Ukrainietiški virtinukai su bulvių įdaru
Receptų grupės:Bulviniai patiekalai, Miltiniai patiekalaiforkVetinimų vidurkis (4.3 / 5)
Šiandien gaminau senai nevalgytą patiekalą. Šiuos virtinukus gamindavo mano tėvas, jis jų receptą atsivežė iš savo tėvinės – Ukrainos. Kaskart nuvažiavus į Ukrainą pas senelius, močiutės prašydavom kad juos padarytų. Žinoma ji padarydavo, tačiau padarydavo juos didelius (dydis su lyg delnu) ir labai daug, todėl susirinkdavo visa didelė šeima juos .
„Švilpikai“ (bulvinės bandelės) su šoninės padažu
Dažnas pasakytų, kad bulvių patiekalai – lietuvių virtuvės klasika. Nereikėtų stebėtis, kad šiauriečiai mėgsta sočius bulvinius valgius, o jei jie dar patiekiami su rieboku šoninės padažu, sutikite, nuostabiai skanu!
Orkaitėje keptos bulvinės bandelės, žinomos „švilpikų“ vardu, paruošiamos neįtikėtinai paprastai, vos iš kelių dažnų ir nebrangių ingredientų. Šoninės padažas – neatsiejama šio patiekalo dalis. Pabūkite kantrūs ir leiskite padažui įsigerti į „švilpikus“, o tuomet patiekite – jie bus minkšti ir patys gardžiausi!

Ingredientai
- 2 stiklinės miltų
- 0,5 stiklinės šilto vandens
- Žiupsnelis druskos
- 400g. varškės
- 100g. šaltai rūkyto kumpio
- 1 svogūnas
- 1 kiaušinis
Paruoškite tešlą: sumaišykite miltus su druska ir vandeniu ir pradėkite maišyti tešlą. Jei tešla atrodo per sausa ar kietoka, galite pilti dar iki 0,5 stiklinės vandens, o jei gausis per skysta - visada galite įberti daugiau miltų. Pradėkite minkyti tešlą rankomis - paminkius apie 5 minutes ji turi įgauti vientisą masę, tapti švelni ir nebelipti prie rankų. Išminkius palikite tešlą pailsėti po rankšluostėliu, kad nesudžiūtu, kol gaminsite įdarą.
Toliau gaminkite įdarą - supjaustykite svogūną ir rūkytą kumpį kubeliais ir įmaišykite į varškę. Tada į įdarą įmuškite kiaušinį, galite viską šiek tiek paskaninti druska ir pipirais, ir viską gerai išmaišykite.
Paruoštus virtinukus sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį, ir virkite apie 10-15 minučių vis pamaišant, kad jie nepriliptų vienas prie kito. Patiekite su savo mėgstamu padažu, arba tiesiog grietine. Skanaus!
Virtinukai su mėlynėmis (šaltanosiai)
Dubenyje sumaišykite tešlai skirtus ingredientus. Ir dabar turite du pasirinkimus – arba leiskite minklei 10-15 min. pagulėti (tuomet glitimas pats išbrinksta ir pradeda formuotis, mažiau reikės minkyti) arba galite minkyti iškart, tačiau teks padirbėti ilgiau ir intensyviau, kol minklė pasidarys tolygi ir elastinga.
Kitame inde sumaišome mėlynes su miltais, kurie verdant sugers dalį įdaro skysčio ir jis bus tirštesnis, ir cukrumi, kurio galite dėti priklausomai kaip saldžiai mėgstate.
Reklama41011Paruoštus šaltanosius dedame į verdantį vandenį ir verdame apie 5-7 minutes. Valgome su grietine, mėlynėmis ar kitais mėgiamais pagardais.
IngredientaiBeata NicholsonČia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Reklama41003KomentaraiSigita parašė:Vaikystę priminėte 🙂Sigita parašė:Vaikystę priminėte 🙂r.babausyte parašė:Vau, kaip smagu vis ką nors naujo sužinoti. Pati nebūčiau sugalvojus į įdarą vos miltų įbert, kad patvaresnis būtų.
