Šonkauliukai su raugintais kopūstais - tai klasikinis Vidurio ir Rytų Europos virtuvės patiekalas, ypač populiarus Lietuvoje. Šis patiekalas pasižymi sodriu, rūgštoku skoniu, kurį suteikia rauginti kopūstai, puikiai derantys su riebia kiauliena. Orkaitėje kepti šonkauliukai su raugintais kopūstais yra puikus pasirinkimas tiek kasdieniam šeimos stalui, tiek šventiniam pietų stalui. Šiame straipsnyje apžvelgsime tradicinį receptą, patarimus, kaip pasiekti geriausią rezultatą, ir įvairius šio patiekalo variantus.
Istorija ir kilmė
Šonkauliukai su raugintais kopūstais yra giliai įsišaknijęs tradicinis patiekalas, kurio istorija siekia šimtmečius. Rauginti kopūstai, kaip fermentuotas produktas, buvo svarbus maisto šaltinis šaltesnio klimato zonose, ypač žiemą, kai šviežių daržovių pasirinkimas buvo ribotas. Kiauliena, būdama populiari mėsa, natūraliai susijungė su raugintais kopūstais, sukuriant sotų ir maistingą patiekalą.
Ingredientai
Norint paruošti šonkauliukus su raugintais kopūstais orkaitėje, reikės šių ingredientų:
- 1 kg kiaulienos šonkauliukų (geriausia su didesniu kiekiu mėsos)
- 1 kg raugintų kopūstų (gerai nuspaustų)
- 1-2 svogūnai (smulkiai supjaustyti)
- 2-3 skiltelės česnako (smulkiai sukapotos arba spaustos)
- 1-2 morkos (nuskustos ir supjaustytos griežinėliais arba kubeliais)
- 1-2 lauro lapai
- 5-6 juodieji pipirai (grūdeliais)
- Aliejus arba taukai (kepimui)
- Druska ir pipirai (pagal skonį)
- (Nebūtina) Kmynai, kadagio uogos
- (Nebūtina) Šiek tiek cukraus (jei kopūstai per rūgštūs)
- (Nebūtina) 100 ml sultinio arba vandens
Paruošimas
Prieš pradedant gaminti, svarbu tinkamai paruošti ingredientus, kad patiekalas būtų skanus ir aromatingas.
Šonkauliukų paruošimas:
Šonkauliukus nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Jei šonkauliukai labai dideli, galite juos supjaustyti į mažesnes dalis. Pagardinkite druska ir pipirais.
Kopūstų paruošimas:
Jei rauginti kopūstai labai rūgštūs, galite juos perplauti šaltu vandeniu. Nuspauskite, kad pašalintumėte skysčio perteklių. Jei kopūstai labai ilgi, galite juos šiek tiek susmulkinti.
Daržovių paruošimas:
Svogūnus ir česnakus nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais arba kubeliais.
Gaminimo eiga
Štai žingsnis po žingsnio aprašymas, kaip paruošti šonkauliukus su raugintais kopūstais orkaitėje:
Šonkauliukų apkepimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C (350°F). Didelėje keptuvėje arba puode su storu dugnu įkaitinkite aliejų arba taukus ant vidutinės ugnies. Apkepkite šonkauliukus iš visų pusių, kol jie gražiai apskrus. Tai suteiks patiekalui daugiau skonio. Išimkite šonkauliukus iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
Daržovių pakepinimas:
Į tą pačią keptuvę su likusiais riebalais suberkite smulkintus svogūnus ir kepkite, kol jie taps skaidrūs ir suminkštės. Tada įdėkite česnakus ir morkas ir kepkite dar kelias minutes, kol suminkštės.
Kopūstų troškinimas:
Į keptuvę su daržovėmis suberkite raugintus kopūstus. Įdėkite lauro lapus, juoduosius pipirus ir kmynus (jei naudojate). Gerai išmaišykite ir troškinkite ant mažos ugnies apie 15-20 minučių, retkarčiais pamaišydami. Jei kopūstai pradeda degti, įpilkite šiek tiek sultinio arba vandens.
Šonkauliukų ir kopūstų sluoksniavimas:
Dideliame kepimo inde arba puode su dangčiu (geriausia, jei tinka naudoti orkaitėje) išdėliokite pusę troškintų kopūstų ant dugno. Ant viršaus sudėkite apkeptas šonkauliukus. Uždenkite likusiais kopūstais.
Kepimas orkaitėje:
Uždenkite kepimo indą dangčiu arba folija. Kepkite orkaitėje apie 2-2.5 valandas, arba kol šonkauliukai taps labai minkšti ir lengvai atsiskirs nuo kaulo. Kepimo laiką gali tekti koreguoti priklausomai nuo šonkauliukų dydžio ir orkaitės.
Patiekimas:
Patiekite šonkauliukus su raugintais kopūstais karštus. Galite patiekti su virtomis bulvėmis, bulvių koše arba duona.
Patarimai ir gudrybės
Norint pasiekti geriausią rezultatą, verta atkreipti dėmesį į keletą svarbių detalių:
- Šonkauliukų pasirinkimas: Rinkitės šonkauliukus su didesniu kiekiu mėsos. Tai užtikrins, kad patiekalas bus sultingesnis ir skanesnis.
- Kopūstų rūgštingumas: Jei rauginti kopūstai yra per rūgštūs, galite juos perplauti šaltu vandeniu arba įdėti šiek tiek cukraus į troškinį.
- Kepimo laikas: Kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo orkaitės ir šonkauliukų dydžio. Patikrinkite, ar šonkauliukai yra pakankamai minkšti, įkišdami šakutę į mėsą. Jei mėsa lengvai atsiskiria nuo kaulo, patiekalas yra paruoštas.
