Motinos diena - graži šventė bendriems pietums, iškilai ar arbatėlės popietei. Bet jei vis dėl to skubate - tam gali tikti ir gerai pažįstamas klasikinis tinginys. Tereikia įdėti šiek tiek pastangų jį gražiai supjaustyti, papuošti ir patiekti. Ir jis atrodys elegantiškai! Jis sodraus šokoladinio skonio ir puikiai tinka šalia skanios, kvapnios kavos. O taip pat jam nieko nenutiks, jei įsidėsite į iškilos dėžutę.
Tinginys be kondensuoto pieno, man buvo šioks toks atradimas. Kiek pamenu, mes nuolatos ir visuomet gaminamo tinginį tik su kondensuotu pienu. Tačiau šis variantas su pienu ir cukrumi man patinka labiau - kadangi galima kontroliuoti įdedamo cukraus kiekį.
Ingredientai
Tinginys (be kondensuoto pieno):
- 700 g sausainių (pvz., "Gaidelis", "Selga" ir pan.)
- 150 g sviesto
- 180 ml pieno
- 70 g rudojo cukraus
- 3 valg. š. su kaupu kakavos (~35 g)
- 1 arb. š. vanilės esencijos
Tinginys be kondensuoto pieno, man buvo šioks toks atradimas. Kiek pamenu, mes nuolatos ir visuomet gaminamo tinginį tik su kondensuotu pienu. Tačiau šis variantas su pienu ir cukrumi man patinka labiau - kadangi galima kontroliuoti įdedamo cukraus kiekį.
Gaminimo eiga
- Visus sausainius smulkiai sulaužykite arba supjaustykite. Man greičiausia tai atlikti aštriu peiliu. Gautus gabalėlius sudėkite į didelį dubenį.
- Nedideliame puode išlydykite sviestą, tuomet supilkite pieną, cukrų, kakavą ir vanilės esenciją. Viską gerai išmaišykite ir maišykite kol masė užvirs.
- Užvirus pakaitinkite apie minutę, kol masė sutirštės. Ji ims tirštėti praktiškai iš karto. Gautos masės atvėsinti nereikia. Ją iš karto užpilkite ant sausainių ir gerai išmaišykite. Visi sausainiai turi pasidengti kakavine mase.
- Sausainių mišinį sudėkite į formą, išklotą kepimo popieriumi arba maistine plėvele. Viską išlyginkite ir stipriai suspauskite, kad neliktų oro tarpų.
- Dėkite viską sustingti į šaldytuvą maždaug porai valandų.
- Patiekite supjaustytą. Tinginį supjausčiau gražiai kvadratėliais ir apibarsčiau kakava. Taip pateiktas tinginys atrodo gražiai ir elegantiškai.
Patarimai
- Tinginiui rinkitės tikrą sviestą, jokiu būdu ne riebalų mišinius ar margariną. Taip pat kokybišką kakavą.
- Pagamintą tinginį laikykite uždengtą šaldytuve.
- Papildomai galite įmaišyti džiovintų vaisių, riešutų, tarkuoto šokolado.
Tai yra Lietuviško tradicinio tinginio receptas, kuriam yra naudojami paprasčiausi ingredientai - sausainiai, pienas (taip pienas, ne kondensuotas pienas), kakava bei cukraus. Šitaip tinginį ruošiu ganėtinai retai, nes įprastai patingiu virti šokoladinį sirupą su pienu, paprasčiau bei greičiau būna gaminti tinginį su kondensuotu pienu. Tačiau šio tradicinio tinginio skonis man visada primena vaikystę ir močiutę. Taip pat, jis yra šiek tiek kitoks, nei pagamintas su kondensuotu pienu.
Tai yra toks tinginys, kokį seniau mokiniai valgydavo mokykloje per pertraukas. Kaip dabar gerai prisimenu. Tuomet tinginys buvo visiškai įprastas saldėsis, kurio galėjai nusipirkti kur tik nori.
Tinginį galima formuoti kepimo formoje arba tiesiog suvynioti į maistinę plėvelę. Aš pati labai mėgstu suvynioti į maistinę plėvelę, nes man tinginys gardžiausias pjaustytas apvaliais griežinėliais. Tinginio formavimas priklausys tik nuo to, kokios formos gabaliukų norisi - apvalių ar keturkampių.
Tam, kad mūsų tinginys gerai sustingtų naudojame sviestą, ne margariną, ir būtinai riebesnį bei kietesnį sviestą. Jeigu norisi, tinginį galima aplieti šokoladu arba apibarstyti cukraus pudra.