Ausra parašė:Aciu uz priminima apie virtinukus 🙂 Dariau su vysniomis. Nu laaaaabai skanu. Niekada i tesla nededavome kiausinio, o si karta ruosiau pagal Beata. Greita ir tikrai skaniau.
Ausra parašė:Aciu uz priminima apie virtinukus 🙂 Dariau su vysniomis. Nu laaaaabai skanu. Niekada i tesla nededavome kiausinio, o si karta ruosiau pagal Beata. Greita ir tikrai skaniau.
Giedre parašė:Su melynem super, bet ir su braskem neblogai gaunasi.Kristina parašė:Jergau kaip skanu! Buvau jau pamirsus apie tokius gardumynus, reiks butinai pasidaryti sia savaite 😀 Aciu uz recepta!
Kristina parašė:Jergau kaip skanu! Buvau jau pamirsus apie tokius gardumynus, reiks butinai pasidaryti sia savaite 😀 Aciu uz recepta!
rita parašė:mes siandien taip pat taisom su dukrytem 🙂 vasaros mylimiausias patiekalasErika parašė:Laabai skanu!! Vakar dariau šeimai, tik prie mėlynių dar vyšnių įmaišiau 🙂 ačiū! Ir tešla labai gera gavosi, lengvai minkėsi
Erika parašė:Laabai skanu!! Vakar dariau šeimai, tik prie mėlynių dar vyšnių įmaišiau 🙂 ačiū! Ir tešla labai gera gavosi, lengvai minkėsi
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite „švilpikus“ . Bulves kruopščiai nuplaukite ir su lupena išvirkite pasūdytame vandenyje. Atvėsinkite, nulupkite ir sutrinkite trintuvu.
2. Suberkite į bulves miltus, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska ir pipirais. Išmaišykite ir išminkykite tešlą.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros.
4. Švarų darbinį paviršių (stalviršį) pabarstykite miltais. Iš paruoštos bulvių tešlos formuokite volelius, juos šiek tiek suplokite delnais ir pjaustykite rombo formos gabalėliais.
5. Perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų, palikdami tarpelius.
6. Gabalėlį sviesto ištirpinkite, aptepkite juo „švilpikus“.
7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, tuomet apverskite ir kepkite dar 10-15 minučių, kol bus gražiai apskrudę ir iškepę.
8. Kol „švilpikai“ kepa, paruoškite šoninės padažą . Šoninę supjaustykite nedideliais kubeliais, svogūną susmulkinkite. Berkite šoninę ir svogūnus į didelę keptuvę aukštais kraštais (arba į troškintuvą) ir pakepinkite virš vidutinės ugnies, kol svogūnais suminkštės.
9. Supilkite grietinėlę, pagardinkite druska ir pipirais. Pakaitinkite, kol užvirs. Įmaišykite smulkintus krapus ir nuimkite nuo ugnies.
10. Iškepusius švilpikus sudėkite į padažą ir išmaišykite. Jei norite minkštesnių, uždengę dangčiu leiskite pailsėti 10-15 minučių, tuomet patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“ ir publikuotas prekybos tinklo portale ČIA.
Daugiau „Lidl Lietuva“ receptų rasite ČIA.
#reklama #lidllietuva
Žemaitiški „kleckai” su varške ir rūkytu kumpiu
Šį virtų žemaitiškų kleckų su varške ir kumpiu receptą gavau iš 90-metės močiutės. Net jei niekad tokio virtinuko nesate valgę, rekomenduoju išbandyti šį receptą, nes tokiu būdu puoselėjamas mūsų lietuviškas kulinarinis paveldas. Ir ką gali žinoti - galbūt virtinukų ruošimas, reikalaujantis kantrybės ir primenantis meditaciją, gali būtų ilgo gyvenimo paslaptis?
PorcijosParuošimo laikas1 val.