyti šaldytuve, o prieš tiekiant ant viršaus sudėti sūrį, sėklas, riešutus ir rukolą Beje, burokėlius galite išsikepti ir prieš kelias dienas.
- Ožkų pieno sūrį galite keisti tradicine feta (arba ieškokite kitokio išraiškingo skonio sūrio, kuris būtų priešingas burokėlių saldumui).
- Galite leisti burokėliams šiek tiek pasimarinuoti balzamiko acto padaže.
- Burokėlių saldumą puikiai papildo rukolos lapų aštrumas, o citrinos sultys neutralizuoja jo žemišką skonį.