- Drėgmės išlaikymas: Kepant orkaitėje, svarbu užtikrinti, kad patiekalas neišdžiūtų. Uždenkite kepimo indą dangčiu arba folija, kad išlaikytumėte drėgmę.
- Skonio stiprinimas: Norėdami sustiprinti patiekalo skonį, galite įdėti šiek tiek rūkytos šoninės arba dešros į troškinį. Taip pat galite naudoti įvairius prieskonius, tokius kaip kmynai, kadagio uogos, čiobreliai arba rozmarinai.
Variacijos
Šonkauliukai su raugintais kopūstais yra gana universalus patiekalas, kurį galima pritaikyti pagal savo skonį ir turimus ingredientus. Štai keletas variantų:
- Su bulvėmis: Į kepimo indą galite įdėti nuluptų ir supjaustytų bulvių. Bulvės sugers skysčius ir taps labai skanios.
- Su grybais: Į troškinį galite įdėti šviežių arba džiovintų grybų. Grybai suteiks patiekalui papildomo skonio ir tekstūros.
- Su obuoliais: Į troškinį galite įdėti nuluptų ir supjaustytų obuolių. Obuoliai suteiks patiekalui saldumo ir rūgštumo.
- Su slyvomis: Į troškinį galite įdėti džiovintų slyvų. Slyvos suteiks patiekalui saldumo ir dūmo aromato.
- Su alumi: Kepimo metu galite įpilti šiek tiek tamsaus alaus į troškinį. Alus suteiks patiekalui sodraus skonio ir aromato.
Mitybos aspektai
Šonkauliukai su raugintais kopūstais yra sotus ir maistingas patiekalas. Kiauliena yra geras baltymų šaltinis, o rauginti kopūstai yra puikus probiotikų ir vitamino C šaltinis. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į riebalų kiekį, ypač jei rūpinatės savo sveikata. Galite sumažinti riebalų kiekį, rinkdamiesi liesesnius šonkauliukus ir pašalindami riebalų perteklių prieš kepant.
Pateikimas
Šonkauliukai su raugintais kopūstais puikiai tinka patiekti dideliame inde tiesiai iš orkaitės. Patiekalas atrodo labai patraukliai, kai šonkauliukai yra apdengti troškintais kopūstais. Galite papuošti patiekalą šviežiais žalumynais, tokiais kaip petražolės arba krapai.
Kultūrinė reikšmė
Šonkauliukai su raugintais kopūstais yra ne tik skanus patiekalas, bet ir svarbi kultūros dalis. Šis patiekalas dažnai patiekiamas per šeimos šventes, Kalėdas ir kitas ypatingas progas. Jis simbolizuoja namų šilumą, tradicijas ir bendrumą.
Alternatyvus receptas
Štai dar vienas receptas, kurį galite išbandyti:
Ingredientai:
- 1 kilogramas kiaulienos šonkaulių
- 1 kilogramas raugintų kopūstų
- 4 skiltelės česnako
- 2 valgomieji šaukštai majonezo
- 1 valgomasis šaukštas pomidorų padažo
- Druska, pipirai
Gaminimas:
- Į dubenį dedame norimo dydžio gabaliukais supjaustytus šonkaulius, apibarstome druska, pipirais, dedame majonezą, pomidorų padažą ir išspaustą arba smulkiai supjaustytą česnaką.
- Viską gerai išmaišome ir pirštais pamaigome šonkauliukus, kad greičiau įsigertų marinatas.
- Taip paruoštus šonkaulius dedame į šaldytuvą 2 valandoms.
- Į kepimo maišą dedame raugintus kopūstus, ant viršaus dedame šonkaulius.
- Skardą dedame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
- Kepame apie 1-2 valandas.
Kiaulienos šonkauliukai su raugintais kopūstais ir bulvėmis yra ir skanu, ir sotu.
Šonkauliukai su raugintais kopūstais greitpuodyje
Ingredientai:
- Kiaulienos šonkaulius
- Rauginti kopūstai
- Bulvės (griežinėliais)
- Sultinio kubeliai su rūkytų šonkauliukų skonio “Maggi Kostilija” - 4 vnt
- Grietinėlė 30% - 600 ml
- 4 skiltelės česnako
- 2 valgomieji šaukštai majonezo
- 1 valgomasis šaukštas pomidorų padažo
- Druska, pipirai
Gaminimas:
- Kiaulienos šonkaulius nuplauti, nusausinti, nuimti plėvelę ir, supjausčius porcijomis, pamarinuoti su “Santa Maria” prieskoniais, atidėti 1 val. į šoną.
- Šonkauliukus apkepti keptuvėje su įkaitintu aliejumi tik taip gerokai, kad susidarytų plutelė.
- Į greitpuodžio dugną dėti perplautus kopūstus, ant viršaus dėti bulves, berti druskos/pipirų, dėti lauro lapus ir pomidorų pastą.
- Užpilti vandeniu, kad vos apsemtų, dėti svogūną.
- Gaminti uždengus dangčiu ant didelės kaitros. Užvirus (kai pradeda “šnypšti”) troškinti vos 5 min.
- Išjungę atleiskite slėgį, atidarykite dangtį ir išimkite svogūną , suberkite apkeptus šonkauliukus, cukrų ir sultinio kubelius.
- Dar kartą uždaryti dangtį, užvirti ir troškinti ant stiprios kaitros dar 7 min.
- Pasibaigus laikui, vėl išjungti, išleisti slėgį ir nuimti dangtį.